Populous: The Beginning

bildPopulous var poppis för snart tio år sedan. Spelare över hela världen lekte gud och drog ut på korståg med sina anhängare. Tvåan som följde blev inte en lika stor succé. Nu är tredje versionen här: Populous: The Beginning. Ett spel som säkert kommer att förtrolla många men inte riktigt uppfyllde mina förväntningar.

Förtrolla är rätt ord, för det är vad Populous går ut på. Samla anhängare, lära sig magi och sen ställa till elände för fienden genom diverse grymma formler. Gänget på Bullfrog är duktiga på lite udda spelidéer, ett exempel är jättesuccén Dungeon Keeper. Första Populous-versionen var också mycket originell. Därför blir jag inte förvånad över de annorlunda grafiska lösningarna som jag möter redan i huvudmenyn.

Gränssnittet

Muspekaren har ersatts av en ljusstråle som rör sig över skärmen och bildmenyalternativen kastar rörliga skuggor mot den guldgula bakgrunden. Läckert. Allt i spelet är på svenska och översättningen är bra. Manualen läser man på två minuter, det räcker för att komma igång. Vill man veta mer finns en innehållsrik manual i själva spelet. Jag väljer "Nytt spel" och en svensk, kvinnlig röst med mässande stämma peppar mig för mitt mäktiga uppdrag samtidigt som en introduktionsekvens spelas upp. Sedan startar spelet med en instruktiv "flyby" runt den lilla planeten. Jag ser mina första angängare, de står på en ö omgivna av blått hav. Jag ser allt snett ovanifrån men kan välja perspektiv fritt med musen eller piltangenterna. Hamnar en gubbe bak ett träd vrider jag lite på bilden. Vill jag kolla fienden på andra sidan berget snurrar jag på jordklotet tills jag är framme. Landskapen är snyggt utförda och hyddorna och alla andra byggnader har en säregen stil. Det är lekfullt, stämningskapande och konstnärligt. Vill du få en försmak av känslan kan du titta in på Populous hemsida som faktiskt är en av de snyggaste spelsajter jag sett.

Be till Obelisken

Det finns 24 uppdrag på olika planeter och när du klarat dem är hela solsystemet i dina händer. Du är gud och din representant på jorden är en kvinnlig shaman - en korsning mellan präst och trollkarl. Du bygger byar som lockar fler anhängare, militärskolor för att träna krigare och tempel för att utbilda predikanter. Men det räcker inte - du måste också tillbe totempålar, stenhuvuden och obelisker för att erövra trollformler som ger din shaman förmåga att kasta eldklot och blixtar, sprida insektssvärmar och på andra sätt skapa förödelse när du angriper fienden.

bildDet finns 20 formler att leka med. Vissa är mer av praktisk karaktär; till exempel att höja land så att du kan passera över sund. I vänstra skärmdelen finns en utmärkt meny som ger dig full kontroll över ditt samhälle med statistik, status och möjlighet att markera en eller flera anhängare. Du behöver alltså inte leta upp varenda gubbe för att kommendera dem. (Faktiskt så finns det bara manliga anhängare. Undrar hur fortplantningen går till... Jaja, det är väl något magiskt).

Traditionellt

Men är spelet roligt? Jodå, det är ganska kul. Men jag associerar hela tiden till andra, alltför välbekanta spel. I början känns det som Age of Empires. Man samlar stockar och bygger hus. Sen, när man börjar attackera med alla märkliga formler, känns det lite som Red Alert. Det lönar sig bäst att attackera med en rejäl hop knytnävsslående, karatesparkande krigare som släpps lös i grannbyn. Ni som är vana vid realtidsspel känner igen syndromet: kvantitet går före kvalitet. Man kanske kan vinna en omgång med fem krigare och stor list men det går mycket snabbare att utbilda tio krigare och strunta i listen. Så efter att ha klarat de tre första uppdragen ganska enkelt, börjar tristessen komma krypande. Synd, när början var så attraktiv. Säkert blir utmaningarna större längre fram, men räcker tålamodet dit?

Bakom den magiska ytan är Populous alltså ett ganska traditionellt realtidsspel. Det är i och för sig inget fel på sådana, men i denna kategori finns många vassa konkurrenter. Populous vinner på sitt tredimensionella flexibla perspektiv, den läckra grafiken och det fina kontrollsystemet. Men en nackdel är "ju fler desto bättre"-problemet som beskrevs ovan, det höjer tråkighetsfaktorn. Dessutom saknar jag ett "skirmish"-mode där jag kan spela fritt, utan förbestämda uppdrag. Multiplay-delen är bra, här finns möjlighet att påverka världens utseende innan man spelar mot en levande motståndare över modem. Bullfrog erbjuder också spel på en online-server men den världen var ganska ödslig vid mitt besök. Spelet är nyss släppt, så det lär nog förändras.

bild

Inte gudomligt

Spelet stöder de flesta 3D-kort och kan även köras i mjukvaruläge, alltså utan 3D-kort. Men för högsta upplösningen 800x600 krävs minst 4MB minne på grafikkortet. Tyvärr har jag drabbats av grafikproblem. Jag hade inledningsvis inga som helst problem, allt gick i svindlande hastighet. Men efter ett tag, när jag började slunga mina formler så att fiendens hus stacks i brand, då tvärbromsade alltihop! Spelet blev långsamt som en snigel och det hjälpte knappt att jag drog ner både på detaljnivå och upplösning. Är detta ett resultat av dålig programmering, så är jag besviken. Jag har skrivit en rad till Bullfrogs support, så får vi se vad de säger. Finns det några erfarenheter av problemet bland läsarna så skriv gärna en rad!

Helhetsbetyg 0,82
Ljud 0,79
Grafik 0,86
Svårihet 0,87
Spelkänsla 0,79
Recensioner:
Nhl 99
Tiger Woods 99
Motorhead

Reportage:
VOODOO 2
Caesar III

Förhandstittar:
Tiberian Sun
Sim City 3000

Guider:
After math

Bilder:
Tiberian Sun
Sim City 3000
Fifa 99