Colin McRae Rally


Jag börjar i omvänd ordning och ger ett svepande slutomdöme först. Colin McRae Rally (CMC) är ett renodlat och kompromisslöst bilspel - och bara det.

Kanske bör man snarare kalla det en rallysimulator. Spelet går hur som helst ut på att köra rally, ungefär så som rally går till på riktigt. Man kör i typiska rallybilar på typiska rallybanor i typiska rallytävlingar. Mycket rally blir det och det är just det som är meningen.

Är det kul då? Ni ska få ärligt ett från en som inte är någon vidare rallyfantast: Jo, det är faktiskt kul. CMC är sådär trivsamt småkul. Det är inte direkt någon knock out, men när man har en ledig stund blir det lätt så att man bara råkar starta spelet. Sedan sitter man där igen - och kör rally!

Vad är då nyckeln till CMC:s allmänna småmysighet? Svaret ligger i spelkänslan, den enda riktigt omutbara egenskapen hos ett spel. Ingen hype i världen kan rädda ett spel med dålig spelkänsla i längden, men CMC har fin sådan och det är antagligen skälet till att den redan sålt så bra på konsolmarknaden.

Ligger nära sportens grunderbildCodemasters har omsorgsfullt försökt återskapa körkänslan i en rallybil, men har på samma gång upprätthållit spelbarheten. Spelet ligger också sporten och dess grundprinciper nära. I singelspel finns tre olika tävlingsformer. Man kan välja att köra ett helt rally i flera etapper i något av åtta länder. Svenska vinterrallyt är ett av alternativen. I alternativet Time Trial kan man köra en enstaka etapp i något av de åtta rallyn. Vill man slå på stort går det att spela igenom ett helt mästerskap bestående av samtliga rallyn. Åtta av dagens främsta bilmodeller i sporten finns att välja mellan och därtill kan man välja utrustning och inställningar på bilen alltefter väglagsförhållandena på den aktuella tävlingsbanan.

Känner man sig inte mogen att kasta sig in i bilsporten oförberedd kan man gå i rallyskola hos Colin McRae själv. Skotten Colin McRae, som givit namn åt spelet, är en av dagens främsta rallyförare. Han ger själv instruktioner och mer eller mindre uppmuntrande kommentarer i de olika rallylektioner man kan spela igenom. De tidiga lektionerna börjar försiktigt med lite körning runt koner på bakgården. Efterhand får man ge sig ut på testbanan i skogen. Efter en genomförd lektion får man ett betyg på sina prestationer. Lektionerna är ganska svåra men är en bra träning inför tävlingsspel.

Inte bara att trampa gasen i bottenbildUnder tävlingskörning har man hjälp av sin kartläsare som förvarnar om kurvor och hinder utmed körbanan. Det är Colin McRaes egen kartläsare, Nicky Grist, som här lånat sin röst till spelet. I övrigt gäller det att lita till sin fingertoppskänsla för att hålla bilen på rätt kurs. CMC är inte ett bilspel där det räcker med att trycka gasen i botten och svänga åt samma håll som vägen. Det gäller istället att ha lite känsla för feeling, som en viss sportkommentator uttryckte sig. Man måste ta kurvorna på rätt sätt och i rätt hastighet beroende på underlag. I det här spelet är sladdar inte ett straff för överoptimistisk körning, utan något man får leva med ständigt och utnyttja till sin fördel. När man väl fått lite fason på körningen är det inte så många bilspel på marknaden idag som kan mäta sig med själva körkänslan i CMC.

CMC är inte ett särskilt lätt spel, men till skillnad från många andra bilspel lämnas det stort utrymme åt spelaren att successivt utvecklas och bli bättre. Beviset ligger på CMC:s officiella hemsida på Codemasters webbsajt (http://www.codemasters.com/), där man sedan Playstationversionen kunnat lägga upp sina bästa tider på olika rallyetapper. Rekordtiderna känns nästan obegripligt snabba för en glad amatör som jag själv.

Alltid ensam på bananbildEtt särdrag i CMC i jämförelse med andra bilspel är att man hela tiden är ensam på körbanan, precis som i ett riktigt rally. Sluttiderna är det som räknas. Man får löpande information om sin position i tävlingen genom de mellantider som ges med jämna intervall under varje etapp, ungefär som om man startat som sista ekipage i en tävling. Det finns alltså inga motståndare att skuffas med på gott och ont. Lever man för omkörningar på datorskärmen är CMC inte rätt spel. Visst saknar man motståndare på vägarna, men spelidén i CMC är ändå inte hälften så tråkig som det kanske kan låta, mycket tack vare spelkänslan.

Grafiken i CMC är bra även om det finns bilspel på marknaden som har ännu vassare grafik. I Playstationversionen är grafiken ungefär så bra som det går att få den på den plattformen. I PC-versionen går det att trissa upp grafiken lite till om man har hårdvara som klarar det. Till minuskontot beträffande grafiken hör att träd och andra objekt vid vägkanten är sprite-baserade och det ser inte så snyggt ut när man kommer riktigt nära (läs: när man kör av vägen och krockar med ett träd).

Roliga detaljerbildHursomhelst är det ändå inte grafiken det kommer an på i slutänden. Bilen beter sig realistiskt, så det blir nästan som att se på rally på TV i alla fall. Det finns också en del roliga grafiska detaljer, som till exempel att bilen successivt blir mer och mer smutsig under körningens gång och att eventuella skador på bilen syns. Grafiken fångar också de ländernas särdrag i de olika rallyn ganska bra.

Det går att välja fem olika vyer att spela ifrån. Det finns två "chase"-vyer, en stötfångarvy, en motorhuvsvy och slutligen den mer hårdkokta förarvyn, där man ser allt från förarens plats i en vänsterstyrd bil, inklusive de "egna" händerna på ratten.

CMC:s systemkrav är inte särskilt höga men bör helst ha en dator med någon form av 3D-kort. Det finns särskilt stöd för flera korttyper, även andra kort än 3Dfx.

Bra multiplayerstöd

Multiplayer kan spelas i två huvudvarianter, antingen två spelare på samma dator eller över nätverk (tcp/ip eller ipx). Vill man spela två spelare på samma dator kan man antingen spela etapp för etapp och byta plats vid datorn eller spela med splitscreen. Spelar man splitscreen ser man visserligen motståndarens bil men kan inte krocka med den - bilen är bara en "spökbil". Vill man till varje pris kunna preja sin motståndare, som i andra bilspel, går det också köra en arcade-variant av spelet.

I nätverksvarianten går det att spela upp till 8 spelare och generöst nog krävs bara en enda CD-skiva med spelet på upp till 8 datorer. Man behöver alltså inte köpa åtta exemplar av spelet för att kunna förgylla lunchrasten för sina arbets- eller studiekamrater.

Allvarlig bugg i speletbildDet finns en sak kring releasen av CMC som förtjänar besk kritik och jag tänker ge den kritiken här. En stor del av er som tänker köpa CMC kommer inte att få igång spelet problemfritt utan att först ha laddat ner en patch från Codemasters webbsajt. Det har nämligen visat sig att alla CD-spelartyper inte klarar att läsa från skivan. Det är ett tydligt tecken på att Codemasters inte testat slutprodukten tillräckligt innan releasen. Så får ett spelförlag inte behandla sina kunder. Har man dock möjlighet att ladda ner och installera patchen - det är i och för sig enkelt och snabbt gjort om man bara har Internetuppkoppling - så fungerar spelet bra sedan.
Roligt och beroendeframkallande

Colin McRae Rally är ett kul och något beroendeframkallande bilspel. Grafiken är skaplig men inte enastående. Spelkänslan däremot är riktigt bra och spelet fångar rallysportens essens. Är man rallyfantast är spelet ett måste. Är man inte rallyfantast men vill ha ett bilspel är CMC ett klart godkänt alternativ. Om man däremot absolut vill ha ett spel där man tävlar mot andra bilar istället för mot klockan bör man kanske leta efter ett annat spel.

Betyg 0,87
Ljud 0,80
Svårighet 0,90
Spelkänsla 0,86
Grafik 0,95
Recensioner:
Nhl 99
Tiger Woods 99
Motorhead

Reportage:
VOODOO 2
Caesar III

Förhandstittar:
Tiberian Sun
Sim City 3000

Guider:
After math

Bilder:
Tiberian Sun
Sim City 3000
Fifa 99