Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
mokumtv mokumtv home inhoudstart mail westside


Nieuws & Actueel

Stadsdeel naamwijziging

Cruisen in het Westerpark


Kunstoverlast

Geeft het stadsdeel genoeg subsidie aan kunst & cultuuruitingen?

Geven veel te veel (stoppen)
Geven meer dan genoeg (stoppen)
Te weinig k&c (doorgaan)
K&C interesseert me niet (stoppen)
Geen mening


Huidige stand
Alx Web Polls

Waterbeddenconcurrent

MokumTV

Staatskrant

Stadsdeelburgemeesteres Westside


Het was een probleem toen de heer Maarten Voster halverwege zijn zittingsperiode weigerde nog langer voorzitter van de stadsdeelraad te zijn. Maarten was het allemaal zat en stapte op. Zijn partij moest een nieuwe stadsdeel burgemeester leveren..

Binnen de Partij van de Arbeid gelden strenge normen bij het verdelen van posten. De stadsdelen werden opgericht om de bewoners direct bij de politiek te betrekken. Stadsdeelraadsleden, inclusief een stadsdeelraadburgemeester, dienen uit hun eigen stadsdeel afkomstig te zijn, of er op z´n minst te wonen. Probleem was dat de PvdA er niet in slaagde binnen het stadsdeel een kandidaat te vinden die voldeed aan de door de partij gehanteerde maatstaven voor het burgemeesterschap van een stadsdeel: de burgemeester dient bij voorkeur een PvdA-kaderlid van allochtoonse afkomst te zijn. Maarten Voster kon met enige goede wil wel als allochtoons worden beschouwd, gezien zijn afkomst uit Zaandam. De partij had de voorkeur voor een allochtoonse vrouw. Om een eventuele kandidate van buiten de buurt aan te lokken, schafte de stadsdeelraad een luxe woonboot aan, gelegen naast die van Maarten Voster.

Uiteindelijk werd gemeenteraadslid Anne-Marie Hoogland gevraagd de nieuwe stadsdeelburgemeesteres te worden. Sinds april 1993 afgestudeerd in culturele studies aan de Universiteit van Amsterdam en bedenkster van de mop: Wat is het enige dier met een lul op zijn rug? Een politiepaard!
Anne-Marie Hoogland werd net als haar voorganger Voster geboren en getogen in een Zaanse molen. Anne-Marie is dol op regen en wind, want haar favoriete vakantieland is Nederland. Dat komt goed uit, want in ons stadsdeel regent het altijd vaker en eerder dan in andere stadsdelen. Anne-Marie is ook dol op brandjes en aanrijdingen, want haar favoriete televisieprogramma is het At5-nieuws.

Mevrouw Hoogland is ook dol op naamsveranderingen. Zo is het aan haar te danken dat het PvdA-blaadje 'Morgenrood'. de naam RoodMokum kreeg. Ze was toen nog actievoerster bij de Jonge Socialisten om van Amsterdam een autovrije stad te maken, nog vóór Anne-Marie Hoogland als jongste lid toetrad tot de gemeenteraad voor de PvdA.

Anne-Marie deed als algemeen bestuurslid van de jeugvereniging van de PvdA onder meer zuidelijk Afrika en de Shellboycot. Ook hield ze zich binnen de PvdA-tienerclub bezig met de onafhankelijkheid van Namibië. De gevolgen van haar bemoeienissen met dit Afrikaanse land zijn tot op heden merkbaar in de Namibische hoofdstad Windhoek. Daarnaast had Anne-Marie nog wat tijd over om racisme te bestrijden en Mokum autovrij te maken. Anne-Marie ging de confrontatie met de Jonge Socialisten niet uit de weg en vrijwel onopgemerkt werd ze vice-voorzitter van een afdeling en korte tijd voorzitter. Als redactielid van Morgenrood - en later dus van RoodMokum - schreef ze regelmatig een column over de zieleroerselen van een Zaans meisje in de hoofdstad.

Na een verblijf van een half jaar in Amerika en ´veel overpeinzingen´ besloot Anne-Marie om de sociaal democratische beweging ´die in heel Europa op zijn gat leek te liggen´, te steunen. Na ze zich had aangesloten ging het weer goed met de PvdA, vooral nadat ze bij de afdeling Binnenstad binnen de kortste tijd vice-voorzitter van de afdeling was geworden en werd gekandideerd voor een plek op de verkiezingslijst voor de gemeenteraad. Haar kandidatuur was het rechtstreeks gevolg van een advertentie van Felix Rottenberg. Als nieuw raadslid hield ze zich bezig met jeugd- en ouderenbeleid, het referendum. Haar expertise was echter het gemeentelijk drugsbeleid.

Toen zij tot haar stadsdeelburgemeesteresschap werd geroepen, woonde zij nog niet in het stadsdeel waarover zij nu heerst. De woonboot vond ze te min, want zo ze al verhuisde, wenste ze er wel op vooruit te gaan. Gevraagd wat zij zou doen als ze de baas van Amsterdam zou zijn, antwoorde Anne-Marie dat zij paal en perk zou stellen aan het geweld en de agressie. Zowel in huiselijke kring als op straat en in het openbaar vervoer.

Voor ze stadsdeelburgemesteres werd, was zij projectmanager voor cultuur. Helaas werd bij haar aantreden bekend dat haar stadsdeel de overdosis aan kunst en kultuur spuugzat was. U kunt zelf meedoen aan dit onderzoek, aan de linkerbovenzijde van deze site staat een poll. Zoals een goed PvdA-regentes betaamt, zal Anne-Marie zich waarschijnlijk weinig van de wensen van de burger inzake k&c gelegen laten liggen. Waar heb je anders al die artistiek bevlogen ambtenaren voor in dienst?


In het holst van de nacht staat een stadsdeelraadslid onder een lantaarn iets te zoeken. Vraagt een voorbijganger of ze iets kwijt is. Bevestigend antwoordt ze, dat ze haar raadsvoorstellen een stuk verderop verloren is. Waarom zoek je dan hier, vraagt de voorbijganger. Omdat er hier meer licht is, antwoordt het deelraadslid.


Ziet ook de volgense sites over stadsdeel Westside (voorheen Westerpark):
Kunst en cultuuroverlast door artistiekerige ambtenaren.
Soldatenschilder eert stadsdeelraadslid.
Document inzake de
naamswijziging van stadsdeel Westerpark.
´s Nachts veranderd het Westerpark in een
5 sterren eldorado voor sado-masochistische homosexuelen.