Kanoroute GR01
Tijdens deze kanoroute peddelen we door waterlopen die zijn ontstaan in de tijd voor dwe bedijkingen, Door de werking van eb en vloed ontstond achter elk zeegat een waaiervormig netwerk van kronkelige stromen De breedste worden nu maren genoemd, de smalste prielen. Op de hoogste delen van de
Kwelders - de zogeheten kwelderwallen vestigden zich mensen. Toen de zeespiegel steeg, verhoogde men de woonplaatsen. Zo ontstonden er wierden . Op onze tocht komen we langs de wierden van Wehe den Hoorn, Eenrum en Warfhuizen. De meest voorkomende broedvogels van de de rietzomen zijn de kleine karekiet, de meerkoet, de fuut, de bosrietzanger, rietzanger en de rietgors. De laatstgenoemde heeft een voorkeur voor water met overjarig riet. Verder kunnen we de wilde eend, tafeleend en kuifeend aantreffen. Een regelmatige bezoeker vanuit het Lauwersmeer is de bruine kiekendief [ Ook vliegt soms een visdiefje over. Die is te herkennen aan de rode snavel met de zwarte punt en de V-vormige staart.
De routebeschrijving begint bij kanoverhuurbedrijf de Salamander in Wehe den Hoorn de route start in oostelijke richting.
Wehe is van oorsprong een wierdedorp.Dit in tegenstelling tot Den Hoorn, dat ontstond in een hoek (hoorn) van de oude Marnedijk. Het eerste dorp is van oudsher protestants en het tweede katholiek. Pater Ignatius kocht er in 1730 elf jukken zo'n 5,5 hectare land. Korte tijd later liet hij hier de eerste katholieke schuurkerk van Groningen bouwen. Na 1900 begonnen beide dorpen langs de meest verbindende Marneweg naar elkaar toe te groeien.
Wie na Wehe den Hoorn Eenrum wil bezoeken (circa 20 minuten varen) neemt de eerste afslagmogelijkheid naar links en peddelt de Eenrumermaar op.
Midden op de wierde van Eenrum staat een imposante romanno-gothische kerk uit de 13e eeuw. De 48 meter hoge toren, eens een baken voor de schepen op zee, kwam in 1652 gereed. Als baken voorkanovaarders kan pelmolen 'De Lelie' dienen. Deze in 1862 gebouwde molen is de oudste van de provincie. In het vroegere molenhuis is sinds 1987 een mosterdmuseum annex restaurant gevestigd. Een andere hotel-attractie is 'De Kromme Raake'. Met haar ene kamer is dit het kleinste hotel ter wereld. Verder telt het dorp een ambachtelijke klompenmakerij een kaarsenmakerij en voor de tuinliefhebbers het Arboretum' een unieke verzameling bomen en struiken en 'De Kleine Plantage' met een afdeling stinzenplaten. Op de plaats van voormalige waterzuivering is kanocamping "DE Dobbe" aangelegd.
De hoofdroute gaat rechtdoor. Na circa 800 meter na de afslag naar Eenrum komen we op een driesprong hier gaan we onder de weg door en varen langs natuurterrein Abelstok
De Kromme Raken
We varen in het oude stroomdal van de Hunze, die ooit in de buurt van Pieterburen uitmondde. In 17e eeuw werd de Kromme Raken onderdeel van de trekvaartroute Winsum-Ulrum. In de bermen van het oude jaagpad op de linkeroever treffen we een bijzondere vegetatie aan. Vanaf de waterkant zijn pastinaak, ratelaar, gele en paarse morgenster en zelfs bosaardbei te zien De bloemen van de morgensterren zin alleen 's morgens open.
Na ruim 2 kilometer slaan we rechtsaf en varen naar Warfhuihuizen
Warthuisterloopdiep
Voor we het dorp binnenvaren, zien we op de linkeroever het restant van een voormalige vlasfabriek, waarin nu een jachtbouwbedrijf is gevestigd De langgerekte structuur kan verklaard worden door de ligging op twee wierden, aan beide zijden van het water. In Warfhuizen kunnen zo'n 200meter na de brug bij de picknickplaats voorzien van toilet aan de linkeroever uitstappen voor een bezoekje aan het dorp.
We volgen het Warfhuisterloopdiep tot aan het Hunsingokanaal Hier slaan we rechtsaf en komen na circa 1,5 km varen ter hoogte van de borg Verhildersum , en museumboerderij Welgelegen Na de brug kunnen we voor het hoogholtje bij de kanosteiger uitstappen.
Voor de brug passeren we links een van de hoogste wierden van Groningen, de bijna 6 meter hoge Oostelijke Tuinsterwierde
Verhildersum is in aanleg 14e eeuws. Na de Verhildema's woonde hier een hele reeks leden van de familie Tjarda van Starkenborgh In 1953 werd Verhildersum door de gemeente Leens,nu onderdeel van de gemeente De Marne, aangekocht voor fl 30.000,-.
Het interieur geeft een goed beeld van van het 19e-eeuwse leven van de Groninger jonkers. In het 'Koetshuis' worden regelmatig wisselexposities gehouden en in het 'Schathoes' is een restaurant- theeschenkerij gevestigd. In de boerderij Welgelegen is een landbouwmuseum gevestigd. Hier kunnen we zien hoe men op het Groninger boerenbedrijf werkte voordat de mechanisatie z'n intrede deed.
We volgen het Hunsingokanaal en varen onder de autoweg door. Voor de juiste route blijft u aan de rechteroever varen tot aan Wehe den Hoorn
Vlak voor de waterzuivering ter hoogte van de afslag naar Molenrij staan hoge bomen. U Kunt hier een prachtige wandeling maken over het natuurterrein Borgweer. De route over het schelpenpad is ongeveer 2 km. Hier heeft ooit ook een borg gestaan.
De kanovaarders van 'De Salamander' varen rechtdoor en gaan via de Hoornse Vaart naar het startpunt.