Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

13 Argumenten tegen de tunnel

Dertien argumenten van de initiatiefgroep "Hou 'T Gein Fijn " tegen de A6-A9 tunnel

Amsterdam, 13 juli.
Vrijdagochtend 14/7 om 9.30 uur op een persconferentie te Nieuwspoort overhandigen de provincies Noord-Holland, Utrecht & Flevoland en de gemeenten Amsterdam en Almere de zogenoemde Zuidflankstudie aan minister Netelenbos. Het doel van de regio is om een autotunnel in de dertien kilometer tussen de A6 en de A9 opgenomen te krijgen in het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan en de 5e Nota Ruimtelijke Ordening. Initiatiefgroep Hou 't Gein Fijn is fel gekant tegen deze verbinding.
Hieronder staan dertien argumenten van Hou 't Gein Fijn tegen de aanleg van de tunnel A6-A9.

1. Het vigerende beleid voor het Gein- en Vechtgebied laat deze ingreep niet toe. Beleidsca­tegorieën als Ecologische Hoofdstructuur, Rijksbuf­ferzone (Amsterdam-Bussum), Nationaal Landschap (Het Groene Hart) zijn gericht op behoud en ont­wikkeling van natuur en landschap. In de Nota Belvédère wordt het gebied aangeduid als `een gebied met hoge gecombineerde cultuurhistori­sche waarde'. Indertijd is de (boven­grondse) verbin­ding A6-A9 'Holendrecht-Muider­berg' bij de behande­ling van het Structuurschema Ver­keer en Vervoer-II in de Tweede Kamer geschrapt vanwege de verwachte aantasting van het fraaie rivierenlandschap van Gein en Vecht.

2. Door de noodzakelijke hel­lingshoek en ten behoeve van aansluitingen op bestaande wegen zal de autosnelweg aan weerszijden ongeveer anderhalve kilometer lang nog bovengronds zijn. Dit betekent doorsnijding van het vanuit Amsterdam Zuidoost druk bezochte en veel bezwommen natuur-recreatiegebied De Hoge Dijk, doorsnijding van de Broekzijdsche polder ten noorden van het Gein, en doorsnijding van het gebied ten noord-wes­ten van natuurreservaat Naardermeer. Door aansluitingen op bestaande wegen (A1 en A2) zal extra infrastructuur worden aangelegd bij de knooppunten, welke ook weer hun ingreep op het landschap zullen hebben.

3. Bij een tunnel zullen ventilatieschachten, uitgangen van vluchtroutes en dergelijke op het maaiveld moeten worden aangelegd. Dit betekent een ontsiering van het prachtige cultuurhistorisch rivieren-landschap van Gein en Vecht dat onvervangbaar is, en respect en bescherming verdient. Dit landschap wordt bewonderd door talloze Amsterdammers en streekgenoten.

4. De risico's voor de waterhuishouding van de aanleg van een tunnel in dit kwetsbare veenweidegebied zijn niet in kaart gebracht. Grondwater- en kwelstromen, die in dit gebied zeer complex zijn en ook tegengestelde richtingen volgen, zullen met zeer grote waarschijnlijkheid veranderen. Hierdoor loopt onder meer het natuur­gebied Naardermeer ernstig gevaar. Door te verwach­ten zoute kwel uit diepere onderlagen zal voorts het zoetwa­tersysteem worden aangetast.

5. De aanleg van de tunnel kost miljarden guldens. Wij vrezen dat uiteindelijk toch wordt gekozen voor een een kleinere of geen tunnel, teneinde de financiering rond te krijgen. Wie garandeert ons dat, als de streep eenmaal op de kaart staat, het geen uitgeklede bovengrondse versie wordt?

6. Er valt veel milieuwinst te boeken door de werkgelegenheid in Almere meer in evenwicht te brengen met de werkzame bevolking. De werkgelegenheid in Almere groeit snel, maar de werkzame bevolking groeit nog harder en was al veel groter. Het gevolg is een grote groep automobilisten die 's ochtends vanuit Almere richting Amsterdam gaat en 's avonds weer terug gaat, want ten zuiden van Amsterdam geldt het omgekeerde. Wonen en werken worden gescheiden en een extra autoweg versterkt dit. De provincie Flevoland stelt in haar Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan dat er duidelijk minder mobiliteit is bij een evenwicht werkgelegenheid-werkzame bevolking in Flevoland.

7. De capaciteit en de kwaliteit van het openbaar vervoer Almere - Amsterdam schiet nu flink tekort. Van het ambitieuze spoorplan, Rail 21, dat 10 jaar geleden door de NS is voorgesteld, waaronder een intensiever railverbinding tussen Amsterdam en Almere, is weinig terechtgekomen. Ook in het Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR) ontbreekt de daadkracht om daadwerkelijk een vervoers-alternatief Almere-Amsterdam op de kaart te zetten. Zo krijgt milieubewust vervoer geen voet aan de grond. Ook betere zorg voor voor- en natransport kan het openbaar vervoer flink verbeteren.

8. Het gaat niet aan een extra weg aan te leggen ten behoeve van het woon-werkverkeer terwijl in de spits gemiddeld nog slechts 1,2 persoon in een auto zit. Er valt nog veel winst te boeken met brongerichte maatregelen zoals het locatiebeleid dat bedrijven prikkelt om hun werknemers, naar rato van de mogelijkheden, zo milieubewust mogelijk naar het werk te krijgen. In Amsterdam Zuidoost en rond Schiphol, waar veel bedrijven zich vestigen, komt het locatiebeleid nog langzaam van de grond.

9. De verbinding A6-A9 geeft reistijdwinst aan de automobiliteit. Ten eerste zullen werknemers die nu met het openbaar vervoer reizen, in de verleiding komen om weer voor de auto te kiezen. Ten tweede lokken kortere reistijden autoverkeer over langere afstanden uit, omdat mensen verder van hun werk gaan wonen. Deze ontwikkelingen zetten zich door totdat het verkeer weer zodanig vaststaat op de wegen dat het reisvoordeel vervalt. De automobiliteit en de CO2-uitstoot zijn dan weer gestegen en het fileprobleem is weer net zo groot.

10. Een ander tracé, gepropageerd door het stadsdeel Amsterdam Zuidoost, namelijk het ondergronds brengen van de Gaasperdammerweg, wordt niet in onderzoek genomen. Vanuit het oogpunt van leefbaarheid is deze optie te verliezen boven een tunnel A6-A9. Volgens het stadsdeel kan met de ondergrondse Gaasperdammerwegverbinding zowel de bereikbaarheid worden gediend, als een barrière worden geslecht. Bovendien komt dan ruimte voor bijvoorbeeld woningbouw beschikbaar. Tot slot geeft het kiezen in het BOR voor het benuttingsalternatief (meer rijstroken, maar nauwelijks extra asfalt) over bestaande wegen in de CRAAG-studie (A1-A6-A9) al ruimte voor spitsauto's.

11. In de Zuidflankstudie wordt volop gerept over grote afstanden, nationaal, internationaal belang. Dit terwijl het gewoon gaat om woon-werkverkeer, en dat speelt zich af op afstanden tot 40 kilometer. De berekeningen spitsten zich ook toe op het woon-werkverkeer in de spits. Hiervoor zijn veel alternatieven te verzinnen. De regio laat het probleem groter lijken dan het is.

12. Nut en noodzaak, zoals deze in de rapporten beschreven staat, betreffen alleen bereikbaarheid en economische groei. Voor Hou Het Gein Fijn betreft nut en noodzaak het welzijn van mensen binnen de grenzen die het milieu stelt. Dat is iets anders en veel meer.

13. Over de rapporten die worden aangeboden aan de minister heeft geen discussie vooraf over nut en noodzaak plaatsgevonden met bewoners en milieu- en natuurgroeperingen.

Terug naar nieuws over de tunnel A6 A9