Shell pois Nigeriasta
Shell pois Nigeriasta
SHELL POLKEE OGONIEN IHMISOIKEUKSIA JA SAASTUTTAA HEIDÄN MAITAAN
SHELL TUKEE NIGERIAN SOTILASDIKTATUURIA JA ON OSASYYLLINEN OGONIAKTIVISTIEN MURHAAN
SHELL BOIKOTTIIN
Ogonit ovat yksi Nigerjoen suistossa asuvista maanviljelijä- ja kalastajaheimoista, joiden alueelta löytyy runsaasti öljy- ja maakaasuvaroja. Ogonit eivät kuitenkaan itse hyödy lainkaan öljynporauksesta, päinvastoin suuryhtiöt, kuten Shell, Elf, Mobil, Chevron, Agip ja Texaco, sekä maata kaksi vuotta hallinnut sotilasjuntta käärivät voitot taskuunsa ogonien kustannuksella.
SHELL AIHEUTTTAA VAKAVIA YMPÄRISTÖTUHOJA
Shell on antanut öljynporauksen yhteydessä syntyvien kaasulähteiden palaa vapaasti jopa 37 vuotta. Palamisjätteet ovat vaurioittaneet kasvikuntaa ja happamoittaneet sateita niin, että peltikatot syöpyvät rikki. Ilmaan päässeet myrkyt aiheuttavat hengityselinsairauksia ja myrkyttävät juomavesiä.
Shell on vetänyt öljyputkia suoraan kylien ja peltojen läpi, joskus vain muutaman metrin päästä ihmisten kodeista. Huonosti hoidetut putket vuotavat helposti pilaten viljeltävän maaperän ja tuhoten kalakantoja.
Omien sanojensa mukaan Shell ei ole porannut öljyä ogonimaasta vuoden 1993 jälkeen, mutta nyt yhtiö kuitenkin suunnittelee alueelle mm. valtaisaa maakaasuprojektia.
Huolimatta lupauksista ja sopimuksista Shell ei ole korvannut aiheuttamiaan tuhojaan. Shellin väitteet sosialisista avustusprojekteista paikallisten hyväksi ovat osoittautuneet liiotelluiksi. Alueella ei myöskään ole tehty kunnollista ympäristöselvitystä öljynporauksen vaikutuksista.
SHELL TUKEE JULMAA DIKTATUURIA
Nigerian sotilasjohto saa 90% vientituloistaan öljystä. Nämä raha hyödyntävät yksinomaan kenraali Abachaa ja häne lähipiiriään, eivät heimoja, joiden alueelta öljy porataan. Jo pelkästää Shell, joka on suurin Nigeriassa operoivista yhtiöistä, on porannut 1950-luvulta lähtien öljyä 150 miljardin dollarin edestä ogonien mailta.
Ogonien rauhanomaisiin mielenosoituksiin oikeuksiensa puolesta on vastattu väkivallalla, ja sotiltaat ovat hyökkäilleet kyliin ampuen aseettomia miehiä, naisia ja lapsia kaduille. Shell on nimenomaisesti pyytänyt alueelle Nigerian armeijan erikoisyksikköä "turvaamaan toimintansa jatkuvuuden", ja Shell on jopa lahjoittanut poliisille aseita. Shell käyttää paikalla lisäksi omia aseistettuja vartijoitaan.
Ken Saro-Wiwa ja 7 muuta ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistia hirtettiin marraskuussa heidän kritisoituaan voimakkaasti sotilashallitusta ja Shelliä. Tällä hetkellä samanlaista tuomiota odottaa useita muita ogoniaktivisteja.
BOIKOTTI JA ÖLJYSAARTO
Shell on useaan otteeseen todistanut välinpitämättömyytensä ihmisiä ja luontoa kohtaan. Muun maailman painostaessa aikoinaan Etelä-Afrikkaa Shell jatkoi rotusorto-hallituksen tukemista, ja vasta laaja kansainvälinen vastalauseaalto pakotti yhtiön peräytymään arveluttavasta Barentsinmeren poraushankkeesta ja kesällä -95 perumaan öljynporauslautta Brent Sparin upotuksen Pohjanmereen. Shellin nimi on tullut myös esille monien muiden ympäristötuhojen yhteydessä mm. Mitsubishin metsähakkuissa Indonesiassa ja Siperiassa.
Nigerian julma sotilasjohto ja öljy-yhtiöt tukevat toinen toisiaan. Demokratian ja ihmisoikeuksien palauttaminen maahan vaatii Nigerian nykyisen hallituksen asettamista täydelliseen öljysaartoon, mutta niin kauan kuin taloudelliset edut saavat ratkaista, ei sitä tule tapahtumaan.
Vaadimme öljy-yhtiö Shelliä boikottiin kunnes se lopettaa Nigerian sotilasjohdon tukemisen ja korvaa ogoneille ja muille heimoille aiheuttamansa tuhot. Vaadimme Nigerian hallitusta täydelliseen öljysaartoon ja maassa operoivia öljy-yhtiöitä perumaan projektinsa kunnes maahan on palautettu demokraattisesti valittu johtaja ja ihmisoikeuksia aletaan kunnioittaa.
SHELL BOIKOTTIIN!
SHELLIN BOIKOTTIKAMPANJA, PL 21, 00411 HELSINKI
Back