ΕΝΗΜ. ΚΑΝΑΛΙΩΝ  ΚΑΝΑΛΙΑ C/KU ΜΠΑΝΤΑΣ ΚΩΔΙΚΟΙ D2-MAC ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ LINKS  LINKS ΓΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ   LINKS ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 DAILY CHANNEL NEWS  CHANNELS LIST C/KU BAND D2-MAC CODES  SATELLITE LINKS  TV LINKS  RADIO LINKS  WEATHER GREEK TV CHANNELS GREEK RADIOS GREEK MAGAZINES GREEK NEWSPAPERS ABOUT US

TESTS

ECHOSTAR AD-3000IP

Του Γιάννη-Φίλιππου Δημητριάδη

Filippos@otenet.gr

Μετά από αρκετό καιρό αναμονής έπεσε επιτέλους στα χέρια μου η ναυαρχίδα των ψηφιακών Echostar, ο 3000, (ψηφιακός-αναλογικός+2 common interface+positionner+polariser).

Επ αυτού ευχαριστώ τον φίλο Δημήτρη Κάδογλου από την ακριτική Ορεστειάδα που μου έστειλε τον δέκτη του για λίγες μέρες. Στο διάστημα αυτό, που δεν ήταν μεγάλο (4 μέρες), δεν μπορώ να πω ότι ανακάλυψα όλες τις πτυχές του δέκτη ώστε να του κάνω ένα πλήρες τέστ, τον υπέβαλλα όμως σε αρκετές δοκιμασίες, τον αναβάθμισα με το νέο λογισμικό 200 και πήρα μια πολύ καθαρή γενική εικόνα.

Αν το σύνθημα του κάθε δορυφορομανή είναι: “Υπάρχει καλύτερος δέκτης και τον θέλω!”, τότε μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι αυτήν την στιγμή για τους φανατικούς του είδους ο νέος Echostar 3000 συγκεντρώνει τα περισσότερα από όσα θα θέλαμε να έχει ένας δέκτης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος σε όλους τους επιμέρους τομείς, είναι όμως ο πληρέστερος και με διαφορά. Είναι ένας δέκτης για απαιτητικούς, σίγουρα όχι φτηνός, ενώ βέβαια πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι παίζει στην ειδική κατηγορία των ψηφιακών-αναλογικών που επιτελούν και κίνηση πιάτου, στην οποία ακόμη δεν υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι.

Σύνδεση:

Στην εγκατάστασή μου ο δέκτης πήρε την θέση του αναλογικού Echostar LT-8700 και ανέλαβε χωρίς πρόβλημα την κίνηση του πιάτου 2,4μ που διαθέτω. Ταυτόχρονα συνδέθηκε και με τον ΝΟΚΙΑ 9600 Dvb2000 με διακοπτάκι 0/12 Volt (που χειρίζεται ο ΝΟΚΙΑ). Ο 3000 συνδέθηκε με Scart από την έξοδο Scart SAT του ΝΟΚΙΑ στην δική του είσοδο Decoder λειτουργώντας ως …decoder του 9600, οπότε και η εναλλαγή ανάμεσα στους δύο γινόταν πατώντας απλά το πλήκτρο TV του χειριστηρίου του 9600 (προσπάθησα να κάνω και το αντίθετο, που σίγουρα γίνεται, αλλά δεν τα κατάφερα, ο φίλος Δημήτρης ξέχασε να μου στείλει τις οδηγίες χρήσεως του δέκτη). Ταυτόχρονα στην εγκατάσταση λειτουργούσε και ο Echostar 2500 που διαθέτω, ο οποίος τροφοδοτείται από έναν απλό διακλαδωτή σήματος, με προτεραιότητα σ αυτόν, όταν είναι ανοιχτός.

Πρέπει να αναφέρω λίγα για την κίνηση του πιάτου:

Η διαδικασία είναι η κλασσική της Echostar (8700-2500), δηλαδή αφού γίνουν οι συνδέσεις του μοτέρ πηγαίνουμε στο Antenna configuration και ορίζουμε πρώτα το Ανατολικότερο και το Δυτικότερο όριο κίνησης του μοτέρ. Στην συνέχεια μπορούμε να βρούμε τους δορυφόρους είτε χειροκίνητα (που δεν συνιστάται) είτε με την διαδικασία Auto Sat, κατά την οποία αφού επιλέξουμε έναν ανατολικό, έναν κεντρικό και έναν δυτικό δορυφόρο (μπορούμε να βασιστούμε και σε αναλογικά κανάλια γι αυτό), ο δέκτης βρίσκει τις θέσεις όλων των υπόλοιπων που θα ζητήσουμε να απομνημονεύσουμε και μάλιστα τους τοποθετεί σε ένα τόξο (που παρίσταται με ευθεία) στο οποίο βλέπουμε τα όρια του μοτέρ, τους τρείς δορυφόρους που επιλέξαμε και την σχετική θέση κάθε άλλου που βάζουμε στην μνήμη.

Μπορούμε ακόμη να αποθηκεύσουμε και δορυφόρους πέρα από τους ακραίους που βάλαμε, αρκεί να μην περνάμε τα όρια του μοτέρ (στην περίπτωση αυτή όμως μετακινούμαστε χειροκίνητα και όχι αυτόματα). Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε και νέους δορυφόρους (μέχρι 50 σύνολο), ενώ μπορούμε και να αλλάξουμε την τροχιακή θέση κάποιων δορυφόρων (για παράκεντρη μπάντα C πχ)

Αναβάθμιση:

Την πρώτη μέρα είδα τον δέκτη πριν τον αναβαθμίσω (βερσιόν 100) και όπως έγραψα στο Satleo υπήρξε πλήρης άρνηση στην απομνημόνευση της β συχνότητας της ΝΟΒΑ (12,169 οριζ) καθώς και έλλειψη ηλεκτρονικού οδηγού, έστω και Αγγλόφωνου, του Ελληνικού πακέτου. Υπήρχε επίσης μια σχετική αργοπορία στην μετακίνηση ανάμεσα σε κωδικοποιημένα κανάλια. Την δεύτερη μέρα κατέβασα από το site της εταιρείας (www.echostar.nl) την νέα βερσιόν 200, αλλά και τον νέο loader (Echostar new). H αναβάθμιση διήρκεσε ακριβώς 29 λεπτά και έγινε με απλό καλώδιο νουλ μόντεμ (ίδιο με των ΝΟΚΙΑ), σε αντίθεση με τον 2500 που απαιτεί ειδικό καλώδιο που δεν βρίσκεται στο εμπόριο.

Οφείλω να ομολογήσω πως η αναβάθμιση έλυσε και τα 3 προβλήματα που είχα παρατηρήσει, η β συχνότητα της ΝΟΒΑ φορτώνεται (αν και αργεί, πρέπει όμως να είναι η πλέον φορτωμένη συχνότητα σε δορυφόρο), υπάρχει πλέον Αγγλικός ηλεκτρονικός οδηγός NOVA (όταν δίνει το κανάλι) και το ζάπινγκ στα κωδικοποιημένα έγινε γρηγορότερο.

Αναβάθμιση από δορυφόρο δεν υπάρχει, δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει στο μέλλον.

Στην συνέχεια και κατά τα πρότυπα του ανάλογου κράς τεστ για τον 9800 που έκανα στα τέλη Ιανουαρίου θα απαριθμήσω τα υπέρ και τα κατά του δέκτη σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, δηλώνοντας βέβαια προκαταβολικά ότι δεν έχω δει όλους τους δέκτες που κυκλοφορούν, έχω πάντως δει αρκετούς της λεγόμενης “υψηλής κατηγορίας”, που είναι άλλωστε και αυτή που με ενδιαφέρει προσωπικά σαν φανατικό καταναλωτή δορυφορικών.

Αυτήν την φορά όμως δεν θα χωρίσω την λίστα σε Υπέρ και Κατά, αλλά θα παραθέσω ένα-ένα τα υπό μελέτην σημεία, τοποθετώντας τον δέκτη στην θέση που πιστεύω ότι κατέχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

CRASH TEST

1.Εικόνα: Πολύ καλή, λίγο υπολείπεται του κορυφαίου ΝΟΚΙΑ 9800, είναι πάντως καλύτερη από πολλούς άλλους (συμπεριλαμβανομένου και του 2500)

2.Ήχος: Επίσης πολύ καλός, όχι πάντως κορυφαίος, ενώ υπάρχει και ψηφιακή έξοδος ήχου s/pdif για καλύτερες εγγραφές σε ψηφιακά μέσα (χωρίς υποστήριξη dolby digital)

3.EPG: Μετά την αναβάθμιση ηλεκτρονικός οδηγός με Λατινικούς χαρακτήρες εμφανίστηκε παντού όπου υπήρχε, ενώ το χαρακτηριστικό τρυκ εδώ είναι ότι διαβάζοντας τις πληροφορίες προγράμματος (τρέχον και επόμενο), συνεχίζετε να βλέπετε το κανάλι σε μικρή οθονούλα (για να μη χάνετε την συνέχεια!)

4.Ετοιμη βάση δεδομένων η οποία ανανεώθηκε με την αναβάθμιση (για να την λάβουμε όμως κάνουμε ένα reset factory). Πρόκειται για την πληρέστερη που έχω δει σε δέκτη και ήταν το πολύ 20 ημερών! Με αυτόματη σάρωση στους HOT BIRD φόρτωσα 515 κανάλια και 272 ραδιόφωνα (νέο ρεκόρ), στους ASTRA 1 311 κανάλια και 192 ραδιόφωνα, ενώ στον Turksat 1B φορτώθηκαν αυτόματα 14 SCPC κανάλια (λείψανε 3-4 στα οποία είχαν αλλάξει δεδομένα εν τω μεταξύ) και φυσικά μιλάω για ψηφιακά κανάλια, τα αναλογικά των δύο πρώτων φορτώθηκαν αυτόματα και με τα ονόματά τους! Στους HOT BIRD πρόσθεσα χειροκίνητα την πολύ πρόσφατη συχνότητα 11,977 οριζ του πακέτου Stream.

Χωρητικότητα: Η πληρότητα αυτή θα ικανοποιήσει μάλιστα και τους λιγότερο φανατικούς χρήστες που δυσκολεύονται με τις χειροκίνητες ανιχνεύσεις ενώ στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι η συνολική χωρητικότητα του δέκτη είναι για 4000 ψηφιακά κανάλια, 1000 ψηφιακά ραδιόφωνα, 700 αναλογικά και όλα αυτά από 999 διαφορετικούς πομπούς, δηλαδή η μεγαλύτερη γνωστή χωρητικότητα αυτή την στιγμή.

5.Μενού: Ανανεωμένα και καλαίσθητα, με την λογική των υπομενού, αλλά το σημαντικότερο πολύ γρήγορα και με δυνατότητες πάρα πολλών διαφορετικών ρυθμίσεων, επιλογή από 8 γλώσσες καθώς και ειδικές βοηθητικές ενδείξεις σε κάθε μενού με το πλήκτρο info που σας καθοδηγούν πώς να προχωρήσετε. Το εγχειρίδιο χρήσης δεν μου έλειψε πολύ, ενώ πρέπει να σημειώσω και τα 4 χρωματικά πλήκτρα του χειριστηρίου που επιτελούν διάφορες λειτουργίες κατά περίπτωση.

6. Χειριστήριο: Εντελώς ανανεωμένο και με την μοναδική πρωτοτυπία να αναγνωρίζει αυτόματα τις άλλες συσκευές που διαθέτετε! Τα πρώτα δέκα λεπτά χρήσης του δέκτη δοκίμασα όλα τα πλήκτρα, όπως συνηθίζω, και με έκπληξη είδα κάποια στιγμή να εμφανίζονται στην οθόνη τα μενού της τηλεόρασής μου, καθώς είχα φαίνεται πατήσει το ειδικό πλήκτρο TV! Υπάρχουν και τα VCR-SAT (με το τελευταιο επιστρέφουμε στην λειτουργία του δέκτη), αυτό του βίντεο όμως δεν το δοκίμασα, καθώς δεν είχα ελεύθερο scart για να συνδέσω τον δέκτη (υποθέτω ότι έτσι επικοινωνεί βασικά). Το χειριστήριο είναι πολύ όμορφο, βρήκα όμως ότι ή αυτό έχει πολύ μικρά πλήκτρα (και με μικρές αποστάσεις), ή εγώ έχω πολύ μεγάλα δάχτυλα καθώς μάλιστα πατάω τα πλήκτρα με τον αντίχειρα. Άλλο ένα θετικό ότι ακόμη και στην λειτουργία SAT αυξομειώνει τον ήχο της τηλεόρασης σε όλη του την έκταση, ενώ δεν του λείπει τίποτε σημαντικό (κουμπάκι υπότιτλων, αλλαγής υποφέρουσας ήχου, ηλεκτρονικού οδηγού, εναλλαγής καναλιών-ραδιοφώνων, favorite, mute, τα 4 χρωματικά πλήκτρα, info, και βέβαια τα κλασικά menu, exit, channel up-down, τα 4 βελάκια γύρω από το ΟΚ, τα αριθμητικά, της έντασης και ένα νέο κουμπάκι view που δεν μπόρεσα να ανακαλύψω τι ακριβώς κάνει!).

Πάντως όλες οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται και από τα κουμπάκια της πρόσοψης (σημαντικό για την περίπτωση που χάσετε το χειριστήριο).

7. Ταξινόμηση καναλιών ανά δορυφόρους-Κίνηση: Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η μεγάλη υπεροχή της Echostar σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όλα τα κανάλια ταξινομημένα στους δορυφόρους τους και αν θέλετε βάζετε και κάποια βασικά στα αγαπημένα. Ονόματα δεν θα πώ, αλλά έχω δει αρκετούς δέκτες που ενώ διαθέτουν positioner για κίνηση πιάτου ή δουλεύουν μοτέρ με DiSEqC (άρα απευθύνονται σε χρήστες με κινητή κεραία), βάζουν τα κανάλια όλα χύμα σε μια ενιαία λίστα και άντε μετά να τα βρείτε! Όχι κύριοι, ο σωστός τρόπος είναι αυτός, πρώτα επιλέγουμε τον δορυφόρο με το πλήκτρο SAT και τα βελάκια και πατώντας το ΟΚ το πιάτο πηγαίνει και καρφώνεται στον δορυφόρο που καλέσαμε, δείχνοντας το τελευταίο κανάλι που είχαμε δει σ αυτόν. Μετά κινούμαστε μόνο μέσα στα κανάλια του ιδίου δορυφόρου.

Στο σημείο αυτό η μόνη έλλειψη που βρήκα ήταν κάποια δυνατότητα εύκολης μικρορύθμισης του κεντραρίσματος (χωρίς να μπούμε βαθειά στα μενού), ή ακόμη και το sat focus που κάνει ο αναλογικός 8700, αν και η ακρίβεια ήταν καλή και με σωστή αρχική ρύθμιση των δορυφόρων δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα μικρορύθμισης.

Η αποθήκευση των καναλιών γίνεται με την σειρά των συχνοτήτων (από τις χαμηλότερες στις υψηλότερες) και μπορεί φυσικά να αλλαχθεί.

DiSEqC υποστηρίζεται η βερσιόν 1.0

8. Edit: Δυνατότητα πολύ γρήγορης διαγραφής καναλιών/ραδιοφώνων (δύο φορές το κόκκινο κουμπί και μετά το επόμενο στην λίστα), αλλά και διαγραφής συχνότητας ή δορυφόρου.

9. Refresh: Εδώ έχουμε έλλειψη, δεν υπάρχει ανανέωση σε χειροκίνητη ανίχνευση, τα κανάλια αποθηκεύονται εκ νέου στο τέλος της λίστας και αν υπάρχει ένα μόνο νέο, πρέπει να το μετακινήσετε χειροκίνητα και να διαγράψετε τα υπόλοιπα (ευτυχώς αυτό πλέον γίνεται πολύ γρήγορα). Θα πρέπει να προσεχθεί σε επόμενη αναβάθμιση (υπάρχει στον ανταγωνισμό), ενώ βέβαια σε αυτόματη σάρωση γίνεται πλήρης ανανέωση (σβήνουν τα παλιά του δορυφόρου και ξαναγράφονται όλα, δεν συνιστάται όμως αν έχετε κάνει πολλές αλλαγές στις θέσεις των καναλιών).

10.Εναλλαγή μεταξύ κωδικοποιημένων: Μετά την αναβάθμιση γίνεται γρήγορα, αν και βέβαια όχι ακαριαία, πάντως δεν προβληματίζει. Η εναλλαγή ανάμεσα στα ελεύθερα είναι ταχύτατη και ακόμη και τα συνεχή SCPC κανάλια όπως πχ στον Turksat 1B, εμφανίζονται σχεδόν μόλις τα καλέσουμε (σε αντίθεση με πολλούς άλλους, όπως και στον 9600 που πρέπει να περιμένουμε).

11.Πληροφορίες δεδομένων για το κανάλι που βλέπεις: Υπάρχουν μέσα από το Advanced Menu/Edit TP, δεν είναι πάντως άμεσης πρόσβασης, ούτε καλύπτουν τα πάντα.

Αν το κανάλι είναι κωδικοποιημένο (σε σύστημα για το οποίο δεν διαθέτετε μοντούλα) θα λάβετε στην οθόνη “scrambled signal”, αν είναι σε σύστημα που διαθέτετε μοντούλα, αλλά όχι την κάρτα “you have no rights to watch this program” και αν απλά δεν υπάρχει επαρκές σήμα η οθόνη θα δείξει “no signal”.

12.Φόρτωμα καναλιών: Ταχύτατο, είτε σε αυτόματη σάρωση, είτε σε χειροκίνητη. Με τους HOT BIRD καθάρισε σε 3-4 λεπτά περίπου! Και μέσα στις λίστες των καναλιών η μετακίνηση είναι ταχύτατη.

Σε χειροκίνητη ανίχνευση δεν χρειάστηκε ποτέ pids (μπορούν όμως να μπουν), αλλά δεν υπάρχει αυτόματο Symbol Rate (που οφείλετε να γνωρίζετε και ο 9600 διαθέτει), μόνο αυτόματο FEC.(SR 2-32 Ms/s, καλύπτει όλα τα SCPC).

Έχουμε ακόμη διπλή μπάρα σήματος (όπως και στον 2500) για επίπεδο ισχύος και επίπεδο ποιότητας σήματος, πολύ χρήσιμη.

13. Ονοματοδοσία: Πολύ πρωτότυπος και εύχρηστος τρόπος ονοματοδοσίας (που ισχύει και για το ψηφιακό και για το αναλογικό τμήμα), μάλλον θα αποτελέσει υπόδειγμα για αντιγραφή και από άλλους. Βασικά βγαίνει ένα ειδικό πολύχρωμο πληκτρολόγιο και επιλέγετε τα γράμματα ή σύμβολα ένα ένα.

14. Τελετέξτ από την τηλεόραση (VBI), όπως όλοι οι σύγχρονοι δέκτες (ήρθε η ώρα πετάξετε το παλιό μοντέλο που δεν έχει).

15. Μπάντα C-NTSC: Και στον τομέα αυτόν οι δορυφορομανείς καλύπτονται άριστα. Λόγω έλλειψης χρόνου την μπάντα C απλά την τσέκαρα, εγώ θα ξαναζητήσω από κάποια εταιρεία χωριστή είσοδο σήματος για μπάντα C (δεν υπάρχει σε κανένα δέκτη, εκτός κι αν εδώ δεν συνδέσουμε το αναλογικό τμήμα και χρησιμοποιήσουμε αυτή την είσοδο, αλλά μόνο για τα αναλογικά αυτής της μπάντας.)

16. Εξοδος RF , η συχνότητα ρυθμίζεται από μενού, χρήσιμο για διανομή σε άλλη τηλεόραση (αλλά μονοφωνικά).

17. Ευαισθησία: Άλλο ένα πλεονέκτημα του δέκτη, σε σύγκριση τουλάχιστον με τον ΝΟΚΙΑ 9600. Υπερτερεί στις οριακές λήψεις και βέβαια το Τουρκικό Discovery στις 10 Ανατολικά το δείχνει κανονικότατα (ανεξήγητα, όλοι οι 9600 έχουν πρόβλημα μ αυτό, ανεξαρτήτως κεραίας).

18. Σύνδεση με υπολογιστή για σεττινγκς: Ε λοιπόν, αφού επέστρεψα τον δέκτη ανακάλυψα στο δίκτυο το εντελώς νέο πρόγραμμα Edit 3000 του Γερμανού Wolfgang Litzinger στα Αγγλικά (που ήδη δίνω από την σελίδα, αλλά και τις συνεργαζόμενες των Κλώντζα, Ζαζόπουλου, Ρούσσου). Ο κατασκευαστής του ζητά 59 μάρκα για registration, δεν είχα πλέον τον δέκτη για να το δοκιμάσω, μοιάζει όμως παρόμοιο με το αντίστοιχο για ΝΟΚΙΑ του ιδίου δημιουργού. Η διάδοσή του βέβαια σημαίνει κάποια στιγμή έτοιμα σέττινγκς από το δίκτυο, καθώς και γενικότερη ευρεία διάδοση και υποστήριξη του δέκτη, γεγονός πολύ σημαντικό για τον υποψήφιο αγοραστή.

DOWNLOAD THE SETTINGS IN ZIP FORMAT

19. Μοντούλες-κάρτες: Δοκιμάστηκε με Irdeto-Viacces και όλα λειτούργησαν στην εντέλεια, ενώ από αξιόπιστη πηγή μαθαίνω ότι ήδη υποστηρίζει την νέα μοντούλα Seca/Astoncrypt.

20. Hardware: Δεν λείπει τίποτε, πλήν της υπερβολικής ίσως απαίτησής μου για ιδιαίτερη είσοδο μπάντας C (γίνεται η δουλειά και με διακοπτάκια) και του SCSI (που μόνο ο 9600 διαθέτει, αλλά ελάχιστοι χρησιμοποιούν).

Εχουμε λοιπόν και λέμε: 3 Scart, είσοδο-έξοδο RF, RCA Video-Audio R-L, S/PDF, 0/12 Volt, RS 232, κουμπάκι on/off, και όλα τα απαιτούμενα για κίνηση οποιουδήποτε μοτέρ και για λειτουργία μηχανικού και μαγνητικού πολαρότορα.

Αφησα τελευταίες τις εισόδους-εξόδους σήματος. Στον δέκτη που είχα υπήρχαν 1 είσοδος ψηφιακού τμήματος, μία έξοδος και μία είσοδος αναλογικού (εξ ού και η έλλειψη για ειδική είσοδο μπάντας C και για το τέλειο και μιάς ακόμη εξόδου για τροφοδοσία άλλου δέκτη).

Όμως σε φωτό του πίσω μέρους σε ξένο περιοδικό διακρίνεται μία ακόμη είσοδος (LNB IN), η οποία κάπου στην συνέχεια μάλλον εξαφανίστηκε! Στην ίδια φωτό όμως δεν υπήρχε ψηφιακή έξοδος, συνεπώς συμπεραίνω ότι στο τελικό στάδιο της παραγωγής η πρόσθετη είσοδος σήματος αντικαταστάθηκε από την ψηφιακή έξοδο ήχου!

21. Αναλογικό τμήμα: Εδώ η πρώτη καινοτομία σε σχέση με άλλους ψηφιακούς-αναλογικούς είναι ότι δεν χρειάζεται το πάτημα κάποιου πλήκτρου για να μπούμε στα αναλογικά καθώς τοποθετούνται στην λίστα ακριβώς κάτω από τα ψηφιακά και τα περισσότερα θα τα βρείτε έτοιμα και με το όνομά τους αφού αποθηκεύσετε τα ψηφιακά του δορυφόρου (μόνο τα Ιρανικά στις 62 Ανατολικά δεν βρήκα).

Υπάρχει ειδική ρύθμιση LT (χαμηλό κατώφλι) σε 32 βήματα, πολύ αποτελεσματικό στα δύσκολα, όχι όμως και αντίστοιχο στον ήχο (όπως ο 8700). Παρόλα αυτά με εύρος 130Mhz (το στενότερο) ο ήχος ακούγεται πολύ καλά και στα δύσκολα, ενώ υπάρχουν 4 δυνατότητες ρύθμισης contrast (video level, όπως στον 8700).

Ένα αρνητικό στο ψάξιμο είναι ότι δεν βλέπετε τίποτε μέχρι να βρει κάποιο σήμα ο δέκτης, σε κάθε περίπτωση όμως είναι εμφανής η μπάρα ισχύος σήματος που βοηθά.

Σε γενικές γραμμές και το αναλογικό τμήμα ικανοποιεί απόλυτα, ενώ μπορείτε μέσω SCART να συνδέσετε και εξωτερικό αποκωδικοποιητή D2Mac.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο δέκτης απευθύνεται πρωταρχικά σε φανατικούς της δορυφορικής λήψης και θα ήταν κρίμα να μην χρησιμοποιηθεί με μοτέρ κίνησης. Είναι δέκτης για απαιτητικούς, συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν αναλογικό (ή θέλουν να τον αλλάξουν) και καλύπτει σε μία μονάδα σχεδόν όλα όσα θα χρειαστεί ένας συστηματικός χρήστης.

Υπό την έννοια αυτή θα αντέξει και περισσότερο στον χρόνο και όλα δείχνουν ότι η υποστήριξή του θα είναι πολύ σοβαρή και η διάδοσή του ευρεία. Τα δύο slot common interface δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακά πακέτα διαφορετικής τεχνολογίας, αρκεί να υπάρχουν και οι ανάλογες μοντούλες.

Αν δεν είχαν αλλάξει το χειριστήριο….πολύ ευχαρίστως θα αντικαθιστούσα τον Echostar2500 που έχω με αυτόν (καθώς όπως καταλαβαίνετε η αλλαγή …δεν θα γινόταν αντιληπτή στο σπίτι, εμφανισιακά είναι ολόιδιοι και για τα μενού θα το έριχνα στην αναβάθμιση!).

Οι απλοί χρήστες ίσως τον βρουν λίγο πολύπλοκο, ειδικά αν σχεδιάζουν να τον εγκαταστήσουν σε κινητό πιάτο (γι αυτό είναι και οι τεχνικοί), στην συνέχεια όμως θα αποζημιωθούν από τις μεγάλες ευκολίες με την ταξινόμηση και την λειτουργικότητά του.

Οπωσδήποτε δύσκολα θα βγάλει Ελληνικό ηλεκτρονικό οδηγό και υπηρεσίες Open TV της ΝΟΒΑ, δεν υποστηρίζει dolby digital, και δεν είναι ο πρώτος στην εικόνα και τον ήχο, αλλά δεν υπάρχει δέκτης τέλειος σε όλα και πάντα κάνουμε και θα κάνουμε συμβιβασμούς.

Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως και με την ιδιότητα του φανατικού της δορυφορικής λήψης πιστεύω ότι ο ECHOSTAR 3000 είναι ο πληρέστερος δέκτης που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή, θέτοντας νέα στάνταρτς που ελπίζω να ωθήσουν και τις άλλες σοβαρές εταιρείες του χώρου μας σύντομα σε ανάλογα ή καλύτερα προιόντα!

 
 
FEATURES GENERAL

Built-in Positioner (High
Power Azimuth control
36Vdc, 5A)
Favourite channel functions
(mixed with Digital and
Analog)
On Screen Display
User Interface

Satellites
Band
VCR Timers
Volume control and audio mute
Parental lock
Radio and video mode
Channel and satellite naming
Satellite groups with
own skew settings
Exclusive EchoStar Auto
Satellite calculating
Tri Control remote which
controls SAT, TV and VCR
Channel pre-view feature
(thumbnail)

Multi lingual
Integrated Analog/Digital
Graphical User Interface
50 satellites, 999 transponders C/KU
5 timers
 
 
 
 

 

TUNER/DEMODULATOR 

LNB Control
 
 
 
 
 

0/12 V, 13/18V, 22kHz, 
DiSEqC1.0TM
Mechanical and Magnetical
Polarizer (Skew) 
IN/OUTPUTS 

Scart connectors
Cinch connectors
Digital audio output
UHF modulator
RS 232
 
 

TV, VCR, Decoder
Audio L/R, Video
S/PDIF
CH 21-69, PAL B/G, I, D/K
9-pin D-sub male 
FEATURES DIGITAL SECTION

GENERAL 

MPEG-2/DVB compliant
DVB-S IRD
Channels
OSD
Teletext
Subtitling
Aspect ratio
EPG (Electronic Program Guide)
Manual PID entry
Auto scan, network scan
and FTA scan
Auto channel and Network
search feature to find
and store the digital
channels automatically
 
 
 
 
 
 
 
 

ML@MP
5000
256 colors, full resolution
VBI re-insertion
Teletext supported
4:3, 16:9 with Pan vector
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TUNER/DEMODULATOR

Receiving frequency
IF connector

Demodulator
Symbol rate
 
 
 

950-2150 Mhz
F-type 1 input, 1 output
(IF loopthrough)
QPSK, C/KU band
2-32 Msym/s (SCPC/MCPC)
 
VIDEO

System
 
 
 

PAL, NTSC
 
DVB Common interface 

2 slots, PCMCIA type 1 and 2 housings 
 

FEATURES ANALOG SECTION 

GENERAL 

Channels
 
 
 
 


700
 
TUNER 

Receiving frequency
IF connector
IF Bandwith
Low threshold
 
 
 

900 - 2150 MHz
1 input
27MHz
3dB adjustable (32 steps)
 
VIDEO 

System
 
 
 

Pal, NTSC, SECAM
 
AUDIO 

Audio de-emhasis
 
If bandwidth
 
 
 

50 µS, 75 µS, J17 adaptive
 
130 - 500 KHz
 

You are the th hit to my site!

ΕΝΗΜ. ΚΑΝΑΛΙΩΝ  ΚΑΝΑΛΙΑ C/KU ΜΠΑΝΤΑΣ ΚΩΔΙΚΟΙ D2-MAC ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ LINKS  LINKS ΓΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ   LINKS ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 DAILY CHANNEL NEWS  CHANNELS LIST C/KU BAND D2-MAC CODES  SATELLITE LINKS  TV LINKS  RADIO LINKS  WEATHER GREEK TV CHANNELS GREEK RADIOS GREEK MAGAZINES GREEK NEWSPAPERS ABOUT US