Verslag van de LPKV clubtentoonstelling op 11 & 12 dec. 1999 bij de firma Bosdijk te Nieuwe Wetering
( fotos G.J. Bosboom)
De Konijnen
En fraaie klas Vlaamse Reuzen. Helaas niet het aantal dat we de voorgaande jaren te zien kregen maar de kwaliteit was bijzonder hoog. D. Heemskerk won met 3 x F de collectieprijs.
Bij de Franse Hangoren was ook een duidelijke verbetering te zien in kwaliteit ten opzichte van vorige jaren. Vooral het netjes voorbrengen, wat altijd een predikaat scheelt, was sterk verbeterd.
De Rode Nieuw Zeelanders zien we nog maar sinds kort binnen onze vereniging, er is toch al een verbetering te zien in type en bouw en ook de kleur.
De 2 Rijnlanders waren zeer mooie exemplaren, het is iedere keer weer een gok hoe de tekening uitvalt bij de jongen.
Een hele mooie klas Duitse Hangoren. Deze fokkers zijn nog niet zo heel lang bezig maar hebben al een mooie stam opgebouwd.
Het Voskonijn blijft een aparte verschijning met zijn halflange beharing. De kwaliteit was bijzonder hoog, in deze klas was het mooiste konijn van de show te bewonderen namelijk de feh- kleurige voedster in kooi 193.
Voskonijn, fehkleurig, vrouw jong, winnaar LPKV wintertentoonstelling 1999
inzender: H. Vogelezang
predikaat 1e F
Slechts 1 Tan, De kwaliteit liet wat te wensen over.
Bij de Thrianta zien we steeds meer verbetering. De dieren worden uniformer van bouw en ook de kleur word beter, intensief oranje-rood.
Slechts 1 Klein Zilver, dit was echter wel een mooi dier, maar wat was het mooi geweest als we hetzelfde aantal dieren als vorig jaar konden bewonderen. Het is een levendig ras dat een aanwinst zou wezen op onze shows.
Ook slechts 1 Hulstlander, een mooi diertje maar kon toch even steviger gebouwd.
De winnende Rus had naast een fraai gebouwd lichaam, een lakzwarte kleur.
De Nederlandse Hangoordwerg gaat in aantal en kwaliteit ook goed vooruit. Vooral het vereiste korte type en bouw waren bij enkele dieren al zeer goed aanwezig. Het zijn de publiekstrekkers van de show, vooral voor de kinderen.
Bij de Pooltjes viel de kwaliteit dit jaar iets tegen. Veel dieren konden beter in type en bouw.
De Kleurdwerg was weer in een rijke schakering aan kleuren te bewonderen. De kwaliteit was zeer hoog, ook in de moeilijkere kleuren als haaskleur en oranje.
De Caviae
Bij de Cavia's was er ook weer een grote diversiteit te bewonderen.
In Gladhaar dit keer de meeste kwaliteit en wel in goud 1x F voor Comb. v.d. Hoven, in créme 2x F voor
Cavia gladhaar, crème, vrouw jong, winnaar LPKV wintertentoonstelling 1999
inzender: T.B. van Egmond
predikaat: 1e F
T.B. van Egmond die in deze kleur de kampioen showde, ook in wit 2x F voor de zelfde inzender..
De drie Engels gekruinde hadden allen een ZG. .
De gemiddelde kwaliteit van de Borstelharige was wat lager. J.Schellingerhout zal het er zeker niet bij laten zitten en volgend jaar revance nemen.
G.J. Bosboom.
De Hoenders en Dwerghoenders
Bij de hoenders viel het op dat er een steeds grotere verscheidenheid komt aan rassen, hetgeen natuurlijk een goede zaak is voor het publiek. Konden we vorig jaar, op de jubileum tentoonstelling, nog 20 verschillende rassen bewonderen, het afgelopen jaar was dit aantal al opgelopen naar 24 verschillende rassen. En wat daarbij nog het belangrijkste is, de doorsnee kwaliteit is hoog te noemen.
De Hoenders
Er waren 62 Grote hoenders ingeschreven, bijna net zoveel als verleden jaar (68 stuks).
De rij werd geopend door een ander ras dan gebruikelijk, namelijk een zilverpel Fries hoen en nog wel een haan van zeer goede kwaliteit, ingezonden door J. Gahrmann.
Het volgende ras is een van de blikvangers op onze tentoonstelling: de Hollandse witkuif (8 stuks), en wel in twee kleurslagen, ingezonden door D. Duivenvoorden. De zwarte hennen hadden over het algemeen een zeer goed type, de grootste problemen van deze kleurslag, in dit ras, zijn: de kuif, de pootkleur, de oogkleur en de glans op het gevederte. Toch twee maal het predikaat ZG. Bij de koekoekkleurige waren de kuiven beter gevormd, zodat de dieren prima zichtvrijheid hadden. De kleur en de tekening waren de grootste problemen voor deze zeldzame kleurslag, een uitdaging voor de fokker van dit ras.
Bij de Nederlandse baardkuifhoenders (12 stuks) van Chr. Sentel veel kwaliteit in zilverzwart- en geelwitgezoomd. Daarnaast ook hele mooie dieren in wit en zwart. De grootste problemen bij de gezoomde kleurslagen waren: de tekening, de kleur en de oogkleur. Bij de witte kleurslag zat de fraaiste van het ras, deze hen combineerde een fraai type aan een fraaie kuif.
Kraaikop, koekoek, vrouw jong, winnaar LPKV Wintertentoonstelling 1999
inzender: A.P. Bos
Predikaat: 1e F
De Kraaikoppen (6 stuks) van A.P. Bos voldeden allemaal aan hoge eisen, de koekoek hen voldeed het meest en werd winnaar van de tentoonstelling.
Bij de vijf Hollandse hoenders van J. de Groot moest de grondkleur beter, de goudpel haan voldeed prima en kreeg een ZG. Van de goudzwartgeloverde haan moesten de lovers beter gevormd en iets kleiner.
De drie zwart getekende Lakenvelders van R. le Poole moesten beter in de staartpartij, verder zeer goed.
De Noord Hollandse Blauwen (4 stuks) van B. Bos voldeden zeer goed, een paar kleinigheidjes stonden een hoger predikaat in de weg.
In de Barnevelderklas twee inzenders, J.L. de Vette won bij zowel de hanen als de hennen.
Bij de vier zeldzame Assendelfters van G.J. Bosboom en J. Gahrmann, kwaliteit bij de geelpellen: een haan met een zeer fraaie grondkleur en een fraaie hen, die het op één na mooiste grote hoen van de tentoonstelling werd.
De Orpingtons van R. Zonneveld moesten gelijkmatiger van kleur, toch nog een ZG.
Bij de drie kleurslagen Brahma's (10 stuks) voldeden de buffcolumbia dieren van Sander Kastelijn het beste, één maal fraai bij de hennen.
De Dwerghoenders
Zoals we inmiddels gewend zijn, prima kwaliteit bij de dwerghoenders. (65 stuks)
De rij werd geopend door zes Hollandse witkuifkrielen in de zwarte kleurslag. Ingezonden door F. Gahrmann en D. Duivenvoorden. Één keer F en drie keer ZG is toch niet slecht te noemen. Het grootste probleem was de kuif, deze moest iets hoger op de kop geplaatst zijn, zodat de dieren nog meer zichtvrijheid hebben. De hen van D. Duivenvoorden kreeg het predikaat onvoldoende vanwege het hebben van een ronde rug. De F hen van F. Gahrmann werd het op twee na mooiste dwerghoen van de tentoonstelling.
De Lakenvelderkrielen (4 stuks) in de uiterst moeilijke kleurslag blauw, van G. Luk voldeden goed en zeer goed. Advies: kruis een zwarte hen in!
Vervolgens een fraaie inzending Noord Hollandse blauwe krielen (10 stuks) van A. van Rijn 2 x G, 5 x ZG en 3 x F, de predikaten zeggen genoeg .
De vier Barnevelderkrielen van G. Luk hadden teveel foutjes om in aanmerking te komen voor een ZG, jammer.
De predikaten van de zeldzame Assendelfterkrielen (7 stuks) van F. en J. Gahrmann varieerden tussen de G en de F. De geelpel hen van F. Gahrmann die het F predikaat verwierf won de dwerghoenderklasse.
Assendelfterkriel, geelpel, vrouw jong, winnaar LPKV wintertentoonstelling 1999
inzender: F. Gahrmann
predikaat: 1e F
Deze hen combineerde een prima type aan een fraaie peltekening en een fraaie grondkleur. Naast de geelpellen waren ook drie zilverpellen ingezonden, deze voldeden, maar het kan nog een stukje beter. Wat niet is kan nog komen!
Bij de Antwerpse baardkrielen (3 stuks) van H. de Groot veel kwaliteit in de hennenklas, het op één na mooiste dwerghoen zat hier tussen.
Bij de tien Faverollekrielen van J. de Bruijn was de kwaliteit erg wisselend van het predikaat voldoende tot fraai. De grootste problemen zaten in de tekening van de dieren.
Twee Vorwerkkrielen van R. le Poole. De hen voldeed prima en haalde een dikke ZG. De haan helaas erg beschadigd aan de poten, hetgeen een onvoldoende tot gevolg had.
Het tweetal Orpingtonkrielen van R. Zonneveld waren van zeer goede kwaliteit hetgeen ook uitgedrukt werd in het predikaat van de tweede hen. De eerste hen had dit predikaat ook gekregen mits de paar stoppels op de poten verwijderd waren.
Twee kleurslagen bij de Wyandottekrielen. Voor het eerst sinds jaren, weer eens gestreepte Wyandottekrielen van L. Onderwater eenmaal het predikaat zeer goed. Bij de columbia kleurslag van Sander Kastelijn, ook eenmaal het predikaat zeer goed.
De oude hennen van de vier Javakrielen van J.R. Bruijn bevielen de keurmeester het best. Twee van de drie oude hennen kregen het zeer goede predikaat.
De drie oude blauwgezoomde Australorpkrielen van G.J. Bosboom stonden alle drie te koop, twee maal zeer goed, eenmaal goed.
Voor het eerst op de LPKV tentoonstelling vier Modern Engelse vechtkrielen in de patrijskleur. Deze dieren werden ingezonden door T. de Wolf, en het was kwaliteit: 1 x fraai en 2 x zeer goed.
De Watervogels
Een kleine klas watervogels was dit jaar te bewonderen op de LPKV wintertentoonstelling. Dat kwaliteit niet met kwantiteit samen hoeft te gaan bewezen de inzenders wel.
B. Bos had één Smaragd eend ingezonden, en wat voor één, een dik verdiende F.
Twee inzenders bij de wildkleurige Kwakers (13 stuks). Won B. Bos nog bij de woerden, W.C.J. Turk nam revanche bij de eenden, en hoe! 2 x ZG, 3 x F en 1 x U.
Kwaker, wildkleur, vrouw oud, winnaar LPKV wintertentoonstelling.
inzender: W.C.J. Turk
predikaat: 1e U
Dit was dan ook de mooiste watervogel van deze tentoonstelling. De ingezonden Carolina eend en Manderijn eend waren helaas niet in tentoonstellingsconditie dus geen hoog predikaat.
Fred Gahrmann
De Sierduiven
De twee Ekster kroppers van de heer R. Zonneveld kregen een F en een ZG. De benen moeten zo lang mogelijk zijn en van de keurmeester mochten ze nog langer. De F werd de mooiste sierduif van de show
Eksterkropper, zwart, vrouw oud, winnaar LPKV wintertentoonstelling
inzender: R.N.A. Zonneveld
predikaat 1e F
Er waren twee blauwgebande Silezische kroppers ingezonden door J. de Bruijn. De keurmeester had opmerkingen over de bouw, de wat schimmelige kleur en het blaaswerk: tweemaal G.
Een viertal Valenciana kroppers van R. Zonneveld: een geelkras Val. Kr. kreeg het predikaat ZG, had wat blauw in onderpartij; een bruinzilvergebande Val. Kr. kreeg ZG en de jonge doffer in dezelfde kleurslag een F, een bruinroek jonge doffer tenslotte kreeg een G, moest veel beter in de rug zijn afgedekt.
Een zevental Jiennense kroppers van S. v. d. Hoven: ook bij enkele van deze dieren moest de rug beter zijn afgedekt, van twee dieren bleef het type wat achter. Maar ook twee dieren met het predikaat ZG.
Vijf Gorguero kroppers waarvan vier in de kleurslagen blauwgeband en een in de kleurslag faded roodgeband. Dieren van ZG kwaliteit van de fokkers S. v. d. Hoven en P.Rijsdam, bij de ene blauwgebande duivin met het predikaat F kon de kleur egaler.
Vier Nederlandse Schoonheidspostduiven waarvan een in de kleurslag rood, twee in de kleurslag blauwgeband en een in de kleurslag geelzilver, allen dieren van S. v. d. Hoven. Jammer van de wat grove wrat van de rode oude doffer. Een terechte F voor de prachtige blauwgebande oude doffer. Het geelzilver oud duivin liet het wat zitten in type.
Twee Oud-Hollandse Meeuwen, zwartschild. Het jonge doffertje had veel te veel kleur vòòr de benen en kreeg een O met de opmerking van de keurmeester dat er weldegelijk mee te fokken is. De kopbelijning van beide dieren was een tweede punt dat verbetering behoeft.
Twee Figuritas (zwart) van J. de Bruijn, de kleur van de oude doffer en de kleur van de oude duivin konden intenser, de snavel van beide dieren moet iets beter "meelopen".
Tien Oosterse Rollers in de kleurslagen geel, roodzilver en geelzilver hadden allen het vereiste aantal staartpennen (moet minimaal 14 stuks zijn). Bij enkele gele dieren kon de kleur intenser of egaler. Een mooie collectie van goede en zeer goede kwaliteit en conditie van J. de Bruijn.
Harry Stroomer