Mora Bryggeri AB
(fd Pehrsgårdens bryggeri)
- ett familjeägt gårdsbryggeri

En glad bryggare som just tappat första ölen.


Här fylls flaskor upp med Mora Stark

Bryggeriet

Det som en gång var vedbod och ett uthus är i dag ett välutrustat bryggeri. Begagnade mjölktankar har inköpts och en tappmaskin kommer från ett bryggeri i Tyskland. Bryggpannan är däremot ett eget bygge som Jörgen och hans svåger hjälpts åt med.
Fru Andersson har inte heller tummen mitt i handen. När det behövdes ett skydd över den drivande kedjan på flaskbandet, knökade Eva till det själv av en bit plåt.



Flaskor på väg till etikettmaskinen.

Markus plockar flaskor till backar.

Tillverkningen

I det stora beredningskaret, som rymmer 700 liter, blandas läskedryckerna efter hemliga recept.
Efter en vandring via en karboneringsmaskin, där kolsyra tillsätts, rinner drycken vidare till en bullrig tappmaskin där flaskorna fylls, korkas och förses med ettikett och så ut på bandet för nedplockning i backar.

Ölen tillverkas på gammalt sätt med infusionsmäskning. Ölen ska sedan jäsa i öppna jäskar och senare pumpas över i lagertankar, för att mogna i smaken. Därefter pumpas ölen över i trycktank för att stabiliseras, innan tappningen görs på flaska.
Vi, liksom alla landets bryggerier, ingår i ett gemensamt retursystem. Flaskorna köps helt nya och backarna köps direkt från Pripps. Ettiketterna som Eva själv originalat, trycks i småland.


Första backen Mora Stark med numrerade flaskor.

Framtidsplaner

Under hösten 2003 introducerar vi vårt starköl. Vi satsar på ett överjäst och smakrikt öl, liknande engelskt ale. Receptet består av fyra sorters malt, tre sorters humle och engelsk jäst.
Senare blir det även cider och svagdricka.

Mora Bryggeri,  smak med nostalgi
Klicka på ölglaset för att komma tillbaka