RADYO FREKANSIYLA KUMANDA ETMEK

 

Bir hareketli modelimizi yaptıkta sonra en rahat biçimde ve isteğimizi en kolay şekilde yürütebileceğimiz kumanda sistemi Radyo Frekanslı Kumanda ile olabilir. Zaman ayarlı kumandalarda gidecek yeri bilemeyiz. Yalnızca işlevini ne zaman yapacağını bilebiliriz. Telli kumandalar ise bir yarım kürede dairesel hareketlere kumanda edebiliriz. Modelin küçük bir alana sığdırmak zorunda kalırız.

 

Radyo frekanslı kumandalar ise istediğiniz özgürlüğü vermektedir. Kumandanızı geliştirdikçe kumanda edeceğimiz işlevleri arttırmış olacaktır. Bazı kumandaları 4 km kadar etkili olduklarını unutmayalım.

 

Radyo Frekanslı Kumandalara çeşitli isimler verilmektedir.

  • R/C (Radio Control),
  • R/K (Radyo Kumandalı),
  • U/K (Uzaktan Kumandalı),
  • Radyo Kontrollü Kumanda.

 

Bu makalede ise Radyo Kumandalı (R/K)’yı kullanılacaktır.

 

Radyo Kumandalı Kumandaların Parçaları

 

Radyo Kumandalar aşağıdaki parçalardan oluşur.

  1. Verici,
  2. Alıcı,
  3. Bataryalar,
  4. Kristal,
  5. Servo,
  6. Elektronik ve Mekanik Hız Kontroldür.

 

Kumanda Vericisi

Radyo Kumandamızın önümüze aldığımızda çubukların, anahtarların, batarya durum göstergesi, işlevlerin gösterildiği LCD (Likit Kristal Ekran), trim tırtılları gibi elemanlar göze çarpar.

Kumanda çubukları iki veya dört eksenli ya da şekli değiştirilip direksiyon görünümlü olabilir. İki eksenli olması bir kanala; dört eksenli olması iki kanala kontrol edebildiğini gösterir.

 

Anahtarlar bir kumanda kanalını kontrol edebileceği gibi ek işlevleri de kontrol edebilir. Ek işlevler kanal karıştırıcıları (miks) , üst ve alt limit açıp kapama gibi sayabiliriz.

 

Batarya Göstergesi ile verici bataryamızın ne kadar gücü kaldığını anlamış oluruz. Hiçbir şekilde kaplama alanını veya kumanda alıcısının bataryasının durumunu ve özellikler kullandığımız modelin hızını belirtmez.

LCD ekranlar ek işlevlerin kontrolü ve proglanmasında kullanılır. Böylelikle anlaşılmaz şekilde kumanda içerisine konan anahtarlar, potlar ve soketlerden kurtulmuş oluruz. Ekran üzerinde yazan yazıları takip edilerek bir iki tuş dokunuşuyla ek işlevleri denetimini yapmış oluruz.

 

Trim ayar tırtılları ile kumanda çubuklarının konumunu ileri veya geri aktarmamızı sağlar.

 

Not: Kumanda vericisi aşağıdaki şemadaki gibi antenin yan yüzeyleri kuvvetli sinyal sahasına sahiptir. Kumanda vericisinin antenini modele göre yan duracak şekilde konumunuzu ayarlamanız gerekir.

 

Kumanda Alıcısı

 

Modelimizin üzerine monte ettiğimiz kumanda parçasıdır. Bununla kumanda vericisinden gelen frekansları servoları hareket ettirecek sinyallere dönüştürür. Genelde 4 adet AA batarya ile çalışır. Alkalin, NiCd, NiMh, Lityum bataryaları kullanılır. Kumanda Alıcı anteni frekansa uygun şekilde kesilmiştir. Bu anteni kesmek ve uzatmak alıcının iyi çalışmamasına neden olacaktır.

Kumanda Kristalleri, Servo, Bataryalar ve Hız Kontroller

 

Bu bölümü Radyo Frekanslı Kumanda Sistemlerin Elektronik Kısmı’da inceleyeceğiz.

 

Kumandaları Kanallara Göre Sınıflandırmak

 

Radyo Kumandalar kanallarına göre sınıflandırmada 2,3,4,5,6,7,8 diye ayırabiliriz. Buradaki rakamları kumanda alıcısının üzerindeki soketleri sayarak anlayabiliriz. Yalnız bir soket batarya için bırakılmış olabilir. Bu sistemde her bir kumanda bölümü için bir kanal olduğu görüşü hakimdir.

 

Bazı ülkelerde ise kanallar 4,6,8,10,12,14,16 gibi sınıflandırılır. Bu prensibi her bir kumanda bölümü iki kanal oluşturulabileceğini kabul eder. Yani bir hız kumanda bölümünde hızlanmak için bir kanal, yavaşlamak için bir kanaldır der.

 

Bu makalede ilk anlatılan kanal sistemi geçerli olacaktır.

 

Model Çeşidine Göre Kumanda Seçimi

 

Kumanda Edilecek Model

En Az Gerekli kanal

İdeal Kanal

Araba Modelciliğinde

2

3

Gemi Modelciliğinde

2

4

Uçak Modelciliğinde

3

4

Helikopter Modelciliğinde

4

5

 

Bu bölüm ile ilgili konular