Simplu Business Newsletter
cele mai importante stiri din domeniul afacerilor
 

An 2- No.2/ 17 ianuarie 2000 (nr.37) - 27.12.1999- 09.01.2000

 

Bine ati venit!

 

F O C U S   R O M A N I A

 

C o m p a n i i

Aro Campulung a lansat in anul 1999, 10 noi modele de autovehicule de teren inclusiv masini militare marcile Dragon. Compania are pentru anul 2000 comenzi in Argentina, Grecia, Venezuela, Ungaria, Cehia, Slovacia, Norvegia si tari din Africa si se asteapta o crestere a vanzarilor pe pietele externe si datorita implementarii sistemului de calitate ISO 9002.

La inceputul anului Aro a incheiat un contract cu producatorul de caroserii italian Ital Design Gingiaro. Obiectul contractului este pregatirea a 12 specialisti ai Aro in cadrul companiei italiene.

 

Ministerul de Finante a fost dat in judecata de catre Confederatia Nationala Vital, o organizatie ce numara 10.000 de companii din 20 de judete ale tarii. Confederatia solicita plata de daune pentru pagubele pricinuite companiilor romanesti prin decapitalizarea acestora din cauza impozitarii inflatiei. Legislatia fiscala si standardele contabile aplicabile in Romania fac posibila impozitarea inflatiei. Suma solicitata ca daune este de 1000 lei, Confederatia dorind doar sa se convinga ca in Romania functioneaza principiul separarii puterilor in stat, caz in care au sansa sa castige procesul.

 

Numarul bancilor populare a crescut simtitor in Romania in ultimii ani insa activitatea acestora nu este suficient reglementata pentru a proteja deponentii. Bancile populare nu sunt banci, pentru ca nu sunt recunoscute ca atare de catre reglementarile BNR, dar se intituleaza banci si desfasoara o activitate aproape similara acestora. Nefiind controlate de BNR, riscul depunerii banilor la astfel de companii este foarte ridicat. In plus nici chiar sistemul bancar, asupra caruia BNR exercita control, nu este lipsit de riscuri si surprise neplacute.

 

Procesul de privatizare a companiei TAROM va fi instrumentat de consortiul ABN AMRO Corporate Finance care cuprinde ca membri pe Pricewaterhouse Coopers, Simat, Helliesen & Eichner si Musat & Asociatii. Odata stabilit programul de privatizare, acesta va trebui aprobat de Guvern. Pachetul scos la vanzare va fi de maxim 66% din actiunile companiei. Flota TAROM contine 2 aeronave Airbus A310, 8 Boeing 737-300, 6 ATR 42-5000 si 3 BAC 1-11.

 

Obisnuindu-ne cu iminentele reduceri de personal din companiile romanesti privatizate prin diferite metode, presa ne-a dezvaluit saptamana aceasta ca exista si companii, foste de stat, in care nu numai ca nu s-au operat reduceri ale fortei de munca ci chiar s-au facut angajari. Din pacate numarul acestor companii este extrem de redus.

 

Societatea Amylon SA din Sibiu producatoare de amidon alimentar, produse din amidon si produse secundare pentru hrana animalelor a fost privatizata.

 

O parte din companiile de asigurari ce opereza in Romania doresc sa infiinteze o companie de reasigurare romaneasca care sa accepte plati in lei deoarece, datorita puterii financiare reduse, toate companiile de asigurare romanesti cedeaza o parte din riscuri si din primele de asigurare unor reasiguratori internationali. Platile facandu-se in valuta, cheltuielile aferente reasigurarii sunt ridicate. Viitoarea companie romaneasca de reasigurare va avea ca actionari in roportie de 51% societati romanesti si restul de 49% fiind detinut de compania de reasigurare St. Paul Re. Infiintarea s-a impotmolit in faza incipienta, societatile romanesti neputand aduna partea lor din capitalul social (aproximativ 5 milioane USD).

 

B a n c i  c o m e r c i a l e

Banca Turco-Romana si-a extins activitatea prin deschiderea sucursalei cu numarul 17. Aceasta se afla in Bucuresti in apropierea Pietei Bucur Obor.

 

G u v e r n a m e n t a l e

Plafonul de indatorare externa a Romaniei pentru anul 2000 se va situa in jurul sumei de 2,8 miliarde USD. Serviciul datoriei externe pentru anul 2000 va fi de aproximativ 1,467 miliarde USD.

 

Desi Romania a angajat finantari externe, o parte din acestea nu au fost folosite, astfel incat s-au platit comisioane de neutilizare.

 

La intrebarea daca Romania are sau nu are suficient grau nu poti obtine un raspuns exact. Si asta de o buna perioada de timp. Ministrul spune ca exista grau si doreste sa interzica importurile, desi comertul cu grau este liberalizat, iar asociatiile patronale se intreaba unde este, dorind in primul rand sa produca si avand nevoie de materie prima.

 

Ministerul de Finante a renuntat sa mai comunice vreun nivel pentru ofertele de certificate de trezorerie.

 

M e d i u l  d e  a f a c e r i

Incepand cu luna februarie procedurile de inmatriculare a firmelor se vor simplifica. Cei care vor dori sa infiinteze o firma in Romania vor trebui sa completeze doar un singur formular la Registrul Comertului.

 

Guvernul intentioneaza sa reduca numarul fondurilor speciale, de la 25 cate exista in prezent la 8-9, deoarece ele genereaza o fiscalitate excesiva si impovareaza firmele private si intreprinderile de stat.

 

C o m e r t  e x t e r i o r

Exportul produselor textile si al tesaturilor pe pietele Americana si Canadiana se face incepand din 1 ianuarie 2000 fara licente de export. Pentru Statele Unite este necesara obtinerea unei vize textile iar pentru Canada un certificat de licenta.

 

S t a t I s t I c I

Noul plafon de garantare a depozitelor este de 54.764.000 lei.

 

Evolutia cursului de schimb ROL/USD, ROL/DEM si ROL/XEU intre 10 si 17.01.2000

                        ROL/USD            ROL/DEM          ROL/XEU

17.01                 18355                9623                  18821

 

14.01                 18344                9662                  18897

13.01                 18315                9669                  18911

12.01                 18314                9646                  18865

11.12                 18321                9589                  18754

10.12                 18300                9635                  18844

 

 

Productia industriala a scazut in trimestrul IV al anului 1999 fata de trimestrul al III-lea care la randul ei a fost sub performantele trimestrului II.

 

Cauzele scaderii productiei au fost identificate astfel: 22% din companii si-au redus productia datorita cererii interne insuficiente, 20% - probleme financiare, 13% - au aratat ca principala cauza este mediul economic instabil. Pentru 98% din firmele de stat cauza reducerii productiei a fost problema financiara, iar pentru majoritatea companiilor private cauza a stat in cerea interna mica.

 

Pentru anul 2000 managerii si-au planificat investitii mai mari decat in anul 1999 cu 31%. Sursele pe care mizeaza companiile romanesti sunt: 76% - surse proprii, 15% - credite bancare, 7% - surse bugetare, 2% - alte surse (programe internationale, aporturi de capital, finantari in sistem leasing). Sumele vor fi investite in modernizarea capacitatii de productie - 95% si doar 5% in marirea acesteia. In 2000 companiile romanesti au intentia de investi mai mult in imbunatatirea calitatii, in informatizare si publicitate

 

Performantele fondurilor mutuale la data de 15.01.2000:

Fond                 valoare in lei                             % fata de inceputul anului

FNI                     72.110              5,81%

FNA                    23.760              4,01%

FIG                     10.515              2,84%

TEZAUR            129.636              2,53%

FIDE                 535.552              2,45%

 

Indicele BET a inregistrat in 1999 o crestere de 18%, fiind primul an in care s-a inregistrat cresteri. In 1997, BET: -24%; in 1998: -50%.

 

Indicele BET si-a priedut din reprezentativitate, portofoliul sau ramanand neschimbat din februarie 1998.

 

Produsul Intern Brut al Romaniei inregistrat in primele noua luni ale anului 1999 a fost cu 3,8 la suta mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

 

66,48% din totalul exporturilor romanesti se indreapta catre Uniunea Europeana in timp ce 61,07% din totalul importurilor provin, din Uniunea Europeana.

 

I N T E R N A T I O N A L

 

S t r a t e g i i

AMERICA ONLINE cel mai mare furnizor de acces internet din lume si TIME WARNER cea mai mare companie de media din lume, au fuzionat. Aceasta fuziune a fost cea mai mare fuziune de pana acum.

 

AMERICA ONLINE a facut de asemenea echipa cu GENERAL MOTORS pentru a promova vanzarile de autoturisme pe internet si pentru a face posibil accesul la reteua internet direct din autoturisme. Ca o reactie, FORD si YAHOO! si-au unit fortele pentru a furniza pietei aceleasi produse.

 

In ultimul trimestru YAHOO! a inregistrat cresteri importante ale veniturilor – 57,4 milioane USD - si a traficului pe site-ul sau.

 

VODAFONE AIRTOUCH cel mai mare operator de telefonie mobila din lume a anuntat ca a stabilit aliante cu ERICSSON, NOKIA si IBM pentru a putea furniza servicii de acces la internet folosind telefoanele mobile. VODAFONE continua sa doreasca achizitionarea companiei germane MANNESMANN. Profitul brut al companiei germane a crescut in anul 1999 cu 37% fata de anul 1998, el fiind de 4,6 miliarde USD.

 

BRITISH TELECOM a achizitionat a doua mare companie de telecomunicatii din Irlanda, ESAT pentru suma de 2,5 miliarde USD.

 

Compaq va lansa un PC simplificat sub numele de iPaq.

 

Bill Gates l-a numit pe Steve Ballmer in functia de director executiv la MICROSOFT. Gates ramane presedintele Consiliului de Administratie si va prelua o functie nou infiintata - "chief software architect", pentru a se putea concentra mai mult asupra tehnologiilor viitorului. Preluarea conducerii operative de catre Ballmer era de asteptat intrucat de un an si jumatate acesta se ocupa de activitatatile de zi cu zi ale  lui Microsoft alaturi de Bill Gates.

 

BOEING a cumparat operatiunile de producere a satelitilor comerciali de la Hughes Electronics pentru suma de 3,75 miliarde USD. Dupa ce ani de zile Hughes a produs avioane si sateliti de spionaj pentru guvernul american, acum aceasta se va concentra asupra operatiilor in domeniul comunicatiilor civile.

 

Compania Warner-Lambert - producator de medicamente - se afla in discutii in vederea unei posibile preluari de catre Pfizer, care ofera 77 miliarde USD. De preluarea companiei Warner-Lambert este interesata si American Home Product care ofera 57 miliarde USD.

 

Companiile britanice Glaxo Wellcome Plc si SmithKline Beecham Plc se afla si ele in trative pentru o posibila fuziune. Noua companie va deveni cel mai mare producator de medicamente din lume. Valoarea bursiera a noii companii: 180 miliarde USD.

 

United Airlines - cea mai mare companie aeriana din lume - a anuntat ca profitul ce se va inregistra in acest an va fi mai mic decat se astepta datorita cresterii pretului carburantului si a cheltuielilor cu forta de munca.

 

Adresa Internet business.com s-a vandut pentru 7,5 milioane USD in luna noiembrie. Pentru america.com se cer 10 milione USD. Cele mai bune denumiri s-au vandut demult. Cei care reglementeaza piata Internet au in vedere infiintarea de domenii de tip .info si .shop, pe langa cele existente ( .com, .net, .org)

 

BMW a raportat un profit brut de 4,5 miliarde DEM aferente marcii BMW si pierderi de 2,5 miliarde DEM aferente marcii Rover pentru anul 1999. Fata de anul 1998 profitul inregistrat pentru marca BMW a crescut dar au crescut si pierderile inregistrate de Rover. Restructurarea companiei Rover se dovedeste dificila insa compania germana are ca obiectiv stoparea pierderilor la Rover de abia in anul 2002.

 

RENAULT detine 4,3% din piata mondiala de autoturisme ea reusind sa vanda in 1999 un numar de 2,29 milioane automobile.

 

Compania AMIGA, care a debutat in 1982 cu productia de platforme de jocuri, a luat un nou start sub conducerea unui fost director de marketing Gateway, Bill McEwen. Amiga a semnat un parteneriat strategic cu compania britanica Tao Group, producatoare de software pentru dezvoltarea de soft care sa poata fi folosit pe computerele Amiga.

 

Compania franceza GROUP DANONE, va deveni a doua mare companie de imbuteliat apa de pe piata Americana dupa preluarea companiei McKeeson Water Products, pentru suma de 1,1 miliarde USD.

 

E u r o p a

Europa nu inregistreaza acelasi boom al afacerilor desfasurate pe Internet. Efortul europenilor pentru a prinde din urma avantul American va trebui intensificat. Acesta este mesajul participantilor la conferinta Europa in Economia bazata pe Internet desfasurata la o zi dupa ce AOL si TIME WARNER a anuntat mega-fuziunea.

 

F o c u S U A

In luna noiembrie companiile americane au investit in echipamente 452 milioane USD, cu 18% mai putin decat in luna octombrie si cu 7% mai putin decat in luna noiembrie 1998. Pana in noiembrie investitiile in echipamente au fost de 5,2 miliarde USD cu 28% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 1998.

 

S t a r e a  L u m i i

Uniunea Europeana si Japonia fac eforturi pentru a demara o noua runda de negocieri a Organizatiei Mondiale a Comertului.

 

India a fost de acord cu deschiderea pietei sale interne pentru companiile straine care opereaza in industriile textile, alimentara si bunuri de larg consum.

 

Consumatorii din toata lumea se pot astepta la cresterea preturilor produselor electronice si a calculatoarelor in urmatorii 2-3 ani. Motivul este cererea mult mai mare decat oferta, ce se inregistreaza in industria producatoare de chip-uri. Specialistii sustin ca profiturile obtinute in urma cresterilor de pret vor fi directionate catre construirea unor noi facilitati de productie si investitiilor in tehnologie ceea ce va duce la produse mai bune si in final la scaderea preturilor.

 

T e h n o l o g i i

GENERAL MOTOR a oprit deocamdata productia autoturismelor propulsate electric, EV1. GM isi va concentra eforturile asupra producerii unor autoturisme propulsate cu un sistem hybrid, electric si combustibil, sistem ce foloseste hidrogenul pentru a produce electricitate.

 

FORD va lansa propriul autoturism propulsat electric sub numele de TH!NK. TH!NK este numele unui alt automobil electric norvegian, cumparat de FORD anul trecut. Noul automobil va fi vandut prin reteaua de dealeri si prin Internet.

 

Pentru al 7-lea an consecutive in 1999, IBM a inregistrat cel mai mare numar de brevete: 2756. Majoritatea brevetelor sunt in comeniul electronicii. Jumatate dintre ele sunt deja folosite de alte companii ele generand profituri suplimentare pentr IBM.

 Copyright (c) Simplu Consulting 2000

Simplu Business Newsletter (sm) asteapta parerea si sugestiile tuturor clientilor potentiali referitoare la continutul acestui servicii la adresa: newscenter@simplu.dnttm.ro

Simplu Business Newsletter (sm) este un serviciu gratuit.

In cazul in care considerati util acest serviciu va rugam recomandati-l prietenilor si partenerilor dumneavoastra de afaceri ! Transmite-ti-le acest mesaj forward !

In cazul in care nu mai doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimiteti un mesaj cu continutul: ''nu mai doresc sa primesc acest serviciu'' la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro !

An 2 - nr.2/ 17 ianuarie 2000 (nr.37)

prima pagina

 

Serviciu distribuit la peste 3.500 de recipienti via e-mail!

(C) Copyright Simplu Consulting 2000