Cirkulæreskrivelse nr. 12002 af 10.januar 1983

 

 

 

Cirkulæreskrivelse om fridagsregler for

tjenestemænd ved folkekirkens kirker og

kirkegårde m.fl.

 

 

Det meddeles herved, at kirkeministeriet den 1.december 1982 har indgået den som bilag vedlagte aftale med Statstjenestemændenes Centralorganisation I , Statstjeneste-mændenes Centralorganisation II og Akademikernes Centralorganisation om fridags-regler for tjenestemænd ved folkekirkens kirker og kirkegårde m.fl. Aftalen ophæver den tidligere gældende aftale af 18.juni 1973 om kirkefunktionærers fridage, fra hvilken den adskiller sig på navnlig følgende punkter :

 

1. Aftalens område er udvidet til også at omfatte kirkegårdsledere og kirkegårds-assistenter ( § 1 ). Aftalen omfatter derimod ikke gravere.

 

Som følge af aftalens udvidede anvendelsesområde er bestemmelserne om placeringen af den ugentlige fridag ændret, således at den ugentlige fridag så vidt muligt henlægges til søndagen, for så vidt den ansatte ikke medvirker ved gudstjenester på søn- og helligdage. I disse tilfælde er tillige andre helligdage fridage.

 

I andre tilfælde skal den ugentlige fridag som hidtil henlægges til en fast søgnedag ( § 2 ).

 

2. Der ved § 3 fastsat en mindstelængde på 40 timer for den ugentlige fridag. D.v.s., at hvis tjenesten påbegyndes kl. 8 dagen efter fridagen, skal kirkefunktionæren have fri fra kl. 16 dagen før fridagen. Undtagelsesvis kan fridagen dog betragtes som givet, uanset at fritiden kun har udgjort 36 timer, såfremt disse timer har været placeret i tidsrummet mellem kl. 17 dagen før fridagen og kl. 8 dagen efter fridagen.

 

3. Reglerne om inddragelse af fridage er uændrede ( § 4 ). Dog er det understreget, at inddragelse af fridag kun undtagelsesvis må finde sted.

 

Med hensyn til beregning af godtgørelse for mistede fridag henvises til tabel 4 i cirkulære af 30. september 1982 om regulering af kirkefunktionærers lønninger m.v. pr. 1. oktober 1982.

 

4. I overensstemmelse med arbejdsmiljølovens regler er det i § 5 fastsat, at der mellem to dages tjeneste skal være en hviletid på 11 timer. Hviletiden kan undtagelsesvis – og højst én gang om ugen – nedsættes til 8 timer.

 

5. Reglerne i § 6 om fri-weekend omfatter kun kirkefunktionærer, der er forpligtet til at medvirke ved gudstjenester på søn- og helligdage.

 

Antallet af fri-weekends er uændret. Dog er der som noget nyt tillagt kirkefunktionærer med en beskæftigelsesgrad ( lønkvota ) på under 50 % 3 fri-weekends årlig.

 

En fri-weekend skal have en varighed på 60 timer. Starter en kirkefunktionærs tjeneste mandag kl. 8, skal kirkefunktionærens fri-weekend altså påbegyndes senest fredagen forud kl. 20 .

 

Aftalen bedes bekendtgjort for provstiudvalgene og menighedsråd, under hvilke der er ansat kirkefunktionærer, som er omfattet af aftalen.

 

P.M.V.

 

E.B.

 

K. Bagger

 

Til stiftsøvrighederne

 

Bilag

 

Aftale om fridagsregler for tjenestemænd ved folkekirkens kirker og kirkegårde m.fl. ---

 

I henhold til § 45, stk. 2, i lov om tjenestemænd i staten, folkeskolen og folkekirken indgås følgende aftale :

 

Aftalens område.

 

§ 1. Aftalens bestemmelser omfatter tjenestemænd ved folkekirkens kirker og kirkegårde samt kirketjenere, kordegne, organister, kirkegårdsledere og kirkegårdsassistenter med tjenestemandslignende ansættelsesvilkår.

 

Ugentlig fridag.

 

§ 2. Der tilkommer de ansatte en ugentlig fridag.

 

Stk. 2. Såfremt der med stillingen er forbundet tjeneste ved gudstjenester på søn- og helligdage, henlægges den ugentlige fridag til en fast søgnedag. I uger, hvor den faste fridag er sammenfaldende med en helligdag, henlægges fridagen til en anden dag.

 

Stk. 3. I andre tilfælde end de i stk. 2 nævnte lægges den ugentlige fridag så vidt muligt på søndagen. I disse tilfælde er tillige andre helligdage fridage.

 

§ 3. Den ugentlige fridag skal have en længde af mindst 40 timer, men kan dog betragtes som givet, uanset at fritiden kun har udgjort 36 timer inden for tidsrummet kl. 17 dagen før fridagen og kl. 8 dagen efter fridagen.

 

§ 4. Hvis en fridag undtagelsesvis må inddrages erstattes den snarest med en anden fridag.

 

Stk. 2. Såfremt en mistet fridag ikke er erstattet med anden fridag inden udløbet af den følgende kalendermåned, ydes godtgørelse for den på fridagen præsterede tjeneste efter reglerne om godtgørelse for mistede fridage til statens tjenestemænd, dog mindst for 3 timers tjeneste.

 

Hviletid.

 

§ 5. Hviletiden mellem to døgns tjeneste skal udgøre 11 timer. Hviletiden kan dog undtagelsesvis nedsættes til 8 timer, såfremt tjenesten nødvendiggør det. Sådan forkortet hviletid kan bringes i anvendelse én gang om ugen.

 

Stk. 2. Foranstående bestemmelse kan suppleres for enkelte personalegruppers vedkommende med fornødne særbestemmelser om nedsættelse og udskydelse af hviletiden.

 

Fri-weekend.

 

§ 6. De ansatte, der omfattes af § 2, stk. 2, er udover den ugentlige fridag berettiget til tjenestefrihed 6 weekends årlig.

 

Stk. 2. En fri-weekend skal omfatte hele lørdagen og søndagen og have en samlet længde på 60 timer.

 

En fri-weekend må ikke henlægges til hovedhøjtiderne.

 

Stk. 3. Såfremt den ansatte lønnes med en kvota af lønrammelønnen, udgør det ham/hende tilkommende antal fri-weekends :

 

Kvotens størrelse      70-99 %        Antal fri-weekends              5

                                  50-69 %                                                    4

                                  under 50 %                                               3

 

Stk. 4. Hvis en fri-weekend undtagelsesvis må inddrages, erstattes den snarest med en anden fri-weekend. Såfremt en mistet fri-weekend ikke er erstattet med anden fri-weekend inden udgangen af kalenderåret, ydes godtgørelse for den på fridagene præsterede tjeneste efter reglerne om godtgørelse for mistede fridage til statens tjenestemænd, dog mindst for 3 timers tjeneste for hver fridag.

 

Ikrafttrædelse.

 

§ 7. Nærværende aftale træder i kraft 1.juli 1982. Samtidig ophæves aftale af 18.juni 1973 om kirkefunktionærers fridage.

 

København, den 1.december 1982.

 

Statstjenestemændenes Centralorganisation I

 

/ Aage Andersen

 

Akademikernes Centralorganisation

 

/ Erik Stig Jørgensen

 

Statstjenestemændenes Centralorganisation II

 

/ Hans Strunge

 

Kirkeministeriet

 

P.M.V.

E. B.

 

K. Bagger