Index bronstijd in Nederland Index eerste boeren in Nederland
Excarnatie in de late ijzertijd in Tiel Gepubliceerd op vrijdag 31 oktober 2003 Archeologen hebben in Tiel bewijzen gevonden van een opmerkelijk dodenritueel. Bewoners uit de ijzertijd lieten de lichamen van hun doden eerst enkele maanden tot een jaar in de open lucht vergaan. Pas daarna werden de ontvleesde botten op een brandstapel gecremeerd. Bataafs grafveld Sinds 1995 vinden in Tiel grootschalige opgravingen plaats, voorafgaand aan de nieuwbouw van de wijk Passewaaij. Tijdens de opgravingen zijn een Bataafs grafveld uit de periode 70 - 250 na Christus en twee omliggende nederzettingen gevonden. Kleine grafvelden De archeologen ontdekten drie nieuwe, veel kleinere begraafplaatsen die ouder zijn dan het grote grafveld. In één van de nieuw gevonden grafveldjes, dat van rond 100 v.Chr.
stamt, zijn negen personen begraven. Ontvlezing In één grafkuil werden zowel verbrande botten als een onverbrande wervelkolom van een volwassene gevonden. De ruggengraat lag in anatomisch verband maar zonder andere lichaamsdelen erbij (zie foto).
Begrafenisritueel Uit grafvelden in het buitenland was al bekend dat het ontvlezingsritueel voorkwam. Men liet het lichaam van de dode enige tijd ontbinden om later op een geschikt moment een begrafenisritueel uit te voeren. Bij dit laatste ritueel werd een deel van het lichaam gecremeerd en daarna met de onverbrande delen begraven.
Toch is het niet voor het eerst dat dit ritueel in Nederland voorkomt. Al in de tijd van de Trechterbeker cultuur (de hunebedbouwers) kwam exhumatie voor. En wel in een nog extremere vorm: de dode werd een tijd IN HUIS in een aparte kamer gelegd, daarna (als de stank te erg werd) in het open veld. Ten slotte werden de grote botten (schedel, dijbeen) verzameld en in het hunebed gelegd, netjes gesorteerd op soort bot, waarna er een uitgebreid feestmaal werd genuttigd. Men kan niet zeggen dat daarom die cultuur helemaal niet om elkaar gaf, integendeel. Het is de eerste cultuur die een soort van aardewerken lepel met tuitje had, waarmee ook bijvoorbeeld baby's en ouderen eten konden krijgen...
|