Säsongen har börjat,med sådd av de allra första tomaterna,de som ska växa & mogna i uterummet.I år blir det inte några omfattande odlingar,tiden vill inte riktigt räcka till.Det blir antagligen inte så många nya sorter utan mer beprövade favoriter och fortsatt avel av vinterlagringsbara varianter.Så är det tänkt,sen får man se vad som hamnar i jorden när den "riktiga" säsongen börjar närma sig...
De små plantorna flyttades ut till det betydligt svalare uterummet för drygt en vecka sedan,tillväxten går sakta där,det är meningen,så att de inte ska ränna iväg utan bli kraftiga.
Har haft mycket bladlusangrepp på småplantorna(de kommer från selleri och endiver jag driver i uterummet),plockar bort dagligen.De blir tydligt märkta av det,får vridna och buckliga blad.Men andra säsonger har de återhämtat sig fint.Vem vet,det kanske inte bara är nackdelar med tidiga angrepp,det kanske ger skydd mot annat längre fram genom att tidigt aktivera immunsystemet?
Småplantorna börjar hämta sig från bladlusangreppet och har blivit kraftiga och fina,de står svalt på nätterna,som sig bör.Men fortfarande är det ingen tillväxt att tala om,iallafall inte på höjden.
I år blev det betydligt färre sorter än vanligt(p.g.a. tidsbrist),håller mig till säkra kort och några nya jag vill prova:
KORITSCHNEVAJA SLIVA
CHEERIO
MALINOWE
ZOLATAIA KAPLA
och de för mig nya:
BONITA
SOLGULD
BLACK RUSSIAN
BONITA och SOLGULD är röda resp.gula busktomater,den förra omnämnd i böcker redan 1939.BLACK RUSSIAN kommer från Thomson & Morgan i USA.
Det mesta har grott,växthusplantorna har jag flyttat ut på balkongen idag.På dom tidigast sådda(de större på fotot)börjar jag redan titta efter mikroskopiska blomknoppar,men det är nog bara tomma förhoppningar...
Det börjar hända en hel del,inomhustomaterna har redan rejäla blomknoppar och jag har börjat plantera om växthustomatplantorna till individuella burkar,sista omplanteringen innan utflyttningen till växthuset.
Lite extrajobb med daglig rensning av solros och sädessortsplantor,som växer upp enormt snabbt(flera cm om dagen)Gjorde misstaget att använda hamsterns begagnade spån i botten på burkarna,och den var inte alls lika effektiv att samla in maten som jag trodde....
Det har vuxit storartat utan att jag ens pysslat om odlingen(har inte haft tid)Och lika bra i vanlig jord som i komposterad gödsel hittills(har en balkonglåda av vardera för att jämföra)kanske något lite mer i den komposterade gödseln,men det kan också vara själva plantan som är bättre.
Inneplantorna har redan en ärtstor tomat,uteplantorna har nyligen fått stöd,det dröjer inte länge till utplantering.
Samtliga plantor är sedan ca 1 vecka utplanterade till växthus,de har rotat sig snabbt & bra,har planterat dom rejält djupt så att hälften kommit under jord,det trivs dom med.Dom flesta har rejäla knoppar,hos några på gränsen att blomma.
Inomhustomaterna har riklig fruktsättning,på flera klasar finns redan plommonstora tomater.Kanske 3 veckor till första mogna?
Alla vintertomatvarianterna är nu omskolade,ca 3-4 höga och placerade i egen kruka i växthuset för några dagar sedan,först idag har jag flyttat över dom till soligt läge efter omplanteringen & flytten till växthus.
Inomhus har de första tomaterna varit klara sedan några dagar, plantorna bär rikligt men man ser att de inte riktigt trivs i den miljön,de är också lite angripna av spinn och man får nypa av gulnande blad då och då.Smaken blir på grund av detta inte heller vad den borde vara.
I växthuset växer det desto frodigare,utan några som helst angrepp (ännu.....),normalt brukar Cheerio utvecklas snabbast men i år har Solguld,en gammal svensk busktomatsort jag odlat för första gången,redan hallonstora frukter,medan Cheerio bara har hälften så stora frukter.
Vintertomaterna är nu utplanterade till sin slutliga plats,främre dunkraden i växthuset.Ska hålla dom låga,bara en eller två klasar,så att de inte skymmer de andra plantorna.
Nästan alla sorter i växthuset har 1/4-1/2-stora tomater,största har SOLGULD,där den som kommit längst ser ut att snart visa färg.Det verkar vara en utmärkt sort,tidig och mycket rikbärande.Det är en gammal svensk busktomat,70-80 cm hög,med runda gula frukter.Återstår att se hur den smakar.Den verkar ha kommit i ropet igen,roligt när en gammal sort gör comeback,speciellt som den är svensk.
Massor med frukter men dålig mognad,har bara hunnit smakat på några enstaka Cheerio,inget annat har hunnit mogna.Har gett plantorna lite vedaska(=kalium)för att försöka hjälpa dom på traven,men bäst vore lite skapligt väder,det är längesen nu(vart tog den globala uppvärmningen vägen......?)
Produktionen har äntligen kommit igång,varje dag blir det några mogna av småsorterna,de större tar lite mer tid på sig. SOLGULDbörjar också bli färdig,med läckert orangegula frukter i mängd.
Raden av vintertomater börjar blomma,plantorna är toppade ett par blad efter första klasen för att inte bli för höga.
Äntligen en lugn stund,så man hinner skriva lite på hemsidan........
Det har varit en hektisk period hela våren och försommaren,så jag har knappt hunnit sköta hemsidan,och inte tomatodlingarna speciellt bra heller.
Det oslagbart dåliga vädret har naturligtvis satt sina spår,allt är mycket senare än vanligt,men nu är skörden i alla fall igång av de flesta sorterna,det mognar visserligen inte så snabbt som vanligt,men fullt tillräckligt att äta varje dag så mycket man önskar.
Tre av sorterna ger alldeles utmärkt trots vädret:Cheerio,Koritschnevaja Sliva (synd bara att den har ett så krångligt namn)som har 8 välmatade klasar hela vägen från botten upp till växthustaket,och den låga Solguld,en gammal svensk busktomatsort som ger massor av gula,runda och släta tomater.
Även dom första Black Russian har jag avnjutit,mycket goda enligt min åsikt,nästan lite salta i smaken,tyvärr verkar det inte bli någon större avkastning på den sorten,skulle tro att den trivs med mer värme och soltimmar än det vi begåvats med denna sommar.Nästa säsong ska jag sikta in mig lite mer på sorterna som går bra i dåligt väder,bäst att gardera sig om klimatändringen är ett faktum(känns så just nu...:-)
Säsongen har till slut artat sig alldeles utmärkt med mängder av mogna tomater dagligen.Solguld och någon till har gjort sitt och är borttagna,nya rotade tjuvar har kommit på plats där som verkar trivas bra,blommar och har redan små frukter. Speciellt bra har säsongen varit för "Malinowe",alla plantor har gett många och ovanligt stora frukter,den största är nu på 16cm och verkar inte ha slutat växa än,så den kommer med råge att slå föregående största på 4hg drygt(ingen större prestation men jag har inte odlat sorter inriktade på att bli stora) Utomhusplantorna mot ett nät(tätt) har utvecklat sig mycket bättre än de som står fritt,läskyddet är tydligen viktigt.Nästa år ska jag prova en rad mot en mörk södervänd presenning med en höjd av ca 1,5 meter,det bör bli ett par klimatzoner bättre med en sådan placering,presenningen,som är lite glansig, fungerar dessutom som en reflektor.
Det har varit en intensiv spurt under de senaste 2 veckorna,med rejäla överskott.Malinowe gav mängder med halvkilosstora frukter,och även min rekordtomat på 886 gram.Mycket god dessutom,det verkar nästan att ju större de är desto godare är de.(man kunde ju annars misstänka tvärtom)En klar höjdare att ta en rejäl skiva och lägga på smörgås....
Nu har det lugnat sig,de flesta ursprungsplantorna har gjort sitt och är borttagna.De första rotade tjuvarna(jag har helt enkelt stuckit ner dom invid moderplantan)har börjat få de första mogna frukterna på små sorter som Cheerio och Solguld.Tveksamt om någon av de större hinner mogna,den här säsongen har ju inte varit precis rena drömmen klimatmässigt sett.
Om du vill försöka med tjuvarna så tänk på att det är viktigt att de hålls ordentligt fuktiga de första dagarna samt att jorden är tillräckligt näringsrik för en omgång till,tomatplantor suger ut jorden ganska rejält.
Raden med vinterlagringsbara tomater börjar så sakta skifta i färg,har planterat massa olika typer för utvärdering(i första hand lagringsbarhet,sötma och riklig skörd)och vidare odling av sorterna jag tycker bäst om.
Lite avkastning fortfarande,SOLGULD växer och mognar ganska bra än,CHEERIO ger också lite mogna tomater fast dom blir mindre och mindre.
Vintertomaterna börjar nu mogna fint och jag tar in dom allteftersom.(fotot).
De är inget att äta som dom är,skulle man smaka en bit utan att veta vad det är skulle nog inte många gissa på tomat,men det är en utmärkt råvara till vinterns sallader,en del av dom håller ända fram till vårkanten.
Sista skörden för den här säsongen av mogna tomater,bara några stycken,de andra har jag tagit in för eftermognad.Det var en hel del stora,men det verkar stå alldeles stilla,så det är ingen större idé att låta plantorna vara kvar,det blir bara större smittrisk.
Lyfte ur rotklumparna,som hamnar i squashkomposten och inte i den vanliga,för smittrisken.Ersätter den borttagna jorden i varje dunk med ca 5 liter köksavfall allteftersom det produceras.Det är skal av äpplen och grönsaker,svamprens,matavfall mm,utom tomatrester och potatisskal.Det täcks med ett lager jord och får ligga över vintern och ger förhoppningsvis en näringsrik jord till nästa säsong,räknar med att kunna göra så några gånger innan det är dags att byta jorden helt och hållet i dunkarna.Metoden verkar fungera rätt bra,av vårens avfall finns inte minsta spår och jorden känns inte så utsugen som den brukar vara efter odlingssäsongen.