Cirkulære nr. 135 af 15.juni 1998
Cirkulærets område.
§ 1. Cirkulæret omfatter medhjælpere for gravere, der er ansat på vilkår efter aftale om løn- og ansættelsesvilkår for stillinger som graver.
Stk. 2. Cirkulærets bestemmelser kan efter beslutning af menighedsrådet tillige bringes i anvendelse på personer, der ansættes som medhjælp for kirketjenere, til rengøringsarbejde, medvirken ved gudstjenester, kirkelige handlinger og møder, ringning m.v., for så vidt ansættelsesforholdet ikke er omfattet af andre regler.
Stk. 3. Det er en betingelse for ansættelse efter nærværende cirkulære, at vedkommende er fyldt 15 år.
Stk. 4. Cirkulæret omfatter ikke
1) tjenestemænd og
tjenestemandslignende ansatte m.fl. med ret til
tjenestemandspension i
a. staten, folkeskolen, folkekirken,
b. kommuner,
c. Grønlands Hjemmestyre og de grønlandske kommuner
d. statsfinansierede virksomheder
e. tilskudsområder
f. koncessionerede virksomheder
g. aktieselskaber,
2) pensionerede tjenestemænd
og tjenestemandslignende ansatte m.fl. fra de under 1) nævnte
områder
3) personer afskediget med ret til rådighedsløn eller
ventepenge fra de under 1) nævnte områder,
4) andre pensionerede, der får understøttelse eller egenpension
fra en pensionsordning, som det offentlige har ydet tilskud til,
og
5) personer, der er fyldt 70 år.
Arbejdstid.
§ 2. Arbejdstidens længde aftales inden for en højeste årstimenorm på 1924 timer ved ansættelsesforholdets indgåelse i den udstrækning, det efter arbejdets karakter er muligt. Tilsvarende gælder arbejdstidens placering over ugens dage og årets uger. Ved tilrettelæggelse af arbejdstiden tilstræbes det så vidt muligt at lægge arbejdstiden i en sammenhængende periode.
Stk. 2. Senere ændring af arbejdstiden kan kun finde sted efter drøftelser med den ansatte, der under drøftelsen kan lade sig repræsentere af sin faglige organisation.
Løn.
§ 3. De ansatte lønnes med timeløn på grundlag af en årstimenorm for heltids-beskæftigede på 1924 timer og en lønramme bestående af skalatrinene 13-14-15 for statens tjenestemænd.
Timelønnen beregnes i overensstemmelse hermed til 1/1924 af årslønnen efter vedkommende skalatrin.
Stk. 2. De i stk. 1 nævnte skaltrin er to-årige. Fuld lønanciennitet optjenes ved mindst 15 timers beskæftigelse pr. uge i gennemsnit. Ved en beskæftigelsesgrad på under 15 timer pr. uge i gennemsnit optjenes halv lønanciennitet.
Stk. 3 Ved første ansættelse sker indplacering normalt på skalatrin 13.
Menighedsrådet kan dog tillægge forhøjet lønanciennitet, hvis den pågældende forud for ansættelsen har erhvervet en særlig arbejdsmæssig erfaring eller særlige kvalifikationer af betydning for arbejdets udførelse.
Stk. 4. Lønudbetaling finder sted månedsvis bagud på grundlag af tjenestens omfang i forhold til arbejdsseddel, afrundet opad til nærmeste ½ time.
Stk. 5. Er der aftalt et ansættelsesforhold med en fast ugentlig arbejdstid, kan udfyldelse af arbejdsseddel undlades.
Stk. 6. Ansatte under 18 år aflønnes med følgende procentdele af skalatrin 13 :
for 17-årige 75 % af skalatrin 13
for 16-årige 65 % af skalatrin 13
for 15-årige 50 % af skalatrin 13
Tillæg m.v.
§ 4. Der ydes efter de for statens tjenestemænd gældende regler time- og dagpenge på tjenesterejser, natpenge, godtgørelse for tjeneste på lørdage og søn- og helligdage m.v., grundlovsdag og juleaftensdag.
Søgnehelligdagsbetaling.
§ 5. Som betaling for søgnehelligdage udbetales der den ansatte 3½ % af den i kalenderåret optjente ferieberettigede løn. Udbetalingen finder sted i det efterfølgende kalenderår med 2/3 til påske og 1/3 til jul.
Stk. 2. Ved fratræden udbetales optjent søgnehelligdagsbetaling indtil fratrædelsen kontant.
Overarbejde.
§ 6. Ved overarbejde forstås arbejde ud over 37 timer inden for en samlet periode af 6 arbejdsdage.
Stk. 2. Ved beregning af den højeste arbejdstid medtages sygedage i dageantallet, idet den tjeneste, der skulle have været udført den pågældende dag, samtidig medregnes i arbejdstidsopgørelsen. Det beregnede overarbejde pr. måned afrundes opad til nærmeste ½ time.
Stk. 3. Overarbejde skal afspadseres inden udløbet af det efterfølgende kvartal, med mindre særlige forhold gør sig gældende. Fritiden skal være af samme varighed som det præsterede overarbejde med tillæg af 50 %, som afrundes opad til hele timer.
Stk. 4. For fritimerne ydes almindelig timeløn. Når erstatningsfrihed ydes som hele fridage, kan der den enkelte dag højst udlignes 7,4 timer, dog højst 6 ¼ time, såfremt der på tjenestestedet arbejdes alle ugens 6 hverdage.
Stk. 5. Såfremt den omhandlede fritid ikke er givet inden fristens udløb samt for overarbejde ud over 5 ½ time i en enkelt lønningsperiode (6 arbejdsdage), udbetales overarbejdspenge efter de for tjenestemænd gældende satser. Der bortses i så fald fra det i stk. 3 omhandlede tillæg til fritiden.
Stk. 6. Når en ansat tilsiges til at udføre overarbejde, skal det meddeles den pågældende dagen forud.
Stk. 7. For manglende varsel til overarbejde ud over 1 time ydes 9,70 kr.
Arbejdstøj.
§ 7. De ansatte er berettiget til udlevering af arbejdstøj efter de for gravere gældende regler herom. De ansatte er ikke berettiget til udlevering af mørkt tøj.
Fridag.
§ 8. De ansatte er berettiget til en ugentlig fridag.
Ferie.
§ 9. Der ydes ferie efter ferielovens regler.
Sygdom m.v.
§ 10. Der ydes den ansatte fuld løn under sygdom, når ansættelsesforholdet har varet i 13 uger før sygefraværet.
Stk. 2. Ved sygefravær, der indtræder i de første 13 uger af ansættelsesforholdet, gælder reglerne i dagpengeloven.
Stk. 3. Er der ikke aftalt en fast ugentlig arbejdstid, udgør løn under sygdom et beløb pr. sygedag beregnet ud fra den gennemsnitlige indtjening inden for de sidste 4 uger før sygdommens indtræden.
Graviditet, barsel og adoption.
§ 11. Den ansatte er omfattet af reglerne i gældende aftale mellem Finansministeriet og centralorganisationerne om fravær fra tjenesten på grund af graviditet, barsel og adoption.
Barns 1. sygedag.
§ 12. Ansættelsesmyndigheden kan give den ansatte hel eller delvis tjenestefrihed til pasning af et sygt barn, når :
- Det er barnets første sygedag,
- Hensynet til barnets forhold gør dette nødvendigt,
- Forholdene på tjenestestedet tillader det,
- Barnet er under 18 år og
- Barnet er hjemmeværende.
Fraværet noteres på en liste, der føres om de ansattes sygefravær.
Stk. 2. Den ansatte oppebærer under tjenestefriheden indtægt svarende til den indtægt, som den ansatte ville have oppebåret i sygdomstilfælde.
Stk. 3. Adgangen til tjenestefrihed efter stk. 1 kan for den enkelte ansatte inddrages ved misbrug.
Efterindtægt.
§ 13. Efterlader en ansat sig ved sin død ægtefælle, er denne berettiget til efterindtægt. Retten til efterindtægt bortfalder ved skilsmisse.
Stk. 2. Afgår en efterindtægtsberettiget ægtefælle ved døden i efterindtægtsperioden, tilkommer efterindtægt, som ikke er udbetalt ved dødsfaldet den ansattes eventuelle børn under 18 år.
Stk. 3. Efter den ansatte sig ikke ægtefælle, men børn under 18 år, er disse berettigede til efterindtægt.
Stk. 4. Retten til efterindtægt omfatter et tidsrum af 3 måneder efter dødsfaldet. Efterindtægten udgør for hver måned et beløb svarende til den sidst udbetalte løn med tillæg.
Pension.
§ 14. Der indbetales pensionsbidrag til StK:Pension i Kommunernes Pensionsforsikring efter regler svarende til § 6. Pension, i fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og Statsansattes Kartel.
Stk. 2. Gravermedhjælpere, der ikke er omfattet af StK:Pension efter stk. 1, men som har mindst 15 timers ugentlig beskæftigelse, er omfattet af Finansministeriets cirkulære om gruppelivsordning for tjenestemænd m.fl. og visse overenskomstansatte i staten og folkekirken m.v.
Ombud.
§ 15. Den ansatte er berettiget til tjenestefrihed, løn m.v. under varetagelse af offentlig ombud efter de for statens tjenestemænd gældende regler.
Opsigelse.
§ 16. Den ansatte, der løbende har været beskæftiget i folkekirken i det nedenfor nævnte tidsrum, der regnes fra vedkommendes fyldte 18 år, gælder følgende opsigelsesfrister:
Ansatte, hvis arbejdstid udgør mindre end 500 timer årligt, jf. § 2:
Fra menighedsrådets Fra den ansattes side
side
Efter 6 måneders 3 dage 0 dage
beskæftigelse
Efter 1 års 14 dage 7 dage
beskæftigelse
Efter 3 års 21 dage 7 dage
beskæftigelse
Ansatte, hvis arbejdstid udgør 500 timer eller mere årligt, jf. § 2:
Fra menighedsrådets Fra den ansattes side
side
Efter 3 måneders 3 dage 0 dage
beskæftigelse
Efter 6 måneders 7 dage 3 dage
beskæftigelse
Efter 1 års 21 dage 7 dage
beskæftigelse
Efter 3 års 49 dage 28 dage
beskæftigelse
Stk. 2. Opsigelse skal af menighedsrådet afgives til fratræden ved den ansattes fyldte 70 år.
§ 17. Opsigelse skal afgives skriftligt og for så vidt opsigelsen afgives af menighedsrådet indeholde en saglig begrundelse for opsigelsen.
Stk. 2. Forinden opsigelse afgives af menighedsrådet, skal der med undtagelse af det i § 16, stk. 2 nævnte tilfælde gives den ansatte lejlighed til at udtale sig inden for en af menighedsrådet frist på mindst 10 dage.
Stk. 3. Den ansatte har ret til at lade sig repræsentere af sin faglige organisation. Organisationen kan inden for en frist 1 måned efter opsigelsen kræve sagen forhandlet med menighedsrådet.
Stk. 4. Kan sagen ikke afgøres ved forhandling, kan spørgsmålet indbringes for domstolene.
Hvis en domstol måtte finde, at en foretagen afsked ikke er sagligt begrundet, kan den idømme vedkommende menighedsråd at betale den afskedigede en erstatning eller godtgørelse, hvis størrelse skal være afhængig af sagens omstændigheder og den pågældendes anciennitet i stillingen.
Ikrafttrædelses- og ophævelsesbestemmelser.
§ 18. Cirkulæret træder i kraft den 1.april 1998.
§ 19. Samtidig ophæves Kirkeministeriets cirkulære af 20. september 1995 om løn- og ansættelsesvilkår for gravermedhjælpere m.fl.
Kirkeministeriet
~~~~~~~~~~~~~
De gravermedhjælpere, der opfylder betingelserne nedenfor under afsnit I, er med virkning fra den 1.april 1995 omfattet af den eksisterende StK-pensionsordning, der er etableret i Kommunernes Pensionsforsikring. Dette er resultatet af en aftale, der er indgået mellem Finansministeriet og StK i forbindelse med overenskomst og aftaleforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked.
I. Hvem er omfattet ?
Pensionsordningen omfatter alene gravermedhjælpere der:
- har mindst 15 timers ugentlig beskæftigelse i gennemsnit (svarende til 780 timer årligt) og
- er fyldt 25 år og
- har i alt mindst 4 års sammenlagt beskæftigelse i det offentlige før eller efter det fyldte 25. år uanset beskæftigelsesgrad.
Ved det offentlige forstås staten, folkeskolen, folkekirken, tilskudsområder (amts) kommuner, kommunale værker, koncessionerede selskaber o.l.
Fravær på grund af tjenestefrihed med løn, barsel, sygdom, tvungen militærtjeneste og ferie uden løn medregnes ved opgørelsen af karenstiden. Det er uden betydning, om den ansatte er organiseret.
Med virkning fra 1.oktober 1995 indbetales pensionsbidrag endvidere, hvis den pågældende har mindre end 15 timers ugentlig beskæftigelse, men opfylder betingelserne i øvrigt og ansættelsen har varet i 6 måneder. I sådanne tilfælde indbetales pensionsbidraget med tilbagevirkende kraft fra ansættelsen eller fra det seneste tidspunkt, hvor øvrige betingelser er opfyldt, dog tidligst fra 1.oktober 1995.
II. Pensionsbidragets størrelse.
Pr. 1.oktober 1997 er det samlede pensionsbidrag for gravermedhjælpere 12 pct. Der indbetales 4 pct. i egetbidrag og 8 pct. i arbejdsgiverbidrag.
For personer, der overgår til ansættelse med mindst 15 timers ugentlig beskæftigelse fra en privat ansættelse, og som under denne har været omfattet af en pensionsordning som led i ansættelsen, udgør pensionsbidraget indtil 30. september 1997 2,1 pct. af den pensionsgivende løn på det pågældende skalatrin hvor 1/3 er egetbidraget og 2/3 er arbejdsgiverbidraget indtil de pågældende opfylder betingelserne under afsnit I.
Egetbidraget udgør 0,7 pct. og beregnes som 100/99,3 af den pensionsgivende løn inkl. Procentregulering. Arbejdsgiverbidraget udgør 1,4 pct af de samme løndele.
Med virkning fra den 1.oktober 1997 udgør pensionsbidraget 3,9 pct. af den pensionsgivende løn på det pågældende skalatrin hvor 1/3 er egetbidraget og 2/3 er arbejdsgiverbidraget indtil de pågældende opfylder betingelserne under afsnit I.
Egetbidraget udgør 1,3 pct. og beregnes som 100/98,7 af den pensionsgivende løn, inkl. Procentregulering.
Arbejdsgiverbidraget udgør 2,6 pct. af de samme løndele.
Opmærksomheden henledes på, at pensionsordningen er indrettet således, at den ansattes nettoløn efter fradrag af egetbidrag svarer til lønnen på det pågældende skalatrin/skalaløn. Det vil sige, at det samlede pensionsbidrag skal afholdes fuldt af menighedsrådet.
III. Beregning af pensionsbidrag. (se eksempel nedenfor)
Pensionsbidraget beregnes pr. 1.oktober 1997 som 4 pct. + 8,0 pct., i alt 12 pct. af 100/96,0 af den pensionsgivende løn på vedkommende skalatrin.
Pr. 1.oktober 1997 udgør den pensionsgivende timeløn til gravermedhjælpere følgende beløb på de enkelte skalatrin.
Skalatrin Pensionsgivende timeløn kr.
10 78,78
11 80,13
12 81,51
13 82,93
14 84,39
15 85,89
De pensionsgivende timelønninger til gravermedhjælpere er opført under bilag 6 i Kirkeministeriets cirkulærer om regulering af kirkefunktionærers lønninger m.v.
Af pensionsbidraget indgår 100 kr. pr. måned til gruppelivspræmie. Dette beløb beskattes med aktuel trækprocent (skattekode 5). Til gengæld skal der ikke betales skat, hvis gruppelivsforsikring kommer til udbetaling.
Gruppelivsordningen omfatter ansatte under 67 år.
Eksempel pr. 1.oktober 1997:
På grundlag af arbejdsseddel har en gravermedhjælper i april måned 1997 udført arbejde i 100 timer. Den pågældende aflønnes på skalatrin 12 i stedtillægsområde II og opfylder betingelserne med hensyn til alder og anciennitet for at være omfattet af pensionsordningen.
Timeløn på skalatrin 12, stedtillæg II: 87,19 kr.
Pensionsgivende timeløn på skalatrin 12: 81,51 kr.
Pensionsbidragsberegning:
81,51 kr. x 100 timer x 100/96,0= 8490,63 Kr.
Egetbidrag: 4 pct. af 8490,63= 339,63 kr.
Arbejdsgiverbidrag: 8 pct. af 8490,63= 679,25 kr.
Pensionsbidrag i alt: = 1018,88 kr.
Overføres til Kommunernes
Pensionsforsikring
Heraf gruppelivspræmie: = 100,00 kr.
Eventuelt frivillig egetbidrag: = 0,00 kr.
Rest pensionsbidrag: = 918,88 kr.
Der påføres indberetningsskema til KP
Lønseddel/lønspecifikation:
Lønindtægt: 100 timer x 87,19 kr.= |
8719,00 kr. |
|
Eget bidrag (jf. ovenfor) = |
339,63 kr. |
|
Ydelse i alt = |
9058,63 kr. |
|
A-skat skal alene beregnes af lønindtægten på 8719,00 kr. + de 100,00 kr. til gruppelivspræmie. |
||
IV. Frivilligt bidrag.
Den ansatte kan vælge frivilligt, at indbetale et forhøjet pensionsbidrag på 1,2 eller 3 pct. af de pensionsgivende løndele. Frivillige bidrag vil gå til forbedring af den enkeltes pensionsdækning.
Sådant valg kan ske én gang om året normalt 1.juli og kan ikke have tilbagevirkende kraft.
V. Administration af pensionsordningen.
Det er menighedsrådets ansvar, at der indbetales pensionsbidrag fra 1.april 1995 eller fra første lønudbetaling efter denne dato for gravermedhjælpere, der opfylder betingelserne for at være omfattet af pensionsordningen på dette tidspunkt. Pensionsbidrag påbegyndes i øvrigt indbetalt den 1. i måneden efter at betingelserne for at være omfattet af pensionsordningen opfyldes evt. fra førstkommende lønudbetaling. Menighedsrådet skal aftale med Kommunernes Pensionsforsikring, hvordan pensionsbidraget skal indbetales.
For menighedsråd, der er tilsluttet FLØS, vil beregningen af pensionsbidrag for gravermedhjælpere, der er omfattet af pensionsordningen, ske automatisk.
Der indbetales ikke pensionsbidrag i perioder, hvor der ikke udbetales løn.
Pensionsordningen er etableret som en forsikringsmæssig pensionsordning StK:Pension i Kommunernes Pensionsforsikring. På grundlag af de oplysninger, der indberettes til StK:Pension, fremsender Kommunernes Pensionsforsikring police og nærmere information vedrørende pensionsforsikringen for den enkelte ansatte.
Indberetningsskemaer kan fås ved henvendelse til StK:Pension, Kommunernes Pensionsforsikring A/S, Krumtappen 2, Postboks 824, 2500 Valby, telefon 36 44 18 88.
Kommunernes Pensionsforsikring StK:Pension kan give oplysning om ordningen på telefon 36 44 18 88, lokal 6103 (fødselsdag 1.-15. i måneden) og lokal (fødselsdag 16.-31. i måneden).
Tvivlsspørgsmål med hensyn til pensionsordningen kan rettes til stiftsmyndighederne.