Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Månen

Er Jordens eneste naturlige satellit. Observationer fra Voyager missionen har vist, at den er en typisk naturlig satellit tilhørende vort solsystem. Utrolig arret af kratere fra meteornedslag, mangel på vand og ingen atmosfære.
til venstra ses Humbolt krater, som har en diameter på 200 km. Månen er for mange af disse meteornedslag.
Månen blev udforsket på nærmeste hold i perioden 1969 - 1972, under amerikanernes Apollo projekt, hvor det i 1969 lykkedes at landsætte landingsfartøjet "The Eagle" på Månens overflade.
The Eagle hørte til Apollo 11 missionen, hvor Neil Armstrong var det første menneske, der trådte på Månens overflade.
Billedet du kan se her på siderne, er fra Apollo 17 missionen, hvor en masse stenprøver blev indsamlet.
Når vi fra Jorden betragter Månen ser man altid den samme side af den.
Dens rotation om Jorden tager gennemsnitlig 30 dage, og gennem denne 30 dages periode gennemgår den forskellige former set fra Jorden. Disse forskellige former den optræder i, kaldes FASER. Månens lys er en reflektion af Solens lys og befandt vi os på Månen, så ville vi se Jorden på samme måde og kunne opleve såkaldte "Jordopgang" og - nedgang. Se billedet
Månens overflade på den synlige side, deles groft ind i 2 kategorier : De lyse højlandsområder, som er fyldt med nyere kratere fra meteor-nedslag og som kaldes TERRAE ( jord ) og de noget mørkere store områder som kaldes MARIA (hav). Dette område er rester fra de kæmpemæssige meteornedslag, som ramte Månen i dens tidlige dage.
Månens oprindelse er man ikke helt klar over endnu. Flere teorier er fremme, men et par facts, man kan blive enige om er, at den er ca 4 milliarder år gammel og at der har været vulkansk aktivitet på den, for ca. 2 milliarder år siden.
Årsagen til at Månen bliver bombarderet med meteorer, skyldes at den ikke har nogen atmosfære, som vor egen Jord. Her brænder meteorerne op i atmosfæren inden de rammer jordoverfladen, og det lysglimt som dannes, kalder vi for et stjerneskud.

Jorden Tilbage Til Menu Fakta om Månen