Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
  Fundraising

Anime & manga

Fundraising

Restauranter

SF&F

Spanien


Fundraising er et sjovt begreb. Når folk hører ordet får de kr. i øjnene, og ser det som løsningen på enhver forening, organisation, kommunal eller privat, problem med at få finansieret et ønske projekt af Staten, EU eller en lille venlig privat fond / virksomhed.

Glem det. Der er  ikke noget, der hedder en gratis frokost. Heller ikke her.

Fundraising er et stykke seriøst arbejde, hvis der skal tilvejebringes finansielle ressourcer i større omfang, og der følger normalt en lang række forpligtigelser med, ikke mindst økonomiske og regnskabsmæssige.

Men hov - var der ikke lige det der projekt, som fik 10 mill. ECU ved at rejse til Bruxelles.

Jo, det sker da heldigvis, at et dansk projekt kommer gennem systemet, men så er der normalt tale om et gennembearbejdet og velargumenteret projektforslag, som normalt har en ganske pænt sjat penge med hjemmefra i medfinansiering.

Og det de måske ikke lige fortæller i pressemeddelelsen om bevillingen, er de et til to års arbejde der er gået forud, og de kommende års arbejde, hvor projektet løbende vil blive besøgt af kontrollanter fra den ene og den anden instans fra såvel Staten som EU, samt at den sidste del af tilskuddet normalt dukker op et år efter afsluttet regnskab, så hvis man ikke lige har en god bankforbindelse, så skal man have den store tegnebog med hjemmefra.  

Men derfor kan man godt få et positivt resultat ved aktivt at arbejde med fundraising, ikke mindst hvis man husker et par tommelfingerregler eller tre, f.eks. som.:

  • Idéen før puljen ! 
    Man må aldrig udvikle et projekt, der ikke er brug for, bare fordi man ved, der er en pulje, som har "afløbsproblemer". Sådanne projekter savner generel opbakning, og er til større besvær end gavn, da der ikke er nogle udover de politikere, der har afsat midler til puljen, der efterspørger projektet.

    Der er normalt altid en relevant pulje / fond et eller andet sted, der kan støtte dit projekt, hvis idéen er god

  • Der er en mening med puljer / fonde
    Mange puljer, ikke mindst de statslige eller EU pulje, bliver etableret, fordi de skal fremme en ønsket politisk udvikling. Andre, ikke mindst de større fonde, skal normalt skabe en positiv omtale for den virksomhed, der står bag.

    Andre virksomheder er måske mere interesseret i, om dit projekt kan anvendes som et personalegode, fx fribilletter.

    Tænk over hvem, der kan have interesse, før du henvender dig. Spredehagl kan være fint, men kanonkugler kræver normalt mindre arbejde

  • Check dine muligheder lokalt først
    EU midler lyder altid godt på TV, men glem dem i første og anden omgang. Hvis din idé er god og realiserbar for et mindre beløb, så snak først med de mulige sponsorer, offentlige som private, i lokalområdet. Check derefter de nationale puljer og fonde. Se først derefter på mulige EU finansieringskilder. 

    Hvis du søger støtte fra de offentlige puljer, lokalt, nationalt eller EU, så få fat i den embedsmand M/K, der faktuelt styrer midlerne. Vedkommende er den, der ved mest om, hvad der er muligt eller ikke muligt. Så spar tid og ressourcer og præsenter idéen der først.

    Hvis du søger hos private fonde / virksomheder, så skal du først checke, om der er andre i din forening, organisation, netværk eller hvad nu I kalder Jer, der har henvendt sig til vedkommende for at få støtte. Er der noget en virksomhed virkelig hader, så er det, når du henvender dig for at få støtte til klubbens 3. serie hold, når virksomheden i forvejen sponsorerer førsteholdet

  • Realistisk budget, tak
    Ingen tror på projekter der søger 10.000 kr. og har aktiviteter, der vil koste 1 mill. kr. Ingen støtter projekter, der søger 1 mill. kr. og har aktiviteter for 10.000 kr. 

    Realisme i dit projekt er forudsætning for succes. Søg det det koster, hverken mere eller mindre, og argumenter for, hvorfor en udgift er beregnet på den måde, den er beregnet. Sæt gerne en pulje af til uforudsete udgifter. Jo mere du søger om, jo mindre skal denne pulje være.

    Sørg for at din finansieringsplan er klar, og at det fremgår tydeligt af finansieringsplanen, hvor mange penge du søger hos den enkelte fond / pulje

  • Udfyld ansøgningen korrekt
    Spild ikke sagsbehandlerens tid med mangelfuld eller ukorrekt udfyldte ansøgninger. Vedkommende har 100 andre sager, der skal behandles. 

    Læs vejledningen igennem. Hvis der er noget, du ikke forstår eller ikke kan besvare, så kontakt sagsbehandleren og få det afklaret. Vær ikke bange for at stille "dumme" spørgsmål. Der eksisterer ikke dumme spørgsmål, og sagsbehandleren er lykkelig for, at ansøgningen er fyldestgørende, når den ankommer, i stedet for at han / hun skal ud og hente supplerende oplysninger, inden den kan forelægges beslutningstagerne. Så hellere ofrer 10 minutter før ansøgningen end 10 timer efter. 

    Hvis der er en forside på ansøgningen, der skal udfyldes med et kortfattet resumé, typisk 10 linjer og økonomiske hovedtal, så er det normalt det vigtigste stykke papir i ansøgningen. Det er nemlig typisk dette lille stykke papir, der udgør grundlaget sammen med sagsbehandlerens indstilling, for beslutningstagernes afgørelse om støtte eller ikke støtte til dit projekt. 

    Så skriv aldrig se bilag xx i feltet resumé, medmindre det står efter de 10 geniale linjer, som klart præsenterer idéen i dit projekt for beslutningstagerne. 

    Og hvis du ikke kan præsentere idéen på 10 linjer, så er din idé ikke tilstrækkeligt bearbejdet !

  • Når du har fået afslag
    Afslag er ikke altid et afslag. Hvis der er muligheder i din idé, vil du normalt blive bedt om at bearbejde idéen yderligere, eller du vil blive henvist til en anden fond / pulje, der vurderes at være mere relevant for dit projekt. Tålmodighed er en dyd i fundraising

Nu håber jeg ikke, dette har virket afskrækkende for at søge. Men fundraising er et håndværk på linje med mange andre, ikke mindst hvis du arbejder med at lokalisere midler til et større projekt. 

Hvis det er tilfældet, og du føler dig noget usikker med hensyn til, hvorledes det gøres, der er for meget bureaukratisk snak etc., så prøv at kontakte din lokale kommune eller amt. 

Der gemmer sig tit en fundraiser et eller andet sted i organisationen, der med glæde vil hjælpe dig med vejledning, råd og dåd m.v. til at realisere din idé. Vedkommende er typisk en eller anden form for stabsmedarbejder eller projektkonsulent. 

Imidlertid er vedkommende typisk ukendt i sin organisation, så du skal lede grundigt efter personen og acceptere de utallige omstillinger og afvisninger, du bliver udsat for, inden du lokaliserer vedkommende. Men giv ikke op! Det er nogenlunde som at finde nålen i høstakken og så er du allerede godt i gang med den grundlæggende øvelse i fundraising.

Hvis du er en privat virksomhed og søger penge til udvikling, omstilling eller lignende, så kontakt dit lokale TIC-center eller erhvervsrådgiver. De får tit penge fra Staten til at servicere virksomheder med at søge penge.

Endelig er der professionelle fundraisere. De fleste er dygtige og kan fører dit projekt helskindet gennem tilskudsjunglen, men de er normalt dyre i drift. Selv de mindre dygtige forstår at sende regninger. Jeg tager selv 980 kr. eksklusiv moms per påbegyndt time. 

Så begræns brugen af dem, og hvis du skal bruge en, så husk at få aftalt en pris for arbejdet, skriftligt, før det starter! 

Endelig skal du vide, at  hvis du søger penge til et kulturelt projekt, så er der væsentlig flere ansøgere på dette område end på nogle andre områder. Så fundraising her er normalt en væsentlig længere proces med væsentlig færre positive resultater. Men derfor skal du ikke opgive håbet alligevel. Det tager bare så meget længere tid! 

Jeg håber ovenstående kan hjælpe dig lidt på vej. Du kan finde litteratur om fundraising på dit lokale bibliotek. Hvad angår oplysninger om puljer og fonde kan mange i dag findes på nettet.

Nogle links på området er:

  • Kulturministeriets tilskudsmuligheder. Kan naturligvis ikke garantere at Brian ikke har nedlagt dem alle inden du får søgt

  • Arbejdsmarkedsstyrelses puljer

  • Socialministeriets puljer. Læs i øvrigt rapporten Om puljer fra Socialministeriet. Den forklare en del om hvorfor lobbyisme i dag giver bedre resultater end fundraising. 

    Dvs. det er administrativt besværligt med frie ansøgningspuljer og giver ikke bedre resultater end når udvalgte får lov til at søge en pulje, så hvorfor ikke udvælge dem der kan få lov til at søge. 

    Hvad så inviterede ansøgninger betyder i retning af mere demokratisk underskud, og risikoen for at de ikke systemtænkte tanker bliver udelukket, bekymrer man sig til gengæld ikke så meget over 

  • Oversigten over alle EUs støttemuligheder findes her

  • Øresundskomiteen, administrere bl.a. EU-programmet Interreg III. Det er her du kan få penge til at samarbejde med Malmø / Skåne. De taler primært svensk i Øresundskomiteen så "prater langsomt"

  • Uddannelsesprogrammer, primært fra EU. Administreres af Cirius. De bider ikke, hvis du ringer og beder om hjælp

  • Den Europæiske Socialfond i Danmark. Fonden eksistere både på regionalt, nationalt og europæisk plan. Støtter en lang række formål på arbejdsmarkedsområdet. Har regionale koordinatorer som kun venter på din brillante ide, så servicen er i top her

  • Baltic Sea programmet, det er Intereg III B. Her kan du lege med flere omkring Østersøen
  • EUs 5. rammeprogram for forskning. Er også af interesse for dem, der arbejder med miljø og byernes kultur. Programmet slutter i 2002. 6. rammeprogram er på vej gennem systemet

  • EUs 5. rammeprogram igen, men denne gang på Europadatabasen, der er EUs hoveddatabase

  • EU fonde der arbejder med at styrke regionerne i EU

  • EU-initiativer, dvs. Interreg III, Urban, Leader+ & Equal

Det var i øvrigt flere EU-puljer end danske trods mit udsagn om at man bør starte lokalt med sin søgning. Det viser at EU gør en hel del ud af at fortælle dig om mulighederne i EU.  

Men finder du ikke den rigtige pulje på nettet, kan du f.eks. prøve at lokaliserer en ved at henvende dig til din kommune, erhvervscenter, ministerium eller lignende. Her har de udover kendskab til kendte / ukendte puljer typisk også kendskab til budgetlinjer i kommunalbudgettet / finansloven eller fordelingen af satsreguleringsmidlerne etc., der måske også repræsentere en mulig finansieringskilde til netop dit projekt. 

Så husk: Giv aldrig op, men accepter det tager tid. Held og lykke med projektet.

Til: