CIS nr. 10333

af 20.november 1998

 

 

 

 

Cirkulærskrivelse om konstitution af kordegne og organister på grund af manglende uddannelse.

 

( Til menighedsrådene )

 

Indledning.

 

                      Hidtil har konstitution af kordegne og organister, der ikke opfylder stillingernes uddannelseskrav, været betinget af Kirkeministeriets godkendelse.

 

                      Med dette cirkulære overlades det til menighedsrådene efter forhandling med den forhandlingsberettigede organisation at foretage sådan konstitution.

 

                      Cirkulæret finder ikke anvendelse ved konstitution, der ikke er begrundet i den pågældendes uddannelse.

 

Uddannelseskrav for kordegne.

 

                      Reglerne om uddannelseskrav for kordegne er fastsat i Kirkeministeriets bekendtgørelse af 14.februar 1992 om uddannelse af kordegne m.fl.

 

                      Det fremgår heraf, at stillinger som kordegn i folkekirken kun kan besættes med personer, der har gennemført en basisuddannelse i ministerialbogsførelse og administration/kirkekundskab. Er der henlagt kassererhverv til kordegnestillingen, skal den, der ansættes, tillige have gennemført en uddannelse i budgetlægning og regnskabsførelse.

 

                      Personer, der har den tidligere kordegneuddannelse, samt personer, der er eller har været ansat som kordegn før den 21.februar 1992, kan også ansættes i stilling som kordegn i folkekirken.

 

Uddannelseskrav for organister.

 

                      Bestemmelser for uddannelseskrav for organister er fastsat i Kirkeministeriets cirkulære af 30.juni 1983 om fremgangsmåden ved ansættelse i stillinger som kirke- og kirkegårds-funktionær med tjenestemandsvilkår eller tjenestemandslignende vilkår, jf. cirkulære af 30.juni 1983 om fastsættelse af lønkvoter for organiststillinger, der klassificeres i tjenestemændenes lønrammesystem.

 

                      Heraf fremgår, at organiststillinger, der er klassificeret i lønramme 17-23-29 eller højere, kun må besættes med organister med højeste organisteksamen ( Kirkemusikalsk Diplom-eksamen ) fra et dansk musikkonservatorium. Organister med tilsvarende uddannelse i udlandet vil dog af Kirkeministeriet kunne anerkendes som ansøger til sådanne stillinger.

 

                      I organiststillinger, der er klassificeret i lønramme 9-15-17 eller lønramme 14-17-20 med særligt tillæg ( kvalifikationstillæg ), må kun ansættes organister, der mindst har Præliminær orgelprøve fra et dansk musikkonservatorium, kirkemusikskole eller seminarium. Organister med tilsvarende uddannelse vil dog af Kirkeministeriet kunne anerkendes som ansøgere til sådanne stillinger.

 

 

Kapitel  1.

 

Konstitution af kordegne

 

    § 1. Når en stilling som kordegn har været opslået 2 gange, uden at dette har medført ansøgninger fra mindst 4 personer, der opfylder betingelserne for ansættelse i stillingen, kan menighedsrådet vælge at lade stillingen besætte midlertidigt ved konstitution.

 

    Stk. 2. Menighedsrådet skal forhandle spørgsmålet om konstitution med Danmarks Kordegneforening, før konstitution kan finde sted.

 

    Menighedsrådet skal i den anledning tilsende organisationen en liste over samtlige ansøgere ved de 2 opslag med oplysning om, hvilke ansøgere der opfylder betingelserne for ansættelse.

 

    § 2. Menighedsrådet fastsætter konstitutionsperioden indtil det tidspunkt, hvor den, der konstitueres, forventes at opfylde stillingens uddannelseskrav. Det påhviler menighedsrådet at anmode kordegneuddannelsen v/ Kirkeministeriet om, at den pågældende optages på førstkommende kursus.

 

    § 3. Menighedsrådet skal straks meddele Kirkeministeriet, stiftsøvrigheden og provstiudvalget, når det har foretaget konstitution i en stilling som kordegn.

 

    § 4. Ved konstitutionsperiodens udløb skal stillingen slås op efter de til enhver tid gældende regler herom. Opslag kan undlades, såfremt den, der er konstitueret i stillingen på dette tidspunkt opfylder betingelserne for ansættelse i stillingen.

 

 

Kapitel 2.

 

Konstitution af organister.

 

    § 5. Når en stilling som organist har været opslået 2 gange, uden at dette har medført ansøgninger fra mindst 4 personer, der opfylder betingelserne for ansættelse i stillingen, kan menighedsrådet vælge at lade stillingen besætte midlertidigt ved konstitution.

 

    Stk. 2. Menighedsrådet skal forhandle spørgsmålet om konstitution med den forhandlings-berettigede organisation ( Foreningen af Præliminære Organister eller Dansk Organist og Kantor Samfund ), før konstitution kan finde sted. Menighedsrådet skal i den anledning tilsende organisationen en liste over samtlige ansøgere fra de 2 opslag med oplysning om, hvilke ansøgere, der opfylder betingelserne for ansættelse.

 

    Stk. 3 Den, menighedsrådet ønsker at konstituere, skal fra konstitutionens start være optaget på den uddannelse, der er relevant for stillingen. Det påhviler stillingsansøgeren at dokumentere dette over for menighedsrådet.

 

    § 6. Menighedsrådet fastsætter konstitutionsperioden indtil det tidspunkt, hvor den, der konstitueres, forventes at opfylde stillingens uddannelseskrav.

 

    § 7. Menighedsrådet skal straks meddele Kirkeministeriet, stiftsøvrigheden og provstiudvalget, når det har foretaget konstitution i en stilling som organist.

 

    § 8. Ved konstitutionsperiodens udløb skal stillingen slås op efter de til enhver tid gældende regler herom. Opslag kan undlades, såfremt den, der er konstitueret i stillingen, på dette tidspunkt opfylder betingelserne for ansættelse i stillingen.

 

 

Kapitel 3.

 

Lønforhold under konstitution.

 

    § 9. Den, der konstitueres i en stilling som kordegn eller organist, aflønnes med stillingens begyndelsesløn. Vedkommende modtager rådighedstillæg efter de almindelige regler herom.

 

    Stk. 2. Den, der konstitueres i en organiststilling, er ikke berettiget til at modtage PO-tillæg.

 

    Stk. 3. Der skal ikke etableres pensionsordning for personer, der konstitueres efter reglerne i dette cirkulære.

 

    § 10. Dette cirkulære træder i kraft den 1.januar 1999.

 

 

Kirkeministeriet, den 20.november 1998

 

P.M.V.

E.B.

Rasmus Paaske Larsen

specialkonsulent