Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2004/2005


VERWERKINGSTIPS

Omgaan met boosheid

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 

LET OP DIT STUKJE KAN CONFRONTEREND ZIJN. STOP INDIEN HET TEVEEL BIJ JE TEWEEG BRENGT OF ALS JE DENKT DAT JE HET NIET AAN KAN. ZORG ERVOOR DAT JE IN EEN VEILIGE OMGEVING BENT,WAAR JE MET IEMAND KAN PRATEN ALS HET JE TEVEEL WORDT

 

Boosheid.

 

 

* Fatale ouders= Ouders die hun kinderen hebben mishandeld.

 

Boosheid is een enerverende emotie. Je kunt het in verband brengen met wat in je kindertijd is aangedaan.

Je kunt het in verband brengen met mensen die buiten zichzelf van woede waren. Je kunt je zorgen maken dat je er zo lelijk uitziet als je boos bent en dat de anderen je zullen afwijzen. Je gelooft misschien dat goede, warme mensen niet boos worden of dat je geen recht om boos te worden op de mensen die je het leven gaven.

Boosheid is dan ook beangstigend. Je kunt bang zijn dat je iemand in woede vernietigt of dat je jezelf niet meer in de macht hebt. Of je kunt bang zijn dat je je boosheid nooit meer van je af kunt zetten De angsten zijn heel werkelijk voor ons, maar het feit blijft bestaan

DAT JUIST DE DINGEN WAARVOOR WE BANG ZIJN DAT ZE ZULEN GEBEUREN ALS WE ZO BOOS ZIJN, VAAK GEBEUREN ALS WE ONZE WOEDE NIET UITEN.

Als je je boosheid en wrok onderdrukt, kun je depressief of agressief worden en dan zullen de mensen je eerder afwijzen dan wanneer je openlijk boos op hen was. Onderdrukte boosheid is onvoorspelbaar, ze kan ieder ogenblik uitbreken. En wanneer dat gebeurt, is ze vaak niet in de hand te houden. Boosheid is destructief wanneer het niet gecontroleerd is, juist wanneer ze heeft kunnen voortwoekeren in je onbewuste.

Hoe kun je met boosheid omgaan?

Volwassen kinderen van fatale ouders hebben het zo moeilijk met hun boosheid, mede omdat ze zijn opgegroeid in gezinnen waar uitingen van emotionaliteit verboden waren. Boosheid was iets dat alleen ouders mochten tonen.

De meeste kinderen van fatale ouders ontwikkelen een hoge tolerantie voor mishandelingen. Misschien ben je je vaag bewust dat je als kind abnormale dingen overkwamen. De kans bestaat dat je zelf niet weet hoe boos je eigenlijk bent

 

Er zijn verschillende manieren om met je boosheid om te gaan.

* Je kunt je boosheid begraven en ziek of depressief worden.

* Je kunt je boosheid omzetten in lijden en matelaarschap

* Je kunt je verdoven met alchohol,drugs,voedsel of seks.

* Je kunt bij iedere gelegenheid in woede uitbarsten. Zodat die boosheid verandert in een gespannen, gefrustreerd achterdochtig en opstandig mens.

 

Helaas houden de meesten van ons zich aan de oude, vertrouwde ondoeltreffende methode om met boosheid om te gaan. Die methoden doen niets om je te bevrijden van de macht die je ouders over je hebben. Het is veel zinniger je boosheid in banen te leiden die helpen bij het bepalen van je grenzen.

Hier zijn een paar doeltreffende manier om van je boosheid aan te kunnen.

1 Geef jezelf toestemming om boos te zijn zonder je gevoelens te beoordelen. Boosheid is net zo'n emotie als vreugde, blijdschap of angst. Hier is niet goed en niet slecht - Het is er gewoon. Het hoor bij je.

Boosheid is ook een teken, het vertelt iets belangrijks. Het kan vertellen dat je onder de voeten wordt gelopen, dat je beledigd of gebruikt wordt. Of dat niemand zorgt voor wat je nodig hebt. Boosheid betekent altijd dat er iets moet worden veranderd.

 

2.Uit je boosheid. Sla op kussen, schreeuw op foto's van de mensen op wie je boos bent of hou denkbeeldige gesprekken met hen in je auto of als je alleen thuis bent. Je hoeft niemand aan te vallen of vreselijk uit te schelden om je boosheid te uiten. Praat met mensen over hoe boos je wel bent. Toddat je boosheid naar buiten komt, kun je er niets mee.

 

3.Neem veel lichaamsbeweging. Hierdoor kun je nogal wat spanning van je lichaam kwijtraken. Als je niet kunt tennissen of joggen of fietsen. Repareer dan dat kapotte deurtje. Of ga schoonmaken, in de tuin werken. Zingen, dansen. Het maakt niet uit. Lichamelijke activiteiten bevorderd de afscheiding van endrofinen. Hersenstoffen die je gevoel van welzijn verhogen. Je zult merken dat het erkennen van je boosheid je energie en productiviteit verbetert. Niets put je meer ui dan onderdrukte boosheid.

 

4. Gebruik je boosheid niet om je negatieve zelfbeeld te vergroten. Je bent niet slecht omdat je boos bent. Je kunt verwachten dat je je schuldig voelt omdat je boos bent.. Vooral als je boos bent op je ouders. Zeg hardop tegen jezelf.

 

"Ik ben boos" Ik heb het recht om boos te zijn. Het is prima om me schuldig te voelen over die boosheid, als dat de enige manier is om er mee om te gaan. Het is niet verkeerd of slecht dat ik me zo voel.

 

5. Gebruik je boosheid als een bron van energie voor je zelfbepaling. Je boosheid kan je veel leren over wat je wel niet wilt accepteren in de verhouding met je ouders. Het kan je helpen je grenzen te bepalen en je te bevrijden van de oude patronen van je onderdanigheid, inschikkelijkheid en angst voor afkeuring door je ouders. Je boosheid kan helpen je energie weer op jezelf te richten en ver van de onmogelijke strijd om je ouders te veranderen.

Veander alleen "Ik ben boos omdat mijn vader/broer/moeder nooit mijn eigen leven heeft laten leiden" in " Ik sta niemand toe me onder controle te houden of te kleineren.

 

Gebruik deze bovenstaande methode als leidraad om je boosheid onder de duim te krijgen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, heb je voldoende tijd om die boosheid tegenover jouw dader te uiten in welke vorm je dat ook doet.

Iedereen heeft het moeilijk met zijn woede. Je krijgt die niet van het ene ogenblik op het andere in je macht.

 

De maatschappij heeft vooral vrouwen geleerd nooit hun boosheid te tonen. Vrouwen mogen huilen,rouwen, depressief worden (wat eigenlijk een vorm is om woede/boosheid op jezelf te richten) en tederheid tonen, maar boosheid wordt als ongepast in de vrouwen van onze maatschappij beschouwd. Het gevolg is dat vrouwen zich vaak daardoor sterker aangetrokken voelen door partners die hun boosheid voor hen kunnen uiten. Op die onbewuste manier raken ze iets van de onderdrukte boosheid via de ander kwijt. Helaas zijn echter veel mannen die gauw boos worden, ook agressief en dominant en/of gewelddadig zijn

Het is van essentieel belang voor je welzijn om goed met je boosheid te leren omgaan. De eerste maal dat je boos wordt, voel je je vaak onzeker en schuldig Heb geduld en hou vol. Je blijft niet altijd boos. De enigen die dat wel doen, zijn degenen die hun boosheid niet toegeven of die boosheid gebruiken om macht te krijgen door het intimideren van hun omgeving. Boosheid is de normale menselijke reactie op een slecht behandeling. Volwassen kinderen van fatale ouders hebben kennelijk meer dan normale woede. Misschien valt het minder op dat ze ook meer dan hun deel aan verdriet hebben.

 

 

Bron: Stukje van boek Susan Forward "Eindelijk je eigen leven leiden"


 

 

 

LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

 

http://www.steunpunt-geweld.tk

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

   

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING