Contactati-ne! - SIMPLU Business Newsletter este AICI !

 

Date la zi despre evolutia economica a Romaniei


Curs Valutar

Rata inflatiei

Rata somajului

PIB

Comert Exterior

Productia industriala

Rating


ABONAMENTE

Email:
Aboneaza-ma!      Anulare abonament

Stimati cititori,

Pentru a primi  serviciul nostru de stiri via e-mail TREBUIE SA VA ABONATI, folosind casuta de subsciere de mai sus!

Va multumim pentru ca apreciati serviciul nostru. 

Simplu Business Newsletter Team 

 

                                 Focus ROMANIA

 

C o m p a n I I 

Guvernul a hotarat acordarea conditionata a unor facilitati companiilor CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS si SOLECTRON ROMANIA, ambele din Timisoara. Acestea nu vor platii TVA si taxe vamale pentru importurile de echipamente si vor fi de asemenea scutite de plata TVA in cazul achizitionarii de echipamente de pe piata interna pe o perioada de 5 ani. In schimb CONTINENTAL va majora capitalul companiei din Timisoara cu 50 de milioane de USD, se angajeaza ca fabrica sa produca la parametrii normali de functionare pana in anul 2004,  si sa creeze cel putin 500 de noi locuri de munca. De asemenea va sprijinii crearea unei sectii de tehnologia anvelopelor in cadrul Universitatii Tehnice Timisoara (UTT). La randul sau SOLECTRON va crea 6500 de noi locuri de munca in domeniul inaltei tehnologii si va colabora pentru dezvoltarea sectiilor cu profil electronic din cadrul UTT

 

Dupa anuntarea acordarii facilitatilor catre CONTINENTAL, TOFAN GRUP, o companie romana producatoare de anvelope a solicitat facilitati similare deoarece are in derulare investitii echivalente celor germane. Vor urma probabil si alti investitori romani si straini care vor solicita tratament egal.

 

Carpathian Mining Limited (CML) este interesata sa achizitioneze 70% din  SC Transgex Cluj, o societate care activeaza in domeniul explorarii si exploatarii miniere. CML intentioneaza sa investeasca 5 milioane de dolari in Transilvania, daca oferta sa va fi acceptata de catre FPS.

 

Compania PRODPLAST Bucuresti, producatoare de mase plastice, a anuntat un profit brut de 21 miliarde de lei la o cifra de afaceri de 210,3 miliarde lei. Compania a alocat platii dividendelor 13,7 miliarde lei si va plati 3000 lei pe actiune.

 

Compania de panotaj Churchill Media a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in Romania in acest an 5 milioane de USD, pentru construirea a 3000 noi panouri, care se vor alatura celor 800 deja existente.

 

Din 24 aprilie, un nou program de stiri, de luni pana vineri, ora 22.30, TVR1. Producator: Academia Catavencu.

 

G u v e r n a m e n t a l e

Dupa ce Financial Times si Standard and Poor’s anuntau iminenta incetare de plati a Romaniei, scandalizand autoritatile de la Bucuresti, prestigioasa revista economica The Economist se alatura acestora, publicand in articolul de fond stirea dupa care Romania si-ar fi renegociat contractile de obligatiuni. Romania nu si-a renegociat aceste contracte, ci mai mult, in luna ianuarie BNR a platit in avans 150 de milioane de USD reprezentand cc.75% din contravaloarea unei obligatiuni lansate de RENEL in 1997 cu scaenta in 2001.

 

Domeniile catre care vor fi canalizate fondurile atrase de Romania, in valoare de 395 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii sunt urmatoarele: reabilitarea retelei de incalzire urbana a municipalitatii Cluj-Napoca - 3,5 milioane euro, continuarea si incheierea lucrarilor de constructie la autostrazile situate pe coridorul paneuropean IV - 210 milioane euro, modernizarea retelei de tramvai din Bucuresti - 63 milioane euro, modernizarea retelei de tramvai din Timisoara - 19 milioane euro, reinnoirea materialului rulant si imbunatatirea infrastructurii pentru metroul bucurestean - 60 milioane euro, achizitionarea aparatelor de zbor tip ATR 42 pentru TAROM si repunerea in functionare a hangarului de intretinere al Aeroportului Otopeni - 40 milioane euro.

 

Guvernul Romaniei a hotarat ca este timpul ca SIDEX Galati sa fie cat mai urgent privatizata deoarece se afla intr-o situatie financiara extrem de grea. Cauzele acestei situatii au fost identificate ca fiind: erorile de management si incorectitudinea contractelor care au fost incheiate cu diferiti parteneri de afaceri. Prima masura se pare ca va fi fuzionarea combinatului siderurgic cu centrala electrotermica ce serveste exclusiv combinatul. SIDEX functioneaza sub pragul de rentabilitate, producand doar 11 mii de tone de otel pe zi fata de 12 mii de tone la cat este stabilit acesta.

 

Guvernul a reglementat modalitatea de plata a taxei pe valoarea adaugata si regimul scutirilor de la aceasta. Regiile autonome care efectueaza lucrari de construire, intretinere si modernizare a drumurilor si podurilor de interes judetean si comunal nu vor plati taxa pe valoarea adaugata pentru aceste servicii. Sunt scutite de TVA unitatile autorizate sa desfasoare activitati sanitare, inclusiv veterinare, sau de asistenta sociala. Nu vor intra in sfera de aplicare a acestei taxe societatile de asigurare, pentru sumele incasate de la asigurati si nici activitatile de taximetrie efectuate de persoane fizice autorizate. Editarea si tiparirea de carti si manuale scolare, programele de radio si TV, precum si productia de filme ce vor fi difuzate la televizor sint scutite de TVA. Nu insa si incasarile pentru reclama si publicitate. Nu se va plati TVA pentru vehiculele necesare invalizilor, pentru produsele ortopedice, pentru uniformele necesare copiilor din invatamintul prescolar si primar si pentru articolele de imbracaminte si incaltaminte rezervate copiilor in virsta de pina la un an.

 

Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) va organiza o licitatie pentru desemnarea unei institutii financiare care sa incerce recuperearea unor creante aflate in portofoliul agentiei in valoare de 2000 de miliarde de lei. AVAB a reusit recuperarea a doar 900 de miliarde de lei (610 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2000) din cele 40.000 de miliarde de lei reprezentand credite neperformante.

 

R e l a t I I   I n t e r n a t I o n a l e

Camera de Comert si Industrie a Romaniei va sprijini punerea in practica a unui proiect pentru realizarea unui parc industrial in municipiul Craiova, impreuna cu UNIDOL/ITPO - Centrul Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industriala - Oficiul de Promovare a Investitiilor si Tehnologiilor din Tokyo. Investitia initiala a fost calculata la aproximativ 300 milioane de dolari si viza crearea facilitatilor de dezvoltare a industriei alimentare si textile. Reprezentantul UNIDO, Masayoshi Matsushito, a propus reorientarea profilului catre productia de componente auto si, in general, catre procese cu valoare adaugata mare, avand in vedere potentialul zonei, capacitatile industriale deja existente si mai ales investitiile grupurilor Daewoo si Renault din apropiere.

 

B a n c I 

BNR a efectuat, saptamana trecuta, plata unor credite in valoare de peste 400 de milioane de dolari, reprezentand un credit contractat de la Banca Chinei, in valoare de 100 de milioane de dolari, si doua credite de 160 de milioane de dolari fiecare, angajate de Romania la sugestia FMI.

 

S t a t I s t I c I

 

In lunile ianuarie si februarie, Romania a exportat costume pentru femei si barbati, reprezentand 12,5% din totalul exporturilor, uleiuri minerale, 6,2%, produse laminate din fier sau otel, 4,8%, mobilier, 4,1%, cherestea 3%. Valoarea exporturilor in primele doua luni ale anului 2000, au atins 1,53 miliarde USD, cu 26,2% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

 

In perioada ianuarie-februarie, exporturile romanesti s-au indreptat spre: Italia (23,3% din totalul exporturilor), Germania (17%) si Marea Britanie (6%).

 

Produsele importate au fost: uleiuri brute si din petrol, gaz de sonda si alte hidrocarburi gazoase, uleiuri din petrol, altele decat cele brute, circuite integrate, fire, cabluri si conductori electrici izolati.

 

Importurile in perioada ianuarie-februarie au provenit din: tot Italia (19% din totalul importurilor), Germania (15,5%) si Federatia Rusa (13%). In primele doua luni din acest an, importurile au fost in valoare de 1,62 miliarde USD in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

In luna februarie 2000, deficitul comercial inregistrat a fost de 7,2 milioane de dolari, fata de 104 milioane dolari in februarie 1999.  Deficitul cumulat de la inceputul acestui an este de 92,4 milioane dolari, fata de 276,3 milioane dolari in perioada similara din 1999.

 

Valoarea exporturilor in luna februarie a fost de 837 milioane de USD - cel mai mare volum lunar de export inregistrat dupa anul 1990- cu 20,6% mai mare decat in luna ianuarie si cu peste 34% mai mare decat in luna februarie 1999.

 

Importurile in luna februarie au fost in valoare de 844,2 milioane de USD, cu 8,4% mai mari decat in luna ianuarie si cu 15,9% mai mari decat in februarie 1999.

 

Structura exportului scoate in evidenta faptul ca Romania continua sa exporte produse cu valoare adaugata incorporata mica:

- articole de imbracaminte (19%),

- fonta, fierul si otelul (8,2%),

- incaltaminte (7,9%)

- combustibili si uleiuri minerale (7,3%)

 

Evolutia datoriei externe totale a Romaniei, pe cap de locuitor, in USD/loc:

1990:   0

1991:   91.1

1992:   142.2

1993    186.7

1994:   244.7

1995:   285.8

1996:   369.1

1997:   421.5

1998:   435.8

1999:   382.5

2000:   444.4

 

Ponderea sectorului privat in formarea Produsului Intern Brut (PIB) - in procente:

1990:   16.4

1991:   23.6

1992:   26.4

1993:   34.8

1994:   38.9

1995:   45.3

1996:   54.9

1997:   58.1

1998:   61

1999:   61.5

 

Valoarea la data de 21.04 a principalelor 5 fonduri mutuale si evolutia lor fata de inceputul anului:

Nume fond               valoare            %

FNI                             96.100           41.01

FNA                           29.220          27.91

CAPITAL PLUS         16.462          20.63

FIG                            12.260          20.02

FIDE                       615.009          19.89

Evolutia cursului de schimb dintre ROL si principalele valute in ultima saptamana:

data              1 USD           1 DEM           1 XEU

17.04            19737            9643             18861

18.04            19767            9712             18995

19.04            19792            9620             18815

20.04            19819            9594             18764

21.04            19854            9536             18651

24.04            19885            9532             18643

 

M e d I u l  d e  a f a c e r I

No comment: Un ofiter superior din conducerea Politiei Romane aprecia ca "evaziunea fiscala si contrabanda au luat o asemenea amploare in tara noastra, incat ele nu mai constituie simple infractiuni de frauda, de pagubire a bugetului de stat, ci deja se infatiseaza ca variante clare ale crimei organizate. (...) In ultima perioada, prin contrabanda si evaziune fiscala se intretine si se dezvolta economia subterana, fiind atrase in asemenea activitati ilicite personalitati politice, guvernanti si functionari publici cu putere de decizie, in felul acesta descoperirea faptelor si faptuitorilor devenind deosebit de dificila, de multe ori imposibila, iar sumele insusite in detrimentul bugetului statului sunt incomensurabile".

 

Principalele moduri in care se produce frauda economico-finciara in Romania:

- apelarea la credite cu garantii zero, oferite si primite prin cointeresarea functionarilor bancari.

- cecuri fara acoperire

- ordine de compensare fictive

- utilizarea de documente false

Prin recurgerea la ultima metoda, luna trecuta, o persoana a reusit sa directioneze peste 400.000 de USD din Banca Turco-Romana catre ING Barings, unde a reusit sa-I primeasca in numerar si sa dispara.

 

In luna aprilie deprecierea leului fata de dolarul American va fi in jur de 3-4%, urmarind indeaproape rata inflatiei, estimata pentru aceasta luna la 4%.

 

 

               Focus INTERNATIONAL

 

C o m p a n I I 
FRANCE TELECOM si-a imbunatatit oferta fata de furnizorii de servicii internet care sunt obligati sa foloseasca reteaua de telefonie fixa, a sa, pentru a opera pe piata. Franta este in urma altor state europene in ceea ce priveste utilizarea Internetului, poate, cred specialistii, din cauza ca exista deja serviciul Minitel, un precursor al World Wide Web-ului.

Anuntata oferta publica de actiuni T-ONLINE, facuta de DEUTSCHE TELEKOM, a avut un success neasteptat. Desii au fost cotate initial la o valoare joasa. 27 EURO, aproape de valoarea minima acceptata de vanzator, actiunile au incheiat ziua de tranzactionare cotate la 37,5 EURO, inregistrand o crestere de 39%.

Banca britanica HSBC si banca de investitii Americana MERRILL LYNCH au anuntat o intelegere cu scopul de a oferi clientilor primul serviciu on-line de operatii bancare si bursiere pentru investitorii non-americani. 

Profitul inregistrat de cea mai mare institutie financiara Americana, CITIGROUP, a inregistrat o crestere de 52% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in 1999 acesta crescuse fata de 1998 cu 70%. CITIGROUP sustine ca este cea mai profitabila companie din lume!

Compania producatoare de automobile TOYOTA a anuntat ca va infiinta o companie de servicii financiare cu un capital de 117 miliarde de yeni (1,12 miliarde USD). Din ce in ce mai multe mari companii japoneze isi diversifica activitatea intrand pe piata serviciilor financiare, urmand exemplu companiilor americane FORD si GENERAL MOTORS.

FORD a raportat o crestere a profitului de 5,1% in primul trimestru al anului 2000, comparativ cu aceeasi perioada a anului 1999, acesta atingand 2,1 miliarde USD. Pierderile inregistrate pe piata europeana au scazut, FORD anuntand ca unul din obiectivele sale este ca in acest an sa inregistreze profit pentru operatiunile sale din Europa. De asemenea au scazut si pierderile inregistrate pe piata Sud-Americana.

SIEMENS, un gigant industrial, impreuna cu ROBERT BOSH, un producator de piese auto, vor cumpara compania ATECS, o subsidiara a MANNESMANN pentru aproximativ 9 miliarde de USD, recent preluata de VODAFONE AIRTOUCH, o companie de telefonie mobila britanica.

MERRILL LYNCH a anuntat de asemenea o crestere a profitul de 70% aferenta primului trimestru a acestui an comparativ cu 1999. Valoarea actiunilor sale insa nu au inregistrat modificari spectaculoase deoarece sursele veniturilor bancii de investitii pot fi afectate de turbulentele inregistrate pe piatele financiare.

F o c u S U A
Dupa ce nu demult Bursele Americane au inregistrat un puternic soc, cand cotatiile au scazut semnificativ, in saptamana ce a trecut au inceput sa-si revina. Indicele Dow Jones Industrial a inregistrat cresteri usoare. Cotatiile Bursei NASDAQ, dupa ce au inregistrat pierderi de aproape o treime, au inceput din nou sa creasca intr-un ritm sustinut.

Deficitul balantei comerciale a Statelor Unite a atins nivelul record in luna februarie: 29,2 miliarde USD, iar indicele preturilor de consum a crescut in luna martie cu 3,7%, cel mai ridicat nivel inregistrat intre tarile dezvoltate. Rata inflatiei a crescut neasteptat, ceea ce a determinat panica pe pietele bursiere.

E u r o p a 
Rata inflatiei in zona EURO este de asemenea in crestere. Preturile au crescut cu 2,1% intre luna martie 1999 si luna martie 2000. Moneda EURO a fost cotata la cea mai mica valoare fata de dolarul American.

Bursele LONDON STOCK EXCHANGE (LSE)si DEUTSCHE Borse sunt din nou aproape de a fuziona. Bancile de investitii britanice insa manifesta inca opozitie fata de acest proiect temandu-se de costurile ridicate ce le-ar presupune adoptarea sitemului electronic de tranzactionare german la LSE. 

J a p o n I a 
Banca de investitii japoneza NOMURA INTERNATIONAL a oferit 634 de milioane de USD pentru compania de utilitati din Tara Galilor, HYDER. Oferta a fost acceptata.

Consolidarea sitemului bancar japonez continua. MITSUBISHI a anuntat ca BANK OF TOKYO va fuziona cu Mitsubishi Trust&Banking si cu alte 2 banci.

S t a r e a L u m I I 
Masurile de protejare a comertului au crescut in 1999. Anul trecut s-au inregistrat 328 de cazuri anti-dumping, fata de 232 cate s-au inregistrat in 1998. Uniunea Europeana, India si Statele Unite au acuzat in cele mai multe cazuri tari din Asia de Sud-Est si China. Jumatate in cazurile inregistrate in 1999 implica produse chimice si otel.
 

Contactati-ne la adresa de email: simplubusiness@yahoo.com

 

 

Votati-ne in Top100 !

Consultati Arhiva SIMPLU Business Newsletter

 

Actualizare saptamanala

accesari din 15 februarie 2000

(c)copyright 2000 Simplu Consulting

E-Business Development Team

4.000 recipienti

via e-m@il