Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ODLING

Tomaten är en mycket spridd gröda,som växer utmärkt i all slags bördig,genomsläpplig jord.De gillar ett soligt läge (minst 6 timmars sol om dagen)och normalt fuktig jord. Jorden bör inte innehålla för mycket oförmultnad kompost, det leder till att plantorna lättare angrips av sjukdomar.Tät och styv lera är inte heller bra, däremot går det bra med lätt lerjord.Bästa pH-värde är mellan 6,5 och 7.

De går utmärkt att odla i olika slags behållare och i torvmullsfyllda säckar,i vilka man gör hål.2-3 plantor per säck kan vara lagom,de behöver ca. en liter vatten per dag och planta,mer under varmare perioder.Om man tycker det är svårt att vattna säckarna kan man ovanpå hål i säcken ställa en behållare med ett hål i botten,så att vattnet sakta sipprar ned i säcken. De måste gödas med något flytande gödningsmedel enl.det fabrikatets anvisningar. (enl. vissa källor lär urin vara det perfekta gödningsmedlet,beräkna då en dl. utspädd 10 gånger per planta och vecka)

SÅDD

Sådden kan ske ungefär 7-8 veckor innan beräknad utplantering,(om fröet är gammalt lägg till 1 vecka),sår man tidigare kommer plantorna att bli alltför stora. Själv sår jag 4-5 frön av varje sort(fler om de är gamla).Lagom sådjup är 1 cm.Bästa groningstemperatur är runt 24 grader,när de väl grott kan de ställas några grader svalare.Groningstiden är runt en vecka,mer om fröna är gamla.Håll gärna jämn temperatur under groningen(ej nattsänkning)och vattna med ljummet vatten,ej kallt,det fördröjer utvecklingen.
Täck gärna sådden med plast för att bevara fuktigheten, ta bort plasten så fort fröna grott.

Normalt brukar det inte vara något problem att få fröna att gro,men om man vet med sig att de är svårgrodda,kan kanske ett tips(från Åke Truedsson) hjälpa:Blötlägg några timmar i ljummet vatten under mycket stark belysning.Kan vara bra speciellt för frön av cocktailtomater,som ofta är mer tröggrodda.

Sår i vanlig trädgårdsjord blandad med lite kompost för att få den lucker.(Fast normalt rekommenderas det att så i speciell såjord,så minskar risken att den späda plantan får någon jordbunden smitta)När nästa blad efter hjärtbladen(de 2 första) börjar visa sig,omskolar (omplanterar) jag de 2 kraftigaste plantorna till en literstor burk med ren kompost i.Många skulle nog säga att det är för kraftig jord i det här tidiga stadiet,men jag tycker det går utmärkt.De kan med fördel omskolas så att halva stjälken hamnar under jord,plantorna skickar ut nya rötter och blir kraftigare då. Undvik att ta i stjälken,den skadas lätt.Håll istället i ett blad.Ett bra sätt är att använda en tesked som "spade"vid omskolningen av de minsta plantorna.

Både vid sådd och omskolning är det bra att använda nya eller tvättade krukor,så minskar risken för smitta via jorden.
Är man rökare bör man tvätta sig om händerna innan man hanterar plantorna,risk finns annars att plantorna smittas av tobaksmosikvirus,som också angriper tomat.
Så fort fröet har grott,ska plantorna stå så ljust som möjligt,helst i söderfönster.De kan behövas skuggas de första dagarna efter omplantering.Kan man dessutom undvika allt för hög rumstemperatur blir plantorna kraftigare och inte så gängliga.Ev. kan man hjälpa till med ett lysrör om inte placeringen är den bästa.
Att blåsa då och då på småplantorna lär vara bra,det "motionerar" stjälken,så att den blir kraftigare och ger stadigare plantor. Kanske läge för en tidursstyrd liten fläkt för de verkliga entusiasterna?......:-)
Vid omplantering,välj gärna höga burkar,de vanliga har så lite jord att de torkar ut alldeles för snabbt när plantan börjat växa.Tomatplantan mår dessutom bra av att planteras djupt.
Har man många sorter,behöver man hålla koll på dem med märketiketter,själv använder jag klippta remsor av aluminiumpersienner med matt yta.Blyerts fäster utmärkt,det är lätt att sudda bort om man önskar,märkningen bleks aldrig,den verkar hålla hur länge som helst.Den perfekta lösningen för miljömedvetna odlare,ingen engångsplast och tuschpennor med lösningsmedel.

UTPLANTERING

När de slutligen utplanteras till växthus bör jordtemperaturenöverstiga 14 grader,och ännu hellre 16 grader. Plantan bör då vara ca.30 cm,en del visar då blomknoppar eller t.o.m. färdiga blommor. Även vid omplantering kan plantan med fördel sättas så djupt att hälften av stammen kommer under jord.Skulle plantan ändå ha blivit för lång kan den planteras vågrätt under jord så att bara toppen sticker upp.En djup omplantering leder dessutom till att första klasen hamnar längre ner på plantan.Tomatplantorna är mycket frostkänsliga,om de planteras ut innan risken för frost är över,måste de kunna skyddas.

Vattna ordentligt flera timmar innan omplantering(och även utplanteringen till växthus),de finaste rottrådarna går av och plantan har svårare att få vatten innan nya bildats.Därför bör även så stor jordklump som möjligt tas med vid omplantering.Vid utplantering till växthus är idealet att försiktigt få ut hela jordklumpen ur krukan och placera den i en fördjupning på plantans slutgiltiga växtplats.
Om det brukar vara svårt att få loss jordklumpen vid utplanteringen:sätt en nätremsa (av t.ex. löksäckar) i botten,lika bred som krukan,och som sticker upp på båda sidorna,sedan är det bara att dra i ändarna.
Om man som jag planterar i behållare kan det vara en god idé att bara ha behållaren fylld till ca 3/4 vid omplanteringen.När plantan växer och stjälken blir längre kan man fylla upp behållaren, det ger ett välutvecklat rotsystem och kraftigare plantor,själv brukar jag fylla upp med kompost så blir det även samtidig gödning.

PLATSKRAV

Man kan räkna med ca.2.5 plantor per kvadratmeter växthusyta,fast hobbyodlaren brukar oftast få in flera.Det finns sorter med glest bladverk som inte skymmer så mycket,de kan planteras tätare liksom sorter som blir bara 1-1,5 m höga.
I hobbyväxthus kan temperaturvariationerna bli stora,vissa sorter tål detta bättre än andra,det gäller de sorter som är avsedda för kallväxthus.Andra sorter,speciellt framtagna för professionell odling,kan ge högre avkastning men är beroende av en jämnare temperatur,vilket är fallet i kommersiella odlingar.

TJUVNING & GALLRING

Klättrande(höga)sorter måste "tjuvas",dvs. alla små nya skott som växer fram i bladvecket vid stammen ska tas bort.

Ett litet tips:"Tjuvarna" går utmärkt att använda för att få nya plantor,med fullgott resultat.Perfekt för en senare omgång i växthuset,tjuvarna kan växa upp bredvid moderplantan och ta över när de är tillräckligt stora,eller om man vill ha många plantor för plantering utomhus . Ta tjuvarna när de är 10-15 cm långa,ta av några blad om de växer på stjälken men akta toppen.Sätt i vatten ett par timmar innan de utplanteras.Se till att jorden inte torkar ut de 4 första dagarna.

Busktomater kan man i allmänhet låta växa fritt,man kan dock gallra bort några grenar där också om plantan är för tät.

Utomhus låter man plantan växa tills det bildats 3-4 blomklasar,fler hinner iallafall inte mogna och plantan kan då koncentrera sig på tillväxten av befintliga tomater istället för tillväxten av nya blad.I växthus kan man låta plantan växa ända upp till 7-8 klasar.Detta är de vanliga råden man brukar få,själv tycker jag det är enklast att toppa plantan ca 20 cm innan den når taket,om sorten nu når dit, annars får den växa fritt.Oftast ger klasarna högt upp mycket sämre med frukt,men vissa sorter ger bra hela vägen.

Om bladen blir tjocka och mycket krulliga är det ofta ett tecken på att jorden är mycket kväverik. Orsaken kan också vara för låga nattemperaturer och temperaturvariationer,eller att plantan beskurits för kraftigt.Att bladen krullar sig är en vanlig källa till oro,men det påverkar i allmänhet inte odlingen negativt. Gallra bort de nederst sittande bladen,så att solen kommer åt jorden,tomaterna tycker mycket om en varm jord.Se till att inga blad vilar direkt på jorden,ta isåfall bort dem,det är annars lätt att de börjar mögla eller är inkörsport för andra sjukdomar.

Vattna på förmiddagarna,så är det mindre fuktigt när temperaturen sjunker,det minskar risken för mögelangrepp.Tomater gillar regelbunden,ordentlig vattning,1-2 ggr/vecka.

Får de för mycket vatten efter en torrperiod kan frukterna lätt spricka,så vattna inte för mycket på en gång om jorden skulle ha torkat ut.

POLLINERING

Den ursprungliga tomaten i Sydamerika pollinerades av ett solitärt bi,som var speciellt anpassat för detta.När tomatplantan togs till andra ställen där inte detta bi fanns uteblev ofta pollineringen och då skedde ett urval mot självpollinerande typer,som fortfarande är vanligast idag.
Pollinering är inte absolut nödvändigt att göra,men det ger bättre resultat.
Yrkesodlarna använder humlesamhällen eller vibratorstavar,för oss amatörer blir det ett utmärkt resultat om man tar tag i blomklasens skaft och skakar till några gånger.Detta kan man göra en gång i veckan,gärna på förmiddagar och endast om vädret är soligt,ger inget resultat vid mulet väder.
Ett perfekt amatörverktyg är en batteridriven vibrator eller tandborste med fram och återgående rörelser, båda är ungefär lika bra men den förra ger troligen upphov till mer munterhet och roliga kommentarer hos grannarna.......
Om man regelbundet tjuvar och plockar tomater brukar det också räcka till för en nöjaktig pollinering.
För höga dagstemperaturer,mycket regn eller långvarig fuktighet försvårar pollineringen,liksom alltför torr luft,då frömjölet ej fäster utan bara glider av.
Ju större frukter desto mera heltäckande måste pollineringen vara,det är därför stora bifftomater oftare än små tomater får konstiga former och hoptryckta partier,det beror på att alla delarna av blomman inte blivit pollinerade.
Bästa fruktsättningen sker vid en nattemperatur mellan 16-21 grader.Vid nattemperaturer lägre än 13 eller högre än 24 grader försvåras fruktsättningen och blommorna faller ofta av.
Allteftersom tomaterna skördas,ta bort alla gulnande blad och gallra om bladverket är alltför tätt,så att frukterna exponeras för solen.

GÖDNING

Jag odlar i dunkar fyllda med kompost(ovanför torvlagret i botten).Näringen räcker väl tills plantan blivit ordentligt stor,därefter brukar jag vattna med hönsgödselvatten en gång i veckan. Har på senare tid börjat ersätta hönsgödselvattnet med nässelvatten,en för mig tilltalande tanke att även gödningen kan vara helt vegetabilisk.

Gräver vid tillgång ner ett par tre strömmingar invid plantan,bör täckas med 10 cm jord,blir alldeles luktfritt.Det ger utmärkt näring hela säsongen,blir inget kvar,rötterna äter upp allt.
Använder också mördarsniglar,(när de finns i tillräcklig mängd)är minst lika bra och så slår man 2 flugor i en smäll. ("recept")
Komposten "äts"upp och minskar,nästa år används tomatdunkarna till andra grödor i växthuset(hälften är tomater,hälften annat) Växthusjorden går dessutom åt till utplanteringar,balkonglådor mm,detta sammantaget gör att jag aldrig byter jord,utan endast lägger till.
Det finns naturligtvis massor med andra gödningssätt som är precis lika bra.Om man använder konstgödsel bör man tänka på att välja en sort som inte har för mycket kväve,det ger massor av trevligt bladverk men sämre med frukt.Det finns speciella gödselblandningar som passar tomat i handeln.Många odlar tomater med utmärkt resultat i ren sand + gräsklipp.

En mycket bra odlingshandledning finns på Mickes tomater,avdelningen"odlingsråd".Massor av bra tips.

Tillbaka till tomathemsidan