Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

20 MARS 2010

Årets sådd för växthuset,sorterna blev:
CHEERIO
KORITSCHNEVAJA SLIVA
MALINOWE
ZEMPLIN
RUSSIAN LEMON
TAXI
SOLGULD
MIKADO
BLACK JAPANESE TRIFELE
HUNDREDS & THOUSANDS
Sålådan placerad i jämn temperatur ca 23 grader, med plastfolie över tills det börjar gro. Blir nog rätt olika groningstid,en del av fröna är rejält gamla (>10år)

I år var det inte lika svårt som vanligt att inte fuska i förtid med sådden, snötäcket är fortfarande rejält och flera rutor på växthustaket behöver bytas, snömängderna knäckte dom.Ett bra tips jag fått är att ha en presenning på taket så glider snön av lätt och fastnar inte på takfotsprofilen.Alternativt dra av snön med baksidan av krattan efter större snöfall.Det verkar inte bara vara jag som blivit överraskad i år efter många snöfattiga vintrar.Många växthus i omgivningarna har råkat ut för samma sak.



27 MARS 2010




Det mesta har grott, riktigt bra för att vara såpass gamla frön.
Flyttat sålådan till ljust och lite svalare ställe och med ännu svalare nattemperatur, om plantorna får vara kvar i värmen blir dom alldeles för rangliga.



1 APRIL 2010




Det börjar bli trångt i sålådan, snart dags för gallring och omplantering.Alla sorterna har vuxit ungefär lika fort, utom "Hundreds & Thousands", som är betydligt mindre än de andra i storlek.Grobarheten har varit 80-90 % Lite oväntat har dom grott lika snabbt oberoende av ålder(som varierar 1 till 10+ år)



2 APRIL 2010




Omplantering, varje planta har fått sin egen burk som får stå ganska skuggigt i ett par dagar.
Omplanterats med halva stjälken under jord.Burkarna fyllda till ca hälften med jord ger möjlighet att fylla på jord längre fram.
Till detta behövs höga burkar, Keso-burkarna är idealiska.Mycket hållbarare än jag trodde, dom har hängt med i många år (är inte sponsrad av ARLA.....)



10 APRIL 2010




Påfyllning av jord, stjälkarna har blivit rejält längre.
Hittills har jag lyckats skänka bort överskottet.(Det är väl inte bara jag som har svårt att ta livet av övertaliga plantor....? )



17 APRIL 2010




Lite pyssel med stöd. Men vem behöver inte lite stöd i början?
Som tur är har jag gullris på tomten, fjolårsstjälkarna är perfekta för ändamålet.Bastsnörningen gör att hela stödet kan bekvämt komposteras.



25 APRIL 2010




Plantorna börjar se lite anemiska ut p.g.a.det ständiga innelivet, men det ordnar snabbt till sig så fort dom kommer ut i växthuset.Men med en jordtemperatur på 12-13 grader är det inte dags än.



28 APRIL 2010




Några dagars hyggligt väder har värmt upp jorden till 16-17 grader, den värms snabbt när solen lyser på plastdunkarna.(Senare under säsongen måste man skydda dunkarna för direkt sol med en skiva)Så det blev utplantering, jordklumpen försiktigt lossad så att den inte faller sönder,och planterad rejält djupt.Har täckt jordytan med fjolårets torra söndersmulade gräsklipp,håller kvar fukten och äts sakta upp av maskarna som då gödslar jorden.

10 MAJ 2010
Kall och framförallt mulen period, använder ingen tillsatsvärme i växthuset, så tillväxten har för tillfället stannat av.



20 MAJ 2010




Några dagars "minivärmebölja"har satt rejäl fart på plantorna, man riktigt ser hur de stortrivs.
Börjat så smått ta bort tjuvar och att fästa plantorna mot klätterpinnarna med påsförslutningstråd: snabbt,enkelt och återanvändningsbart.
De flesta plantor har nu stora knoppar och snabbaste sorten (Cheerio) har redan utslagna blommor.Solskyddet så att jorden i dunkarna inte ska bli för varm är nu på plats(jordtemperaturen är 22-23 grader)



30 MAJ 2010




Växer fint,plantorna är kraftiga och friska.Solskyddet för dunkarna borttaget pga kallare väder, jordtemperaturen blir då flera grader högre.
Mördarsnigeljakten har börjat, det följer alltid med ägg in från komposten. Det är inte speciellt svårt att bli av med sniglarna, de är lätthittade på natten med ficklampa.Ställer man in ett par krukor med deras favoritgodis tagetes är de ännu lättare att få tag i.En padda i växthuset tycks hjälpa rejält (trots att jag ännu inte sett dom äta mördarsniglar).Bör isåfall tilläggsmatas med mask, som dom snabbt lär sig ta från handen (obs dom har en reaktionstid på ca 20 sek. innan "hugget"kommer)
Fyllt på med mer jord i dunkarna, plantorna växer nu så kraftigt att kompostjorden sjunker undan.Fyllt på direkt ovanpå gräsklippet, tomaterna tycks trivas med ett lager multnande material i jorden.



5 JUNI 2010




Den idealiska jordtemperaturen på ca 22 grader gör att man ser skillnad från dag till dag, plantorna har nu nått upp till de fast monterade klättertrådarna på husväggen. Full blomning på samtliga, de flesta har några minimala frukter, längst har CHEERIO hunnit med hasselnötsstora tomater.



12 JUNI 2010




Inga synliga angrepp av potatisbladrötan ännu, lite ovantat efter förra årets rätt kraftiga angrepp.Lovar gott.Hjälper nog rätt bra med växelbruket och att det är lätt att byta jord i dunkarna.
Fröna från "HUNDREDS & THOUSANDS" var inte originalfrö, utan tagna från en fjolårstomat.Resultatet blev ordentligt olika plantor,ett skolexempel på hur det kan bli när man tar frön från hybridsorter. Allra oftast blir resultatet sämre.
Sått ett antal av en låg sort som ger bra långt in på hösten (SANTA). När de är tillräckligt stora ska de planteras ut i samma dunkar som de klättrande, som då har plockats av på bladen nertill efter att nedersta klasarna har skördats.



18 JUNI 2010




Den kraftiga tillväxten börjar nu kräva lite gödning, det blev ca 1 dl.fiskrens per planta, täckt med 10 cm jord blir det luktfritt och bryts ner förvånansvärt snabbt.
I brist på fiskrens går det utmärkt med mördarsniglar, lite tröst att det för en gångs skull är tomaterna som äter upp sniglarna och inte tvärtom...I brist på mördarsniglar så går det naturligtvis alldeles utmärkt med mer "konventionella" gödningsmedel.
Det är en tilltalande tanke att avfall blir till värdefull råvara, istället för att blandas med diverse kemiska & tekniska produkter till en giftig sörja, fraktas vida omkring för att slutligen deponeras och förgifta omgivningarna för lång tid framåt, och istället hamnar i giftfritt lokalt kretslopp.
Längre fram kommer det att krävas ytterligare gödning, gärna gödselvattning.Urin spätt med 10 delar vatten är väl så nära den idealiska gödselvattningen man kan komma.Förr var det något man inte gärna berättade om, men numera börjar det att efter artiklar i dagstidningarna inte vara så märkvärdigt & motbjudande längre.Urinen från en frisk människa är helt steril och utan smittrisk.Man bör tänka på att inte uringödsla för mycket, det är ett starkt gödningsmedel. När bladen börjar krulla sig och bli buckliga är det dags för ett uppehåll, då har plantan fått ett överskott av kväve.Det är dock inte skadligt på något sätt.

Toppningen påbörjad av de kraftigaste plantorna, de sträcker på sig ytterligare flera decimeter trots toppningen.



23 JUNI 2010


Varma och soliga dagar som det är just nu gör solskydden stor nytta, plantorna tar annars lätt skada av den intensiva solstrålningen, speciellt de späda topparna och skotten.
Solsydden är mycket enkla att tillverka av tunn list och fiberduk.En tunn ram och fiberduken vänd nedåt gör att de inte blåser av ens vid intensiva vindbyar, då de inte sticker upp ovanför växthusprofilens kant.
På nolltid får man ett effektivt solskydd vid värmeböljor!

Några minimala angrepp av potatisbladröta har visat sig, men det blir nog inga större problem i år.



26 JUNI 2010


Första mogna tomaterna, Cheerio.
Blommningen är i full gång., skulle det bli frukt på alla kommer jag att bli bra less på tomater...
Nya småplantor utplanterade under de befintliga, tanken är att de ska börja ge frukt rätt sent på hösten, förhoppningsvis - jag kanske är lite sent ute.Den här sorten(Santa) brukar fortsätta att ge bra när de flesta andra har gjort sitt.



5 JULI 2010




Alla plantor har nått maximalt tillåten höjd (taket), så det blir en hel del toppning.Fortfarande är det endast CHEERIO som skördas.
Solskydden, både på taket och för dunkarnas jord, har varit ovärderliga under värmeböljan, utan dessa skulle nog plantorna tagit rejält med stryk.
Flera av sorterna har inte långt till mognad, har vattnat ner ca 1/2 dl träaska per planta, dess höga kaliuminnehåll lär vara bra för mognaden.



15 JULI 2010




Hemma igen efter resa, tur man har bra grannar, annars skulle tomatsäsongen redan varit slut i värmeböljan.Koritschnevaja Sliva (till vänster) och den mycket rikbärande Taxi mognar nu dagligen.Ganska många klasar av olika sorter får bindas upp för att få stöd och inte få stjälken till klasen knäckt,vilket stryper näringstillförseln.



16 JULI 2010


Solguld, en svensk sort från 1930-talet, är nu skördeklar.
Några tomater har fått pistillröta,oftast på grund av ojämn vattning, ibland även beroende på kalkbrist.Vissa sorter drabbas lätt av det, andra får det nästan aldrig. Bäst att plocka bort så fort man ser angreppet.



18 JULI 2010


Bladen på en planta är full av små hål, förövarna är 3-4 mm långa larver, av utseendet med den böjda ryggen att döma så är det någon mätarfjäril som varit i farten.Lätt hänt när växthuset pga värmen står öppet hela nätterna.Skakar man lite på angripna partier så brukar larverna släppa ner sig en bit på sin tråd, precis som spindlar.



19 JULI 2010




Färdiga idag,till vänster:Malinowe:stor,ful,god.Inte sällan runt halvkilot, ofta fnasig runt fästet, men det gör inget, lätt att skära bort.
Till höger: Zemplin, köttig nästan frölös, nästan ingen saft.Bra att ha för tillfälliga skördesvackor, kan vara mogen på plantan länge utan att bli dålig (i veckor)



25 JULI 2010


Mikado färdig, de första blev ordentligt oregelbundna, högre upp ser de normalare ut.
Taxi har varit en positiv överraskning vad gäller produktiviteten(foto visar del av en planta där jag redan har tagit en rejäl mängd mognande tomater.Står definitivt på programmet för nästa år.
Småplantorna av den låga sort som ska ta över allteftersom huvudplantorna rensas nedtill efter skörd, har tagit sig bra och blivit kraftiga och fina., hoppas på en helt ny skördeomgång på senhösten.



30 JULI 2010




Sista sorterna nu klara,Black Japanese Trifele (till vänster) och Russian Lemon, mogen resp.omogna."Citrontomaten" är mer rolig än god.



1 AUGUSTI 2010 - SKADEDJURSBEKÄMPNING


En parasitstekel har hittat in i växthuset,och patrullerar sakta och systematiskt timme efter timme bland bladen, hovrandes som en liten helikopter.Rätt stor och med mycket elegant flygsätt,låter sig inte störas av närgången granskning och fotografering.
Följer man den en stund så ser man att den då och då hittar en larv,även om den är väl gömd i bladvecken.Efter en snabbkontroll,troligen för att se att det är rätt sort,böjer den snabbt bakkroppen och injicerar ett ägg i larven,precis som en geting gör när den ska sticka.
Hoppas den vill vara kvar i växthuset ett bra tag.Skadedjursbekämpning när den är som bäst!
Växthuset ger nu mycket mer än vi hinner att äta, en hel del går till syrning.



14 AUGUSTI 2010


Ingen brist på tomater, det är nog perioden med maximal skörd. "Citrontomaterna" (Russian Lemon) är iaf riktigt dekorativa...
Någon planta har gjort sitt och plockats bort.Det ser ut att ha lyckats bra med den nya generationen låga plantor framför de klättrande, även tidsmässigt verkar det OK, de har upp till hallonstora tomater.







25 AUGUSTI 2010


De flesta plantor har presterat sitt bästa och har tagits bort, kvarvarande gröna tomater har jag tagit in för eftermognad.ZEMPLIN (fotot) är dock fortfarande i toppform, och levererar mängder av stora, helt fyllda och därför tunga tomater med bara några enstaka frön i varje.

RUSSIAN LEMON, MALINOWE, TAXI och MIKADO är också kvar och ger fortfarande hyggligt.
Nya generationens låga plantor artar sig utmärkt, hoppas få skörd där till långt inpå hösten.


13 SEPTEMBER 2010


Bara ZEMPLIN, RUSSIAN LEMON och TAXI hänger nu fortfarande med, men mognar betydligt långsammare om de får vara kvar på plantan än om de plockas av och tas in i värmen.Lätt att då anpassa så att man får lagom mycket mogna tomater.
De nya låga plantorna har nu mängder av nästan skördeklara frukter.Trevligt med ny omgång fräscha plantor , ser ut som i början på säsongen. Så länge det nu varar...


26 SEPTEMBER 2010

De låga nya tomaterna (SANTA) sköter sig perfekt, några mognar varje dag. ZEMPLIN & RUSSIAN LEMON har praktiskt taget gått i ide,de får nog plockas av och tas in om de ska mogna.



22 OKTOBER 2010-Sista skörden...

...skulle jag tro, trevlig överraskning i snöyran när jag kom hem från utlandsvistelse. Plockar nu av alla röda och fullstora, låter plantorna vara kvar ett tag till för säkerhets skull...

7 NOVEMBER 2010-Definitivt slut på säsongen

Kylan har varit för ihållande, inte så stark men med frost även mitt på dagen, under ca 1 veckas tid, och ser ut att fortsätta.Så idag åkte alla tomatplantor ut, blev ytterligare ca 3kg tillräckligt stora för att kunna eftermogna fint.Kvar i växthuset är köldtåliga sallader, bladselleri,persilja, de tycks fortfarande trivas.



Tillbaka till tomathemsidan