S I M P L U Business Newsletter

.

.

.

-

nr.1/ 26 februarie /1999 

Simplu NewsCenter (sm)este un serviciu de informatii saptamanal din domeniul afacerilor realizat de catre Simplu Consulting prin prelucrarea, analiza si adaptarea informatiilor publice din diferite surse si prin contributia diferitilor colaboratori.
D A T E S I F A P T E 
ROMANIA 
Finante 
- economiile populatiei in perioada septembrie-octombrie erau in scadere.
In cazul in care tendinta se va mentine sursele de finantare al activitatii de creditare se vor diminua iar dobanzile la imprumuturi vor creste. 
Inflatie
Evolutia ratei inflatiei in 1998 a fost urmatoarea: 
4,9%in ianuarie 98; 
7,2% in februarie 98; cumulat:12.1% 
3,8% in martie 98; cumulat:15.9% 
2,7% in aprilie 98; cumulat:18.6% 
2,3% in mai 98; cumulat:20.9% 
1,3% in iunie 98; cumulat:22.2% 
1,3% in iulie 98; cumulat:23.5% 
0,6% in august 98; cumulat:24.1% 
2,7% in septembrie 98; cumulat:26.8% 
3,9% in octombrie 98; cumulat:30.7% 
1,9% in noiembrie 98; cumulat:32.6% 
8% in decembrie 98. cumulat:40.6% 
TOTAL : 40,6% pe anul 1998. 

Inflatia in anul 1998 a fost de 3 ori mai mica decat cu un an in urma. Acest rezultat nu s-a datorat performantelor economiei romanesti ci politicii monetar-valutare promovate de catre BNR. In lipsa performantelor economice inflatia poate scapa de sub control oricand. 

In Romania preturile, dobanzile si ratele de schimb sunt cele reale. Un singur lucru este inca fals: costurile. Costurile false sunt generate de neorganizarea eficienta a muncii si a risipei resurselor. 

BNR intentioneaza sa introduca un coridor de depreciere a leului pentru a veni in ajutorul investitorilor a caror planuri de afaceri si previziuni trebuie sa se bazeze pe un curs  predictibil al ratei de schimb. 

Deprecierea leului in raport cu dolarul american este estimata a se inscrie in limitele de 30-31% in 1999. In 1998 deprecierea leului a fost de 36.49%. 

Productia 
Productia industriala s-a diminuat in 1998 fata de 1997 cu 17,3%. Afacerile merg prost in: 
-sectorul bunurilor de folosinta indelungata; 
-edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti;  
-confectii imbracaminte 

Productia agricola a scazut si ea cu 30% iar efectivele de animale sau redus. 
 
Banci 
Hipoalim Bank - Israel, este interesata sa cumpere un pachet de actiuni la Banca de Credit Industrial si Comercial (capital romano-american).  

Banca Agricola va instala 100 de aparate ATM pentru posesorii de carduri VISA si EUROCARD/MASTERCARD. 
Banca Agricola a acordat in 1998 credite de peste 60 miliarde lei pentru cumpararea de autoturisme. Dobanda fluctuanta, garantarea creditului cu autoturismul si ipoteca asupra bunurilor imobile proprietate.., adeverinte de la soti,..., asigurare,..,, actele se depun la magazinele cu care banca are conventii de colaborare iar actele de creditare se intocmesc la sediul bancii. Pana la 100 de milioane de lei, si 80% din valoarea autoturismului. Adica un Daewoo Cielo. 

Nivelul de garantare al depozitelor bancare este de 31 de milioane de lei.  

Taxe vamale 
Este posibila reducerea taxelor vamale la produsele alimentare ''nesensibile'' cu 5-10%. Reducerea este o cerinta a programului ASAL al Bancii Mondiale.  

Protectia consumatorilor 
Daca nu se va mai amana inca o data de la 1 mai 1999, Oficiul Protectiei Consumatorilor vor trece la controlul produselor pe baza standardelor de firma care trebuie sa respecte normele tehnice elaborate de ministerele de profil. 

Comertul a inregistrat regres. Nu merge prea bine comertul cu: 
-textile imbracaminte; 
-mobila; 
-aparate electrice; 

Merge relativ bine comertul cu produse farmaceutice. 

Consumul de benzina a scazut cu 30% fata de 1997. 

INTERNATIONAL 

Anul 1998 
Ritmul de crestere al PIB gobal a scazut in 1998 la mai putin de 2% ceea ce inseamna mai putin de jumatate in raport cu anii precedenti, iar lumea a trecut prin cea mai amenintatoare criza financiara inregistata din 1930 pina in prezent.  In Rusia- Long Term Capital Management unul dintre cele mai mari fonduri de hedge aproape a falimentat. 

Reducerea ratei dobinzii de 3 ori de catre Rezerva ferderala SUA a inlaturat temerile referitoare la aparitia unei crize globale a sistemului de credit.Bancile centrale europene au redus si ele dobanzile.  

Deflatia si-a facut aparitia. Preturile la petrol si bunuri in dolari au scazut  la nivelul anului 1986 inregistrindu-se cea mai scazuta inflatie din ultimii 40 de ani. 

Odata cu stoparea fluxului de capital catre economiile in curs de tranzitie acestea au sucombat. Cea mai mare putere a Asiei de Est a intrat intr-o uriasa recesiune. Economia Rusiei a s-a prabusit iar catre sfirsitul anului economia Braziliei se scufunda dupa ce s-au cheltuit 30 miliarde $ in apararea monedei nationale. 

Cererea de bani a fost atit de mare incit Fondul Monetar International a ramas aproape fara bani .In ultimul moment Congresul American a aprobat noi fonduri. 

Japonia a traversat un an greu. Celelalte economii bogate au inflorit. Economia americana a crescut cu 3,5%in mare masura datorita scaderii preturilor de import si si cresterii accelerate a consumului. 

PFIZER a lansat Viagra - un remediu pentru impotenta dar a avertizat ceva mai tirziu despre efectele colaterale. 

GILLETE a lansat un nou tip de lame dar mai tirziu a redus locurile de munca. 

Hong -Kong-ul si Malaezia au inaugurat noi aeroporturi - dintre cele mai mari din lume chiar inainte ca criza economica din regiune sa afecteze transportul aerian. 

FOCUS 
TOTAL- a doua firma petroliera din Franta a fost de acord sa preia datoriile firmei belgiene PETROFINA urmarind infiintarea celui de-al saselea grup petrolier din lume ca marime. Pretul actiunilor Total a scazut cu 12% in urma ofertei de 456 mil. FB (13 mil $) -cu 36% mai mult peste pretul pietei- facuta de aceasta firmei PETROFINA. 

TEXACO a interupt negocierile cu ROYAL DUTSCH/SHELL privitoare la infiintare aunei societati mixte ( asemenea celei americane infiintate impreuna cu Aramco). 
Compania germana HOECHST va fuziona cu compania franceza RHONE-POULENC ( agrochimicale) pentru a creea ce mai mare companie ''life sciences'' numita AVANTIS. Compania mixta va avea mai mult de 20 milioane$ vinzari si va efectua reduceri de costuri de 1,2 milioane $ 

Necazurile la Boeing continua. Producatorul de avioane a confirmat ca in urmatorii doi ani va reduce 50.000 de locuri de munca si isi va diminua productia de avione de capacitate mare. Actiunile acesteia au scazut cu 17% in urma anuntarii unei posibile diminuari a profitului pe anul 1999 - cu 500 mil. $ mai putin decit cele 2 milIarde.$ prognozate- iar vinzarile vor scadea cu mai mult de 10%pina in anul 2000 datorita concurentei liniilor aeriene asiatice. 

Presedintele companiei FUJI HEAVY INDUSTRIES - Tokyo, Isamu Kawai - 76 ani, a fost arestat sub acuzatia de luare de mita. 

Banca Mondiala estimeaza ca tarile in curs de dezvoltare vor inregistra o crestere economica medie de 2,4% pina in anul 2001, cu 50% mai putin decit in anul 1997.Se estimeaza ca tarile din Asia de Est vor inregistra o crestere de 3% in urmatorii 2 ani datorita Chinei - devansind tarile din America Latina si Africa, in ciuda crizei existente in regiune.Conform previziunilor Bancii Mondiale Asia de Est va ramine zona cu cea mai
rapida crestere economica , urmind a inregistra o crestere medie de 6,5% pina in 2007. 

Dupa preluarea BANKERS CREDIT si infiintarea celui de al doilea grup financiar ca marime din lume, DEUTSCHE BANK, cea mai mare banca germana isi continua expansiunea europeana prin achizitionarea bancii CREDIT LYONNAIS BELGIUM pentru 588 milioane $. 

STRATEGII DE AFACERI 
CAZUL APPLE - I 
Apple este unul din numele de care se leaga inceputurile si dezvoltarea a ceea ce azi se cheama industria IT. 
Chiar daca esti primul nu inseamna ca trebuie sa fii vesnic este ceea parea la un moment dat sa fie mesajul amenintator al concurentei. Acum un an si jumatate Apple aproape ca murea. 

CIFRELE 
La mijlocul lui octombrie trecut, cand Steve Jobs a prezentat situatia financiara a companiei a carui presedinte interimar este la Flint Center, Cupertino, California, alte a fost situatia. Cifrele aratau o a doua nastere a lui Apple. 
La un an dupa ce Steve Jobs a preluat sefia, in septembrie 1997, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 5,9 miliarde de dolari si un profit de 309 milioane. Cu un an inainte la o cifra de afaceri de 7,1 miliarde de dolari se inregistra o pierdere de 1 miliard. La 109 milioane de dolari se cifra profitul doar pe ultimul trimestru al anului fiscal 1998. 

IMac-ul 
Succesul a venit din partea unui nou computer lansat de Apple in August 1998 : iMac-ul. Vandut la un pret de 1299 de dolari iMac a fost vandut in 278.000 de exemplare in primele 6 saptamani de la lansare, facand din acesta unul din cele mai bine lansate pe piata computere. 
IMac-ul a fost un pas in directia relansarii lui Apple. Acum Apple trebuie sa demonstreze ca poate inregistra o dezvoltare sustinuta pentru a redevenii ceea ce a fost in primii ani. 

CAUZELE 
Cauza declinului lui Apple a fost pierderea capacitasii de pozitionare pe piata ceea ce a condus inevitabil la pierderea unor segmente de piata, la scaderea vanzarilor si implicit a profiturilor. Apple producea prea mult pentru prea multe segmente diferite de piata si nu reusea sa satisfaca complet nici una din nevoile acestora. 

STRATEGIA 
Primul lucru pe care la facut Steve Jobs a fost stabilirea unei strategii clare de abordare a pietei. ‘’ Viitorul companiei Apple este pe piata consumatorilor . Nu exista nici o companie care sa serveasca cu adevarat aceasta piata. Apple are ocazia sa o faca.’’ 
Sa vedem care ar fi atuurile lui Steve Jobs si ce a facut el pentru a relansa Apple. 
1. Dupa ce a revenit la Apple si a reusit sa-i convinga sa demisioneze pe toti membrii vechiului Consiliu de Administratie iar in locul acestora a fost numita o alta echipa ce cuprindea si prieteni apropiati lui ca Bill Campbell si Larrz Ellison presedintii firmelor Intuit respectiv Oracle iar acestia la-au numit presedinte interimar, Steve jobs s-a apucat de treaba.  
2. A ridicat licentele de fabricatie acordate altor companii care mai degraba erodau imaginea si profiturile lui Apple decat participau la largirea pietei. 
3. A redus gama de produse concentrandu-se pe doar 4 categorii de produse – de la 15- calculatoare de birou si portabile pentru consumatori si profesionisti. 
4. A modificat structura organizatorica recreand departamentele de marketing, de vanzare, de productie si pe cel financiar care suferisera un proces de descentralizare exagerat. La un moment dat existau 22 de grupari de marketing. 
5. La reangajat pe Lee Clow de la agentia TBWA Chiat/Day , creatorul reclamelor pentru primul MacIntosh. Impreuna au creat produselor o imagine a carui mesaj este :’’ Cumpara un Mac si alaturate panteonului geniilor creativi – Albert Einstein, Miles Davis ;I John Lennon care gandesc altfel- think different’’ Bugetul de advertising a fost de 100 milioane dolari.  
6. Impreuna cu Mitch Mandich, managerul de vanzari, a hotarat ca Mac-urile se vor vinde doar prin intermediul resellerilor si a magazinelor care au fost dedicate lui Apple incluzand in lista si pe CompUSA cel mai mare reseller de computere din Statele Unite. La restul distribuitorilor s-a renuntat. 
7. La cooptat in echipa sa pe Tim Cook, fost la Compaq, pentru a se ocupa de stocuri, deoarece asa cum se stie calculatoarele se devalorizeaza la fel de repede ca si ouale iar o reducere a acestora poate insemna importante economii. In sapte luni valoarea stocurilor – de la componente la produse finite – a scazut de la 400 milioane de dolari la 78 de milioane.
8. A reusit sa-l convinga pe Bill Gates ca Microsoft sa investeasca in Apple 150 de milioane de dolari ceea ce a fost de bun augur pentru Apple. ‘’ Daca Bill Gates crede ca Apple va supravietui poate ca intradevar acest lucru se va intampla’’ era mesajul receptionat de toti cei interesati in viitorul afacerilor cu computere. Mai mult Microsoft si luat angajamentul
ca in urmatorii ani sa dezvolte noi variante ale programului Office pentru Mac-uri. Deoarece Office este de facto un standard in domeniul editarii de text si al calculului tabelar Apple avea nevoie ca de aer de acest angajament. 
9. A imbunatatit relatia cu programatorii care in general erau nemultumiti de faptul ca Apple si sistemul lui de operare MacIntosh, nu raspundeau la solicitatrile si la nevoile acestora. Mai mult pentru ca vanzarile calculatoare stagnau si chiar inregistrau scaderi, piata programelor soft scrise sub MacIntosh stagna. Steve Jobs a schimat radical modul de lucru cu acestia introducand mai multa flexibilitate in relatiile cu acestia . Nu au fost uitati
nici programatorii de jocuri deoarece din statistici reiese ca 80% din detinatorii casnici de calculatoare se destind jucandu-se pe acestea ore in sir. 

INCHEIEREA – continuarea functie de reactia pietei.  Multa lume, profesionisti si amatori, sunt incantati si uimiti de Apple in mare masura datorita lui iMac, cel mai ‘’tare’’ calculator oferit vreodata pe piata. 
‘’ Priviti la companiile care ataca piata consumatorilor- Compaq, Gateway, Hewlewtt-Packard. Nici una din acestea nu au vreun produs in apropierea produselor pe care le are Apple de oferit acestei piete’’ spunea Steve Jobs. IMac-ul este primul computer de birou care face ca toata industria sa vuiasca de la … de la primul MacIntosh. 

INTERNET 
Fondul Proprietatii de Stat: www.sof.ro 
Revista Capital www.capital.ro 

RELAX: 
Va recomandam ca cel putin o ora / doua pe zi sa acordati atentie si laturii spirituale a vietii ! 
Iesiti la un muzeu !!!! 
Muzeul de arta din Boston: 
http://www.mfa.org 
Muzeul de arta moderna din New York: 
http://www.moma.org 

Savurati imagini cu automobile !!!! 
http://www.highwayone.com 

Pregatiti o cina deosebita tragand cu ochiul la retetele de la: 
http://www.fundcraft.com 

Copyright (c) Simplu Consulting 

In cazul in care doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimite-ti un mesaj  la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro

nr.1 /26 februarie/ 1999

.