[tillbaka]
 

flickskap & flickmakt på nätet


”...jag tror verkligen att jag måste kunna klara mig själv, visst ber jag om hjälp ibland, men jag kan inte lita på att någon annan kommer att ta ansvar för mitt liv ... Jag måste klara mig själv för att kunna be om hjälp utan att förminska mig själv. Jag har inga planer på att förminska mig. Jag är så mycket bara för att jag existerar. Det är du med. Sluta förminska dig själv. Jag tror att man kan vara stor utan att förtrycka andra, det ar bara svårare ... jag tänker inte ens låtsas att jag är mindre. Jag är bra.”

Detta är ett utdrag från en flickas dagbok på nätet, hon kallar sig Tyrvi. Hon är 26 år, lesbisk, medlem i en separatistisk anarkistisk feministisk kvinnogrupp och hon kallar sig flicka. Tyrvi är inte ensam på nätet, det vimlar av flickor som skriver dagbok offentligt. Finns flickmakt för Tyrvi? Finns det gemenskap mellan henne och de andra flickorna på nätet? Dessa är några frågor som jag ställt Tyrvi och mig själv när jag analyserat hennes hemsida.

Tyrvi skriver i sin dagbok om sin resa till Peru, om rädsla, om gemenskap och om sig själv. Förutom dagboken finns även ett konstprojekt på hemsidan. Sadie Bennings har inspirerat Tyrvi till konstprojektet. Sadie Benning gör videofilmer med en Pixelvision leksaksvideokamera. Bennings första filmer kom redan 1989 då hon var 15 år gammal och de är mycket exprimentella, intima, personliga skildringar om hur hon finner sin egen identitet. Det handlar om att vara ung, lesbisk och att inte passa in. När jag frågade Tyrvi vem hon är, svarade hon: “Jag är allt och lite till, jag jobbar dagligen med att inte göra mig mindre än vad jag är.” Flickorna som skriver dagbok på nätet är mycket medvetna om att de blir iakttagna. De skapar sig en identitet som intresserar andra. De tar på sig en roll, som blir allt starkare med tiden. Kanske det är ett sätt att hitta sig själv, hitta någon eller något överhuvudtaget. De klär på sig en flicka.

Jag anar ett visst behov av makt hos Tyrvi, och det verkar allmänt rådande bland flickor med sitt liv på nätet. De är starka, de vet vad de vill. Makt är att påverka andra människor, provocera människor, leka med läsarna, men samtidigt kalla sig flicka. Flickskapet är för dagboksskrivaren  något oskuldsfullt, något så rent och vackert att hon kan manipulera sin omgivning. Hon är personen som ställer krav på sig själv, som är medveten om sig själv, och som är medveten om att hon blir läst, uppslukad av nyfikna läsare. Flickan som är medveten om att hon blir påtittad, avklädd och samtidigt känner att hon har full kontroll. Avklädd på hennes egna villkor. Genom självporträtten i konstprojektet har Tyrvi makt över besökarens blick. Hon visar det hon vill visa. Hon leder besökaren vidare på hennes egna villkor genom att tillägga små kommentarer, ord till sina fotografier.

“Flickmakt är flickor som inte väntar, som tar för sig, som förverkligar sina drömmar.”
Tyrvi

Att skapa det äkta, lever starkt pga att massmedia uppmanar varje individ till att engagera sig i att utveckla sin identitet. Man skall skapa sig en “äkta” identitet. Flickorna på nätet skapar sig själva, visar sig, ger smakbitar av sig själv, skapar sig en identitet. De gör det via ett mycket modernt medium, internet. Men genom att använda ordet flicka känner de gruppgemenskap och kan ta en viss distans från det alldeles personliga. Det blir inte en pressad situation. Viktiga omständigheter och förutsättningar för att ett jag skall kunna uppstå är språket och kommunikation. Internet används som kommunikationsnät. Internet är ett sätt att flyta in i mängden, samtidigt som de får respons direkt från läsare.

“Själv ser jag det som att jag då jag återerövrade mitt flickskap då fick jag tillbaka min barndoms djävlar-annama och självförtroende.”
Tyrvi

Ett socialt determinerat jag uppstår, vilket betyder att individen lär sig att se sig själv med andras ögon. Dagbok på nätet möjliggör detta. I mötet med andra bekräftas vi som individer, vi ser att vi är lika eller olika. Likheten mellan dessa flickor på nätet är att de kallar sig flicka. De känner då en gemenskap. De är alla starka personligheter. Det som ändå skiljer flickorna åt är att de är personer. De har olika erfarenheter av livet, de lever egna liv. Men det faktum att de använder sig av ordet flicka gör att de kan känna sig trygga, samtidigt som de är avslöjande och väldigt personliga på sina hemsidor. Det blir inte för personligt. De kan vara anonyma, utan att vara anonyma.