CIR nr. 102
Cirkulære af 14.juli 1926
Cirkulære til samtlige Biskopper
vedrørende Kirkebøgernes Førelse efter nye Skemaer m.v.
Ved at tilstille Deres Højærværdighed et Antal Eksemplarer af en D.D. herfra udfærdiget Bekendtgørelse om Kirkebøgernes Førelse efter nye Skemaer m.m. skal Ministeriet tjenstlig anmode Dem om at ville fordele samme til alle Stiftets Provster, Præster, Kordegne og Kirkebylærere, og endvidere til alle Kirkebestyrelser og Ejere af Kirkers Midler i Stiftet. I Forbindelse hermed skal man anmode Deres Højærværdighed om at ville paalægge Provsterne at have fornødent Indseende med, at nye Kirkebøger anskaffes overensstemmende med Bekendtgørelse, naar de hidtil benyttede Kirkebøger ere udskrevne.
Den i et andet Cirkulære til Biskopperne af D.D. meddelte ændrede Instruks vedrørende Kirkebøgernes Førelse m.m. skal findes anført trykt paa et særskilt Blad, der skal følge straks efter Titelbladet i hver Kirkebog, og bagest i hvert Bind skal forefindes mindst 6 ikke linierede Blade til Benyttelse til særlige Tilførsler i paakommende Tilfælde. Bøgerne skal være paginerede med fortløbende Tal, eet for hvert Blad, og gennemdragne med en Snor, og Indbindingen skal være solid, ligesom hvert Bind bør have sin Rygtitel, blandt andet indeholdende Sognets Navn, trykt paa selve Bindet ( ikke paa et paaklæbet Skilt ), samt derunder ved Foden paa samme Maade paatrykt det Aar, Bindet er taget i Brug.
P.M.V.
V. Holbøll.
_______________
CIR nr. 103
Cirkulære af 14.juli 1926
Cirkulære til samtlige Biskopper.
Ved allerhøjeste Resolution af 7.juli d.A. ( se Ministeriets Bekendtgørelse af D.D. om Kirkebøgernes Førelse efter nye Skemaer m.v. ) har det behaget Hans Majestæt Kongen at bifalde Indførelsen af nye Skemaer til Brug ved Kirkebøgernes Førelse.
I denne Anledning har Ministeriet fundet det rettest at underkaste den hidtil gældende, i Ministeriets Cirkulære af 31.Oktober 1891 indeholdte Instruks for Førelsen af Kirkebøgerne m.v. et Gennemsyn, hvorefter man har udfærdiget den nedenfor anførte ændrede Instruks, som Ministeriet herved tjenstlig skal anmode Deres Højærværdighed om at ville bringe til alle vedkommendes Kundskab med Paalæg om at følge samme.
Af nærværende Cirkulære vedlægger man det fornødne Antal Eksemplarer til Udlevering til samtlige Stiftets Provster, Præster, Kordegne og Kirkebylærere.
Kirkeministeriet, den 14. Juli 1926.
P.M.V.
_______________
Instruks
Angaaende, hvad Provsterne, Præsterne samt Kordegnene og Kirkebylærerne har at iagttage i Henseende til Kirkebøgernes Autorisation, Førelse, Konferering, Opbevaring m.v.
1. Ingen Protokol maa autoriseres til Ministerialbog, medmindre den er dannet af de ved Ministeriets Foranstaltning i Handelen bragte Skemaer, hvilke forneden paa hvert Blad ere betegnede som trykte for Kirkeministeriet hos J.H.Schultz, og i øvrigt er indrettet i Overensstemmelse med de i Ministeriets Bekendtgørelse af 14.Juli 1926 om Ministerialbøgernes Førelse efter nye Skemaer m.m. givne Forskrifter.
2. Kirkebøgerne saavel Hoved- som Duplikateksemplaret skal af vedkommende Provst forsynes med følgende, paa Bogens Titelblad paaførte Autorisationspaategning : Denne Bog bestaaende af . Paginerede og med en Snor gennemtrukne Blade, der ere trykte for Kirkeministeriet hos J.H.Schultz, og hvilken jeg har forsynet med mit Embedssegl, paatrykket i Lak over Snoren, autoriseres herved til Hovedministerialbog ( Kontraministerialbog; i København: Daabs-Hovedprotokol, Daabs-Kontraprotokol o.s.v. ) for Sogn (Valgmenighed) i Herred, .. Stift. Derunder Dato, Navn, Embedsstilling.
3. Angaaende de Anmeldelser og ministerielle Handlinger, hvorom der af Præsten skal gøres Tilførsel til Kirkebogen, er det hans Pligt at indføre det fornødne i Kirkebogen snarest muligt efter Handlingens Foretagelse.
4. Førelsen af Kirkebøgerne der
for Kordegnenes og Kirkebylærernes Vedkommende finder Sted under
Sognepræstens Opsigt maa ske i nøje Overensstemmelse med
de paa de forskellige Skemaer angivne Fordringer, og derhos
foretages med Omhyggelighed og Tydelighed, saaledes at det tilførte
altid med Lethed kan læses. Ligesom der derfor ingen
Forkortelser, hverken af Personnavne, Stednavne, Stillinger eller
andet, maa finde Sted, saaledes skal enhver Tilførsel ske med
saa tydelig Skrift som muligt.
Maanederne skrives med Bogstaver og fuldt ud, ikke med Tal.
Ved Navnes Indførelse maa det iagttages og i fornødent Fald af
den paagældende dokumenteres ved Udskrift fra Kirkebogen, at
Navnet bliver rigtigt stavet.
I Kirkebøgerne maa ikke foretages nogen som helst Radering eller
Fjernelse ved kemiske eller lignende Midler af, hvad der én gang
er skrevet, og hvor Fejlskrivning nødvendiggør Overstregning,
maa denne finde sted paa en saadan Maade, at det bestemt kan ses,
hvad der har staaet.
Efter hvert Nummer af de i Kirkebogen gjorte Tilførsler af
vedkommende, der fører Bogen, trækkes en vandret Streg, og den
Plads, der forbeholdes hver enkelt Tilførsel, maa være saa
rigelig, at det fornødne Overblik sikres, ligesom der tillige
ved Tilførslerne i Fødselsregistret bør sørges for, at der er
Plads til eventuelle senere Ændringer eller Tilføjelser i Navne-,
Forældre eller Anmærkningsrubrikken.
5. Samtlige Kirkebøger skal føres med det af Undervisningsministeriet til Brug i Statstjenesten autoriserede Blæk, Klasse I, se Bestemmelsen i Reglementet af 26.Maj 1888 Afsnit V og Bekendtgørelse af 23.Februar 1889 § 2 ( Nr. 17 i Lovtidende for 1889 ) jfr. Tilføjelse til Reglementet af 5.Oktober 1925.
6. De tvende Eksemplarer af Kirkebøgerne
skal konfereres med hinanden, paa Landet ved Slutningen af hvert
Fjerdingaar og i Købstæderne saavel som i København én Gang
hver Maaned - , saaledes at der, hver Gang en saadan Konference
har fundet Sted, tilføres begge Eksemplarer en kort Paategning
herom af Præsten. Paategningen foretages bag i Bogen. Hovedøjemedet
med Konferencen er at opdage mulige Uoverensstemmelser i Tide.
Men desuden paahviler det Præsten ved Konferencen at paase, at
der, for saa vidt angaar det af Kordegnen eller Kirkebylæreren førte
Eksemplar af Kirkebogen, er forholdt efter de givne Bestemmelser
med Hensyn til Kirkebøgernes Førelse m.v.
Det paahviler vedkommende Kordegn eller Kirkebylærer, naar
Konference af Kirkebøgerne skal finde Sted, at drage Omsorg for,
at det af ham førte Eksemplar af Kirkebogen er til Stede paa det
for Konferencens Afholdelse af Sognepræsten bestemte Sted.
7.Ligesom det maa iagttages, at begge Eksemplarer af Kirkebogen ikke nogen Nat er under samme Tag, saaledes bør Præsterne, Kordegnene og Kirkebylærerne, paa de steder, hvor der ikke til Kirkebøgerne er indrettet et brandfrit Rum, drage Omsorg for, at Bøgerne i Ildebrandstilfælde bringes i Sikkerhed.
8. Det har sit Forblivende ved hidtil gældende Regler med Hensyn til det Biskopperne og Provsterne i Henhold til Reskript af 11.December 1812 og Kancelli-Cirkulære 27.August 1833 in fine paahvilende Tilsyn med Kirkebøgernes Førelse, ligesom ogsaa med Hensyn til den Biskopperne ved allerhøjeste Reskript 20.Februar 1750, jfr. Kancelliskrivelse 8.Juli 1820, tillagte disciplinære Straffemyndighed overfor Præster, der ikke holde Kirkebøgerne i tilbørlig Orden. I øvrigt vil Præster, Kordegne og Kirkebylærere i Tilfælde af grov eller oftere gentagen Skødesløshed med Opfyldelsen af de dem med Hensyn til Kirkebøgernes Førelse paahvilende Pligter kunne paadrage sig Strafansvar efter § 143 i almindelig borgerlig Straffelov af 10.Februar 1866.
Provsternes Eftersyn foretages mindst engang hvert andet Aar, og
det paahviler Provsterne i hvert Aars Januar Maaned at gøre
Indberetning til Ministeriet om de i det foregaaende Aar
foretagne Eftersyn og Resultatet af disse, dog at Provsterne i
Tilfælde, hvor Omstændighederne taler derfor, skal give
Indberetning straks.
9. Overstaaende Bestemmelser skal i deres Helhed anføres i enhver Kirkebog, trykt paa et særskilt Blad, der følger straks efter Titelbladet.
Gengivet efter : Ministerialtidende , Afdeling A, 1926, København