Cirkulære nr. 10338 af 10.februar 1999

 

 

 

Cirkulære om ansættelsesforhold for kirkesangere og for organister,

der ikke lønnes efter tjenestemændenes lønrammer.

 

 

( Til menighedsrådene )

 

 

I medfør af § 22, stk. 1 i lov nr. 310 af 16.maj 1990 om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. fastsættes :

 

 

1.      Indledning.

 

I forlængelse af drøftelser i folkekirkens samarbejdsudvalg ophæves de gældende regler om aflønning af kirkesangere og organister, der ikke lønnes efter tjenestemændenes lønrammer med virkning fra dette cirkulæres ikrafttrædelse.

 

Dette cirkulære træder i stedet for Kirkeministeriets cirkulære af 20.februar 1995 om løn- og ansættelsesvilkår for kirkesangere og organister, der ikke lønnes efter tjeneste-mændenes lønrammer, som ophæves med virkning fra dette cirkulæres ikrafttrædelse.

 

 

2.      Cirkulærets anvendelsesområde.

 

 

Cirkulæret finder anvendelse på kirkesangere og på organister, der ikke aflønnes efter det for tjenestemænd gældende lønrammesystem.

 

 

3.      Ansættelse.

 

 

3.1.            Ansættelseskompetence

 

 

Ansættelse foretages af menighedsrådet i det sogn, hvor kirkesangeren/organisten skal gøre tjeneste. Skal den ansatte gøre tjeneste i mere end et sogn foretages ansættelsen i fællesskab af menighedsrådene inden for ansættelsesområdet.

 

 

3.2.            Opslag

 

Ansættelse sker efter offentlig opslag. Opslag skal bekendtgøres på en sådan måde, at det kommer til kundskab for den størst mulige kreds af eventuelle ansøgere til stillingen. Opslag bør optages i uge- eller dagspressen og eventuelt i fagblade. Det offentlige arbejdsformidlingskontor skal gøres bekendt med opslaget.

 

Opslag skal indeholde oplysning om følgende :

a.       Lønnens størrelse

b.       Tjenestested

c.       Ansøgningsfrist

d.       Eventuelle særlige kvalifikations- og uddannelseskrav til ansøgere,

e.       Hvor stillingens hidtidige regulativ kan rekvireres.

 

Ansøgningsfristen skal være mindst 21 dage.

 

 

4.      Regulativ.

 

Kirkesangeres/organisters tjenestepligter fastsættes i et regulativ jf. Kirkeministeriets cirkulære af 15.september 1981 om udfærdigelse af regulativ for de ved kirker og kirkegårde ansatte.

 

 

5.      Lønnens udbetaling.

 

Lønnen udbetales månedsvis bagud. Forudbetaling opretholdes for allerede ansatte kirkesangere/organister, der er forudlønnede.

 

 

6.      Løn under sygdom, graviditet, barsel og adoption.

 

Der ydes kirkesangere/organister løn under sygdom i henhold til funktionærlovens regler.

 

Der ydes kirkesangere/organister løn i forbindelse med graviditet, barsel og adoption efter de til enhver tid gældende regler for tjenestemænd.

 

 

7.      Befordringsgodtgørelse.

 

7.1.            Befordring mellem tjenestesteder.

 

Der ydes kirkesangere/organister godtgørelse ved benyttelse af eget befordringsmiddel mellem flere tjenestesteder, såfremt befordring er nødvendig for tjenestens udførelse. Godtgørelsen beregnes efter de for statens tjenestemænd gældende regler for brug af eget befordringsmiddel efter bemyndigelse ( høj sats ).

 

Der kan endvidere ydes godtgørelse af udgifter til befordring til pligtige tjenester uden for pastoratet. Såfremt offentlige befordringsmidler ikke med rimelighed kan forlanges benyttet, beregnes godtgørelsen efter ovenstående regler.

 

7.2.            Befordring mellem hjem og tjenestested.

 

Der kan ydes kirkesangere/organister, som har bopæl 5 km eller mere fra kirken, godtgørelse af udgifter til befordring til og fra tjenester i pastoratet. Offentlige transport-midler skal så vidt muligt benyttes.

 

I modsat fald ydes godtgørelse efter reglerne for statens tjenestemænds brug af eget befordringsmiddel efter taksten for ”anden godkendt kørsel” ( lav sats ).

 

Der kan maksimalt ydes godtgørelse for en afstand af 50 km imellem tjenestestedet og kirkesangerens/organistens hjem.

 

Er en kirkesanger/organist ansat ved flere kirker, beregnes befordringsgodtgørelse fra den ansattes bopæl og til den nærmeste kirke, ved hvilken vedkommende er ansat.

 

 

7.3 Udbetaling af befordringsgodtgørelse.

 

Befordringsgodtgørelse udbetales månedligt bagud sammen med lønnen på grundlag af kirkesangerens/organistens opgørelse over tjenester, hvormed der har været forbundet befordringsudgifter for den pågældende.

 

 

8.      Telefongodtgørelse.

 

Der kan efter menighedsrådets bestemmelse ydes kirkesangere/organister telefongodt-gørelse efter Kirkeministeriets cirkulære af 30.juni 1983 angående boligtjenestetelefon m.v. til tjenestemænd m.fl. i folkekirken.

 

 

9.      Ferie

 

Kirkesangere/organister er berettiget til ferie i henhold til ferielovens regler.

 

 

10.  Fridage og friweekends.

 

Kirkesangere/organister er berettiget til en fast ugentlig fridag, som fastsættes i stillingens regulativ. En fridag skal omfatte mindst 40 timer. Undtagelsesvist kan en fridag dog betragtes som givet, uanset at fritiden kun har udgjort 36 timer, såfremt disse har været placeret i tidsrummet mellem kl. 1700  dagen før fridagen og kl. 800 dagen efter fridagen.

 

Kirkesangere/organister er herudover berettiget til 3 betalte friweekends årligt. En friweekend skal omfatte hele lørdagen og søndagen og have en samlet længde på 60 timer. En friweekend må ikke henlægges til hovedhøjtiderne.

 

 

11.  Jubilæumsgratiale.

 

Kirkesangere/organister er berettiget til jubilæumsgratiale i henhold til Kirkeministeriets cirkulære af 9.februar 1990 om jubilæumsgratiale til personale i folkekirkens tjeneste.

 

 

12.  Afsked.

 

Afsked meddeles af menighedsrådet. Forinden menighedsrådet træffer beslutning om uansøgt afsked af en kirkesanger/organist, skal denne gives lejlighed til at udtale sig. Meddelelse om afsked skal afgives skriftligt og være begrundet. De forhold, der har ført til afsked, skal udtømmende angives.

 

Kirkesangere/organister skal opsiges til fratræden med udgangen af den måned, de pågældende fylder 70 år. Gør ganske særlige omstændigheder sig gældende, kan stiftsøvrigheden efter menighedsrådets indstilling godkende, at afskeden udsættes en kort tid efter det fyldte 70. år.

 

Afsked skal finde sted, såfremt en kirkesanger/organist varigt eller for længere tid på grund af sygdom eller svagelighed bliver ude af stand til at varetage sin stilling. Afsked af denne grund bør i almindelighed meddeles, når sygdomsfraværet har udgjort 120 dage inden for 12 på hinanden følgende måneder, og der ikke er udsigt til snarlig tilbagevenden til tjenesten.

 

Såfremt tjenesten ikke varetages tilfredsstillende eller den ansatte gør sig skyldig i tjenesteforseelse kan der være grundlag for afsked. I øvrigt gælder reglerne i afsnit 8 i Kirkeministeriets cirkulære af 20. december 1997 om løn- og ansættelsesvilkår for kirke- og kirkegårdsfunktionærer.

 

 

13.  Opsigelsesvarsel.

 

I de første 6 måneder af ansættelsen kan ansættelsesforholdet af begge parter bringes til ophør med 14 dages varsel.

 

I den resterende del af ansættelsen er varslet fra kirkesangeren/organistens side 1 måned til udgangen af en måned og fra menighedsrådets side 3 måneder til udgangen af en måned.

 

 

14.  Faglig organisation.

 

Under forhandling med menighedsrådet kan kirkesangeren/organisten måde med eller lade sig repræsentere af sin faglige organisation.

 

 

15.  Efterindtægt og understøttelse.

 

Bestemmelserne om efterindtægt og understøttelse i henhold til afsnit 9.2.2. og 9.4. i Kirkeministeriets cirkulære af 20.december 1997 om løn- og ansættelsesvilkår for kirke- og kirkegårdsfunktionærer, gælder tilsvarende for honorarlønnede organister/kirke-sangere.

 

 

16.  Ikrafttrædelse.

 

Dette cirkulære træder i kraft straks.

 

Nuværende ansatte kirkesangere/organister, som stadig aflønnes efter reglerne i Kirkeministeriets cirkulære af 10.juli 1985 om løn- og ansættelsesforhold for kirkesangere og organister, der ikke lønnes efter tjenestemændenes lønrammer, kan kræve aflønning efter disse regler opretholdt indtil udgangen af marts 2000.

 

Kirkeministeriet, den 10.februar 1999

 

Steffen Brunés

Kontorchef

/ Rasmus Rex