Alonissos
 Alonissos restaurants
 Ikion Hotel
 Alonissos villa's
 Alonissos autoverhuur
 Alonissos boten verhuur
 Alonissos naturistenstranden
 Alonissos museums
 Alonissos Chora
 Alonissos geschiedenis
 Alonissos marine park
 Agalou Lakka beach
 Agioi Anargyroi beach
 Agios Dimitrios beach
 Agios Petros beach
 Chrisi Milia beach
 Gerakas beach
 Glyfa beach
 Kalamakia beach
 Kalami & Kefala beach
 Kokkinokastro beach
 Lalarias & Strovilo beach
 Leftos Gialos beach
 Marpounta beach
 Megalos Mourtias beach
 Megali Ammos beach
 Mikros Mourtias beach
 Milia beach
 Patitiri beach
 Plakes beach
 Roussom Gialos beach
 Sarafi, Anemomilos & Grava
 Spartines beach
 Steni Vala beach
 Tourkoneri beach
 Tsoukalia beach
 Tzortzi Gialos beach
 Valitsa beach
 Vithisma beach
 Votsi beach
 Vrisitsa beach
 Yialia / Gialia beach
De Griekse Eilanden Alonissos Alonissos Stranden Alonissos Hotels Plattegrond Alonissos Reizen
Book hotels in Alonissos    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De geschiedenis van Alonissos - Archeologische sites op Alonissos in Griekenland

Het eiland Alonissos was een van de eerst bewoonde eilanden van Griekenland. In de Griekse myhologie was het het thuis van Stafylos ("Druif") die de zoon was van Ariadne en Dionysus (de god van de wijn). In de antieke tijd heette het eiland Ikos. Toen na de onafhankelijkheidsstrijd tegen Turkije alle eilanden weer een Griekse naam kregen, werd het eiland per ongeluk de naam Alonissos toebedeeld. Eigenlijk was Alonissos de naam van wat tegenwoordig het eiland Kyra Panagia is. Alonissos betekent zoiets als "eiland dat uit de zee komt zetten". Het Griekse "alt" is "zout" en nissos betekent "eiland". Uit de vele scheepswrakken uit de klassieke en Byzantijnse periode die bij het eiland zijn gevonden blijkt dat Alonissos een belangrijke economische macht was.

Bij het strand van Kokkinokastro liggen de restanten van de antieke stad Ikos en zijn begraafplaats in de zee. Tijdens de Mesolitische periode (10.000 - 5000 voor Christus) woonden hier al mensen. Er zijn zelfs werktuigen uit de Oude Steentijd gevonden. Tijdens de klassieke periode (rond 500 voor Christus) bouwde men rond de stad een muur om hem te beschermen. Degenen die bij Kokkinokastro gaan snorkelen kunnen nog de restanten van deze muur in de zee zien liggen. Ook zijn er graven en potscherven gevonden. Het wordt niet aanbevolen om vanaf het strand de landtong bij het strand te gaan beklimmen om daar te gaan kijken omdat dat gevaarlijk is. Men denkt dat een van de graven in Kokkinokastro / Ikos van Koning Peleus is, de vader van Achilles.

In de klassieke periode waren er twee steden op het eiland. Er was Ikos en de andere stad stond op de plek waar nu de Chora ligt. Er waren veel wijngaarden en de export van wijn was de belangrijkste bron van inkomsten voor Alonissos. Het eiland was welvarend en er werd veel handel gedreven. Op de amphora's van het eiland stond "Ikion" geschreven. In de omgeving van Alonissos zijn veel scheepswrakken ontdekt die getuigen dat het eiland aan een belangrijke zeeroute lag.

Achter het strand van Tsoukalia en in de zee ervoor zijn veel potscherven gevonden, waarop soms de naam "Ikion" stond. In de klassieke periode, zo rond 400 voor Christus, stonden hier de ovens waar de amphora's werden gemaakt waar de wijn en olijfolie van Alonissos in werd vervoerd. Het gebied achter het strand is nu een beschermde archeologische site. De naam Tsoukalia betekent in het Grieks "Potten". In het begin van de twintigste eeuw werd het gebied achter Tsoukalia Beach weer gebruikt om potten te bakken.

Op de bodem van de zee voor het strand van Marpounta zijn de restanten gevonden van een tempel die naar alle waarschijnlijkheid aan Aesculapius of Asclepius was gewijd, de god van de geneeskunst, die in de Griekse mythologie de zoon was van Apollon en Coronis. Het best bewaarde heiligdom dat aan deze god is gewijd vind je tegenwoordig op het eiland Kos.

Op verschillende plekken zijn restanten van kerken uit de Byzantijnse periode, zoals achter het strand van Agios Dimitrios, bij Agios Petros Beach en bij Agios Andreas. Het strand van Agios Dimitrios ontleent zijn naam aan een klooster dat hier boven het strand stond en dat in de Byzantijnse tijd door piraten werd verwoest. De restanten van een muur en van een basilica zijn nog te zien vlakbij de hoofdweg die over het eiland loopt. Vlak achter het strand is een gebied met water waar trekvogels een stop houden. In de zomer is dat meer uitgedroogd.

Verspreid over het eiland zijn overblijfselen van nederzettingen en wachttorens blootgelegd. In Agios Yiannis is op een heuvel een observatiepost en een kleine nederzetting gevonden uit de klassieke periode, met een toren die uitzicht gaf over het eiland Alonissos en op de zeestraat tussen Alonissos en het ernaast gelegen eiland Peristera. In Steni Vala zijn oude gebouwen en potscherven gevonden. In Garbitsa stond een toren die uitkeek over het gebied ten zuiden van het eiland en in Kastraki is een fort met een wachttoren gevonden.

In de Chora staan 3 Byzantijnse kerken en zijn er restanten te zien van het Venetiaanse fort.

In het westen van het eiland aan het einde van een ongeplaveide weg staan tussen Megali Ammos en Tsoukalia Beach het klooster / Byzantijnse kerk van Agioi Anargyroi (de Heiligen van Anargyroi). Naast de restanten van het oude klooster is een nieuwe kerk geplaatst. De oude Byzantijnse kerk is vrij klein en lijkt meer op een uit stenen gebouwd huisje met een koepel erop. Hij dateert uit de 13e eeuw. In het extreme noorden van het eiland staat nog het klooster van Analipsi. Ik heb hier geen verdere info over, en weet ook niet of je dit klooster vanaf het strand van Gerakas te voet kunt bereiken.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional