Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
ANA SAYFA
Yanında ( * ) olan linkler
henüz inşa halindedir.
Bu yüzden lütfen daha
sonra tekrar ziyaret ediniz.

Ana Sayfa
Tarih
Turizm
Linkler
Alışveriş*
Ekonomi
Adana Güncel
Değişen Adana
Adanaspor
Adana'lı Ünlüler*
Kültür/Sanat*
Hava Durumu
Şehir Planı

www.angelfire.com/on/adana2000online


Adana kentinin bulunduğu Çukurova Deltası, Akdeniz kıyılarından kuzeyde Toros Dağları' nın yüksek tepelerine uzanır. Yeryüzü şekilleri bakımından farklı iki bölümden oluşur. Güneyde, il alanının yaklaşık %27'sini kaplayan alçak, sıcak ve verimli ovalar yayılır. Bunların başlıcaları, Seyhan, Ceyhan ve Tarsus ırmaklarının yüzyıllardan beri sürüklediği aliviyonlarla oluşan Çukurova Deltası (Adana Ovası olarak bilinir) ve Ceyhan ırmağının açtığı boğaz ile Adana Ovası'ndan ayrılan Ceyhan Ovasıdır. İlin kuzeyi tepelikler, yaylalar ve büyük bir bölümü Toros sistemine bağlı dağlarla kaplı çok engebeli bir bölgedir. İl topraklarının yaklaşık %73'ü kaplayan bu bölümün batısında Karanfildağı (3059 m), Güzeller Tepesi (3461 m) ve il sınırının biraz dışında Demirkazık Tepesi (3756 m) gibi Orta Toros'ların, Aladağlar adıyla bilinen, yer yer sürekli kar ve küçük buzulların görüldüğü en yüksek dorukları yer alır. Doğudaki dağlar Doğu Toroslar adıyla, Kuzey-Doğu yönünde birbirine koşut ve yer yer 2500 - 3000 m'yi aşan sıralar halinde uzanır.
İlin kuzey ve güney bölümleri arasında yer şekillerindeki bu ayrılık iklim, bitki örtüsü, tarım etkinliklerinin niteliği, nüfus yoğunluğu, kentleşme derecesi gibi bir çok konuda farklılıklara yol açar. Denizden uzaklaştıkça karasal bir nitelik kazanan Akdeniz iklim etkisi egemendir.

Adana, nüfus sayısı, yoğunluğu, artışı, kentleşme ve ekonomik gelişme hızı bakımlarından başta gelen illerdendir. Nüfus yoğunluğu, Türkiye ortalamasının iki katına yakındır (95 kişi/km²). Nüfusun yaklaşık %66'sı (1/3'den çoğu il merkezinde) kentsel; %34'ü de kırsal yerleşmelerde yaşar. İlçe merkezlerinden kimileri ( Kozan, Ceyhan, ) nüfus sayıları ve işlevleri bakımından birer orta boylu kent niteliğindedir. Adana ili, nüfus artış hızı bakımından Türkiye'de 3. sırayı alır (yılda yaklaşık %0.36).Çalışan nüfusun genel nüfusa oranı %40'ın üstündedir. Bunun yaklaşık %65'i tarım, %15 işleme endüstrisi kollarında çalışır.

Türkiye'nin iç ve dış ticaretinde önemli rol oynayan kimi tarım ürünleri büyük ölçüde Adana'da yetiştirilir. İl topraklarının yaklaşık %36'sı tarıma ayrılmıştır. Tarımda makineleşme ve sulama çok gelişmiştir. Ekili alanın yaklaşık %20'sinde tarım yapılır. Bu, Türkiye ortalamasının iki katından fazladir. 19. Yüzyil'in ikinci yarısında ABD'indeki uzun iç savaşın pamuk üretimini aksatmasıyla artan dış istem, tarımın gelişmesinde etkili oldu. Bunun sonucunda göçerlerin bir bölümü kışlakları olan ovalarda yerleşik yaşama geçirildi. Böylece bir çok yeni yerleşme kuruldu. Komşu İçel ve Hatay illeride de, Adana'nın güneyindeki bu ovalarda ekonomik bir bütünlük içinde aynı gelişme sürecini yaşadı. 1950'den sonraki yıllarda yolların, liman ve sulama tesislerinin yapılması, taşkınlıklara karşı önlem alınması, bataklıkların kurutulması, yeni endüstri alanlarının kurulması giderek artan ve çeşitlenen tarımsal ürünlerin yetiştirilip işlenmesi sonucu buraya başka bölgelerden gelip yerleşenlerin sayısı arttı. Adana Türkiye'nin sürekli ya da en çok göç alan illerdendir. Her yıl özellikle pamuk hasadı sırasında onbinlerce tarım işçisi, geçici olarak Adana'ya gelir ve bunların birçoğu yerleşir. Fakat son yıllarda göç alımı bir parça yoğunluğunu kaybetmiş bulunmaktadır.

Adana'da işleme endüstrisi özellikle tarımsal ürünleri işleyen kollar 1950'den sonra büyük gelişme gösterdi. Başlıcaları çırçır, pamuk ipliği, pamuklu dokuma, besin maddeleri (un ve bitkisel yağ), sabun, kereste, çimento endüstrileridir. İlde ayrıca bir çok tamirhane ve dökümhane de vardır. Türkiye'deki endüstri işçilerinin yaklaşık %7'si Adana'dadır. İlin, İç Anadolu'dan Suriye ve Mezopotamya'ya uzanan yollar üzerindeki konumu önemlidir. Toroslar ve Amanos Dağları Birinci Dünya Savaşı yıllarında demir yoluyla aşıldı. 1950'den sonra iç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya stratejik önemide olan düzenli kara yollarıyla bağlandı. 

19 katlı  ADANA HiltonSA ( Yapımı devam ediyor )

Hilton Türkiye otellerinin altıncı halkası Adana HiltonSA, Seyhan Nehri kenarında, Roma Devri’ne ait Taş Köprü’ye bitişik ve eski Adana nehrine hakirn bir konumda yer alıyor.   Mülkiyeti Tursa Sabancı Turizrn ye Yatırırn işIetrneleri A.Ş. ‘ye, işletmesi de Adana Hilton Enternasyonal Otelcilik Ltd. Şti.‘ye ait bulunan Adana HiltonSA’nın, 2001 baharında hizmete girmesi planlanıyor.

43.961 m2 açık alan üzerinde, toplam 39.507 m2’lik bir inşaat alanında, zemin kat da dahil olmak üzere 19 kat olarak planlanan otelin 14 katında konuk odaları yer alıyor. Otelin ön kısmındaki odalar Seyhan Nehri, arka kısmındaki odalar ise yeşil Çukurova yaylaları manzarasına sahip.

Adana HiltonSA’da bulunan 3 tanesi Suit ye 1 tanesi de Kral Dairesi olmak üzere toplam 3 (odada konukların rahatı için herşey düşünülmüş; uydu TV, minibar, telefon, kasa, ayrı duş ve küvet ünitelerine sahip olan banyo, saç kurutucular, traş aynaları, internet erişimi, modem hattı otomatik alarm saati.

Turizm amaçlı seyahatlerin yanısıra, 788 m2’lik balo salonu. 424 m2’lik çok amaçlı toplantı salonu 28 m2’den 65 m2’ye değişen ölçülerde 14 toplantı odası, 72 m2'lik tam donanımlı Business Center ve bir Yuvarlak Toplantı Salonuyla Adana HiltonSA, kongre ye toplantı turizmi için de bölgenin ihtiyacını karşılamayı planlıyor. Balo Salonu’nun, dışarıdan gelecek misafirler için ayrı bir girişi de bulunuyor.

Oteldeki diğer tesisler arasında 2 restoran, 1 bar, muhteşem manzaraya sahip geniş teraslı bir lobi, kuaför ve güzellik salonları, kuru temizleme mağazası, 9 dükkan ve kapalı-açık otopark, tenis kortları, Seyhan Nehri kenarında koşu parkuru ye Sağlık Kulübü yer almakta. Sağlık Kulübünde Turk Hamarnı, sauna, jakuzi, kapalı ve açık havuz, solaryum ye cilt bakım merkezi, aerobik ve jimnastik salonları ve 2 tenis kortu bulunmakta.

Seyhan Uluslararası Havaalanı’na 3.5 km ve şehir merkezine de sadece 2 km. uzaklıkta yer alıyor olması, Adana HiltonSA ‘nın önemli avantajlarından bir diğerini oIuşturuyor. ADANA' da Sabancı Holding'in yaptırmakta olduğu 19 katlı HiltonSA Oteli'nde 13. kata, rakamın uğursuzluğu nedeniyle müşteri alınmayacak. Otel müşterilerinin genellikle uğursuz kabul edip kalmak istemediği 13.kat, Avrupa'da olduğu gibi asansörde iptal edilecek. Müşteri asansörleri 12.kattan 14.kata geçecek. Proje Müdürü Uğurtan Lüleci, 13'ün uğursuzluğuna inanıldığı için otelde bu katın olmadığının varsayılacağını, 13. katın nasıl kullanılacağının ileride belirleneceğini söyledi. Otelde 1000 kişilik balo salonu, 600 kişilik restorant ve 666 araç kapasiteli otopark bulunacak. Otelin yanında ayrıca 55 bin 200 metrekare alan üzerinde 29 katlı bir ticaret merkezi kurulması planlanıyor.Projede kompleks dahiline HiltonSA'dan bağımsız 14 katlı ikinci bir otel düşünülüyor.

RAKAMLARLA ADANA
Baraj 12
Öğrenci 363.787
Telefon Abonesi 472.000(1998 Verisi)
Cep Telefonu Abonesi 36.191 (1998 Verisi)
Üniversite 2
Kişi Başına Milli Gelir (1996) 3000 $
Sinema 6
Tiyatro Salonu 4
Senfoni Orkestrası ( Çukurova Devlet Sen.Ork. ) 1
Opera ve Bale -----
Amfi Tiyatro 2
Su Oyunları Parkı 1
4 ve 5 Yıldızlı Otel ( Hilton yapım halinde ) 4 ( Hilton hariç )
Organize Sanayi Sitesi 1
Havalimanı ( askeri ve sivil ) 2
Ekonomik Büyüklük Sırası 6 (1997)
Büyük Sanayi Kuruluşları Sayısı 16
Çalışanların Yüzdesi ( % ) 36.5
Yıllık Gelir (Milyar TL) 81.259 (1997)
Yıllık Gider (Milyar TL) 79.949 (1997)
Gelirin Gideri Karşılama Oranı %85 (yaklaşık)
En Çok Nereden Göç Alıyor ? Şanlıurfa (53.916 kişi)
Sadece 85-90 Yılları Arasında Ne Kadar Göç Aldı? 490.520 kişi
Ekilebilir Tarım Alanı (Hektar) 675.000
Üretim ve Ticaret Hacmi (1996) 516.2 Milyon $
   

Webmaster

Adana / Türkiye

©1998 - ADANA 2000 ONLINE