Cele mai frecvente intrebari despre modele si desene industriale  

 

 

Ce aspecte sunt protejate in cadrul modelelor si desenelor industriale si ce aspecte nu pot fi protejate?

Legea protejeaza aspectul exterior al produsului dvs. avand o functie utilitara! Daca aspectul exterior este determinat de o functie tehnica, acel model sau desen nu poate fi protejat.

Ce fel de desene si modele pot fi inregistrate?

Pot fi inregistrate o multitudine de produse. Astfel pot fi protejate: produsele alimentare, articolele de imbracaminte- colectiile de moda in special, cutiile, articolele textile neconfectionate, mobilierul, articolele de menaj, recipientele, mijloacele de transport, tot felul de aparate, articolele de imprimerie, jocurile, jucariile, etc.

Inregistrarea unui desen sau model intr-o tara presupune protectia acestuia la nivel international?

Nu. Pentru a beneficia de protectie pe teritoriul altor state este necesara solicitarea inregistrarii in fiecare stat.

Cat la suta trebuie sa schimb din desen sau model pentru ca el sa poata fi inregistrat?

Nu exista nici o regula in acest sens. Nu este indicat sa existe o sursa de inspiratie foarte apropiata de un alt produs deoarece acest lucru va cauza probleme. Examinatorul va stabilii in cele din urma daca modelul sau desenul solicitat spre inregistrare poate sau nu poate fi inregistrat.

Cu ce semn distinctiv sunt marcate desenele si modelele industriale?

Titularii unui desen sau model industrial pot mentiona pe produse semnul D insotit de numele titularului sau numarul certificatului de model sau desen industrial.

Cum se poate afla daca un anumit desen sau model industrial este inregistrat deja?

Acest lucru se poate face solicitand o cercetare de model sau desen industrial. In urma cercetarii consultantii nostri vor fi in masura sa va indice daca un anumit model sau desen poate fi inregistrat sau daca incalcati sau nu dreptul altei persoane fizice sau juridice.

De cand este valabila protectia desenelor sau modelelor industriale in cazul in care solicit inregistrarea acestora?

Protectia este asigurata din momentul inregistrarii acestuia la OSIM si acordarii unui numar de depozit cu conditia ca depozitul depus spre inregistrare sa fie ulterior inregistrat.

Care sunt reglementarile cu privire la model si desen industrial in vigoare in  Romania?

Reglementarile legale in vigoare sunt: Legea privind protectia desenelor si modelelor industriale, nr. 129 din 29.12.1992 si Legea privind aderarea Romaniei la Aranjamentul de la Haga privind depozitul international de desene si modele, nr. 44 din 15.05.1992.

 marci inregistrate | brevete | desene si modele industriale