En del örter, blommor, buskar och träd bär på medicinska och magiska egenskaper, och är således utomordentliga hjälpmedel för en häxa. Här kan du bland annat läsa om olika örter, användningsområden, samt olika tillvägagångssätt vid magiarbete.

Innan man börjar använda örter bör man lära känna dem lite närmare.  En del växter är dödligt giftiga och bör inte under några omständigheter förtäras. Även röken från eldade örter kan vara extremt skadliga.
Även örter som vid första anblicken kan verka harmlösa - och till och med används som matkrydda - kan i koncentrerade doser bli rena giftet. Därav är det mycket viktigt att du inte överdriver några doseringar. Kolla upp alla fakta innan du skrider till verket.
En del örter bör heller inte kombineras med medicinska preparat som du tar i vanliga fall. Även örter som finns att köpa i hälsokostbutiker kan exempelvis slå ut andra mediciner och värktabletter så att de blir verkningslösa. Om du äter mediciner av något slag, så rådfråga en läkare om du tänker använda örter som alternativ medicin.
Lider du av allvarliga besvär eller sjukdom, så experimentera inte på egen hand. Gå alltid till en läkare först. Vid en del örter som presenteras här finns en kort beskrivning av dess medicinska egenskaper, men det är sällan något man bör prova på själv om man inte verkligen vet vad man gör.

Jag ansvarar inte för missbruk eller nonchalans av den information som finns på dessa sidor.

Naturen är ett heligt förråd av magiska gåvor som skänker kraft och hjälp i otaliga lägen. Men allt är sällan svart på vitt, och sällan helt igenom gott. Man bör utan tvekan känna respekt för moder jords frukter, utan att känna rädsla. Det är inte meningen att dessa varningar skall avskräcka dig från att utforska den spännande värld som örterna innebär. Dock poängterar de vikten av att handla med förnuft.
Nyttja dina kunskaper och ditt kloka omdöme när du lånar dina syskon i naturen, så går allt i regel bra. Du kan välja att använda frön som du sparat från tidigare plantor, eller så kan du köpa dem. Själv beställer jag mina örter från
Impecta Handels. Alla örter kan inte odlas på exakt samma sätt. Man måste ta hänsyn till årstid, temperatur, jord, sol och skugga osv. Oftast får du en liten odlingsanvisning på köpet när du handlar fröer. Här följer dock några små minnesstolpar och tips.

Odla utomhus
Välj en plats som är lämplig, om växten trivs bäst i sol eller skugga. Förbered jorden med exempelvis kompost, lera, sand eller tormull m.m. Ta reda på vilket underlag som är bäst för just dina fröer. En del växter kräver hård och näringsfattig jord. Teckna sårader i jorden för att enklare kunna gallra bort ogräs allt eftersom. Vattna före sådd och täck fröerna med jord, ca tre till fem gånger fröernas diameter. Undvik gödning till småplantor.

Odla inomhus
Plantera fröerna i små krukor eller lådor. Använd vanlig såjord som finns att köpa i de flesta blomsterbutiker. Stora fröer trivs bäst i lite grovkornigare jord. Vattna jorden före sådd, och täck fröerna med ett jordlager ca tre gånger fröernas diameter. Riktigt små fröer, samt fröer som anges ljusgroende behövs inte täckas alls. Om växten är svårodlad eller extra känslig mot bakterier, så kan det vara lämpligt att sterilisera jorden först. Värm jorden i ugnen ca 20 minuter i minst 100 graders värme. Genomfukta sedan jorden med vatten som du steriliserat genom kokning. Täck krukorna med gladpack. Se till att det finns gott om lufthål. Du kan sticka med en nål genom plasten. Se även till att sådden är lagom fuktig, och inte torkar ut. Då fröerna börjar gro ställer du dem så ljust och svalt som möjligt. Ta bort plasten när plantorna börjar växa till sig och behöver utrymme. Undvik gödning till småplantor.

Stratifiering
En del fröer behöver väckas ur sitt vilostadium innan de planteras. När stratifiering krävs står det i regel på fröpåsen. Lägg fröerna i en burk med jord, sand och torv som du genomfuktat så mycket som möjligt med steriliserat vatten. Tillslut burken ordentligt och placera den på en 20-gradig plats i ca en vecka, så att fröerna kan suga åt sig mycket vatten. Lägg sedan burken i kylskåp under ca sex, sju veckor. Se efter emellanåt. Om fröerna skulle börja gro under kylperioden, så avbryter du behandlingen och sår ut dem.

Lite att ha i åtanke när du beger dig ut för att samla örter, eller skörda de du har planterat.

Ta en ordentlig titt på omnejden
Du bör inte skörda växter på platser som uppenbarligen mår dåligt eller är förgiftade. Många örter finner vi exempelvis i vägkanter och i diken, men de är ofta dammiga och inpyrda med avgasrök. De lever inte i en naturlig miljö och deras inneboende energier har präglats av orolig och bullrande trafik. Sjuka växter ger inga hälsosamma produkter, så låt bli dem.

Visa respekt
För att en ört skall bli villig att bistå dig med sina gåvor bör du visa respekt. Innan du beskär en ört, så be om lov och förbered den på ditt ingrepp. Skulle du få en intuitiv känsla av att du bör låta bli, så låt bli. Du behöver inte vara rädd för att växterna känner smärta, för de har inte samma nervsystem som vi människor. Dock är det viktigt att vi visar hänsyn för våra syskon i naturen. Skörda aldrig fridlysta växter!

Skördetid
Samla växterna när de mogna, inte för tidigt och inte för sent då de börjat vissna. Skörda med måtta. Beskär bara det du behöver och låt resten vara. Använd de nyaste och friskaste växtdelarna och lämna den största delen av plantan orörd så att den kan fortsätta frodas. Slit aldrig upp en hel planta med roten om det inte är absolut nödvändigt - dvs om det är roten du behöver. Då släcker du hela växtens liv, så var noga med att få klartecken från örten att det går bra. Om du skall skörda roten på en ettårig planta, bör detta göras innan växten hunnit börja vissna. Om växten är flerårig skördas roten innan örten börjar växa på våren, eller under hösten då den ligger i vila.

Offer
Visa din tacksamhet och ge plantan en gåva innan du går. Ditt offer behöver varken vara dyrbart eller exklusivt, men din tanke bakom bör vara ren. Du kan exempelvis lämna efter dig ett frö, en vacker sten eller ett mynt. Har du inget att skänka bort, så kan du istället tacka och sända välgörande energier till plantan.

Frösamling
Om du skall samla fröer, så gör det när de är mogna. Det märker du genom att knacka lite mot blomställningen. Faller fröerna ur, så är de klara för skörd. Se till att inte blanda ihop örterna du skördat. Samla var ört för sig och bunta ihop dem i små knippor. Inte allt för tjocka, då det måste få komma luft mellan växtdelarna.) Knyt ett snörre runt stjälkarna och häng dem upp och ner på ett torrt och skuggigt ställe. Beroende på ört, samt rådande väderlek, tar torkningen olika lång tid. I regel räcker det med två veckor. Känn på örterna emellanåt för att se när de är klara. Om du tar ner dem för tidigt, finns det risk för att de börjar mögla. Tar du ner dem för sent, så kan de ha förlorat alldeles för mycket av sina egenskaper. Förvara sedan örterna i burkar och krukor så att de inte torkar ut eller börjar mögla. Låt dem stå på ett skuggigt ställe, skyddade från solljus.