Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

 

 

 

 

 

Bu rehberi hazırlayarak bizim gibi bir çok aileye

TS hakkında ışık tutan NOVO NORDISK'e teşekkürler.

 

 

 

İçindekiler

   Giriş

  Çocuğumda neden Turner sendromu var?

  Kromozom nedir?

  Turner sendromunda kromozom dizileri

  Turner sendromu tanışı nasıl korunur?

  Kızım için bunun anlamı nedir?

    Boy

 Ergenlik dönemi gelişimi ve menstruasyon

 Turner'lı bir kız çocuk sahibi olabilir mi?

 Turner'lı kızların fiziksel görünümü

 Turner sendromlu kızlarda sık rastlanılan fiziksel problemler

 Bebeklik dönemindeki beslenme problemleri

 Geç psikolojik olgunlaşma

  Turner iletişim grupları

  Hastane ve doktorlarla olan ilişkiler

  İnger- Turner'lı bir kız olan Gitte'nin annesi

  Regina-13 yaşında Turner'lı bir kız

 

Giriş

Son yıllarda Turner sendromu hakkında bir takım kitaplar yayınlanmıştır. Şüphesiz bu yayınlar Turner'lı kızlar ve kadınlar, onların ebeveynleri ve ailenin diğer üyelerinin bu durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olmuştur. Toplum bu konuda sadece birkaç yıl öncesine göre daha fazla bilgi sahibi gibi görünmektedir.Fakat, hala bu konuda mümkün olduğunca çok bilgiye ihtiyaç vardır. Kızlarının Turner sendromlu olduğunu öğrendiklerinde ebeveynler oldukça zor bir durumda kalmaktadırlar.

Bu kitapçık öncelikle ebeveynlere yöneliktir. Amacı konuya hızlı bir giriş yapmaktır. Metni mümkün olduğunca kolay okunur hale getirebilmek için, dipnot veya referans kullanılmamıştır. Daha geniş kapsamlı kitaplar kadar detaylı değildir.

Çocuğumda neden Turner sendromu var?

Turner sendromu olan kızlarda tam bir X-kromozomu veya bu kromozomun bir kısmı eksiktir. Yeni doğan her 2500 kız çocuktan biri Turner sendromlu olarak dünyaya gelecektir. Örneğin, Danimarka'da yaklaşık 1,100 tane Turner sendromlu kız ve kadın vardır. Turner sendromunun nedeni bilinmemektedir. Ne annenin ne de babanın yaşı ile ilişkisi veya bir kalıtımsal faktör bulunamamıştır. Ebeveynlerin bu durumu engelleyebilmek için yapabilecekleri bir şey yoktur. Sadece doğanın cilvelerinden biridir.

Kromozom nedir?

İnsanlar milyonlarca farklı hücreden meydana gelmektedir - örneğin deri hücreleri, kan hücreleri, kemik hücreleri ve kas hücreleri gibi. Her hücrenin bir çekirdeği vardır ve o çekirdeğin içinde kromozomlar şeklinde insanın genetik bilgileri yer almaktadır. Fiziksel görünümümüz de dahil olmak üzere - maruz kaldığımız dış etkilerle birlikte - özelliklerimizi belirleyen şifreyi taşırlar. Kromozomlarımız bize, yansı annemizden yansı babamızdan olmak üzere, ebeveynlerimizden geçer.

İnsan hücreleri normalde 46 kromozom içerir. Bunlardan 44 tanesi 22 adet çift oluşturur ve geriye kalan iki tanesi de cinsiyet kromozomlarıdır. Erkeklerde normal olarak bir X, bir Y kromozomu; kadınlarda ise iki X kromozomu vardır. Kadın X kromozomlarından birini babasından diğerini annesinden alır. Dolayısıyla bir kadının kromozom dizişi 46,XX ve bir erkeğin kromozom dizişi 46,XY'dir. Bir X kromozomu eksik olan bir kadının kromozom dizişi 45,X olarak ifade edilir.

Kromozomlar uzun çift-sarmallı bir iplikten oluşmaktadır (DNA molekülü). Bunun içinde bir ip üzerinde dizilmiş inciler gibi molekül üzerindeki ardışık bazlar içinde genetik bilgiler yer almaktadır (Şekil 1).

                                 

                   Şekil 1. DNA molekülünün bir kısmı     Şekil 2. Kromozom

Şekil 2'de bir kısa (p), bir uzun kol (q)'dan meydana gelen X kromozomu görülmektedir. İki kol arasında kromozomun bir bağlantısı vardır. Kromozom ayrılmak üzere gibidir fakat iki parça bağlantı noktasında bir arada tutulmaktadır.

Bir kromozomun tamamı veya bir parçası eksik olduğunda, bu parçada normalde yer alması gereken genetik bilgi de eksik demektir. Başka bir deyişle, görünümü ve diğer özellikleri belirleyen bilgi eksik demektir.

Turner'lı bir kız için, bu bilgi eksikliğinden etkilenen alanlar, boy ve yumurtalıkların gelişimi ile ilgilidir.

Turner sendromunda kromozom dizileri

Bazı Turner'lı kızlarda tam bir X kromozomu eksiktir ve dolayısıyla 45 kromozomları vardır. Buna 45,X kromozom dizisi adı verilir.

Diğer Turner'lı kızlarda X kromozomunun sadece bir kısmı eksiktir. 46 adet kromozomları vardır fakat X kromozomlarından birinde genetik bilgi eksikliği vardır. Bu durum "delesyon" olarak bilinir.

Turner'lı kızlar aynı zamanda izokromozom içeren bir kromozom dizisine sahip olabilirler. Bu durum bir kromozom bir kısa bir uzun kol yerine iki uzun kola sahip olduğunda meydana gelir. Eğer kız çocukta izokrom varsa, eksik koldaki genetik veriler kayıp demektir.

Bazı durumlarda, eğer genetik bilgilerin bir kısmı kayıpsa, X kromozomu halka şeklini olabilir. Buna "halka kromozomu" adı verilir.

Son olarak, hücrelerindeki kromozom sayıları değişken olan Turner'lı kızlar vardır. Örneğin, bazı hücreler normal kromozom dizisine sahipken (46,XX), diğer hücrelerde bir X kromozomu eksik olabilir (45,X). Bu mozaik 46,XX/4.5,X şeklinde tanımlanır.

Turner sendromu tanısı nasıl konur?

Bir kız çocuğunda Turner sendromu olup olmadığım anlamak için, kan örneği alınır ve bazı hücrelerin kültürü yapılır. Kromozomları görülebildikleri belirli bir zaman noktasında, mikroskop altında incelenirler ve fotoğrafları çekilir. Daha sonra fotoğraftan kesilirler ve boyutlarına ve görünümlerine göre eşleştirilirler. Bu işleme bir kişinin karyotipinin belirlenmesi adı verilir.

Eğer bir X kromozomu eksikse, sadece 45 kromozom olacaktır ve bir X kromozomu eşsiz kalacaktır (bakınız şekil 3a ve şekil 3b).

Eğer karyotip belirlenmesi çocuk doğmadan önce yapılacaksa, bunun için amniyon sıvısı veya plasenta örnekleri kullanılır.

                                       

          Şekil 3a. Normal dişi karyotipi (46,XX)      Şekil 3b. 45,X kromozomlu bir Turner kadınına ait karyotip

(Kaynak: Dr. Ursula Friedrich, İnsan Genetiği Enstitüsü, Aarhus Üniversitesi, Danimarka)

Kızım için bunun anlamı nedir?

Turner'lı kızların da diğerleri kadar yetenekli ve akıllı olduğu kesindir. Danimarka'da yapılan bir çalışmada, test edilen Turner'lı kızların %94'ünün zeka düzeyi normal bulunmuştur. Bu oran Turner'lı kızların kız kardeşlerinden elde edilen sonuçlarla da benzerdir. Fakat doğmamış hiçbir çocuk için garanti verilemez; bazı çocuklar - Turner'lı olsun ya da olmasın - diğerlerinden daha düşük seviyede bir zekayla dünyaya gelirler. Dolayısıyla, bazı Turner'lı kızlar da diğerlerinden daha az zeki olacaktır. Pek çok Turner'lı kız dil bilimlerine yetenekliyken, matematik veya benzeri problemler onlar için daha zordur. Bunun bir sorun olabileceğinin bilincinde olmak ve ekstra yardım ve destek vermek önemlidir.

Genellikle Turner'lı bir kızın en büyük problemi boyudur. Hiçbir tedavi görmeyen Turner'lı kadınlar söz konuşu popülasyon içinde yaşayan kadınlardan genellikle ortalama 20 cm kadar kısadır. Gelecek bölümde bu konu ve hormon tedavisi ve diğer tedavilerden nasıl kazanç sağlanabileceği hakkında daha fazla bilgi yer almaktadır.

Çoğu Turner'lı kızda yumurtalıklar olması gerektiği şekilde gelişmez. Dişi seks hormanları yumurtalıklarda üretilir ve sonuç olarak sekonder cinsiyet özelliklerinin gelişimi eksik olur (göğüsler, pubis kılları vs.). Turner kızlarının çoğu regl olmaz ve oldukça nadiren çocuk sahibi olabilirler. Günümüzde doğru zamanda hormon tedavisine başlayarak menstürasyon başlatılabilir, dış cinsiyet özelliklerinin tam olarak gelişimi sağlanabilir. Günümüzde pek çok ülkede evlat edinmek veya yumurta bağışı ile hamile kalmak (başka bir kadından alınan yumurtanın implantasyonu) mümkündür. Daha sonraki bir bölümde bu konuyla ilgili daha çok bilgi verilecektir.

Bazı Turner'lı kızlar bu durumla ilişkili fiziksel özelliklere de sahip olabilir. Bazılarında bu özellikler hiç görülmezken, bazılarında bir kısmı, bazılarında ise çoğu görülebilir. Sadece bir kaç yıl önce Turner kızlarının belirli bir görünüme sahip olduğuna inanılmaktaydı. Sonuç olarak, çoğunun tanısı hayatlarının daha ileri safhalarında konulmaktaydı. Turner'lı kızlarla karşılaştığınızda, görünümleri arasında diğer kızlar arasındaki kadar farklılık görürsünüz. Bu konuya daha sonraki bir bölümde detaylı olarak değinilecektir.

Turner sendromlu kızlarda diğerlerine oranla daha sık görülen çeşitli fiziksel problemler vardır. Bireyler arasında çok fazla değişkenlik vardır ve bazı Turner'lı kızlar bu problemlerden hiçbirini yaşamayabilir.

Turner'lı kızlar genellikle daha yaşamlarının çok basında zorluklarla karşılaşırlar. Örneğin, kusma gibi beslenme problemleri sıklıkla görülür fakat genellikle bebek 12 aylık olduğunda sona erer.

Daha sonra, çoğu Turner'lı kız psikolojik gelişim problemleri yaşarlar. Bu problemlerin bilincinde olduğunda, onlara karşı koyabilmek için yapılacak çok şey vardır. Bu konu da kitapçığın ileriki bölümlerinde daha detaylı olarak ele alınmıştır.

Boy

 

 

 

Resim 1. Günlük büyüme hormonunu enjekte eden 10 yaşında Turner'lı bir kız

 

Turner'lı kız çocukları doğduklarında genellikle diğer kız çocuklarından biraz daha kısa ve zayıftır. Yaşamlarının ilk yıllarında, kızlar neredeyse diğer akranları kadar hızlı büyürler ve ancak okula başladıklarında boy farkı belirgin hale gelir. Fakat zamanla boydaki farklılık giderek daha belirgin hale gelir, özellikle Turner'lı kızlarda olmayan diğer kızların ergenlik çağına girdiği ve boylarının hızla uzadığı dönemde. Hiçbir tedavi görmemiş yetişkin Turner'lı bir kadının ortalama boyu belirli bir popülasyondaki kadınların ortalama boyundan yaklaşık 20 cm daha kısadır.

Son yıllarda, Turner'lı kızların büyüme hormonu ile tedavisi daha yaygın hale gelmiştir. Araştırmalardan elde edilen geçici sonuçlar boyun 5-10 cm uzatılabileceğini savunmaktadır. Büyüme çağında yaşları için ortalama boyu daha yakından takip etme eğilimi gösterirler. Bu durum psikolojik açıdan büyük önem taşır.

Büyüme hormonu gece yatmadan önce uygulanır, ince uçlu bir iğneyle, genellikle baldırlardan derinin hemen altına enjekte edilir. Bu zor bir işlem değildir ve çoğu için enjeksiyon diş fırçalamak gibi bir alışkanlık haline gelir (Resim 1).

Turner'lı kızların büyümeleri durana kadar, büyüme hormonu kullanmalıdırlar. Bu süre genellikle 15 veya 16 yaşına kadardır ve tedavinin başladığı yaşa bağlıdır.

Ergenlik dönemi gelişimi ve menstruasyon 

Fetal gelişimin başlarında -yani doğmadan önce- Turner'lı kızların yumurtalıklarında normal sayıda yumurta folikülü vardır. Bir nedenle bu yumurta    folikülleri hızla kaybolur ve doğduğunda çoğu Turner kızında hiç yumurta folikülü kalmamıştır. Fakat yok olma oranı Turner kızları arasında farklılık gösterir ve ergenliğin basında bazılarının (%15-20) yumurtalıklarında hala yumurta vardır. Bu kızlarda, genellikle pek uzun sürmemesine rağmen menstruasyon görülebilir. Daha önce bahsi geçen mozaik kromozom dizisine (yani bazı hücrelerde 46,XX vardır) sahip Turner'lı kızların regl olma ihtimali diğerlerinden fazladır.

Yumurta folikülleri eksik olduğunda, normalde burada üretilen hormonlar da eksik kalır. Bu östrojen ve progesteron hormonlarının olmadığı anlamına gelir. Bu hormonlar puberte sırasında ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişiminden ve menstruasyondan sorumludur.

Tedavi yapılmadığı takdirde, Turner'lı kızların çoğunda bu ikincil cinsiyet özellikleri tam olarak gelişmez ve menstruasyon görülmez.

Danimarka'da, 12-13 yaşından itibaren çok düşük dozlarda östrojen verilmektedir. Bu diğer kızlarda doğal olarak oluşana eşdeğerdir ve ergenliğe ait ilk değişiklikleri başlatabilir. Kızlarda büyüme durduğunda, östrojen ve progestagen uygulaması île birlikte yetişkin tedavisi başlar. Progestagenler progesteronlarla aynı etkiye sahip hormonlardır. Bu şekilde normal menstruasyon siklusu mümkün olduğunca iyi taklit edilir. Bu şekilde tedavi edilen Turner'lı kızlar diğer kızlar gibi adet görürler (fakat yumurtlamazlar).

Turner'lı bir kız çocuk sahibi olabilir mi?

Turner'lı kızların çok azında ergenlik başlangıcında kalan yumurta olduğundan ve bu yumurtalar genellikle hızla kaybolduğundan, bir Turner kadının "medikal yardım almadan" çocuk sahibi olması çok nadir rastlanan bir durumdur.

Bir olasılık yumurta bağışıdır. Fakat bu tüm ülkelerde serbest değildir. Yumurta Turner'lı kadınının kocasından alınan sperm ile döllenir ve kadının rahmine yerleştirilir. Bir diğer alternatif ise yumurta ve spermin aynı anda Turner kadınının Fallop tüpüne yerleştirilmesidir. Bu yolla hamileliğin dokuz ayı boyunca çocuğu taşıyabilir ve kocası çocuğun biyolojik olarak babası olur.

Evlatlık edinmek diğer bir olasılıktır ve yumurta bağışı hakkında bu kadar çok konuşmanın yapıldığı bir dönemde unutulmaması gereken bir alternatiftir.

Turner'lı kızların fiziksel görünümü

Daha önce de belirtildiği gibi, Turner'lı kızların fiziksel özelliklerinin ortaya çıkışında oldukça geniş bir varyasyon vardır. Bazılarında bu özellikler o kadar belli belirsizdir ki, doktorlar bile tanı koymakta güçlük çekerler.

Doğumda, bazı Turner kızlarının ellerinin ve ayaklarının arkasında yastık benzeri şişlikler görülür. Bu çok karakteristik bir durumdur ve doktorlar çoğunlukla bu nedenle Turner sendromu tanışı koyarlar. 1/3 ile 1/2 oranında kızlarda doğumda bu semptom görülür. Normalde bir süre sonra kaybolur fakat ergenlik döneminde tekrar ortaya çıkabilir. Geniş bir göğüs kafesi ve birbirinden uzakta göğüs uçları da sık görülür. Yüksek ve dar damak yapışı ve daha küçük çene yemek yeme zorlukları yaratabilir ve daha sonra diş problemlerine neden olabilir. Tırnaklar genellikle el ve ayak parmaklarından dışarı doğru bükülür ve çorapları yırtma eğilimindedir (Resim 2).

Resim 2. 21 yaşındaki bir Turner'lı kadının ayağı

 

Diğer tipik bir özellik ise yeleli boyundur. Bu boynun iki tarafındaki derinin katlanarak boyuna çok kısaymış görüntüsü vermesidir. Eğer estetik olarak göze hoş görünmüyorsa, Turner sendromu deneyimi olan bir plastik cerrah tarafından ortadan kaldırılabilir.

Çoğu Turner'lı kızın yüzünde normalden fazla sayıda ben vardır. Eğer çok büyük ve estetik olarak çirkinlerse, cerrahi olarak düzeltilebilirler. Bazı Turner'lı kızların kötü yara izi (keloid dokusu) oluşturmaya meyilli olduğu gerçeğinin bilincinde olmak önemlidir ve doktor da bu konuyu göz önünde bulundurmalıdır.

Turner sendromlu kızlarda sık rastlanılan fiziksel problemler

Araştırmalar, Turner'lı kızların yaklaşık beşte birinin bir çeşit kalp anomalisine sahip olduklarını göstermiştir. Bu anomalilerin çoğu nispeten önemsizdir fakat bazıları ameliyat gerektirir. Dolayısıyla Turner'lı kızların hayatlarının erken döneminde kalplerini muayene ettirmeleri (özel kalp taraması ile) çok önemlidir.

Turner'lı kızların çoğu kulak problemleri yaşarlar. Çocukluk boyunca orta kulak iltihabına eğilim vardır. Daha sonra çoğunda işitme yetersizliği görülmektedir. Araştırmalar yetişkin Turner'lı kadınların yarısında işitme yetersizliği olduğunu ve beşte birinin işitme cihazlarından faydalanabileceğini göstermiştir.

Turner'lı kızlarda böbrek anomalileri de diğer kişilere oranla daha sık görülmektedir. Bu genellikle böbreklerin fonksiyonunu engellememektedir.

Turner'lı kadınlar dişi seks hormonu östrojenle tedavi edilmedikleri takdirde, osteoporoz riski (kemik dokusunun zayıflaması) taşırlar. Aynı durum artık adet görmeyen kadınlar için de geçerlidir; bu kadınların kemikleri "kırılganlaşma" eğilimindedir. Adet görmeyen ve östrojen almayan Turner’lı kadınlar,menapoza girmiş diğer kadınlarla kıyaslanabilir durumdadır. Dolayısıyla Turner'lı kadınların en az 50 yaşına kadar östrojen almaya devam etmesi önemlidir.

Bebeklik dönemindeki beslenme problemleri

Pek çok ebeveyn ilk yıllarda, özellikle yemek zamanlarında karşılaştıkları problemlerle ilgili hikayeler anlatabilirler. Aynı durumu yaşamış diğer ebeveynlerin yardımı ve desteği bu noktada çok önemli olabilir. Yarık damaklı çocuklar için özel olarak dizayn edilmiş meme uçları çözüm olabilir. Fakat akılda bulundurulması gereken en önemli şey bu durumun düzeleceğidir.

Geç psikolojik olgunlaşma

İnsanlar, diğer insanlara yaşlarına değil de boylarına göre davranma eğilimi gösterirler ve pek çok Turner'lı kız yetişkin olabilmek için diğer insanlardan biraz daha fazla mücadele etmek zorunda kalır. Ebeveynler ve diğer akrabalar Turner'lı kızlarına yaşlarına uygun şekilde davranmalı ve onlara bebek muamelesi yapmaktan kaçınmalıdır. Küçük kız rolünü terk ederken desteklenmelidirler ve daha fazla bağımsızlık için biraz zorlanmaları onlara hiçbir zarar vermeyecektir.

Turner iletişim grupları

Son 10 yılda, 14 farklı ülkede Turner iletişim grupları kurulmuştur. Bu gruplar Turner'lı kızlar ve kadınlar, onların ebeveynleri ve akrabalarından oluşan hasta organizasyonlarıdır. Temel amaçları, kızlara kendilerine bakmakta yardımcı olmak, zor durumlar da bilgi ve destek sağlamak, deneyimleri paylaşmak ve sosyal iletişim oluşturmaktadır.

Bu gruplara katılmak hem ebeveynler hem de kızlar için yararlı olabilir. Turner'lı bir kız sahibi olacak anne babalar için Turner'lı kızlar ve kadınlar ile tanışmak faydalı olabilir ve bu deneyimi yaşamış ebeveynlerden tavsiye ve destek alabilirler.

Hastane ve doktorlarla olan ilişkiler

Turner sendromu bir hastalık değildir fakat hastane ve doktorlarla sık ve yakın teması gerektiren bir takım problemler vardır. Örneğin büyümenin takip edilmesi, büyüme hormonuna başlanması ve gözlem yapılması ve östrojen tedavisine başlanması gereklidir. Turner sendromu ile ilgili araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu şekilde bilgimizi artırabilir ve Turner'lı kızlar için şartları mümkün olduğunca iyileştirebiliriz.

Aile doktoru ve tedavi sağlayan hastane departmanı ile iyi ve rahat bir ilişki geliştirebilmek önemlidir. Hastane ve doktor vizitleri için hazırlanın ve ne olacağından kızınıza bahsedin. Bu takdirde hastanede kalmak bile daha rahat bir deneyim haline gelebilir.

 

İnger, Turner'lı bir kız olan Gitte'nin annesi

Gitte doğduğunda, diğer yeni doğmuş bebeklerden biraz daha küçüktü fakat çok güzeldi. Doğduğunda ellerinin arkası ve ayakları şisti ve dolayısıyla ebeveynlerine bir kromozom eksikliği ile doğduğu hemen bildirildi. Fakat bu "eksikliğin" adı onlara 2.5 yıl sonra söylendi.

Turner'lı bir kızın annesi olmak tabii ki herhangi bir kızın annesi olmakla aynı fakat bu İnger için beslenme problemleri olan bir bebeğin annesi olmak anlamına gelmekteydi. Gitte yemekte oldukça problemliydi; yediklerinin çoğunu geri çıkarmaktaydı ve sıklıkla şiddetli şekilde kusmaktaydı. ilk 18 ay içinde pek çok uykusuz gece geçirdiler ve ebeveynleri sıklıkla şu sorularla muhatap olmaktaydı "Sence bu çocuk büyüyecek mi?" ve "Bu çocuk hiç beslenebiliyor mu?" Daha sonraları ayaklarının su toplaması ve ihtihaplanması gibi problemler yaşandı. Sık sık orta kulak iltihabı olmaktaydı ve kulaklarına drenaj tüpleri yerleştirilmişti.

6 yaşındaki Gitte, 3 yaşındaki erkek kardeşiyle

Fakat aile tüm problemlerin üstesinden geldi, İnger problemlerin bilincinde olmanın ve geçici olduklarım bilmenin onlar için büyük avantaj olduğunu vurgulamaktadır. Akrabalarına ve arkadaşlarına karşı hep açık olmuş ve onlardan oldukça yardım ve destek görmüşlerdir.

Gitte güzel bir çocuktu. Her zaman mutlu, pozitif ve koşturmaca içinde... Yuvada, okulda ve daha sonraki eğitimi sırasında başarılı oldu. İnger bu noktaya ulaşmak için biraz zorlamak gerektiğini söylemekte fakat bugün Gitte kesinlikle kendi aklım kullanabilen bir genç hanım ve Turner'lı bir kız olmakla ilgili hiç bir problemi yok. Şu anda 21 yaşında ve 147 cm boyunda. Bir süre önce kendi dairesine taşındı ve medikal sekreter olarak çalışma niteliğini kazandı.

 

Regina-13 yaşında birTurner'lı kız

Regina 13 yaşında. Doğar doğmaz, Turner sendromu olduğu farkedildi çünkü perdeli bir boynu vardı ve ayakları ve ellerinin arkası şişti. Daha küçükken sık sık orta kulak enfeksiyonuna yakalanıyordu ve kulak-burun-boğaz uzmanına görünmesi gerekiyordu fakat bu uzun zaman önceydi. Regina 8 yaşına girdiğinde, Danimarkalı Turner'lı kızlarda büyüme hormonu tedavisine başlanmıştı. Regina ilk tedavi görenler arasındaydı ve o günden beri 27 cm uzadı. Şimdi 148 cm boyunda ve östrojen tedavisine başladı. Regina dış görünümüne önem veren mutlu ve aktif bir kız. Dolayısıyla ameliyatla boynunu düzelttirmeye karar verdi, iki operasyon geçirmesine rağmen, buna pişman değil. Regina "Mutlu ve tatmin edici bir hayatım var. Turner'lı bir kız olduğum gerçeği çok fazla düşündüğüm bir konu değil" diyor.

Regina, 13 yaşında

 

Ana sayfa