Cirkulære nr. 12010 af 28.december 1979
I henhold til § 45, stk. 2, i lov om tjenestemænd i staten, folkeskolen og folkekirken har kirkeministeriet med folkekirkens tjenestemandsorganisationer indgået følgende aftale:
» § 1. Ved opsigelse af kirke- og kirkegårdsfunktionærer, der ikke er ansat som tjenestemænd, men på tjenestemandslignende vilkår, skal der af menighedsrådet gives funktionæren følgende varsel :
a. Såfremt fratrædelse skal ske i de første 6 måneder efter ansættelse i folkekirken: 1 måneds varsel til den 1. i en måned.
b. Såfremt fratrædelse skal ske efter 6 måneders ansættelse i folkekirken: 3 måneders varsel til den 1. i en måned.
c. Opsigelsesvarslet forhøjes med 1 måned for hvert 3. ansættelsesår i folkekirken, dog højst til 6 måneder.
Stk. 2. Er der aftalt en prøvetid der ikke kan udstrækkes over 3 måneder og kun aftales ved første ansættelse i folkekirken er opsigelsesvarslet i prøvetiden 14 dage fra begge sider.
Stk. 3. Opsigelse må ske så betids, at fratræden med for en ansættelsesperiode givne varsel kan ske inden periodens udløb.
Stk. 4. Såfremt kirkefunktionæren er ansat som vikar ( konstitueret ) i stillingen, og vikariatet ( konstitutionen ) ikke vedvarer ud over 3 måneder, finder stk. 1 a og § 3 ikke anvendelse.
Stk. 5. Såfremt der er stillet tjeneste- eller lejebolig til rådighed for kirkefunktionæren, skal opsigelsesvarslet være mindst 3 måneder. Funktionæren har i alle tilfælde ret til at bebo boligen 1 måned efter tidspunktet for fratrædelsen.
§ 2. Opsigelse med det ifølge § 1 gældende varsel skal af menighedsrådet afgives til fratrædelse ved udløbet af den måned, hvori den pågældende fylder 70 år.
§ 3. Opsigelse fra funktionærens side skal, bortset fra opsigelse under en aftalt prøvetid, jfr. § 1 , stk. 2, afgives med 1 måneds varsel til fratræden ved en måneds udgang.
§ 4. Opsigelse skal afgives skriftligt og for så vidt opsigelsen afgives af menighedsrådet indeholde begrundelse for opsigelsen.
Stk. 2. Forinden opsigelse afgives af menighedsrådet skal der gives kirkefunktionæren lejlighed til at udtale sig inden for en af menighedsrådet fastsat frist på mindst 10 dage. Kirkefunktionæren har ret til at lade sig repræsentere af sin faglige organisation.
§ 5. Såfremt en kirkefunktionær, der har været uafbrudt beskæftiget i folkekirken i 12, 15 eller 18 år, opsiges, skal menighedsrådet ved kirkefunktionærens fratræden udrede et beløb svarende til henholdsvis 1, 2 eller 3 måneders løn.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder ikke anvendelse, såfremt kirkefunktionæren ved fratrædelsen vil være berettiget til understøttelse fra kirken eller folkepension.
§ 6. Såfremt opsigelse af en kirkefunktionær, der er fyldt 20 år, og som har været uafbrudt beskæftiget i folkekirken i mindst 1 år før opsigelsen, ikke kan anses for rimeligt begrundet i kirkefunktionærens eller folkekirkens forhold, skal menighedsrådet udrede en godtgørelse. Denne fastsættes under hensyn til kirkefunktionærens ansættelsestid og sagens øvrige omstændigheder, men kan ikke overstige kirkefunktionærens løn for en periode svarende til halvdelen af det opsigelsesvarsel, der tilkommer den pågældende i henhold til § 1 . Er kirkefunktionæren ved opsigelsen fyldt 30 år, kan godtgørelsen dog udgøre indtil 3 måneders løn.
Stk. 2. Såfremt en kirkefunktionær ved opsigelsen har været uafbrudt beskæftiget i folkekirken i mindst 10 år, kan den i stk. 1 omhandlede godtgørelse udgøre indtil 4 måneders løn. Efter 15 års uafbrudt beskæftigelse i folkekirken kan godtgørelse udgøre indtil 6 måneders løn.
§ 7. Skønner en kirkefunktionærs tjenestemandsorganisation, at en kirkefunktionær, der er opsagt, er berettiget til godtgørelse efter § 6, kan den inden for en frist af 1 måned efter opsigelsen kræve spørgsmålet forhandlet med menighedsrådet. Opnås der ikke enighed ved forhandling, kan spørgsmålet af organisationen med vedkommende central-organisations tilslutning kræves gjort til genstand for behandling i et i denne anledning nedsat nævn, medmindre funktionæren ønsker sagen behandlet ved de almindelige domstole.
Stk. 2. Nævnet nedsættes på følgende måde : a. Senest 1 måned efter at forhandlingen er afsluttet resultatløst, giver tjenestemandsorganisationen meddelelse til vedkommende stiftsøvrighed om, at organisationen med tilslutning af centralorganisationen ønsker sagen behandlet for et nævn. Samtidig udpeger organisationen 1 person til at tage sæde i nævnet. B. Straks efter modtagelsen af denne meddelelse skal stiftsøvrigheden i de i stk. 5 omtalte tilfælde forelægge sagen for kirkeministeriet. I andre tilfælde skal stiftsøvrigheden opfordre menighedsrådet til at udpege 1 medlem af nævnet. Har menighedsrådet ikke senest 1 måned efter modtagelsen af stiftsøvrighedens skrivelse efterkommet opfordringen, udpeges dette medlem af stiftsøvrigheden. C. Samtidig med at menighedsrådet opfordres til at udpege 1 medlem af nævnet, anmoder stiftsøvrigheden vedkommende landsretspræsident om at ville udpege en formand for nævnet blandt landsrettens dommere. Intet medlem af nævnet må have direkte tilknytning til menighedsrådet eller de ansatte ved den kirke, ved hvilken kirkefunktionæren var ansat.
Stk. 3. Nævnet fastsætter selv sin forretningsorden. For nævnet kan foretages afhøring af parter og vidner. Nævnet afsiger en motiveret kendelse, og i de tilfælde, hvor nævnet måtte finde, at den foretagne opsigelse ikke er rimeligt begrundet i kirkefunktionærens eller folkekirkens forhold, kan det, såfremt kirkefunktionæren og menighedsrådet ikke begge ønsker ansættelsesforholdet opretholdt, pålægge menighedsrådet at udrede godtgørelse efter § 6.
Nævnets omkostninger i forbindelse med sagen fastsættes af nævnet og fordeles mellem parterne eller pålægges den tabende part.
Stk. 4. Bestemmelsen om afskedigelsessagens indbringelse for nævnet finder kun anvendelse ved opsigelse af kirkefunktionærer, der på opsigelsestidspunktet har været ansat ved kirken i en sammenhængende periode på mindst 1 år, eller som på dette tidspunkt har været ansat i folkekirken i tilsvarende stillinger med samme lønform i 2 år uden afbrydelse. Bestemmelsen finder ikke anvendelse på ansatte, med hvem der er truffet aftale om, at arbejdet er af rent midlertidig karakter, og arbejdsforholdet ikke vedvarer ud over 2 år.
Stk. 5. Samtykke skal gives af kirkeministeriet til nævnsbehandling i tilfælde, hvor der i begrundelsen for opsigelsen er henvist til kirkefunktionærens vandel eller beskæftigelse uden for tjenesten.
§ 8. Nærværende aftale, der træder i kraft straks, finder kun anvendelse på ansættelses-forhold vedrørende kirke- og kirkegårdsfunktionærer med tjenestemandslignende ansættelsesvilkår. Samtidig ophæves aftale af 24. oktober 1973 .
Nærværende cirkulære bedes bekendtgjort for provstiudvalgene og menighedsråd ved kirker, ved hvilke der er ansat kirke- eller kirkegårdsfunktionærer på tjenestemandslignende vilkår.«
P.M.V.
E.B.
K. Bagger
Til stiftsøvrighederne