Contactati-ne! - SIMPLU Business Newsletter este AICI !

 

Date la zi despre evolutia economica a Romaniei


Curs Valutar

Rata inflatiei

Rata somajului

PIB

Comert Exterior

Productia industriala

Rating


ABONAMENTE

Email:
Aboneaza-ma!      Anulare abonament

Stimati cititori,

Pentru a primi  serviciul nostru de stiri via e-mail TREBUIE SA VA ABONATI, folosind casuta de subsciere de mai sus!

Va multumim pentru ca apreciati serviciul nostru. 

Simplu Business Newsletter Team 

Focus ROMANIA

 

B a n c I
Banca Romāna pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale si Consiliul National al Īntreprinderilor Mici si Mijlocii din Romānia (CNIPMMR) au incheiat un protocol de colaborare in vederea finantarii companiilor private. BRD are peste 100.000 de clienti companii private.

 

Grupul international Alpha Bank a anuntat official schimbarea numelui Bancii Bucuresti cu Alpha Bank Romānia. Banca īnregistra, la finele anului 1999, active totale de 167.433.000 dolari si un profit net de 4.828.000 dolari. De asemenea avea reprezentante īn Bucuresti, Arad, Baia Mare, Cluj, Constanta, Iasi, Sibiu, si Timisoara. Alpha Bank are sucursale īn New York, Londra, Channel Islands, Cipru, Romānia, Bulgaria, Albania si FYROM. Grupul are īn Romānia, pe līnga Alpha Bank Romānia, si companiile Alpha Finance Romānia, care ofera servicii de brokeraj, de investment banking si de consultanta, Alpha Leasing care ofera servicii de leasing general si Danube Fund, un fond mutual international de tip multi-share care investeste īn capitalul companiilor ce activeaza īn tarile din Sud-Estul Europei.

Banca Turco-Romana a lansat o oferta publica pentru preluarea a 43,73% din compania de asigurari ASIROM. BTR ofera 13.500 lei pe actiune iar oferta se desfasoara in perioada 25 mai- 13 iunie.

 

F o n d u r I d e I n v e s t I t I I
Scandalul iscat in jurul Fondului National de Investitii (FNI) a luat amploare. Pornit initial de la zvonul ca va fi schimbat modul de calcul al activului net al unui fond de investitii, zvon lansat chiar de presedintele SOV Invest, Maria Vlas, care ulterior si-a dat demisia din functie si a parasit tara, scandalul a luat amploare cand FNI nu a mai putut onora cererile de retragere depuse de investitori. Un singur pas a lipsit pana la comiterea de fraude prin retragerea preferentiala de catre angajatii FNI a unor sume importante de bani. Doar in timpul scandalului s-a scos la iveala ca FNI incalca legea prin modul cum plasa banii investitorilor si ca mult trambitata garantare a depozitelor acesteia de catre CEC este doar o poveste de adormit investitorii. Se pare ca ramificatiile scandalului sunt mult mai profunde iar in acesta sunt implicate personae si institutii importante din Romania. FNI avea la sfarsitul lunii februarie in jur de 300.000 de investitori si raporta de o buna bucata de timp cele mai mari cresteri saptamanale ale valorii titlurilor.

 

In Romania exista la ora actuala 20 de fonduri de investitii, dintre care 17 sunt considerate cu risc scazut. Numarul total al investitorilor este in jur de 390.000 de personae dintre care doar la FNI, 300.000.

 

Riscul investitiilor in fondurile de investitii depinde de modul in care sunt investiti banii investitorilor. Cele mai sigure moduri de a investi sunt in depozitele bancare, certificate de trezorerie si actiuni cotate. Investitiile in actiuni necotate si alte active au un risc ridicat deoarece nu sunt sufficient de lichide fata de primele. Fondurile de investitii care au investit sume importante din totalul fondurilor disponibile in actiuni necotate si alte active sunt (alaturi de FNI- 44% actiuni necotate):
FNA- 28% in actiuni necotate, FIDE- 17% in actiuni necotate si 20% in alte active, Transilvania - 18%in alte active, AD - 17% in alte active, Armonia- 16% in actiuni necotate si 17% in alte active, FDI Galati- 21% in alte active si ALPHA- 99% in alte active. Faptul ca un fond de investitii plaseaza banii in alte active si actiuni necotate nu inseamna ca performantele fondului nu pot fi excelente ci indica doar un risc mai mare al investitiei.

 

C o m p a n I I
CFR Marfa a obtinut, anul trecut, un profit net de 167,7 miliarde de lei, la o valoare a veniturilor de 6.025 miliarde lei, cheltuielile cifrīndu-se la 5.770 miliarde lei. Desigur, CFR are datorii importante catre stat si catre alti parteneri de afaceri. Volumul total al marfurilor transportate de CFR Marfa īn 1999 s-a ridicat la 62,9 milioane tone, īn majoritate minereuri, zgure, cenuse, metale comune, produse petroliere, sare si sulf. CFR detine un parc de 69.000 de vagoane, īn timp ce numarul locomotivelor se ridica la 930. CFR Marfa are 28.679 salariati, fata de 30.467 la sfīrsitul anului 1998. Privatizarea CFR este prevazuta pentru anul 2001.

 

Compania ARTIC Gaiesti, producatoare de frigidere, a inregistrat pierderi de 3,8 miliarde lei pe primul trimestru al acestui an. Cifra de afaceri aferenta perioadei a fost de 169,4 miliarde lei. Cauzele principale ale rezultatelor negative au fost cresterea cheltuielilor operationale si a preturilor materiilor prime.

 

Toyota Motor Corporation a avizat favorabil montarea pe automobilele ARO a motorului Toyota 2 RZ-FE astfel incat acestea vor fi echipate cu motoare Toyota si vor putea fi comercializate in tara si in strainatate cu inscriptionarea : motorizat de Toyota.

 

P r e t u r I
De la 1 iunie, tariful mediu la energia electrica va creste cu 34%, la 861.000 lei/MWh, iar tariful la energia termica va creste cu 43,9%, la 287.000 lei/Gcal.

 

G u v e r n a m e n t a l e
Cu o saptamana inaintea reunirii Consiliului Director al FMI, Guvernul a reusit obtinerea prelungirii acordului stand-by cu aceasta institutie. Aceasta veste a fost transmisa delegatiei romane condusa de Mugur Isarescu, care a facut saptamana trecuta o vizita in capitala SUA, la Washington, de catre secretarul de stat American Dna Albright. Opinia executivului American este extrem de importanta in luarea hotararii de catre FMI astfel incat nu se asteapta surprinze neplacute din partea Consiliului Director al FMI. Decizia de prelungire a acordului are un profund caracter politic si s-a luat ignorand unele rezultate economice nesatisfacatoare ale Romaniei, rezultate de care negociatorul FMI in relatia cu Romania este nemultumit.

 

Desi Premierul roman a incercat sa schimbe opinia expertilor Stardard&Poor's asupra situatiei Romaniei, agentia de rating continua sa sustina ca Romania se afla intr-o pozitie de a intra in incapacitate de plata. Stardard&Poor's sustine ca desi Romania a depasit situatia financiara dificila din 1999, aceasta nu inseamna ca pericolele au disparut.

 

Incepand cu 1 iulie firmele romanesti care vor importa tehnologie (inclusive utilaje agricole), care ar urma sa fie folosita in procesul de productie, ar putea fi scutite de plata taxelor vamale. De asemenea vor fi scutite si materiile prime care vor fi prelucrate de utilajele importate.

 

Guvernul mai are in vedere modificarea cotei de TVA (la 16%) si cresterea cotei deductibile la impozitul pe salarii. De asemenea se pare ca va fi anulata taxa de 2-4% perceputa la produsele agroalimentare si va fi eliminat impozitul pe titei si gaze precum si fondul energetic.

 

S t a t I s t I c I
Salariul mediu net pe economie in luna aprilie a fost de 2.135.867 lei, in crestere cu 12% fata de luna martie. Salariul mediu net in sectorul financiar bancar a fost de: 6,8 milioane lei, din asigurari de: 5,9 milioane lei, din termoficare, electricitate si gaze naturale: 4,03 milioane lei. Cele mai mici salarii sunt in domeniile: productie incaltaminte, prelucrarea lemnului, confectii, mobilier si industria textila.

 

Salariul mediu real este in scadere acesta fiind in luna aprilie de 60,6% fata de octombrie 1990 si 94,4% fata de decembrie 1999.

 

Valoarea la data de 26.05 a principalelor 5 fonduri mutuale si evolutia lor fata de inceputul anului:
Nume fond valoare                     %
FNI              103.720              52.19- suspendat
FNA              31.140              36.31
CAPITAL PLUS  17.433          27.74
FIDE            649.711             26.65
FIG               12.830              25.60
FCEx          168.080              24.39

                 

Evolutia cursului de schimb dintre ROL si principalele valute in ultima saptamana:
data              1 USD            1 DEM              1 XEU
22.05              20494              9359              18304
23.05              20540              9447              18477
24.05              20553              9593              18762
25.05              20560              9569              18715
26.05              20603              9511              18601
29.05              20623              9656              18886

Focus INTERNATIONAL

 

C o m p a n I I
Saptamana trecuta a marcat o noua scadere a valorii actiunilor companiilor high-tech. Indexul NASDAQ Composit a scazut cu 5,9% intr-o singura zi si este acum cu 35% mai mic decat valoarea sa maxima inregistrata in luna martie. Si in Europa bursele au inregistrat aceeasi tendinta de scadere a valorii actiunilor companiilor high-tech. Acest lucru a determinat companii ca LETBUYIT.COM (Suedia), TISCALI (Italia), TELECITY si YES TELEVISION (Marea Britanie) sa amane planurile lor de a intra pe pietele bursiere.

UNITED PAN-EUROPE COMMUNICATIONS, o companie olandeza de cablu, care a cumparat in Romania companiile de cablu ANALOG- Timisoara si SELTRON- Cluj, a anuntat ca va renunta la achizitia companiei SBS BROADCASTING pentru 2,8 miliarde USD, in care detine deja 22% din actiuni.

Pana la urma se pare ca MICROSOFT va fi impartit in doua companii separate, una, care se va ocupa de sistemul de operare Windows si alta de dezvoltarea celorlate software-uri, precum Office si Internet Explorer. Justitia Americana va lua decizia finala in aceasta saptamana.

Compania Americana UAL, proprietara liniilor aeriene UNITED AIRLINES, a fost de accord sa achizitioneze US AIRWAYS, a sasea companiei Americana de transport aerian, pentru suma de 11,6 miliarde USD, dupa ce in 1995 negocierile in vederea fuziunii celor doua companii au esuat.

BRITISH AIRWAYS a anuntat pierderi de 393 de milioane USD. BA ar putea fuziona cu KLM Royal Dutch dupa ce discutiile acesteia cu ALITALIA au esuat.

MARK AND SPENCER, reteaua britanica de magazine, a anuntat pentru prima data ca nu va acorda dividende. Sumele vor fi folosite pentru viitoarele investitii ale companiei.

C h I n a
China a promis ca va permite fondurilor de investitii straine sa cumpere actiuni pe pietele din zonele Shanghai si Shenzhen. Anuntul s-a facut dupa ce Congresul Statelor Unite a garantat Chinei reluarea relatiilor comerciale normale.

E u r o p a
Economia Frantei si Olandei au inregistrat cele mai bune performante dintre tarile Uniunii Europene. Produsul Intern Brut al Frantei a crescut in primul trimestru cu 3,3% iar cel al Olandei cu 4.2%.

  

 sus

 

Contactati-ne la adresa de email: simplubusiness@yahoo.com

 

 

Votati-ne in Top100 !

Consultati Arhiva SIMPLU Business Newsletter

 

Actualizare saptamanala

accesari din 15 februarie 2000

(c)copyright 2000 Simplu Consulting

E-Business Development Team

4.400 recipienti

via e-m@il