Όλα άρχισαν στα εργαστήρια του ΜΙΤ. H τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification) χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την αυτόματη αναγνώριση καταναλωτικών προϊόντων, όπου κι αν βρίσκονται: σε παλέτες, σε κιβώτια ή στα καρότσια του σούπερ μάρκετ. Αρκεί τα προϊόντα αυτά να έχουν, αντί για barcode, μια έξυπνη ετικέτα (RFID tag), η οποία ενσωματώνει ένα ειδικό και εξαιρετικά μικρό μικροτσίπ και μια κεραία ικανή να επικοινωνεί μέσω ραδιοκυμάτων. Οι ετικέτες αυτές διαβάζονται, είτε από σταθερούς είτε από φορητούς RFID αναγνώστες, αυτόματα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να σκαναριστεί καθένα από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο κιβώτιο, στο καλάθι ή στο καρότσι.
Σε σούπερ μάρκετ
Οι ετικέτες τεχνολογίας RFID και τα ειδικά μηχανήματα ανάγνωσής τους έχουν, πλέον, εμπορική εφαρμογή και διατίθενται παγκοσμίως από την εταιρεία Intermec. Χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν μόλις, από την εταιρεία Mobile Technology.
Εταιρείες όπως η Gillette, η Procter & Gamble και η Benetton χρησιμοποιούν ήδη «έξυπνες» ετικέτες και τσιπάκια ραδιοκυμάτων RFID, με στόχο να έχουν καλύτερη εποπτεία και έλεγχο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής, εμπορίας και κατανάλωσης. Χάρη στις ετικέτες RFID θα μπορούν να αναγνωρίζουν προϊόντα και να καταγράφουν την εμπορική τους κίνηση, τα αποθέματα στα ράφια, ακόμη και πιθανές απόπειρες κλοπής. Όλα θα καταγράφονται μέσω ραδιοκυμάτων στις «έξυπνες» ετικέτες.
Οι έμποροι
Οι έμποροι θεωρούν ότι οι νέες ετικέτες θα λύσουν το πρόβλημα διαχείρισης αποθεμάτων στις αποθήκες τους. Δεν θα κινδυνεύουν πια να εξαντληθεί το στοκ από ξυραφάκια, καλλυντικά, κραγιόν ή ρούχα - όλα τα προϊόντα, δηλαδή, τα οποία έχουν ετικέτες με ενσωματωμένο το νέο τσιπάκι. Το σύστημα RFID λειτουργεί όπως και αυτό με τα barcodes των προϊόντων, με τη διαφορά ότι οι πληροφορίες που καταγράφονται και αποθηκεύονται στο νέο τσιπάκι ραδιοκυμάτων μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.
Αντιδράσεις
Στη Βρετανία, που το σύστημα RFID χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες καταναλωτών, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι μέσω της νέας τεχνολογίας εταιρείες και έμποροι θα μπορούν να ελέγχουν και να καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την καταναλωτική τους συμπεριφορά, τις αγορές και τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Η Benetton Βρετανίας, μάλιστα, υπό την απειλή μποϊκοτάζ, ανακοίνωσε πως δεν χρησιμοποιεί τις «έξυπνες» ετικέτες σε κανένα από τα 100 εκατομμύρια ρούχα που πουλάει και πως η σκέψη ήταν να χρησιμοποιηθούν μόνο πειραματικά, σε περιορισμό αριθμό προϊόντων.
«Επανάσταση»
Στην Ελλάδα, η εταιρεία Mobile Technology - που εισάγει τον εξοπλισμό και την τεχνολογία RFID από την Intermec - αναφέρει πως πρόκειται για πραγματική τεχνολογική επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζουμε, πουλάμε και αγοράζουμε προϊόντα. H χρήση του RFID μπορεί να μεταμορφώσει μια κοινή αλυσίδα παραγωγής σε ένα τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση προϊόντων, καθώς αυτά μεταφέρονται στις μονάδες παραγωγής, στα καταστήματα ή και έξω από αυτά. Για παράδειγμα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα ο διαχειριστής μιας αποθήκης να ενημερώνεται αυτόματα για προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης, ώστε να αντικαθίστανται.
Ένα σύστημα RFID απαιτεί, εκτός από τις έξυπνες ετικέτες, έναν ή περισσότερους αναγνώστες, δύο ή περισσότερες κεραίες, έναν ή περισσότερους εκτυπωτές ετικετών και αποκωδικοποιητές ετικετών, καθώς επίσης έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα «τρέχει» το απαραίτητο λογισμικό για τη διαχείριση του όλου συστήματος.
Και έξω από τα καταστήματα!
Μέχρι στιγμής, η εμβέλεια (ικανότητα καταγραφής) που έχει το τσιπάκι ραδιοσημάτων RFID δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Ωστόσο, το Εργαστήριο Μηχανικής του MIT, που το σχεδίασε, συνεχίζει τις έρευνες ώστε η εμβέλεια αυτή να αυξηθεί και ενδεχομένως το σύστημα καταγραφής των ραδιοκυμάτων να μπορεί να καταγράφει πληροφορίες σχετικές με τα προϊόντα που φέρουν τις ειδικές RFID ετικέτες ακόμη και έξω από τα καταστήματα!
ΤΑ ΝΕΑ , 11-12-2004