S I M P L U Business Newsletter

.

.

.

h

nr.12/01 iunie/ 1999 

Simplu NewsCenter (sm)este un serviciu de informatii saptamanal din domeniul afacerilor realizat de catre Simplu Consulting prin prelucrarea, analiza si adaptarea informatiilor publice din diferite surse si prin contributia diferitilor colaboratori.


ROMANIA

 

FAPTE

Deficitul comercial al ROMANIEI pe primele 3 luni ale anului 1999 este de 418.1 milioane de dolari, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Importurile au scazut cu 8,8% iar exporturile cu 9% comparativ cu aceeasi perioada a anului 1998. Romania nu ia masuri suficiente de incurajare a exporturilor, exporturile sale situandu-se la cote foarte joase- 1,8 miliarde dolari in primele trei luni ale anului 1999.

 

Textilele, confectiile si incaltamintea sunt principalele marfuri exportate din Romania - 668 milioane dolari. Exporturile de metale, lemn si mobila au scazut. Se exporta masini si utilaje - 671 milioane dolari. In schimb au crescut importurile de carne de porc, pasare si oua, in timp ce productia interna a scazut.

 

In aprilie 1999 in ROMANIA se inregistrau in aprilie 1999, - 1,51 milioane someri - rata somajului fiind: 11,6%.

Cele mai ridicate rate ale somajului pe judete erau urmatoarele:

-    judetul Neamt: 17,3 %

-    judetul Braila: 18,4 %

-    judetul Vaslui: 19 %

-    judetul Botosani: 19,2 %

-        judetul Hunedoara: 19,9%

 

Cele mai mici rate ale somajului:

-    judetul Ilfov: 6 %

-    judetul Bihor: 6,6 %

-    judetul Timis: 7,9 %

-    judetul Satu- Mare: 7,8 %

-    Bucuresti: 5,4 %

 

 

85% din totalul creditelor acordate e reprezentat de credite neperformante in cazul BANCOREX. Incompetenta sau furt organizat?

 

In ROMANIA  problema industriei nu este productia ci vanzarea acesteia. Firmele de stat inca mai raporteaza "productii" si nu vanzari.

 

Incepand cu data de 3 iunie se vor aplica scutiri de taxe vamale, TVA si alte taxe, scutiri pe 5 ani de la plata impozitului pe profit, decalarea platii a 5% din valoarea fiecarui automobil vandut  -  contributia la Fondul Special Al Drumurilor Publice pe o perioada de 5 ani, … pentru RENAULT, care va prelua Automobile DACIA.

 

Cele mai tranzactionate societati saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti au fost: SICOMED, ALRO, OIL TERMINAL, BANCA TRANSILVANIA si AUTOMOBILE DACIA.

 

Contractul dintre FPS si compania AKMAYA din Turcia cu privire la achizitionarea rafinariei PETROMIDIA sunt in impas

 

CEC va aloca 1.000 de miliarde lei pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, in a doua jumatate a acestui an. Dobanda acestor credite va fi in jur de 30-40% pe an, diferenta pana la nivelul actual al dobanzilor - 70-90%- fiind suportat din alte surse.

 

CEC si Fondul de Creditare Romano-German acorda credite cu destinatia finantarii capitalului de lucru, pentru utilarea si amenajarea spatiului de lucru in suma de pana la 15.000 DEM si pentru investitii in suma de pana la 70.000 DEM.

Tel:01-223.10.28, int.1113 sau 1115.

 

----------------------

INTERNATIONAL

 

FOCUS

 

Rezerva Federala Americana nu a modificat rata dobanzii dar a anuntat ca in viitor intentioneaza sa intareasca controlul asupra politicii monetare. Declaratia a aparut la cateva zile dupa publicarea datelor care reflecta o crestere a preturilor la principalele produse de consum pe luna aprilie a acestui an de 0,4% - de doua ori mai mult decat se astepta, iar daca se adauga si cresterile preturilor la podusele alimentare si carburanti, cresterea totala este de 0,7%.

Deficitul comercial al SUA a atins un nou record in luna martie a acestui an – a treia luna consecutiva- desi cel anuntat pe luna februarie a fost revizuit.

 

OECD a anuntat in raportul economic semestrial ca nu se impune o crestere a ratei dobanzii in SUA deoarece cresterea economica va inregistra valori foarte scazute anul viitor, desi un raport OECD anterior a anuntat ca va fi nevoie de o crestere a ratei dobanzii. In conditiile crizei economice din Asia si a efectelor acesteia asupra Americi Latine – chiar daca efectele sunt sub asteptari-  Europa va trebui sa preia stafeta

(ajutata de Germania si de Italia) pentru a impulsiona cresterea economica globala spre un procent de 2,9%  in anul viitor.

 

MARKS AND SPENCER au anuntat ca profiturile brute pentru perioada decembrie 1998- martie 1999 au scazut cu 41% la 656 milioane lire sterline ( 1,09 miliarde dolari), cu mult sub asteptari.  Vanzarile au ramas constante la numai 8,2 milliarde lire sterline, firma britanica de comert cu amanuntul anuntand ca pretul actiunilor pentru sectorul de confectii al acesteia a scazut pentru prima data dupa mai multi ani de la 15,1% la 14,3%.  Firma britanica a anuntat ca va efectua restructurari, anunt care a provocat o crestere cu 5% a cotatiei actiunilor firmei.

 

La sfarsitul unui alt semestru cu rezultate financiare mediocre profitul net al companiei J.C PENNEY a scazut cu 4% la 167 milioane dolari (rezultat superior asteptarilor analistilor). Compania de comert cu amanuntul a anuntat ca va elabora o procedura de monitorizare a cotatiei actiunilor lantului de magazine universale ECKERD care obtin rezultate financiare superioare. Compania a mai anuntat ca prima masura adoptata va fi cea de reducere a datoriilor prin recurgerea la firme colaboratoare pentru operatiunile sale de credit-card si prin vanzarea datoriilor din sectorul de credit-carduri in valoare de 4 miliarde dolari. Acest anunt a antrenat o crestere de 10% a cotatiei actiunilor.

 

BARCLAYS  - o alta banca britanica aflata in dificultate va reduce 6 000 de locuri de munca din cele de 65 000 de locuri de munca existente pana la sfarsitul anului.

 

Compania ELEKTRIM isi continua eforturile in vederea ocuparii pozitiei de leader al industriei de comunicatii din Polonia prin achizitionarea a 15,8% din operatorul de telefonie celulara POLSKA TELEFONIA CYTRONA  pentru suma de 680 milioane dolari. Aceasta achizitie a ridicat procentul de actiuni detinute de ELEKTRIM la compania de telefonie la 50%.

 

Compania GLOBAL CROSSING cu sediul in Insulele Bermude care si-a construit rapid o retea de fibra optica in intreaga lume va fuziona cu US WEST. Aceasta fuziune va da nastere unui gigant de telecomunicatii - GLOBAL CROSSING CORPORATIONS - a carui valoare este estimata la 60 miliarde dolari.

 

Conglomeratul industrial TYCO INTERNATIONAL va realiza o noua achizitie - compania californiana producatoare de componente electronice RAYCHEM - in valoare de 2,94 miliarde dolari.

 

Grupul de utilaje agricole NEW HOLLAND al carei actionar majoritar este compania italiana FIAT, va prelua compania americana rivala- CASE pentru suma de 4,3 miliarde dolari. Prin realizarea de vanzari nete combinate in valoare de 10,8 miliarde dolari pe an, grupul nou format prin aceasta preluare ar putea concura cu cel mai mare producator de utilaje agricole din lume - JOHN DEERE ale carui vanzari anuale se ridica la 13,8 miliarde dolari.  Situatia financiara precara a fermierilor- care a contribuit la realizarea acestei fuziuni este reflectata si de profitul net pe semestrul II al acestui an anuntat de conglomeratul JOHN DEERE care a scazut la 150 milioane dolari de la 365 milioane dolari in semestrul II al anului trecut.

 

GENERAL DYNAMIC- furnizor al industriei de aparare SUA- frustrat de intentia Departamentului de Aparare American de a-si extinde operatiunile de constructii de nave, s-a lansat in domeniul aflat in rapida expansiune al producatorilor de avioane mici pentru oamenii de afaceri prin achizitionarea companiei GULFSTREAM AEROSPACE pentru suma de 5,3 miliarde dolari.

 

 

HEALTHON  si WEBNET  vor realiza o fuziune pe Internet prin preluarea de actiuni in valoare de 5,5 miliarde dolari. Fuzinea are drept scop infiintarea celui mai important site de ingrijire a sanatatii la care vovr contribui prin investitii si si alte surse de high-tech precum INTEL, MICROSOFT SI EXCITE.

 

In cadrul celei mari mari achizitii din Korea de Sud PHILIPS ELECTRONIC a obtinut 50% din actiunile LG ELECTRONIC pentru 1,6 miliarde dolari. Gigantul de produse electronice olandez a anuntat ca aceasta achizitie il va propulsa in pozitia de leader in domeniul aflat in rapida expansiune al ecranelor plate pentru televizoare si laptop-uri.

 

2 din cele 7 burse de actiuni germane regionale - cea din Hamburg si cea din Hanovra au fuzionat anuntand ca se vor alatura celor din Berlin si Bremen. Cele doua burse urmaresc ca prin aceasta fuziune sa-si reduca costurile tehnologice si sa-si mentina operatiunile comerciale pe care vrea sa le achizitioneze bursa din Frankfurt- cea mai mare bursa de actiuni din Germania.

 

DOW JONES si REUTERS au infiintat o societate pe actiuni care va combina operatiunile interactive ale celor doua, urmarind obtinerea de avantaje pe piata difuzarii de informatii despre afaceri aflata in plina expansiune.

 

----------------------------

ISTORIA COMERTULUI - ISTORIA MIRODENILOR

 

Partea I

 

Daca se poate vorbi despre inceputul epocii moderne, atunci acesta coincide cu zorii

zilei de 21 mai 1489 cand Vasco da Gama si echipajul sau au ajuns la Calcuta, dupa

prima calatorie pe mare din Europa spre Asia. Acest moment marcheaza  sfarsitul

izolarii continentului european de tumultul vietii comerciale, intelectuale si

cosmopolitane din Asia. Dornice de a-si folosi armele si corabiile, tarile europene 

urmareau sa colonizeze celelalte continente. Pentru a sprijini aceasta expansiune,

negustorii vor inventa noi forme de credit si vor infiinta primele mari corporatii-

principalul element al sistemului capitalist, raspandindu-si retelele comerciale in

intreaga lume.

 

La debarcarea pe tarm europenii au strigat " Slava lui Cristos si mirodenilor!"

Dar s-a dovedit mai apoi ca nu era nevoie de convertirea la crestinism a localnicilor,

deoarece traiau deja multi crestini pe coasta Malabar, sositi cu un detasament de

soldati sirieni cu secole in urma. In acea perioada ca si in prezent, Calcuta

reprezenta poarta spre cele mai mari regiuni unde se cultiva piperul - motiv pentru

care sirienii au ales acest loc. Deoarece Calcuta reprezenta centrul comertului cu

mirodenii, de aici a pornit o retea de rute marine si antrepozite care va supravietui

de-a lungul secolelor - cele mai vechi radacini "aromatice" ale comertului

international.

 

Cu mii de ani inainte de sosirea lui da Gama si sute de ani dupa plecarea acestuia,

secretul succesului comertului cu mirodenii a fost simplu: cerere mare si un control

strans asupra negotului cu mirodenii. Acest control a fost intarit prin politica, santaj

comercial sau pur si simplu datorita climei si florei. O veche legenda spune ca Vasco

da Gama inainte de a parasi insula mirodeniilor si-a luat inima in dinti si l-a intrebat pe 

seful de trib al bastinasilor daca poate sa ia cu el o tulpina de piper pe care sa o planteze la el acasa. Acesta I-a raspuns ca poate sa ia o tulpina dar ca nu va putea sa ia si ploile.

 

Seful de trib era constient de importanta celor doi musoni care aduceau ploi atat de necesare recoltelor. Si incepand din acea zi, desi si in alte regiuni se cultiva piper, in

Kerala creste cel mai bun piper, impunandu-se pe piata prin calitate. Daca nu ar

fi ploile torentiale care matura totul in calea lor, in numai cateva zile s-ar putea

strabate Western Ghats, care-ti incanta privirea cu cascadele si turmele de elefanti

care apar pe neasteptate, pentru a ajunge la originile piperului negru. Pe culmile

muntilor, departe de orice urma de civilizatie, la Iddiki se cultiva cel mai bun piper

din lume-  cu aroma puternica si boabe negre si sanatoase.

 

Vrejurile de piper se incolacesc pe copaci, pana la 10 metri inaltime sau chiar mai mult,

indreptandu-se spre cer. Dupa aceasta calatorie te-ai astepta ca Iddiki sa fie un loc

uitat de lume. Dar nu este deloc asa. Iddiki nu se deosebeste cu nimic de un

oras prosper din Vestul Salbatic, prin peisajul sau idilic: jeep-uri blocheaza strazile

inguste, magazine la tot pasul in care poti gasi tot ce ai nevoie, de la masini de spalat automate pana la combine muzicale iar la fiecare casa iti atrag atentia uriasele

antene satelit de pe acoperisuri. Una dintre cele mai mari comori de aur din lume

se afla in regiunile rurale din India- si daca am judeca numai dupa bijuteriile din magazine care-ti iau ochii, acest oras profita din plin de pozitia sa privilegiata.

 

"Aurul negru", explica unul dintre cultivatorii de piper, zambind, are preturi "piperate"

pe piata mondiala. Pana nu stai de vorba cu localnicii despre piata mondiala a

piperului, acestia par a fi niste simpli fermieri din oricare dintre tarile dezvoltate din Occident, care isi castiga existenta din profiturile obtinute din vanzari.

Thomas Thomas, unul dintre sutele de mii de mici cultivatori de piper din regiune,

este un bun exemplu: un umil lucrator al pamantului, cu vorba blanda, care nu a

renuntat la dhoti - sortul traditional - cand lucreaza pamantul. Dar odata ce-l povoci,

acesta iti va oferi o analiza sofisticata a pietei mondiale a piperului, care I-ar face sa roseasca si pe marii comercianti din Chicago: preturile curente, tendintele pietei,

raportul dintre costuri si beneficii, etc.

 

Un comerciant local iti explica in timp ce ia o gustare traditionala ca este nemultunit

de tendinta de inlaturare a intermediarilor- care cumpara de la cultivatori piperul

pentru a-l vinde la randul lor pe pietele din Rotterdam si New York. Existenta intermediarilor in comertul  mondial cu piper nu este un aspect nou. Exista dovezi inca din anul 2600 i.Ch. care atesta faptul ca egiptenii cumparau mirodenii din Asia pentru a le da sclavilor care construiau piramida lui Kheops pentru a le da putere.

 

De asemenea dovezile arheologice arata ca cuisoarele erau foarte populare in Siria,

asemenea nucsoarei si ca se cultivau doar in insulele mirodenilor- in Indonezia de

astazi. Inainte de secolul VI i. Ch, cand Confucius a recomandat utilizarea ghimbirului, chinezii isi procurau condimentele de la tropice. Europenii au descoperit si ei condimentele si le utilizau deja cu mult inainte de creearea cetatii Romei.

Mirodeniile pe care le utilizam in prezent sunt folosite pentru aromarea mancarii

pentru care erau atat de cautate. In Egiptul antic, scortisoara era foarte scumpa

deoarece era folosita la imbalsamare  ca si anasonul si maghiranul -utilizate pentru

clatirea organelor la imbalsamarea celor care faceau parte din clasele aristocratice.

 

Faimosul cod al lui Hamurabi din anticul Sume, care condamna aspru orice greseala

in operatiile de extragere a organelor inainte de imbasamare, a incurajat puternic

utilizarea mirodenilor in scopuri medicinale.

Dintre toate popoarele, pentru europeni condimentele au devenit o necesitate

stringenta, deoarece adesea se confruntau cu lipsa de alimente in urma unor

recolte sarace iar in iernile geroase  numai carnea sarata si piperata i-au salvat de la inanitie.

In acea perioada piperul a fost asociat cu aurul, asociere care a fost pastrata pana in prezent in Iddicki, iar rata de schimb era 1-1.

 

In anul 408 d.Ch, pentru a opri asediul cetatii Romei, vizigotii au cerut aur, argint si

piper. In Evul Mediu, ciuma a contribuit si ea la cresterea cererii de mirodenii pentru

uz medicinal; o inscripite germana de preturi datand din secolul XIV stabilea pretul de vanzare al nucsoarei la 6 boi mari. De asemena, in acea perioada, o afacere profitabila

era si “inchirierea de piper” . In 1980 cand  au fost recuperate de pe fundul oceanului  ramasitele vasului englez Mary Rose, scufundat in 1545, s-a descoperit ca toti oamenii

din  echipajul acelui vas au purtat cu ei boabe depiper- singura avere care era portabila.

 

Cei care au profitat cel mai mult de marea cerere de condimente din Europa au fost

arabii. Era nevoie de zeci de intermediari pentru ca mirodeniile sa ajunga de la sursa in Europa, valoarea acestora crescand dupa fiecare tranzactie, deoarece arabii erau comercianti foarte buni. Pentru a prelungi cat mai mult aceasta situatie ei au facut

tot ce le-a stat in putinta pentru a invalui in obscuritate originile mirodeniilor. In

secolul V i.Ch, Herodot a fost pacalit de o astfel de legenda araba care afirma ca

scortisoara crestea numai pe crestele unor munti din Arabia, iar mirodenile erau

pazite de niste pasari mari de prada care isi faceau cuiburile din stuf, in mlastini. 

Pentru a putea ajunge la mirodenii, arabii purtau cu ei bucati de carne proaspata de

magar, pe care o luau pasarile la cuibul lor, care se scufunda in mlastina datorita

greutatii.

 

Dar aceste povestioare nu I-au pacalit chiar pe toti. In secolul I d. Ch, un istoric

roman ingrijorat de faptul ca aurul imperiului lua drumul Orientului, si-a propus sa descopere adevarul si sa distruga monopolul detinut de arabi care au recunoscut ca

vand piper la preturi mult mai mari fata cel la care il obtin, in India. Dar marea cerere

de mirodenii  nu l-a ajutat de loc, deaorece romanii erau “ cei mai extravaganti

consumatori de condimente“ dupa cum afirma un istoric al mirodenilor, Frederic Rosengarden. Romanii utilizau condimentele in toate combinatiile posibile si imposibile,

la mancaruri, bauturi si parfumuri. Legiunile romane porneau la razboi cu parfumuri

dupa ei. Cei bogati dormeau pe perini parfumate cu safron in speranta ca

acesta vindeca mahmureala.

 

Resentimentele fata de arabi au condus la  lansarea unei invazii a peninsulei Arabiei

in anul 24 i.Ch, expeditie deloc fasta, romanii intorcandu-se acasa acoperiti de rusine.

Dar acolo unde armele nu au avut succes, inteligenta omului a gasit o soluite. In anul

40 d.Ch, un comerciant grec numit Hippalus a descoperit ceea ce arabii au reusit

mult timp sa ascunda: faptul ca musonii care erau atat de necesari tulpinelor de piper

din India isi schimbau directia la mijlocul anului, ceea ce insemna ca se puteau

realiza calatorii pe mare de la Marea Rosie din Egipt pana in India in deplina siguranta si iintr-o perioada relativ scurta. Odata cu aceasta descoperire a inceput si comertul

prosper cu India, destramand monopolul arabilor.

 

La inceputul secolului VII, un comerciant de mirodenii munit Muhammad a

reinstaurat dominatia arabilor in comertul cu mirodenii prin extinderea agresiva a

islamismului in intreaga lume. In 641 d.Ch, cand musulmanii au cucerit Alexandria,

au distrus si comertul infloritor dintre Roma si India. In timp, pe masura ce au preluat

controlul asupra comertului din zona, preturile mirodeniilor au crescut extrem de

mult in Europa, astfel ca in perioada Evului Mediu mirodeniile au devenit un lux pe

care nu si-l putea permite oricine. Dar comerciantii venetieni, foarte abili au reusit sa

profite de aceasta situatie, incheind o intelegere cu arabii pentru obtinerea dreptului

exclusiv de distribuire a mirodeniilor pe piata europeana. Chiar si in perioada marilor

cruciade, bunele relatii dintre cei doi parteneri comerciali nu au fost distruse,

obtinandu-se castiguri impresionante.

 

 

Dar restul Europei nu a aratat  deloc atata simpatie musulmanilor ca si negustorii

venetieni. Situatia privilegiata de care se bucurau comerciantii musulmani nu avea

sa dureze la infinit. Lovitura de gratie a venit din partea turcilor otomani, care

au cucerit Constantinopole in 1453, punand capat micului comert din care s-a nascut

monopolul comercial arabo-venetian. Egiptenii, care controlau poarta de acces spre

comertul pe mare cu venetienii, au impus o taxa de 1/3 din din valoarea mirodeniilor

care treceau prin portul lor.Odata cu instaurarea suprematiei otomane pe mare, salvarea pentru celelalte curti regale europene era gasirea unei noi rute spre India.  Malacca-

cel mai important antrepozit de mirodenii, legendara poarta spre "Insulele Mirodeniilor",

era cel mai vanat teritoriu.

 

Spania si Portugalia au finantat numeroase expeditii in aceasta zona, soldate cu

moartea a mai mult de jumatate din efectivul echipajelor. Motivul pentru care erau organizate aceste expeditii periculoase si costisitoare era foarte simplu: cucerirea

insulei Malacca insemna si obtinerea controlului asupra Venetiei.

Faptul ca Vasco da Gama a  ajuns in Indii in 1498, inconjurand Africa, prin Capul

Bunei Sperante, I se datoreaza si lui Drang nach Osten. Pe masura ce valuri de

exploratori portughezi se intorceau la Lisabona incarcati cu mirodenii, venetienii si

egiptenii au primit o adevarata lovitura: pretul piperului la Lisabona a scazut cu 1/5

in comparatie cu cel din Venetia.  

 

Spaniolii nu erau nici ei fericiti. Ei l-au trimis pe Cristofer Columb sa gaseasca drumul

spre Indii, dar acesta a esuat, descoperind in schimb teritoriile care erau cunoscute

deja sub numele de  America. In dorinta sa de a-I de a convinge pe cei care I-au

finantat expeditia si de a se convinge si pe sine ca poate reusi, el a numit teritoriile

descoperite- Indii, iar ardeiul iute descoperit acolo "piper rosu"- toate acestea

reprezentand niste greseli de neiertat care au produs confuzii printre oameni pana

in zilele noastre.

Papa Alexandru al IV lea a fost chemat sa rezolve disputa dintre cele doua puteri

expansioniste. Rezultatul acestei interventii a fost tratatul de la Tordesillas care a

atribuit teritoriile descoperite la vest de meridianul care traverseaza Oceanul Atlantic

Spaniei iar pe cele din est, Portugaliei.

 

Dar spaniolii nu au renuntat convinsi ca mai exista sanse sa descopere prin vest ruta

spre Indii si prin urmare au finantat expeditia lui Ferdinand Magellan care s-a transformat intr-un inconjor al pamantului. Magellan a fost omorat in Filipine, dar secundul acestuia Sebastian del Cano a completat monumentala calatorie, incheiata triumfal cu debarcarea pe Insulele  Mirodenilor. In 1552, vasul sau Victoria s-a intors in Europa cu o tona de mirodenii la bord. Regele l-a rasplatit cu o armura decorata cu 2 bete de scortisoara, 3 de nucsoara si 12 de cuisoare.

 

Dar nici portughezii nu s-au resemnat. Ei au capturat in 1511 portul din Malacca -

in prezent apartinand Malaeziei. Folosind informatiile obtinute despre zona respectiva

au reusit sa ajunga pe pamantul fagaduintei: Insulele Banda - un mic teritoriu, unica

zona de unde se putea obtine nucsoara in tot timpul anului.

Nucsoara este fructul pomului de nucsoara, din care este extras un strat rosu,

subtire, situat intre miez si coaja, care era si este foarte scump - unul dintre

elementele esentiale ale formulei secrete de obtinere a sucului COCA-COLA.

  ------------------------------------------ 
Copyright (c) Simplu Consulting 
Simplu NewsCenter (sm) asteapta parerea si sugestiile tuturor clientilor potentiali referitoare la continutul acestui servicii la adresa: newscenter@simplu.dnttm.ro 

In cazul in care doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimite-ti un mesaj  la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro !

.