Bekendtgørelse nr. 562
af 15.november 1977
I henhold til §§ 4 og 5, stk. 2, i lov nr. 225 af 31.maj 1968 om anmeldelse af fødsler og dødsfald fastsættes følgende
I. Anmeldelse af fødsler
§ 1. Fødsler, der finder sted her i landet eller om bord i skib eller luftfartøj, hvis først ankomststed efter fødslen er dansk havn eller lufthavn, skal senest 2 hverdag efter fødslen eller efter skibets eller luftfartøjets ankomst til dansk område anmeldes til ministerialbogsføring for det sogn, hvor moderen har bopæl, jfr. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2. Har moderen bopæl i de sønderjyske landsdele, skal fødslen anmeldes til personregisterføreren i den kommune, hvor hun bor.
Stk. 3. Har moderen bopæl på Færøerne, i Grønland eller i udlandet, skal fødslen anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor fødslen har fundet sted, eller hvor den pågældende havn eller lufthavn er beliggende. Finder fødslen sted på vej til klinik eller sygehus, skal anmeldelsen dog ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor klinikken eller sygehuset er beliggende.
§ 2. Anmeldelsen skal foretages af barnets forældre, for barn uden for ægteskab af moderen.
Stk. 2. Er forældrene (moderen) ikke i stand til at foretage anmeldelsen, skal den foretages af tilstedeværende personer over 18 år, der hører til moderens husstand, eller hos hvem moderen har ophold.
Stk. 3. Har fødslen fundet sted om bord i skib eller luftfartøj, og er ingen anmeldelsespligtig efter stk. 1-2 til stede eller i stand til at foretage anmeldelsen, skal den foretages af skibets eller luftfartøjets fører eller dennes stedfortræder.
§ 3. Anmeldelsen afgives på en af kirkeministeriet foreskrevet blanket, der uden betaling udleveres af jordemoderen (lægen) eller af ministerialbogsføreren. Vedrører anmeldelsen et dødfødt barn, benyttes dog den i § 6, stk. 1, omtalte blanket.
Stk. 2. Ved anmeldelsen af et ægtebarns fødsel skal forældrenes dåbs- eller navneattester samt vielsesattest forevises eller medsendes.
Stk. 3. Ved anmeldelse af fødsel af et barn uden for ægteskab skal moderens dåbs- eller navne-attest og såfremt hun fører et slægts-navn, der er erhvervet ved ægteskab tillige hendes vielses-attest forevises eller medsendes.
Stk. 4. Er moderen separeret, fra skilt eller enke, skal endvidere dokumentation herfor ( bevilling, domsudskrift, skifteudskrift eller dødsattest ) forevises eller medsendes. Han moderen genantaget sit pigenavn, må dokumentation herfor fremlægges.
Stk. 5. Vedrører anmeldelsen et dødfødt barn, skal jordemoderanmeldelsen og en af en læge udstedt dødsattest medfølge.
II. Anmeldelse af dødsfald
§ 4. Dødsfald, der finder sted her i landet eller om bord i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed efter dødsfaldet er en dansk havn eller lufthavn, skal senest 2 hverdage efter dødsfaldet eller efter skibets eller luftfartøjets ankomst til dansk område anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor den døde havde bopæl, jfr. dog stk. 2. Havde afdøde bopæl i de sønderjyske landsdele, videresendes dødsanmeldelsen til personregisterføreren i den kommune, hvor afdøde boede.
Stk. 2. Havde afdøde bopæl på Færøerne, i Grønland eller i udlandet, eller kan der ikke tilvejebringes oplysning om, hvor afdøde boede, skal dødsfaldet anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor dødsfaldet har fundet sted, eller hvor den pågældende havn eller lufthavn er beliggende. Finder dødsfaldet sted på vej til sygehus, skal anmeldelsen dog ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor sygehuset er beliggende. Er dødsstedet ikke fastslået, skal anmeldelsen ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor liget er fundet.
§ 5. Anmeldelsen skal foretages af afdødes ægtefælle, hvis samlivet bestod, og ellers af afdødes børn over 18 år eller af afdødes forældre i den nævnte rækkefølge.
Stk. 2. Findes der ingen anmeldelsespligtige efter stk. 1, der er i stand til at foretage anmeldelsen, skal denne foretages af tilstedeværende personer over 18 år, der hørte til afdødes husstand, eller hos hvem afdøde havde ophold.
Stk. 3. Har dødsfaldet fundet sted om bord i skib eller luftfartøj, og er ingen anmeldelsespligtig efter stk. 1-2 til stede eller i stand til at foretage anmeldelsen, skal den foretages af skibets eller luftfartøjets fører eller dennes stedfortræder.
§ 6. Anmeldelsen afgives på den til dødsanmeldelse og anmodning om begravelse eller ligbrænding foreskrevne blanket, der uden betaling udleveres af den dødsattestudstedende læge eller af begravelsesmyndigheden.
Stk. 2. En af en læge udstedt dødsattest skal medfølge anmeldelsen.
Endvidere skal så vidt muligt afdødes dåbs- eller navneattest og såfremt afdøde var eller havde været gift tillige vielsesattest forevises eller medsendes.
III. Fælles bestemmelser
§ 7. Kan de i §§ 3 og 6 nævnte bevisligheder ikke straks fremlægges, skal anmeldelse dog ske inden udløbet af de fastsatte frister, og der gives da anmelderen en efter forholdene passende yderlige frist til bevislighedernes fremskaffelse.
Stk. 2. Bevislighederne skal dog ikke fremlægges, hvis de nødvendige oplysninger fremgår af ministerialbøgerne på anmeldelsesstedet.
Stk. 3. Foretages anmeldelse af de i §§ 2, stk. 2 og 3, og 5, stk. 2 og 3, nævnte anmeldelsespligtige, skal ministerialbogsføreren selv så vidt muligt tilvejebringe eventuelle manglende bevisligheder, som ikke er i anmelderens besiddelse.
§ 8. Er en anmeldelse ikke fyldestgørende, eller har ministerialbogs-føreren anledning til at betvivle dens rigtighed, kan han pålægge den anmeldelsespligtige inden en passende frist at afgive personlig forklaring til ham.
§ 9. Den, der overtræder §§ 1 og 2 eller §§ 4 og 5, oversidder en i medfør af § 7, stk. 1, fastsat frist eller tilsidesætter et i medfør af § 8 meddelt pålæg, straffes med bøde. På samme måde straffes den, der afgiver urigtige anmeldelser eller urigtig forklaring efter § 8.
IV. Ikrafttræden m.v.
§ 10. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1.januar 1978.
Stk. 2. Følgende bestemmelser ophæves : 1) Bekendtgørelse nr. 229 af 21.september 1893 angående anmeldelse til og indførelse i kirkebøgerne i København samt om de vedkommende præsters rettigheder med hensyn til begravelser m.m. 2) Bekendtgørelse nr. 107 af 23.maj 1927 angående anmeldelser om fødsler og dødsfald med hensyn til mosaiske trosbekendere m.m. 3) Bekendtgørelse nr. 119 af 2.april 1935 angående anmeldelse til kirkebøgerne af dødsfald på Frederiksberg. 4) Bekendtgørelse nr. 379 af 28.december 1937 angående anmeldelse til kirkebøgerne af dødsfald i Gentofte kommune. 5) Bekendtgørelse nr. 593 af 1.december 1975 om begravelse og ligbrænding § 2, stk. 2, 1.pkt.
§ 11. Bekendtgørelsen gælder ikke fødsler og dødsfald, der finder sted i de sønderjyske landsdele, på Færøerne og i Grønland eller ombord i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed efter fødslen eller dødsfaldet er en havn eller lufthavn i de sønderjyske landsdele, på Færøerne og i Grønland.