Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

UPDATE 2005


HULPVERLENING

INTEGRATIEVE KINDERTHERAPIE

 

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 

Wat is kortdurende integratieve therapie?

Integratieve kindertherapeuten onderschrijven natuurlijk het idee dat een kind de tijd moet hebben om kind te zijn maar tegenwoordig zijn er ook behandelmethodes denkbaar die in relatief kort tijd resultaat boeken.

 

Waarom is dat zo belangrijk?

 

Op die manier kunnen meer kinderen ook sneller geholpen worden.

 

In ieder geval om de frustratie die kinderen en ouders ervaren als ze maar niet geholpen worden minder vaak te laten voorkomen.

 

Maar er zijn nog meer redenen.

 

Het is natuurlijk niet ethisch om iemand lang in therapie te nemen als het ook kort kan.

 

Bovendien wordt in de kortdurende therapie nadrukkelijk een beroep gedaan op de hulpbronnen die de cliënt zelf in huis heeft. Dat versterkt het idee van beheersing over de eigen psyche. Men noemt dit ook wel de 'IK - sterkte'.

 

Daarnaast is het natuurlijk prettiger voor de portemonnee van de ouders.

 

 

 

Maar het belangrijkste argument om de therapie kortdurend te laten zijn is gelegen in het kind zelf.

 

Bij het kind volgen de levensfasen elkaar snel op.

 

Elke nieuwe fase vraagt alle aandacht en energie van het kind.

 

Zaken uit de vorige levensfase worden soms ‘achtergelaten’.

 

Dan lijkt het soms net alsof het kind 'over een probleem heen gegroeid is'.

 

Dat blijkt vaak niet het geval.

 

Juist die problemen die een kind niet heeft kunnen oplossen op het moment dat het zich voordeed blijken de kiem te kunnen zijn van heftige problematiek in een latere fase.

 

Ook bij volwassen is dit vaak genoeg herkenbaar.

 

Voorbeelden

Zo kunnen kinderen die niet goed geleerd hebben zich te onthechten van belangrijke anderen (ouders/verzorgers) dit in latere levensfasen op veel verschillende manieren uiten. De uitingsvormen lijken dan in eerste instantie niets te maken te hebben met de onthechtingsproblemen uit een vorige levensfase.

 

Zo kunnen ook kinderen van wie op jonge leeftijd een ouder is overleden het verdriet jarenlang 'wegstoppen' om plotseling in alle heftigheid het verdriet te ervaren en op onhandige manier aandacht te vragen voor hun verdriet. Omstanders, zelfs nabije familieleden, hebben dan vaak geen begrip meer voor dit verlate verdriet.

 

Ook van incestproblematiek is het bekend dat dit jaren nadien tot heftige emoties kan leiden.

 

Hieronder wordt de kortdurende, integratieve kindertherapie in grote lijnen weergegeven. Het is in de praktijk uitvoerig getest en blijkt in de opleiding van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie goed overdraagbaar.

 

Bij een kortdurende vorm van therapie gaat het om 7 tot 20 sessies. Bij kortdurende kindertherapie zijn daar ook een aantal gesprekken met de ouders aan verbonden.

 


 

1.Integratieve aanpak

Bij het in kaart brengen van de oorzaak en de instandhouding van de klacht wordt rekening gehouden met de emotionele, de fysieke, de gedragsmatige, de sociale en de spirituele variabelen. Ook in de behandeling van de klacht worden deze variabele meegenomen. Naast de psychische klachten worden ook stress en psychosomatische klachten behandeld.

 

De werkzame kernfactoren die alle psychotherapieën delen zijn empathie, warmte, acceptatie en bemoediging. Zij worden in elk contact door de therapeut geïntegreerd. Ook de placebotherapie wordt zo optimaal mogelijk uitgewerkt en benut in sessies met het kind. Placebotherapie is het therapeutische effect van de psychotherapie op basis van verwachtingen en geloofwaardigheid van de therapeut.

 

2.Focaal en doelgericht/oplossingsgericht

De klacht wordt duidelijk afgebakend tot een begrensd probleemgebied. De therapie beperkt zich tot het oplossen van dat probleem en laat problemen, die buiten de hulpvraag vallen, buiten de therapeutische behandeling. Het gaat niet om verandering van de persoonlijkheid van het kind maar om verandering van een specifiek probleemgebied. Niet alleen het klachtgebied wordt afgebakend. Ook het doel van de psychotherapie wordt nauwgezet, in positief geformuleerde doelstellingen omschreven. De doelstellingen liggen binnen de eigen controle van het kind en worden zintuigspecifiek omschreven. Ze zijn begrensd in trigger en context. Ook een inventarisatie van hulpbronnen en beperkingen van het kind en/of de ouders om het gestelde doel te bereiken dient de doelgerichtheid van de therapie.

3.Trance en imaginatie

Bij kinderen lopen de onbewuste binnenwereld en de buitenwereld vaak nog door elkaar, zeker wanneer het bewustzijn zich nog niet voldoende heeft uitgekristalliseerd. Dat is ongeveer tot het 6e levensjaar. Daarom wisselen momenten van trance zich af met bewuste momenten. Het innerlijk van het kind is dan vaak heel rechtstreeks toegankelijk voor de geoefende therapeut. Deze is dan in staat om gevoelens en sociale relaties te laten representeren in spel, pluche beesten, tekeningen, verhalen en dergelijke. Het kind is dan ook toegankelijk voor therapeutische suggesties en het gebruik van imaginatietechnieken, metaforen, drama- en speltechnieken die als ‘therapeutische gereedschappen’ gebruikt worden.

4.Aanpakken van symptoom en oorzaak

De therapie is gericht op het opsporen en wegnemen van de oorzaak van symptomen. De oorzaak kan bestaan uit fysieke stoornissen, conditionering, intrapsychische conflicten, systeem- en relatieproblemen en/of zelfvervreemding. Meestal gaat het juist om een combinatie van deze factoren. Symptoombestrijding en symptoomverwijdering kan op zich heel snel en heel effectief zijn maar is pas zinvol indien de oorzaak bekend is en niet behandelbaar blijkt. Symptoombehandeling alleen is daarom niet genoeg, dat leidt vaak tot verandering van symptomen. Het snel opsporen en aanpakken van de oorzaak is kenmerkend voor effectieve kortdurende psychotherapie.

 

5.Probleemgericht én oplossingsgericht

De huidige kortdurende therapieën zijn gericht op het behalen van het doel of het aanpakken van de klacht. In de diagnosefase wordt nagegaan welk model bij de cliënt (het kind) het beste ingezet kan worden. Ook een combinatie van beide modellen kan toegepast worden.

 

6.Zelfverantwoordelijkheid en actieve deelname

Het kind wordt in de therapie geactiveerd en gestimuleerd om een actieve positie in te nemen en zoveel als mogelijk zelf het probleem aan te pakken. Gepest worden op school kan hierbij als voorbeeld dienen: gepest worden moet niet alleen stoppen, het kind moet ook leren hoe het ervoor kan zorgen dat het niet meer gepest wordt. Door zelfverantwoordelijk gedrag aan te leren ontwikkelt het kind zelf allerlei effectieve manieren (gedragsrepertoires) die ook in geheel nieuwe situaties toegepast kunnen worden.

 

Deze therapeutische strategie van zelfverantwoordelijkheid kan gemakkelijker gevolgd worden naarmate het kind meer ik-sterkte heeft en het gezinssysteem gezond en open is.

 

7.Non-directief op de inhoud en directief op proces

De integratieve kindertherapeut zorgt dat hij/zij niet directief is als het om de inhoud van informatie gaat. Zo staan het kind en zijn/haar beleving centraal en niet de interpretatie van de therapeut.

 

Het kind weet wat zijn/haar probleem is.

 

Het kind kan het oplossen en,

 

Het kind doet dat ook.

 

De therapeut schept de voorwaarden waarbinnen dat kan plaatsvinden.

 

De therapeut bemoeit zich dus minder met de inhoud (het “wat”) maar is des te meer sturend en directief op het proces (het “hoe”). Dit wordt gedaan door middel van interrupties, vragen, confrontaties, uitdagingen en keuzen voorleggen tijdens het proces.

 

Het kind speelt graag, maar spelen tijdens de therapie wordt door de therapeut benut om het kind daadwerkelijk te helpen.

 

Gerichtheid op de subdoelen en het einddoel van de therapie speelt hierin een essentiële rol.

 

 

8. Gebruik van hulpbronnen

In de kortdurende kindertherapie wordt maximaal gebruik gemaakt van de hulpbronnen waar het kind over kan beschikken. Hieronder verstaan we hulpbronnen op fysiek, emotioneel, cognitief, gedragsmatig, sociaal en spiritueel niveau. Iedere ervaring is een hulpbron. Het (pre-) persoonlijke en het transpersoonlijke niveau biedt ervaringen en dus ook hulpbronnen.

 

9.Ervaringsgericht en directe verandering

Uitgangspunt is dat het kind in het hier en nu op ervaringsniveau wordt geconfronteerd met de symptomen, de oplossingen en blokkades. In het levendig ervaren van de klachtdynamiek wordt het kind tot veranderingen gestimuleerd. Het op klassieke wijze analyseren en duiden van de klacht wordt achterwege gelaten. Abstracte problemen worden teruggebracht tot directe zintuiglijke ervaringen.

 

10. Gelijkwaardige relatie

 

Bij kortdurende kindertherapie is er sprake van een gelijkwaardige relatie tussen therapeut en cliënt. De therapeut heeft vooral een gidsfunctie. Natuurlijk blijven onvoorwaardelijke acceptatie, empathie en erkenning essentieel.

 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het pedagogische en het therapeutische. Een voorbeeld hiervan doet zich voor als een kind een kopje limonade op de rand van een tafel plaatst. Het is dan opvoedkundig correct om het kind te zeggen dat het kopje beter in het midden van de tafel gezet kan worden. Een therapeut zal eerder afwachten wat er gaat gebeuren en als het kopje valt zal de therapeut wellicht zeggen: “Hééé, het kopje valt, hoe vind je dat nou?“ De therapeut kijkt, luistert, voelt en denkt na over de boodschap die het kind kan geven met deze actie en zal soms ook uitdagen door te zeggen: “Doe dat nog eens een keer!”

Bron: http://www.blijtoe.info/frame_kindertherapie.htm

 

 


Op deze site bevindt zich een lijst waar u op zoek kunt gaan naar een therapeut voor uw kind.

http://www.blijtoe.info/andere_therapeuten/frame_andere_therapeuten.htm

 

 


 

 LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

HTTP://GO.TO/STEUNPUNT-GEWELD

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

 

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING