Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

הספרים

קוי-זמן ולוחות שנה
עובדות ושאלות


תורגם ע"י: MoOnY
אחת התעלומות היותר מעניינות בעולמו של הארי פוטר היא מתי עלילת הספרים מתרחשת. היו המון דיונים וויכוחים בנושא זה וחלק מהמעריצים עשו מחקר מפורט להפליא בניסיון לקבוע את השנים המדוייקות. הדף הזה מציג כמה פרטים מסקרנים הקשורים לקו-הזמן בספרים.

עוגת יום-המוות
במסיבת יום-המוות של ניק-כמעט-בלי-ראש, על העוגה היה רשום כך:
סר ניקולס דה מימזי-פורפינגטון מת ב-31 באוקטובר, 1492
המסיבה הזאת ציינה את יום-המוות החמש-מאות של ניק, כלומר יום השנה ה-500 למותו. הוסיפו חמש-מאות שנים ל-1492 ותקבלו 1992. אם כך, המסיבה, שהתרחשה בערב ליל כל הקדושים, קרתה בסתיו של שנת 1992. האזכור הזה הוא התאריך הישיר היחידי שניתן לאירוע מסויים בספרי הארי פוטר. רק מן ההערה היחידה הזאת כל שאר קוי-הזמן של הספרים נלקחו.

קו-הזמן הרשמי
כן, יש אחד כזה. לפי מקורות מוורנר ברוס, שעבדו על ה-DVD של חדר הסודות. החבר'ה בוורנר הוציאו לבסוף את קו-הזמן ל-DVD. ישנה ראייה די חזקה שקו-הזמן שהם הביאו היה מהלקסיקון(!). הם הראו זאת לרולינג. היא עברה עליו וכתבה הערה או שתיים או עשתה מעט שינויים, ואז אישרה אותו.

קו-הזמן כעת מופיע ב-DVD של חדר הסודות. לא תוכל להיכנס אליו בטלויזיה שלך, אתה תצטרך לשים את הדיסק השני בתוך כונן DVD של מחשב. מאחר והוא אושר בידי רולינג, הוא נחשב לרשמי. חלק מהמעריצים לא מחשיבים דבר לקאנון מלבד הרומנים עצמם, כך שהם לא מחשיבים את קו-הזמן לתשובה האחרונה. לפי עקרונותיו של הלקסיקון, מאחר ורולינג אישרה אותו (ולא מבלי לעשות תיקונים, מה שאומר שהיא ווידאה שהוא יהיה מדוייק), קו-הזמן הינו קאנון.

איך אני יודע שהם לקחו את קו-הזמן מהלקסיקון? כי המנהל של האתר באנגלית עשה שגיאת דפוס קטנה וטיפשית בלוח-השנה של היום-אחר-יום בספר הראשון. הוא שם בטעות את ביקורם של הארי, רון והרמיוני אצל האגריד ביום שבת במקום ביום שישי. הוא עשה זאת מכיוון שהוא כתב לוחות-זמנים מיום שני-עד-יום שישי כל הזמן כחלק מעבודתו כספרן בית-ספר, מילוי מידע בתוך טבלאות שבוע. המשבצת האחרונה שבלוח-הזמנים שעליו הוא עובד היא בדרך-כלל יום שישי, אז הוא שם את הביקור אצל האגריד במשבצת האחרונה מבלי לחשוב. שגיאת ההקלדה הייתה גם בקו-הזמן ה"רשמי" שב-DVD.

קו-הזמן הרשמי שם את יום הולדתו של הארי ב-31 ביולי, 1980.

ניקולס פלאמל
ישנן כמה דמויות היסטוריות בסדרה, אך כמעט כולן מתו מזמן וכל תאריך הקשור אליהם מוזכר רק בקלף הקוסמים המפורסמים של צפרדעי השוקולד שלהם. זה לא נותן לנו שום רמז על התאריכים של האירועים הנוכחיים. בכל אופן, דמות "חיה" אחת, ניקולס פלאמל, מוזכרת ביחד עם גילה. מאחר וניקולס היה אדם אמיתי, ומאחר והתאריך האמיתי שלו ידוע, אנו יכולים להפיק את תאריך הספר בו הוא מוזכר.

פלאמל האמיתי נולד, לפי רוב הדיווחים, בשנת 1330, ובספר הראשון מוזכר שהוא "חגג בשנה שעברה יום-הולדת 665". תוסיפו 666 ל-1330 ותקבלו 1996. אם משתמשים בפלאמל כנקודת מוצא, אז, התאריכים שבספר הראשון הם 1995 או 1996.

בזמן שזה נראה די קבוע מראש, התאריך הזה לא מתאים לתאריך הנתון בעוגת יום-המוות. שניהם לא יכולים להיות נכונים, ובמקרה הזה, האזכור של פלאמל פחות ברור מבין השניים. לפי הדרך שבה כתובים שאר הספרים, ההנחה שהפלאמל של העולם של הארי פוטר זהה בכל דרך לזה שבהיסטוריה האמיתית, עשויה מאוד להיות לא מוצדקת.

רולינג שאלה מספר מקורות בשביל ספריה ושינתה את העובדות בהמון מקרים כדי להתאים אותן לסיפור. דוגמא מסויימת ומצויינת לכך היא העובדה שלופין אדם-הזאב לא הפך לזאב לפני שירח יצא מאחורי הענן. לפי אגדות הליקנטרופיה האמיתיות, לופין היה משנה-צורה עוד לפני פשוט מכיוון שהיה ירח מלא באותו הלילה, וגם אם הוא לא נכנס לטווח אור-הירח. עוד דוגמא היא הבוגארט שמתואר בידי רולינג, שזהה רק בדמיון מזערי לבוגארט שבפולקלור. כמו-כן, זה הגיוני ביותר שהיא שינתה את יום הולדתו של פלאמל בשביל הסיפור שלה.

הפלייסטיישן של דאדלי
בספר הרביעי, הארי מספר לסיריוס שבן-דודו זרק את הפלייסטיישן שלו מהחלון. סוני שחררה את הפלייסטיישן הראשון בדצמבר של שנת 1994, וזה היה ביפן. אם אנחנו מקבלים את קו-הזמן הנובע מעוגת יום-המוות, הארי מספר לסיריוס על המקרה הזה ביולי של שנת 1994, חצי-שנה לפני. האם זה אפשרי, אם-כן, שלדאדלי יהיה פלייסטיישן אם אנחנו מקבלים את קו-הזמן הזה?

ישנן שתי דרכים לענות על השאלה הזאת. דרך אחת להסתכל על זה היא שזו אינה המציאות שלנו, אז הפלייסטיישן יכול היה לצאת בכל זמן שרולינג רצתה שהוא יצא. אתם יכולים להגיד אפילו שאם ברור שלדאדלי כן היה פלייסטיישן ביולי, 1994, הפלייסטיישן היה חייב לצאת מוקדם יותר מדצמבר של שנת 1994 במציאות המומצאת של רולינג.

הדרך השנייה להסתכל על זה מניחה כי התאריכים של יציאת הפלייסטיישן היו באמת בדצמבר של שנת 1994 בעולם של פוטר, מאחר וזה מה שקורה בשלנו. אם כך, זה עדיין אפשרי שלדאדלי יהיה אחד? התשובה היא, בעצם, שכן. הנה מה ששון הייטלי כתבה בפורום הארי פוטר למבוגרים (HP for Grown Ups):

    הפלייסטיישן היה זמין בייבוא רגיל לבריטניה בערך בדצמבר 1994 - קשה למצוא את התאריך המדוייק. מספר מוגבל של מכונות, בכל אופן, יובאו במיוחד בשביל מטרות פיתוח משחקים לפני יוני 1994 - אין לי שמץ של מושג כמה לפני - וחלק מאלה באמת הגיעו לידיהם של אזרחים פרטיים אם הם רצו לשלם את הכסף.

    המידע הזה מגיע מצפייה בהודעות ישנות מהמחשב ורשימת משחקי וידאו שקיבלתי באימייל באותו הזמן. נאלצתי לחפש בדיסקים שבהם היו לי ארכיוני הודעות.

עוד טכנולוגיה חדשה הנמצאית בבית הדרסלים היא "טלויזיה עם מסך רחב". היא נמצאית במטבח, מכל המקומות. אני לא יודע מתי טלויזיות עם מסך רחב יצאו לראשונה לשוק, אבל לא נראה לי שלפני כל-כך הרבה שנים. אולי המסך הרחב מכוון פשוט לטלויזיה עם מסך גדול ולא למסך הרחב שעליו אנו מדברים היום.

התאריך שעל הנבואה
ישנם מספר מקומות בספר החמישי בהם רולינג יכלה בקלות לסדר את כל העניין הזה של התאריכים אחת ולתמיד. למרבה הצער, היא בחרה שלא לעשות זאת. אחת מהדוגמאות הטובות ביותר לכך היא התאריך שהיה רשום על התווית הצהובה הקטנה שהיתה מתחת לנבואה של הארי. במקום פשוט לתת לנו את התאריך, רולינג כותבת שהתאריך היה "מלפני כ-16 שנה".
למה היא לא רשמה "1980"?

אני חייב להודות שהייתי מת שהיא היתה עושה זאת. היא עשתה הכל כדי להסביר שאלות מעריצים אחרות, כמו איך מבטאים את שמה של הרמיוני כמו שקרום קרא לה בנשף חג המולד ולמה הרמיוני לא מויינה לרייבנקלו. העובדה שהיא לא עונה בכוונה על השאלה הזאת יכולה לנבוע מכך שהיא לא רוצה שהסיפורים יהיו יותר מדי קשורים בצורה מובנת לטווח שנים מסויים. הקשר נמצא שם, זה מה שבטוח, אבל היא לא רוצה פשוט לבוא ולהכריז על כך. רוב האנשים פשוט מניחים בצורה כלשהי שהספרים מתרחשים "עכשיו" ולא ממש אכפת להם כמה ספציפי זה "עכשיו". נראה כי היא לא רוצה לעשות דבר שיגרום לסיפורים להיות מתוייגים בתאריכים.

הבצורת של שנת 1995
כאשר הפרק הראשון של הספר החמישי מתחיל, ישנה בצורת בסארי שגרמה לאסירת ההשקיה בצינורות. הספר הזה, לפי קו-הזמן המאושר-כעת המופיע ב-DVD של חדר הסודות" מתחיל בשנת 1995. מה שבטוח, הקיץ של שנת 1995 היה נורא יבש באנגליה:

    1995 ו-1996 היו שתי השנים היבשות ביותר למשך למעלה מ-200.

    למרות המקרה של שנת 1975 רשויות המים עדיין לא היו מוכנות לקיץ החם והיבש של שנת 1995. באוגוסט של אותה השנה, המון נחלים ונהרות היו מלאים עד פחות מחצי הממוצע שלהם בשנה. רמות מים נמוכות אמרו פחות שפחות מים יוכלו לצאת מחברות מים וכך היו פחות מים לשימוש יום-יומי.

    שנת 1996 היתה רטובה יותר מהשנה הקודמת לה, אך התפרצויות הגשמים מדי פעם עדיין לא הספיקו בשביל למלא את המלאי. (מקור: http://www.landau-forte.org.uk/geography/severe.html)

ימים ותאריכים
כמה תאריכים באים עם היום בשבוע בו הם נופלים. בכל אופן, אף אחד מאלה אינו מתקבל על הדעת. חלק מהם הם פשוט בלתי-אפשריים, למען האמת. למשל, הארי הובא אל מפתן ביתם של הדרסלים בערך בסוף יום שלישי. אנו יודעים שהיום השלישי הזה היה באחד בנובמבר, מאחר והוריו של הארי מהרגו בלילה שלפני וזה היה ב-31 באוקטובר. אז 1 בנובמבר היה יום שלישי. עשר שנים אחרי, היום שלפני יום הולדתו של הארי היה יום שני, לפי הכתוב, מה שאומר שיום-הולדתו, ה-31 ביולי, היה יום שלישי. עכשיו, אין שום סיכוי ששני הימים הללו יכולים להיות ימי שלישי בהסתמך על לוח-השנה שלנו. זה לא הגיוני מבחינה מתמטית.

אותה הבעיה נוצרת בצורה אפילו הרבה יותר בוטה בגביע האש, כאשר גם ה-1 בספטמבר וגם ה-2 בספטמבר הם ימי שני! ואם זה לא מספיק, ה-2 בספטמבר של השנה הבאה, במסדר עוף החול, הוא גם יום שני! כמו-כן, ישנן עוד דוגמאות.

איך נוכל לסדר זאת בצורה הגיונית? אין שום מצב שנוכל אם אנחנו מקווים להתאים איכשהו את כל הימים והתאריכים הנתונים ללוח-השנה שלנו. הם פשוט לא יתאימו. נראה שרולינג מנסה להוכיח לנו טענה שאומרת שעולם הקוסמים, העולם של סיפורה, אינו אמיתי. היא גורמת לזה שהעלילה לא מתרחשת במציאות שלנו, בזמן שלנו, במרחב שלנו, להיות ברור. התאריכים המדוייקים פשוט אינם חשובים.

אם כך, למה אנו מטריחים את עצמנו כדי לנסות ולפענח באיזו שנה הדברים קורים בסיפור?
זוהי שאלה חשובה מאוד. מתוך כמה מהנקודות שהועלו בדף זה, זה ייראה כמעט כאילו רולינג לא רוצה שטווח השנים יפוענח. אני לא חושב שזה המקרה. עולמה המומצא של רולינג פשוט מלא בתאריכים, מהשנים בהם דיליס דרוונט היתה המנהלת של הוגוורטס ועד לשנה שבה דמבלדור הביס את הקוסם גרינדלוולד. אם נקבל את קלפי הקוסמים המפורסמים ואת ספרי בית הספר כקאנון, היסטוריה ענקית ומקיפה יכולה להתגלות לנו, החל מהקמת הוגוורטס, לפני כאלף שנה. אלה רק האירועים שברומנים עצמם שנשארו חסרי תאריך, אך עם מלא רמזים. רולינג קשרה את עלילתה לאירועים ההיסטוריים בצורה מורכבת ביותר, אירועים בעלי תאריכים אמיתיים ומצויינים.

אז בזמן שהיא לא רוצה לצאת ולומר ישירות מהם תאריכי הספרים כדי להמשיך את הנוחיות של ה"עכשיו", היא כן מציעה לנו מספיק רמזים כך שאם אנו רוצים, אנחנו נוכל לגלות מתי העלילה מתרחשת בספרים. וזה בדיוק מה שעשינו.