BİLİM TEKNOLOJİ

mars arastirmalari

UZAY MEKİĞİ RESİMLERİNDEN BAZILARI

Mars'dan Alınmış 20,000'den fazla Fotoğraf Artık İnternette

Hepimiz bir Mars gezegeni uzmanı olabiliriz.

23 Mayıs 2000, NASA

NASA'nın Mars Global Surveyor (MGS) uzay aracının aldığı 20,000'den fazla fotoğraf, internette yayınlanmaya başladı. Böylece, bir gezegen hakkında ilk defa bu kadar fotoğraf yayınlanarak bir rekor da kırılmış oldu.Yayınlanan fotoğraflardan sonra, herkes tarafından biraz dünyaya benzetilen kızıl gezegenin, gerçekte ne kadar farklı olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Bu resimlerden sonra, Mars hakkında yapılan araştırmaların hızlanacağı düşünülüyor. Çünkü, isteyen kişi, NASA'daki uzman kadar resim görme şansına sahip olduğunda, dilerse, kendi Mars araştırmasını yürütebilecek ve hatta keşif dahi yapabilecek.

Yayınlanan resimler, Mars Global Surveyor tarafından,   bir Mars yılı boyunca (687 gün) alınmış. Eylül 1997 ile Ağustos 1999 tarihleri arasını kapsıyor.

Mars ile Dünya arasında benzerliğin az olmasının su eksikliğinden kaynaklandığı öne sürülüyor. Çünkü su, dünyada, en büyük erozyon kaynağı. Keskin şeyleri yumuşatıyor. Halbuki Mars'ta keskin arazi şekillerine sık rastlanıyor.

Mars Global Surveyor, 7 Kasım  1996'da fırlatılmış ve Mars gezegenine, 12 Eylül 1997'de ulaşmış.

Mars resimlerinin elde edileceği ana adres:

http://www.msss.com/moc_gallery/

Daha az fotoğrafa sahip diğer adresler:

http://photojournal.jpl.nasa.gov/new

http://mars.jpl.nasa.gov/mgs

 

Mars Kutup İniş Aracı, Bir Yazılım Hatasına Kurban Gitmiş Olabilir

28 Mart 2000, CNN

Geçtiğimiz Salı günü, NASA tarafından yayınlanan bir raporda, Mars Kutup İniş Aracı'nın bir yazılım probleminden dolayı, düşmüş olabileceğini açıkladı.

NASA yetkililerinden Tom Young, 165 milyon dolarlık aracın inişe geçtiği sırada, iniş takımlarının yere değdiği şeklinde yanlış bir sinyal üretildiğini düşünüyor.

Young, bu sinyalin kızıl gezegen yüzeyine 40 metre kalmış iken üretildiğini ve sonuçta uzay aracının saatte 70 km'lik bir hızla yüzeye çarptığını söylüyor.

Uzay aracının iniş işlemi sırasında bağlantıları kapatacak şekilde dizayn edildiği için, gerçekte tam olarak ne olduğu bilinmiyor.

2001'de fırlatılması düşünülen yeni bir Mars aracını kontrol eden  yazılımda hata bulunması  yüzünden, fırlatma işlemi geciktirilecek.


İlgili Bağlantılar

Mars'tan Sinyal Var

Mars Kutup İniş Aracının Derin Bir Vadiye İndiği Düşünülüyor

NASA, Mars Aracı İle Yine Bağlantı Kuramadı

NASA, Mars Aracı'ndan Henüz Ümidini Kesmedi

Mars'tan Henüz Bir Ses Yok

Mars Kutup İniş Araci Kızıl Gezegene Bugün Ayak Basıyor

Mars Kutup İniş Aracı'nın Son Düzeltme Manevraları Yapılıyor

Mars'a Bu Hafta İnilecek

Mars'taki Tabaka ve Kraterler Ayrıntılı Olarak Görüntülendi

Mars Kutup İniş Aracının Seyir Rotası Ayarlandı

Mars Kutup İniş Aracının,Tepki Sisteminin Ateşlenmesi Ertelendi.

NASA Mars Kutup Aracı'nı Evelden Belirlediği Yere İndirecek

NASA Resmi Sitesi (İngilizce)

Mars Kutup İniş Aracının Derin Bir Vadiye İndiği Düşünülüyor

7 Ocak 2000, CNN

NASA Jet İtki Laboratuvarı bilim adamları, kaybolan Mars İniş Aracı'nın, derin bir vadiye indiğini düşünüyorlar.

Araştırıcılar, uzay aracına ne olduğu konusunu hala araştırdıklarını ve araç ile iletişiminin neden sağlanamadığını henüz bulamadıklarını söylediler.

Proje araştırıcılarından Richard Zurek, aracın inmiş olabileceği derin vadi hakkında bilgi sahibi olduklarını açıkladı.Aracın indiği vadinin, yaklaşık 1.6 km derinliğinde ve 9.6 km genişliğinde olduğu bildiriliyor.

Mars Kutup İniş Aracı'nı koordine eden iki NASA takımından Lockheed Mardin gurubu, aracın iniş bölgesinde böyle bir vadinin varlığından haberleri olmadıklarını söylediler. Bu gurubun görevi aracın manevralarını idare etmekti.

Mars yüzeyinin kraterlerle kaplı olması nedeniyle, aracın inişi için tamamen düz bir bölgenin bulunmasının imkansız olduğunu belirtiyorlar.

 

2003 yılında, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars'a düşük maliyetli bir yörünge  ve iniş aracı çifti göndermeyi planlıyor. Amaçları ise Mars'ta su ve yaşam araştırmak.

Uzay ajansı yetkilileri, NASA'nın Aralık'ta kaybettiği Mars Kutup İniş aracı deneyiminde faydalanacaklarını söylüyorlar. Aracın kaybolmasına üzüldüklerini, ancak uzay görevlerinde bu çeşit risklerin her zaman mevcut olduğunu bildiriyorlar.

NASA, Mars Aracı İle Yine Bağlantı Kuramadı

Bugün saat 10 civarında yapılan son iletişim kurma denemesi de başarısızlıkla sonuçlandı. NASA, artık aracın kaybolduğunu kabul etmeye hazırlanıyor.

Pasa dena'da bulunan NASA, Jet Laboratuvarı mühendisleri, kendi deyimleriyle "son gümüş kurşunlarını" attılar. Ancak, uzay aracından herhangi bir ses gelmedi.

NASA, Mars Aracı'ndan Henüz Ümidini Kesmedi

Mars uzay aracı ile olan, altıncı iletişim kurma denemesi de başarısız olunca, NASA mühendisleri bugün "son gümüş kurşunu" atmaya hazırlanıyorlar.

165 milyon dolarlık Mars Kutup İniş Aracı geçtiğimiz Cuma akşamı kızıl gezegene iniş yapmış, ancak o günden beri araç ile iletişim kurulamamıştı.

Mars'tan Henüz Bir Ses Yok

Mars Kutup İniş Aracından, üç gün geçmiş olmasına rağmen sinyal alınamamasından dolayı, NASA'daki yetkililer, iniş sırasında, aracın ciddi hasar görmüş olabileceğini söylemeye başladılar.

Pasadena'daki, Jet İtki Laboratuvarı yetkilileri,   165 milyon dolarlık uzay aracının, belirlenen yere inmesinden hemen sonra Dünya kontol istasyonuna sinyal göndermesini bekliyorlardı. Ancak iniş aracı ile beş kere haberleşilmeye çalışılmasına rağmen, iletişim başarılamadı

Mars Kutup İniş Aracı Kızıl Gezegene Bugün Ayak Basıyor

İnişe çok yaklaşılması NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı mühendislerini tatlı fakat tedirgin bir bekleyiş içine soktu.

Bu iniş oldukça ucuz bir bütçe kullanılarak yapılmış olduğundan, gelecekteki uzay araştırmaları açısından oldukça önemli.

Ekibin tedirgin olmasının nedeni, kardeş uzay aracının Eylül ayında, birim uyuşmazlığından dolayı,kaybedilmiş olmasından kaynaklanıyor.

Mars Kutup İniş Aracı'nın Son Düzeltme Manevraları Yapılıyor

Jet İtki Laboratuvarı mühendisleri, Mars'a yaklaşan uzay aracının inmesine üç gün kala, son düzeltme manevralarının çok yumuşak bir şekilde yapıldığını söylediler. Mars iklimini inceleme ve su arama gibi görevleri olan uzay aracının, dönüş manevrası 1.6 km/saat gibi düşük bir hızda yapıldığı bildirildi. Uzay aracı, şu anda kırmızı gezegene 20,000 km/saat gibi bir hızla yaklaşıyor.

Mars'a Bu Hafta İnilecek

NASA Mars'a tekrar inmeye hazırlanıyor. 576 kg ağırlığındaki Mars Kutup İniş Aracı, 3 Aralık'ta, ince soğuk Mars atmosferinden paraşütle süzülüp kızıl gezegen yüzeyine iniş yapacak.

Mars'ın önceden çekilmiş resimlerinden bir zamanlar Mars'ta su bulunduğu düşünülüyor.

Mars'ın Sesi Dinlenecek

İlk defa Carl Sagan tarafından ortaya atılan Mars'ın sesini dinleme fikri Aralık ayından sonra gerçeğe dönüşecek.

Mars Kutup İniş Aracı'nın birinci görevi, kırmızı gezegenin toprak, hava ve atmosferik şartlarını incelemek ve güney kutup bölgesini resimlemek. Ancak, araç, yanında bir de Mars'ı dinlemek üzere bir mikrofon taşıyor. Uzay aracı kırmızı gezegene bir terslik olmazsa 3 Aralık'ta inecek.

Mars Kutup İniş Aracının Seyir Rotası Ayarlandı

NASA mühendisleri, geçtiğimiz Cumartesi günü, Mars Kutup İniş aracının, Aralık ayında kırmızı gezegenini güney kutbuna iniş yapması için gerekli seyir rotası ayarının yapıldığını açıkladılar.

Mars aracının itki sistemleri 12 saniye süreyle çalıştırıldı ve gerekli rota ayarı yapılmış oldu. Yetkililer, uzay aracının performansının şu anda iyi göründüğünü söylediler.

NASA Mars Kutup Aracı'nı Evelden Belirlediği Yere İndirecek

NASA yetkilileri,  Mars Kutup Aracı'nı, yüzey şartları acısından potansiyel tehlike arzetmesine rağmen, eski belirledikleri bölgeye indirmeye karar verdiklerini açıkladılar.

Mars Kutup İniş Aracının Tepki Sisteminin Ateşlenmesi Ertelendi.

Mars Kutup İniş Aracı'nın uçuş kontrol mühendisleri, tepki sisteminin ateşlemesini 30 Ekim'e ertelediler.

Ertelemenin sebebi, geçen ay kaybedilen Mars Yörünge aracından sonra, bütün uzay araç sistem kontrollerinin ve operasyon prosedürlerinin değiştirilmiş olması.

Mars'ta Su Var mıydı ?

Öncü astronomlar, Mars'ta su kanallarını gözleyip, bir uygarlık hayalleri kurmuşlardı. Daha sonradan bu kanallarda su bulunmadığı anlaşıldı.

Bu durumda da, Mars'ta bir zamanlar bol miktarda su bulunduğu, görülen izlerin kuruyan okyanus, deniz ve kanallardan geldiği teorileri ortaya atılmıştır.

Mars Yörünge Aracının Kaybolma Nedeni Bulundu

 

Kolorado'da bulunan Mars Yörünge aracı ekibi ile, Kaliforniya yönetim merkezi arasındaki iletişim probleminin nedeni ölçü birimi uyuşmazlığı.

 

Kaybolan Mars Aracı NASA'nın En Ucuz Programıydı

Geçtiğimiz perşembe (23 Eylül) kaybolan Mars aracının, NASA'nın bu yöndeki çalışmalarına darbe vuracağı bekleniyor. 125 milyon dolarlık uzay aracı, 286 günlük yolculuğundan sonra vermesi gereken sinyalleri vermemiş ve uzayın karanlığına karışmıştı.

Yüksek Çözünürlüklü Resimler Mars'a İniş Yapmada Yardımcı Olacak

Mars'ta hiçbir şey göründüğü gibi değil. Mars yörünge- sinde bulunan kamera ile elde edilen resimler, düşük çözünürlükte yumuşak görünen şeylerin, yüksek çözünürlükte çok keskin olabildiklerini gösteriyor.

Hubble Teleskobu Mars'ta Çok Büyük Siklon Gözlemledi

Uzay Teleskop Bilimleri Enstitüsü,Mars'ın kuzey kutbunda, Texas'ın  dört katı büyüklüğünde siklonik bir fırtınanın varlığını  açıkladı.

 

 

site yapım,içerik ve dizayn:

SELCUK TUNCER

nick: BLueMooN