1895, närmare bestämt 28 december kunde man i Amerika få åtnjuta den första egentliga biografföreställningen. (Men man hade kunnat framställa rörliga bilder ännu längre än så.)
Ungefär samtidigt var det här i min lilla hemstad Kristianstad två driftiga män som tyckte det lät så intressant att de började experimentera med att framställa film. De hyrde en före detta cykelverkstad för detta ändamål. Experimentet med rörliga bilder föll så väl ut att man funderade på att uppföra en särskild byggnad just för detta ändamål.
Stopp! Nu gick vi händelsen i förväg.
Första filmförevisningen Förekom i ett 42 kvadratmeter stort sovrum (med plats för ungefär 47 personer) i Dahlbergska huset Tivoligatan/Östra Storgatan Senare byggdes en biograf snett över i Tivoligtan med namn Regina.
I början av 1900-talet började man så att bygga ett filmhus på Östra Storgatan, ett för den tidens Kristianstad, lyxbygge på fyra våningar. I bottenvåningen av detta hus inreddes en lyxig biografsalong som fick namnet Cosmorama. Denna biograf lär ha legat här in på 1940-talet. Här producerades det spelfilmer i egna ateljéer i takvåningen - innanför dessa fanns det en liten biografsalong som hette Intima biografteatern (i dag ingår denna lilla biografsalong Intima i
filmmuseet).
Det producerades spelfilmer med titlar som: Järnbärarna, Fänrik Ståhls sägner, Regina von Emeritz och Bröllopet på Ulfåsa. Som filmskådespelare anlitade man folk från en annan scenisk konstart, nämligen Thalias värld.
Nykterhetsrörelsen IOGT drev på denna tid en omfattande teaterverksamhet i Kristianstad och bland dessa teateraktörer lånades det folk till filminspelningarna.
Filminspelningsverksamheten här var begynnelsen till Svensk Biografteater. Man kan faktiskt säga att Kristianstad var Sveriges Hollywood.
Jag måste få nämna en intressant historia om inspelningen av Fänrik Ståhls sägner.
På grund av att man ansåg sig inte kunna betala alla statister som behövdes som soldater så var man nödsakade att använda det fåtal folk man hade med den påföljden att man om man är uppmärksam kan få se samma soldater om och om igen komma marscherande runt samma buskar.
Efter några års filmproduktion ansåg man att det behövdes större plats bland annat för att kunna samordna utomhusinspelningarna - vilka hitintills fått spelats in på olika platser runt Kristianstad - med de inspelningar man gjorde i sina ateljéer. Man sneglade då åt Stockholm där man hade börjat bygga en filmstad ute på Råsunda. Ungefär 1907, efter endast några få års filminspelningar i Kristianstad flyttades så verksamheten till Råsunda, som då låg strax utanför Stockholms stadsgräns.
Det var början till Svensk film
SF.
Bilden här föreställer
Intima biografteatern. Det byggdes vid Lilla torg (eller om man vill Hästtorget.)
På 1930-talet byggdes en större exakt kopia med namnet Röda Kvarn.