EPILOGUE

Prologue

Characteristique

Almanaque

Låtförteckningue

Inte bara en spelningue

Covered by Sealingue

Inspiringue Sealingue

Genealogique

Epilogue

Under våren 1985 fick medlemmarna i Sealingue fullt upp med andra aktiviteter. Sealingue – som överlevt t o m ett förlorat år – tänktes klara det mesta men kom vid den här tidpunkten något i kläm. Dock fanns inga planer på att ”lägga ner”. Istället drogs riktlinjerna upp för en andra singel. Inspelningen blev av men det kom aldrig någon singel. Och sommaren 1985 flyttade Byström till Stockholm medan Uhlin samma höst drog till Umeå en sväng. Framtiden för Sealingue var oviss men de upplöstes aldrig formellt. På Musikhusets julfest 1985 samlades bandet och gjorde en utmärkt spelning, en värdig grand finale ty alla förstod att det skulle bli den sista spelningen även om orden inte heller då uttalades. Två år senare, 1987, uppträdde Sealingue Review på samma evenemang. Det var ett koncept ihopdraget på initiativ av Uhlin bestående av kvarvarande sealinguemedlemmar i övikstrakten - Uhlin, Edlund och Lundblad - och delar av det som då blivit stockholmsbaserade Peking Review (se nedan) med Rösnes, Byström samt Gunnar Berg. Även Eriksson anslöt. På konserten spelades covers på ”hits” av öviksband. Urval av låtar skedde via telefon som de lokala sällskapen sedan repade på var sitt håll. Med den spelningen är det punkt för den mer enhetliga historien om Sealingue. Men det var inte helt slut för det.

Peking Review
I slutet av Sealingues existens spelade Rösnes (sång) och Byström (bas) tillsammans i Peking Review, ett band som drog åt glamrockhållet och blandade original med covers. Övriga medlemmar var Gunnar Frick och Börje ”Bölla” Svensson. Det var ett tight litet band som gjorde ett antal spelningar och en omsusad portainspelning. Senare, när både Byström och Rösnes flyttade till Stockholm, skapades genast en stockholmsupplaga av Peking Review, då de också återförenades med sealinguetrummisen Lindholm samt med Gunnar Berg på gitarr – också han en öviking i exil. Stockholms-Pekings repertoar bestod av mer poporienterat, i huvudsak eget, material. Stockholmsupplagan av Peking gjorde inte fler än två spelningar, varav en i Övik 1987. Dock hann de med en studioinspelning och en portainspelning innan bandet ”fadade ut”. Den sista tiden var bandet förstärkt med ex-övikingen Nils Sundström på keyboard. Efter Peking spelade Rösnes ett tag bas i covergruppen Station to Station. Lindholm flyttade ganska snart efter Pekings borttynande till Helsingborg och i dessa trakter ingick han som trummis i flera olika band, bl a Simon Says. Byström hade ett lågfrekvent samarbete med gamle Sealinguearen Eriksson under perioden 1991-1993 samt 1999/2000 då de gjorde inspelningar med dator och sampling, bl a under namnet Bob Martin & Co.

Working Class Heroes
Sommarhalvåret 1991 hade Örnsköldsviks museum en stor utställning om Beatles och i samband med det ordnade Musikhuset flera hyllningskonserter till Liverpool-bandets ära. Eftersom Beatles alltid varit en stor inspirationskälla för flera av gossarna i Sealingue återsamlades nu Edlund, Uhlin och Lundblad för att vara med på ett hörn. Roberts bror Reine hade i oktober 1983 gästspelat i Sealingue som dragspelare (se Almanaque) men hoppade nu in på gitarr. Med bandnamnet Working Class Heroes uppträdde gossarna inför bland andra Cynthia Lennon i en stor invigningsgala i Nolaskolans aula (då med gamle legendariske öviksmusikern Greger Wikberg som vikarierande gitarrist) samt med flera andra MH-band på en kort men sägenomspunnen turné till Leningrad. Femte medlem var inledningsvis Lars-Håkan "Lalla" Andersson men inför den ryska resan hoppade rutinerade övikssångaren Jörgen Edlund in. Denna sättning fortsatte spela fram till 1995, bland annat ett par gånger i Härnösand. Beatles-låtarna byttes gradvis ut mot egna låtar där Reine gjorde musiken och Uhlin texterna men WC Heroes skakade även liv i Sealingue-låtar som Är det värt det och Skapa helgon. Inte heller WC Heroes upplöstes formellt och efter att bandet tog ”en paus” har Edlund spelat bas i flera olika konstellationer.

Högt spel i Baltimore
Byström och Uhlin gjorde under åren 1987-95 några portainspelningar tillsammans med Uhlins synt som grund. Det påbörjades t o m ett projekt där Byström och Eriksson med sin dator i Stockholm samplade beats som de skickade till Uhlin som lade på ett keyboardarrangemang. Projektet färdigställdes aldrig men med den instrumentala skiss som i efterhand döpts till Högt spel i Baltimore kan vi säga att cirkeln slöts: Byström- Eriksson-Uhlins mer eller mindre seriösa musikinspelningar under slutet av 1970-talet med ostämt piano, tomma kaffeburkar och leksaksgitarr avslutades ca 15 år senare med datorer, samplingar och synt.


Peking Review
fr v Lindholm, Frick, Berg, Byström och Rösnes


Working Class Heroes
fr v Lundblad, Uhlin, Robert, Reine och Jörgen