Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


contactați-ne : despre noi : home




Categorii

Spiritualitate

Scrieri patristice

Teologie ortodoxă

Apologetică creștină

Educație creștină

Cărți de cult

Istorie

Mărturii

Dicționare

Dezvăluiri

Filosofie

Diverse

Literatură română

Limbi clasice

Informatică



Letopisețul Țării Moldovei
de Grigore Ureche

Grigore Ureche (aproximativ 1590-1647) e primul cronicar moldovean de seama, a cărui opera a infrunțat timpurile, ajungând pâna la noi. Era fiul lui Nestor Ureche, boier instruit deținând funcții politice importante la sfârșitul veacului al XVI-lea, în repetate rânduri purtător de solii la Poarta Otomană, mare vornic al Țării de Jos pe vremea domniei lui Eremia Movilă.

Cronicarul de mai târziu a învățat carte la Lvov, unde a studiat istoria, geografia, limbile clasice latina și greaca, retorica și poetica. Reîntors în țară a participat la viața politică mai întâi ca logofăt, apoi spătar.

În vremea domniei lui Vasile Lupu a fost unul din sfetnicii apropiați ai acestuia, mare spătar, iar din anul 1642, urmând calea părintelui său, a ajuns mare vornic al aceleași Țări de Jos.

A murit în anul 1647 și a fost înmormântat într-o criptă de la mănăstirea Bistrița din Moldova.

Spre sfârșitul vieții Grigore Ureche a purces la scrierea "Letopisețului Țării Moldovei", la care a muncit între anii 1642-1647. E unica lucrare cunoscută, cuprinzind evenimentele din perioada 1359-1594, rămasă nefinisată.

Cronicarul motivează scrierea acestui letopiseț din simplul pretext "ca să nu se înece ...anii cei trecuți" și să lase urmașilor amănunte despre cele ce au fost să se petreaca în anii de demult, dar și din grija ca aceștia să nu rămână "asemenea fiarelor și dobitoacelor celor mute și fără minte". E de accentuat importanța pe care o acordă cronicarul istoriei în trezirea și creșterea conștiinței naționale a poporului, "Letopisețul Țării Moldovei" constituind începutul istoriografiei în limba română.

Prima ediție electronică a celebrei cronici a boierului moldovean se găsește pe Scriptorium, sub licență publică, de unde a fost preluat și de către noi.

Cartea este oferită în format pdf (470 k).

Descarcă

site 1 fisier zip  422 k



 


© 2003-2011. Apologeticum.