HOTELS HOME Villa Christina Video's van de Villa Plaka De omgeving Uitstapjes
Villas in Crete, Kreta villa's
DAGTOCHTEN EN EXCURSIES DIE JE KUNT MAKEN VANUIT VILLA CHRISTINA

Ik heb hieronder een aantal dagtochtjes beschreven die je kunt maken vanuit Villa Christina. Als je meer wilt weten over een bepaald dorp, strand of kerk dan klik je op de link om er meer over te lezen en er alle foto's van te zien. Het zijn maar een aantal voorbeelden van tochtjes en wandelingen die je in deze omgeving kunt doen, want er zijn er natuurlijk nog veel meer. Voor sommige dagtochten (bijvoorbeeld naar Kissamos, Frangokastelo, Chora Sfakion) is het handig om vroeg te vertrekken en in de gaten te houden hoeveel tijd je nodig hebt om weer terug te rijden.
Alle trips die ik hier heb beschreven hebben hun aanvang in Kera Beach, dat op ongeveer 1 kilometer ten westen van Almyrida ligt. Pas dus de route aan vanuit je villa met dit in gedachte.

Tocht 1: Armeni, Stylos, Megala Chorafia, Aptera, Fort Izedine en Kalami Beach
Armeni, Kreta, Crete. Stylos, Stilos, Crete, Kreta. Aptera, Crete, Kreta Het fort van Izzedine, Kreta Kalami Beach, Crete, Kreta.

Crete, Kreta Het vrij grote dorp Armeni is gelegen in het gebied van de Apokoronas op Kreta, aan de oostzijde van Chania en dicht bij de kustplaats Kalives. Het kan worden bereikt door de afslag te nemen naar Armeni vanuit Kalives, of de afslag naar Armeni vanaf de snelweg tussen Chania en Rethymnon. Armeni is een levendig dorp, dat is gelegen aan de oevers van de rivier Kilairis. In het dorp Armeni staan een paar kerken. Een daarvan is de zeer grote en indrukwekkende gele stenen kerk van Agios Nikoloas. De Agios Nikoloas kerk geeft het dorp Armeni een gevoel van belangrijkheid.

Vanaf Armeni rijd je door naar het dorp Stylos. Er is een mooi plein met grote platanen, waar je een drankje of iets te eten kunt bestellen. Het gebied is vruchtbaar en Stylos is beroemd om zijn bronwater dat naar beneden stroomt vanaf de Witte Bergen. In Stylos wordt het bronwater "Samaria" gebotteld, dat je overal op Kreta kunt kopen. Er zijn veel bloemen in het dorp en het is er erg groen. In Stylos is ook het begin van de Diktamos kloof, die 7 kilometer lang is en die in ongeveer 3 uur te lopen is. Interessant is de vervallen stenen Byzantijnse Agios Ioannis Theologos kerk, waarin nog fresco's zijn overgebleven. De kerk was gesloten toen we daar aankwamen, maar er zijn enkele gaten in de muren en ramen waardoor je een kijkje kunt nemen. Hij stamt uit de 12e eeuw en wordt momenteel gerenoveerd (2010).

Vanaf Stylos rijd je door naar het gezellige kleine dorp Megala Chorafia. Tijd voor een kop koffie, of als je wat later bent vertrokken misschien een lunch. Alhoewel het dorp maar heel klein is zijn er toch drie gezellige taverna's, een kafenion en een minimarket.

Vanaf het dorpsplein van Megala Chorafia neem je de afslag naar Aptera (maandag gesloten). Deze antieke stad werd in de 9e eeuw door Arabieren verwoest. Archeologen vonden er graven, tempels en resten van huizen en verdedigingswerken uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd. Vanaf de stad heeft men een schitterend uitzicht over de baai van Souda en het Turkse fort van Izzedine. Indrukwekkend zijn de restanten van de brede stadsmuren van Aptera. Aptera is de grootste Romeinse site die op het eiland Kreta te vinden is en de stad was vreselijk belangrijk voor zowel de Minoërs als de Romeinen vanwege de geografische ligging boven de grootste natuurlijke haven in de Middellandse Zee. Bij Kalives en bij Marathi, bij de ingang van de baai, waren de havens van de stad. Aptera domineerde een groot, voornamelijk vlak en vruchtbaar gebied.

Vanaf Aptera rijd je door naar Izzedine. Het fort van Izzedine dateert uit de Turkse tijd - 1816. Het ligt op een heuvel die uitkijkt over de baai van Souda, De Witte Bergen en het hele gebied van de Apokoronas.Vanaf het fort heb je ook een schitterend uitzicht over de de Baai van Souda en de groene vallei waar het dorp Kalives ligt en je kunt er een stuk zien van de oude stadsmuur van de antieke stad Aptera. Ook een stukje van Kalimi (dat onder het fort beneden op de berg ligt) is zichtbaar en in de verte kun je andere dorpen onderscheiden zoals bijvoorbeeld de badplaats Almirida. Het fort van Izzedine is gerestaureerd maar helaas is het niet geopend voor publiek (althans niet dat ik weet, tot nu toe altijd de deur gesloten aangetroffen).

Ga terug naar Megala Chorafia en neem weer de hoofdweg richting Kalives. Als je net de afslag naar links hebt genomen zie je direkt links de afslag naar beneden voor het voor de meeste bezoekers onbekende strand van Kalami. Toeristen lijken hier niet te bestaan. Kalami is een leuke plek om even te verkennen en er een wandeling te maken. Op de pier in het dorp staan mannen met hengels te vissen. Veel huizen staan hier niet en je komt langs een paar kleine strandjes. Op het eerste strandje staan wat parasols. Langs de weg staan veel bramenstruiken en even verder links een bananenboom.

Tocht 2: Almyrida, Gavolochori, Vamos, Melidoni en Fres
Almyrida, Almirida Beach, Kreta, Crete Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete Vamos, Crete, Kreta Melidoni, Crete, Kreta. Fres, Apokoronas, Kreta, Crete

Crete, Kreta Almyrida ligt om de hoek van Kera Beach en is gewoon een heel gezellig dorp met een paar mooie stranden en heel veel goede taverna's. Misschien een leuk idee om hier te beginnen met een ontbijt. In het dorp Almyrida zijn ook de restanten te vinden van een vroeg Christelijke Basiliek, met mozaiken en wat omgevallen pilaren. Deze kun je zien liggen aan de linker kant vlak voordat je het dorp in komt rijden.

In Almyrida neem je de afslag naar Gavalochori. In het dorp zijn er resten uit de Byzantijnse, Venetiaanse en Turkse perioden, en artefacten die zijn gevonden in Gavalochori tonen aan dat het dorp al bewoond werd in eerdere tijden (Minoische periode, Neolithicum en Romeinse periode). De Venetiaanse bronnen / waterputten van Gavalochori kunnen worden bereikt door ongeveer 1 kilometer rechtdoor te rijden vanaf het bord in het dorp, dat verwijst naar alle bezienswaardigheden. De smalle weg leidt omhoog totdat je een T-splitsing bereikt. Hier sla je linksaf. Aan de linkerkant (gele pijl) is er een soort van ronde structuur (onbekend wat het is, maar zou Venetiaan of ouder kunnen zijn) en als je nog wat verder loopt dan zie je de Venetiaanse waterputten aan je rechterhand. Loop nog verder en dan zie je beneden aan je linkerkant iets wat lijkt op een Venetiaanse (of misschien zelfs Romeinse?) brug.

Vanaf Gavalochori rijd je door naar het dorp Vamos. Vamos is de hoofdstad van de streek Apokoronas en tevens een van de grotere dorpen in het gebied. Er zijn supermarktjes, taverna's en winkeltjes die lokale produkten verkopen. Er staat een grote kerk en er zijn veel mooie en oude bomen te vinden.

De volgende bestemming is het dorp Melidoni. Melidoni is een landelijk en traditioneel dorpje met leuke smalle straatjes en oude huizen. De grote opvallende kerk van het dorp met zijn koepel en twee torens is echt prachtig. Hij lijkt wel van een soort zandsteen gemaakt te zijn. Vanaf het plein dat om de kerk heenloopt heb je schitterend uitzicht over de Apokoronas en de baai van Souda. De taverna van het dorp blijkt een waar kunstwerk te zijn: iemand heeft met allemaal kleine kiezelsteentjes er iets heel geks van gemaakt met allerlei bogen en versieringen. Misschien een leuke plek voor een lunch?

Neem dezelfde weg weer terug en sla dan rechts af naar het dorp Fres. Het dorp heeft een groot dorpsplein met taverna's, kafenions en winkels. In het midden is de imposante kerk van het dorp en een gedenkteken met beelden. Fres is bekend vanwege zijn Byzantijnse kerk van Panagia op de twee rotsen, die is gelegen op twee grote rotsen en omgeven door terrasvormige tuinen. Hij kan worden bereikt door de borden te volgen vanaf het centrale plein die leiden naar het bovenste gedeelte van het dorp. Vanaf de kerk is er een pad naar de St. Antonius grot, waar je een panoramisch uitzicht op Souda Bay en het schiereiland Akrotiri hebt. In het dorp Fres staat nog een andere, grotere Byzantijnse kerk, de Church of Agii Pandes.

Tocht 3: Kokkino Chorio, Drapanos, Ombros Gialos, Kefalas en Vrisses
Kokkino Chorio, Kreta, Crete. Drapanos, Apokoronas, Crete, Kreta Ombros Gialos, Apokoronas, Kreta, Crete Kefalas, Apokoronas, Crete, Kreta Vrisses, Vrises, Vrysses, Kreta, Crete

Crete, Kreta Rij naar Almyrida en neem daar de afslag naar Plaka en Kokkino Chorio. Kokkino Chorio of het "rode dorp" op de Drapano kaap, kijkt uit over de Souda baai, en ontleent zijn naam aan het bloed dat er in 1821 vloeide, toen het Turkse leger er 150 vrouwen en kinderen vermoorden in een grot beneden het dorp. Kokkino Chorio is een heel authentiek traditioneel dorp met weinig accommodaties. Alhoewel er drie kerken in het dorp staan is het erg klein en is het aantal winkeltjes en kafenions niet groot. Wel is er een mini market en er is een goede taverne. Voor de kerk van Kokkino Chorio is een scene uit de beroemde film "Zorba de Griek" opgenomen, namelijk de steniging van de weduwe. Aan de rand van het dorp Kokkino Chorio staat een fabriek waar glas wordt geblazen. Je kunt de stapels flessen buiten zien liggen, wachtend om hergebruikt te worden. De fabriek is vrij nieuw en dateert uit 1986. Als je wilt is het mogelijk om de glasblazers aan het werk te zien (openingstijden 0,800 tot 12.00 & 13.00 - 15.00).

De volgende stop is het dorp Drapanos. Het kleine dorp met zijn witte huisjes ligt in een bosgebied en in de achtergrond zijn de bergen. In het dorp Drapanos staat de Agia Pandeleimonas kerk. Niet ver van het dorp is een kerk die in een rots is uitgehouwd en die de Agios Ioannis kerk heet. Net even buiten het dorp Drapanos ligt een aantal grote Venetiaanse "sternes" of bronnen / waterputten. Als je vanaf de kant van Kokkino Chorio komt en door Drapanos rijdt kom je eerst langs de kerk (rechts) en dan langs een huis dat oranje en paars is geschilderd (links), daarna passeer je het exit bord van Drapanos en rijd je het dorpje uit. Als je de weg blijft volgen dan is er na 1,1 kilometer aan de linkerkant een afslag (een wandelpad). Je komt nog een aantal van dat soort paden tegen onderweg, dus het kan even zoeken zijn om het goede pad te vinden. Ik heb er een foto van gemaakt (van het pad, zie de Drapanos pagina) zodat je weet hoe het eruit ziet. Als je dit pad afloopt kom je na ongeveer 100 meter bij de Venetiaanse bronnen. In deze putten staat nog water en er zwemmen goudvissen in. In deze omgeving verbouwden de Venetianen druiven om wijn mee te maken en als je om je heenkijkt zul je ook zien dat het landschap in terrassen in opgedeeld.

Tijd voor een lunch in Ombros Gialos. Ombros Gialos is eigenlijk alleen een taverna op een plek waar de zee heel mooi azuurblauw is. Het ligt in een echt schitterende baai en de taverna is erg goed. Je kunt er eventueel ook de zee in, maar een echt strand is er niet.

Vanaf Ombros Gialos ga je weer terug en daarna ga je richting Kefalas. Kefalas vind ik zelf het mooiste dorp in deze omgeving. Het dorp is meer dan 800 jaar oud en men denkt dat het rond 1175 na Christus is gesticht tijdens de Grieks-Byzantijnse tijd onder de keizer Michalis Komnenos. Binnen de grenzen van het dorp staan veel historische gebouwen uit de Venetiaanse en andere tijden, waarvan sommige prachtig zijn gerestaureerd en andere nog als ruïne staan. Tussen 1669 en 1898 was Kefalas bezet door de Ottomaanse Turken. Het is een groot dorp, maar het is erg rustig. Naar zeggen zijn er ongeveer dertig kerken in het dorp, waarvan de meeste dateren uit de tijd van de Turkse bezetting, toen land waar een kerk op stond niet werd in beslag genomen door de Turken.

De laatste bestemming van deze tocht is het grote dorp Vrises. Het dorp Vrisses staat bekend om zijn geitenkaas en yoghurt. Vrysses (of Vrises / Vrisses) is een nieuw dorp dat terug stamt tot 1925. In het dorp zelf is niet veel te doen maar de rivier die er doorheen loopt maken het centrum een leuke plek, ook om de zomerwarmte te ontsnappen in de schaduw van de gigantische bomen.

Tocht 4: Alikambos, Chora Sfakion, Ilingas Beach, Aradena
Church of the Koimesis, Alikambos, Kreta, Crete Het stadsstrand in Chora Sfakion. Ilingas Beach, Chora Sfakion, Crete, Kreta Aradena Kloof, Kreta, Aradena Gorge, Crete Aradena Kloof, Kreta, Aradena Gorge, Crete

Crete, Kreta Rij naar Vamos en volg de lange weg die door het dorp leidt. Let op het bordje dat de richting naar Chora Sfakion aangeeft en blijf die route volgen. Onderweg naar het zuiden kom je langs het dorp Alikambos met zijn bijzondere kerk. De kerk van de Koimesis in Alikambos ligt even buiten het dorp en wordt aangegeven door een bruin bord aan de kant van de weg. Je kunt je auto wegzetten bij de oude Venetiaanse bron / fontein die er staat en dan ga je de trappen af naar beneden. Het kerkje zelf stelt niet veel voor als je het zo op het eerste gezicht ziet: het is klein en licht pastelgeel geschilderd. In een grote boom voor de kerk hangt een zware kerkklok. De originele kerk stamt uit 870 na Christus maar de kerk die er nu staat stamt uit ongeveer 1000 na Christus. Binnenin de kerk zijn heel goed geconserveerde fresco's die zijn geschilderd door Ioannis Pagomenos in 1315 en 1326 na Christus. Er staan ook enkele figuren op zonder kleding en Ioannis Pagomenis (die een handtekening heeft gezet bij zijn fresco's) was de eerste die dat deed. In zijn tijd werd dit als erotisch beschouwd. De rit verder naar het zuiden is prachtig en je komt langs diverse kleine dorpjes waar je eventueel een stop kunt maken voor een kop koffie of iets te drinken. Een groot stuk van de route leidt langs de imposante Imbros Kloof, waar je zeker een stop gaat maken om van het uitzicht te genieten. De weg gaat slingerend omlaag en onderweg zijn er nog meer prachtige vergezichten.

Aan de einde van de weg sla je rechts af naar het gezellige dorp Chora Sfakion. Het dorp telt ongeveer 400 tot 500 inwoners, maar het was ooit veel groter (ongeveer 3000 inwoners die handel dreven met Afrika). Het was een plek van verzet in Venetiaanse en Turkse tijden, en ook tijdens de Duitse bezetting. Er is een strand in het dorp en er is nog een strand aan de rand van het dorp waar je parasols en ligstoelen kunt huren. Chora Sfakion is een erg leuke plek om even rond te kijken. Er zijn veel kleine winkeltjes en er is een grote keuze uit taverna's, dus een goede gelegenheid voor een lunch.

Even buiten Chora Sfakion op de route naar Aradena vind je het prachtige Ilingas Beach. Dit leuke kiezelstrand ligt aan het einde van de Ilingas kloof, op een afstand van ongeveer 2 kilometer van Chora Sfakion. Op het strand is een taverna waar je iets te drinken kunt halen. Ilingas is een rustig strand en aan de oostzijde van het strand is een grot waar je eventueel wat schaduw kunt vinden. Ook is hier op dit strand ruimte voor naturisten.

Verder richting het westen gaat de weg naar Anopoli en de Aradena kloof . Vanaf Anopolis leidt de weg naar de Aradena Kloof met zijn smalle ijzeren brug eroverheen. Vlakbij de brug zijn er verschillende paden die naar beneden leiden, zodat je de gelegenheid hebt om een wandeling in de kloof te maken. De kloof gaat van het dorp Aradena en de Witte bergen helemaal tot aan de zee (ongeveer 7 kilometer) waar het eindigt bij de zee van Marmara, een klein strand nabij Loutro. Onmiddellijk na de brug aan de rechterkant is er nog het kleine bijna verlaten dorpje van Aradena met een kleine Byzantijnse kapel. Deze kapel stamt uit de 14e eeuw en is gewijdt aan Aartsengel Michael. Hij bevat wandschilderingen en iconen - maar zoals al te verwachten was, was deze kerk gesloten voor het publiek, dus als je komt om de wandschilderingen en de ikonen te bekijken, dan is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. De stalen brug stamt uit 1986 en was een kadautje aan het nabijgelegen dorp Agios Ioannis van vier broers uit een rijke (olie)familie die uit de streek komen. Een enkele keer kun je bungee jumpen vanaf deze brug.

Tocht 5: Komitades, Frangokastelo en Rodakino
Frangokastello, Frangokastelo, Crete, Kreta. Frangokastello, Frangokastelo, Crete, Kreta. Frangokastello, Frangokastelo, Crete, Kreta. Rodakino Beach, Crete, Kreta. Rodakino Beach, Crete, Kreta.

Crete, Kreta Het grootste gedeelte van deze tocht gaat over dezelfde route als tocht 4, maar nu ga je aan het einde van de weg naar links in plaats van naar rechts. Je komt eerst langs Komitades dat aan het einde van de Imbros kloof ligt. Ooit was Komitades een dorp van rijke kooplui ('komites' betekent edelman) die hier grote huizen lieten bouwen, maar zoals overal op Kreta werd het dorp, zoals trouwens alle dorpen in de 9e eeuw na Christus, regelmatig overvallen en vernietigd door de Arabieren. Er staat een kerk uit de 14e eeuw in het dorp, de Agios Georgios, met fresco's van de schilder Ioannis Pagomenos. Deze Byzantijnse kerk uit 1314 is te bereiken via een pad naar beneden dat begint op het centrale plein van het dorp.

Daarna rij je door naar Frangokastelo. Het dorp Frangokastelo wordt gedomineerd door een 14e eeuws Venetiaans kasteel (het is gebouwd in 1371), waarvan alleen de buitenmuren nog overeind staan, met op elke hoek een toren. Op 28 mei 1828 vond een grote veldslag plaats bij het kasteel toen er een opstand tegen de Turken was van Grieken, die geleid werd door een man uit Epirus op het vasteland (Hatzimichalis Dalianis) die het kasteel innamen. De Turken stuurden versterkingen en 385 van de 700 Griekse "rebellen" in het kasteel werden afgeslacht. Naast het kasteel staat het standbeeld van deze Griekse rebel Hatzimichalis Dalianis, naast een standbeeld van een lokale held van de opstand (Nik Deligianakis uit het Sfaka gebied). Het strand van Frangokastelo is vrij groot en in de omgeving zijn nog volop andere rustige stranden waaruit je kunt kiezen (Lakki Beach, Koutelos Beach, Fata Morgana of Orthi Ammos Beach, om er maar een paar te noemen). Voor degenen die zin hebben in een lunch beveel ik de Orthi Ammos Taverna aan die vlak naast het kasteel aan de zee is gelegen.

Als je verder op de weg volgt naar het oosten Frangokastelo zie je na ongeveer 300 meter een kleine kapel aan je linkerhand. Deze kapel staat op het terrein van de voormalige Christelijke Basiliek van Agios Nikitas, die dateert uit de tweede helft van de 6de eeuw na Christus Deze basiliek was 26 meter lang en er zijn nog restanten van te zien. Er zijn grote mozaïek-vloeren die in vrij goede staat verkeren, met geometrische patronen en afbeeldingen van dieren. De basiliek werd verlaten toen de Arabieren het eiland invielen, en in latere tijden werden de stenen gebruikt door de Venetianen om het kasteel van Frangokastelo te bouwen. De kleine kerk die nu op de plaats van de oude basiliek staat is de Venetiaanse Agios Nikitas kerk die dateert uit de 13e eeuw. Hij is gebouwd met materialen en de mozaïek vloeren van de oude basiliek en versierd met muurschilderingen.

Vervolg de route naar Rodakino. Van Kato Rodakino is er een weg, ongeveer 2 kilometer lang die leidt naar de stranden van Rodakino die liggen in de baai van Korakas. Er zijn verschillende stranden met namen als Sunrise Beach, Polirizio Beach en Korakas Beach. De stranden van Rodakino / Korakas / Koraka zijn een van de laatste verborgen - onontdekte - schatten in het zuiden van Kreta.

Een wandeling van ongeveer tien minuten over een heuvel brengt je naar het volgende strand, dat ongerept en praktisch onontdekt is. Dit strand is gelegen achter de lage heuvel aan de westzijde van de accommodaties en er zijn geen faciliteiten hier. Daarachter liggen nog twee prachtige stranden die normaalgesproken leeg zijn. Ga vanaf het grootste strand de weg op omhoog verder het dorpje in totdat je het bordje "Akropolis 1,4 km" aan je rechterkant ziet. Zet je auto op de parkeerplaats en ga dit weggetje omhoog. Voor het eerste strand neem je meteen het eerste pad aan je rechterkant dat naar beneden loopt, voor het tweede strand loop je wat door en neemt het volgende pad naar beneden etc. Ik wilde deze stranden eigenlijk geheim houden, maar oké, ik heb het nu toch vermeld. Om er geen faciliteiten zijn en omdat het moeilijker te bereiken is, zijn het goede stranden voor nudisten. Vergeet niet om water mee te nemen en een goede zonnebrandcrème als je dit strand wilt gaan bezoeken.

Tocht 6: Souda, Agia Triada & Gouvernetou klooster, Minoïsche druipsteengrot en het Katholikou klooster
Souda, Crete, Kreta Agia Triada klooster, Akrotiri, Kreta. Gouvernetou Monastery, Crete, Gouvernetou klooster, Kreta Gouvernetou Monastery, Crete, Gouvernetou klooster, Kreta Katholiko Monastery, Crete, Katholiko klooster, Kreta

Crete, Kreta Rij via Kalyves naar de snelweg en sla rechtsaf richting Souda. Souda ligt bij de ingang van het Akrotiri schiereiland in de best best beschermde baai van Kreta. Voor de baai ligt het kleine eilandje Agios Nikolaos met een Venetiaans kasteel erop. Souda is de plek waar de veerboten van Chania naar het vasteland vertrekken en naar Rhodos en andere eilanden. Het is geen mooie plaats / haven, met een hoop nieuwe betonnen gebouwen en een enorme fabriek (brood) vooraan in de haven. Er zijn volop taverna's en winkels en natuurlijk ook banken en er is veel leven in de brouwerij (met veel jonge mensen). De militaire aanwezigheid is groot. In Souda is een grote begraafplaats voor 2000 geallieerde militairen die in 1941 omkwamen tijdens de slag om Kreta.

Het Agia Triada klooster ligt in het noordwesten van het schiereiland Akrotiri, aan de oostzijde van de stad Chania. De stad Chania ligt op 16 kilometer afstand. Het Agia Triada klooster werd gebouwd in de zeventiende eeuw (1612). Het klooster van Agia Triada heeft drie koepels. De klokkentoren is later toegevoegd in 1864. In de 19de eeuw was in het klooster een belangrijke theologische school gehuisvest. In het Agia Triada klooster is een bibliotheek en een klein museum met iconen. Het is een prachtig klooster en de moeite waard om eens te bekijken.

Het Gouvernetou klooster is gebouwd in de 16e eeuw (1537) en lijkt aan de buitenkant wat op een Venetiaans fort vanwege de hoge, dikke muren en de torens die zijn gebouwd om het klooster te verdedigen tegen aanvallers. Van de vier oorspronkelijke torens zijn er nu nog maar twee bewaard gebleven.

Aan de achterkant van het klooster bij het monument loopt een pad de heuvels in naar een druipsteengrot (het Berenhol) en naar het Agios Ioannis klooster (van St. John de Hermit), dat beter bekend staat als het Katholikou Klooster. De druipsteengrot is gewijd aan de Maagd Maria en er zijn hier kunstvoorwerpen gevonden die erop wijzen dat in de grot ooit de Godin Artemis (de godin van de jacht) werd vereerd. Het Berenhol dankt zijn naam aan een stalagmiet (de grote witte) waar je een beer in zou kunnen herkennen als je veel fantasie hebt.

Voor de grot liggen de overblijfselen van alweer een ander klooster en beneden in de vallei kun je nog een ander oud gebouw zien liggen. De Minoïsche druipsteengrot bereik je na ongeveer 15 minuten lopen, het Katholikou klooster ligt nog zo'n 30 minuten lopen verderop. Dit klooster stamt uit de 6e of 7e eeuw en is waarschijnlijk het oudste klooster op Kreta. Het is gedeeltelijk in de rotsen gebouwd. Voor het klooster ligt een 50 meter lange en 15 meter brede brug die over een 30 meter diepe kloof heenloopt (de Avlaki Kloof).

Tocht 7: Nopigia, Kissamos & Kissamos museum, Falassarna Beach en Ancient Falassarna
Kissamos, Crete, Kreta Kissamos museum, Crete, Kreta Nopigia, Crete, Kreta Falassarna, Crete, Kreta Falassarna, Crete, Kreta

Crete, Kreta

Deze tocht gaat naar het westen van het eiland. Nopigia ligt ongeveer 5 kilometer ten oosten van de stad Kissamos. Het is een van de oudste dorpen in het gebied en was voorheen een centrum voor wijn-distributie. Nu is het omgeven door landbouwgebied. Het dorp was vroeger de locatie van een oude stad. In het dorp zijn Byzantijnse kerken zoals de Byzantijnse kerk van Agios Pandeleimonas. Je kunt gemakkelijk deze kerk bereiken vanaf de snelweg naar Kastelli als je de zuidelijke afslag neemt richting naar Koleni. Je ziet hem dan vanzelf staan aan je rechterhand. De kerk heeft de vorm van een kruis met een koepel.

Kissamos zelf heeft restanten van een Venetiaans kasteel en er zijn stranden, een leuke boulevard met taverne's en een gezellig dorpsplein. Ook vind je in Kissamos restanten uit de Romeinse tijd (een villa, mozaieken, baden) en er is een vroeg christelijke begraafplaats.

Bij een bezoek aan de stad van Kissamos is het echt aan te raden om een kijkje in het Archeologisch Museum te nemen. Dit museum is gehuisvest in een Venetiaans-Turks monument en er zijn voorwerpen te zien die werden gevonden in de het distrikt van Kissamos. De vondsten gaan van de prehistorie tot de late oudheid (Vroeg Christelijke periode) en zijn echt interessant. Het gebouw heeft twee verdiepingen en de vondsten worden weergegeven volgens chronologie en geografie. Naast de vazen, mooie beelden, glas, sieraden en munten zijn er ook twee mooie grote kleurrijke (en bijna geheel intacte) mozaïekvloeren te zien. Dit is iets wat je niet moet missen en het geeft een nieuw licht op de bezoeken die je later kunt maken aan de archeologische vindplaatsen in het gebied.

Falassarna ligt 20 km ten westen van Kisamos. Het is een rustig dorp, met enkele kleine hotels, appartementen en taverna's. Falassarna is de plaats van een spectaculair groot zandstrand (het grootste van west Kreta), met prachtige rotsen in de zee, waardoor het iets lijkt uit een sprookje. Het ziet eruit als een landschap van duinen, met fijn zand. Falassarna is ook de site van een oude Hellenistische haven, die werd omringd door muren en verbonden was met de zee door een kanaal. Als je 10 minuten richting het noorden loopt zie je nog enkele van de muren en de defensieve torens. De haven lag vroeger aan de zee, maar omdat het land langzaam omhoog gaat aan de westkant van het eiland Kreta (en zinkt in het oosten) is de voormalige haven naar het binnenland verplaatst.

Op sommige stukken van Falassarna zijn parasols en ligbedden te huur maar het strand is nog niet echt super-commercieel en omdat het zo lang en breed is, is er altijd wel een plek waar je lekker rustig kunt gaan liggen. Er is een afslag "Big Beach" naar het grote strand en als je doorrijdt dan kom je bij het volgende strand, dat gewoon ook een groot strand is. Aan het einde van het strand wordt het wat rotsachtiger. Dit is ook de plek waar je als naturist je doekje kunt spreiden (toegegeven: niet het mooiste stuk van het strand). Verderop zijn nog wat kleine baaitjes waar je eventueel ook kunt gaan liggen. Het strand van Falassarna is een van de mooiste stranden van het eiland Kreta en met zijn fijne zand, dat soms rood of roze van kleur is, heeft het strand een tropische uitstraling.

Aan de noordzijde van het strand van Falassarna op ongeveer 2 kilometer afstand liggen de overblijfselen van "Ancient Falassarna". Falassarna was de haven van de belangrijke stad Polyrrinia. Men is hier druk bezig met opgravingen (2009) en nog niet alles is blootgelegd. Het oude Falassarna is nog niet zo lang geleden ontdekt. Omdat het eiland Kreta aan de westzijde langzaam omhoog beweegt is de haven zo'n 6 tot 9 meter hoger komen te liggen. Ook vermoed men dat tijdens een enorme aardbeving en tsunami in 365 na Christus Falassarna in één klap een heel stuk hoger is komen te liggen. Behalve de restanten van muren (onder andere van een Akropolis) en torens kun je een in rots uitgehouwen stenen troon zien en er zijn graven, waterreservoirs, voorraadkamers en de ruïnes van huizen. Wie na de parkeerplaats nog verder doorrijdt komt langs de stadsmuren en eindigt bij een plek met een heel mooi uitzicht over de zee en de kustlijn.

Tocht 8: Georgioupoli, Lake Kournas en Kastellos
Georgioupoli, Crete, Kreta Georgioupoli, Crete, Kreta Lake Kournas, Crete, Kreta Lake Kournas, Crete, Kreta Kastellos, Crete, Kreta

Crete, Kreta

Rij via Vamos of via Gavalochori en Kefalas naar de gezellige kustplaats Georgioupoli. Hier is het begin van een 10 kilometer lang zandstrand en er zijn veel leuke winkeltjes en taverna's. Een wit kerkje, de Agios Nikolaos, is midden in de zee op een pier geplaatst. Je kunt bij niet al te hoge golven naar dit kerkje toe wandelen en er een kaarsje branden. Door het dorp loopt een rivier waar vissen en blijkbaar ook schildpadden hun huis hebben.

Vanaf Georgioupoli volg je de borden richting Lake Kournas, het enige zoetwatermeer op het eiland Kreta. De speciale kleuren van het meer van groen tot en met turquoise, en de prachtige bergen erom heen, de prachtige natuur, de leuke taverna's en soevernierwinkeltjes aan de rand van het meer: het meer van Kournas is leuk in vele opzichten.

Het Kournas meer is ongeveer anderhalve kilometer in diameter en aan de zuidkant is het zelfs zo'n 45 meter diep. Er zijn speciale vogels die in het meer zwemmen, er zijn grote oranje vissen, en het lijkt alsof de bomen zo uit het meer komen groeien (tijdens hoge waterstanden). Tijdens een van mijn bezoeken zagen we zelfs een grote waterschildpad rond dobberen. Het is een bijzondere plek voor de fauna inclusief voor vogels. Voor de mensen die dat leuk vinden: je kunt er ook een waterfiets huren en het meer opgaan (kosten: 7 euro in mei 2003 en toen we in 2009 terugkwamen nog steeds dezelfde prijs). Er is een soort strand en er zijn veel olijfbomen en ander groen. Je kunt in ook het meer zwemmen als je dat wilt.

Rij verder richting het dorp Kournas en neem de afslag naar "Kastelos". Het authentieke kleine dorp Kastellos ligt in op een heuvel in het oostelijke gedeelte van de Apokoronas en omdat het op 252 meter hoogte ligt heeft het prachtige vergezichten over de zee en het toeristenplaatsje Georgioupolis. De naam is onstaan omdat het dorp is gebouwd als een soort kasteel. Oorspronkelijk woonden de mensen lager in de vallei maar rond 1800 werden zij door het geweld van de Ottomaanse overheerser gedwongen hun heil hogerop te zoeken. Veel van dit oude stuk van Kastellos staat nu leeg en is vervallen. Toch is Kastellos een leuk dorp om even te gaan kijken. De tijd heeft hier stil gestaan. Er zijn kleine tuintjes met tomaten en andere groenten, bloemen, loslopende kippen, geiten en hier en daar een poes. Het is er heerlijk rustig. De enkele bewoner die je tegenkomt is verbaasd je te zien en zegt je vriendelijk gedag.

Tocht 9: Lake Agia, Agia Kyriaki klooster, Theriso en Meskla
Lake Agia, Lake Agias, Crete, Kreta. Agia Kyriaki & Kastelos, Varipetro, Crete, Kreta Theriso Crete, Kreta. Theriso Crete, Kreta. Meskla, Church of Christ Savior, Crete, Kreta.

Crete, Kreta

Lake Agia in het westen van Chania is een van de twee meren met zoet water in Kreta (de andere is de beter bekende toeristische attractie Lake Kournas). Lake Agia of Lake Agias is door mensen gemaakt, dus een kunstmatig meer, en het wordt beschouwd als een waterreservoir. Lake Agia kan worden bereikt door de afslag te nemen naar Omalos op de Chania - Kissamos weg. Het meer is een rustige plek met bijzondere bloemen en vogels en een kleine kerk op haar oevers.

Het Agia Kyriaki klooster ligt op een afstand van 12 kilometer afstand zuidwest van de stad Chania. De afslag naar het Agia Kyriaki klooster is te vinden tussen de dorpen Mylonia en Varipetro. Vanaf Varipetro is het ongeveer anderhalve kilometer rijden over een smalle geasfalteerde weg. Het Agia Kyriaki klooster stamt uit de 17e eeuw en was in de 19e eeuw een toevluchtsoord voor vluchtelingen van de Turkse bezetters. Nadat het klooster tot ruïne was vervallen is het tussen 1993 en 1996 gerenoveerd en in oude glorie hersteld. Binnen de muren van het klooster staat de kapel. In het klooster wonen nu 12 nonnen en het complex is sinds 1637 eigendom van het nabijgelegen Chrysopigi klooster. Rondom het klooster ligt een mooie tuin met verschillende fruitbomen.

Vanaf het klooster leidt een pad omhoog naar diverse grotkerken en het Kastelos fort, dat hoog op de berg is gelegen. Deze grotkerken zijn vrij nieuw, maar toch heel interessant om te bekijken. Onderweg heb je mooie uitzichten over het landschap en ook de grotten zelf zijn interessant. Boven rondom het Kastelos fort zijn nog een heleboel grotten te ontwaren. Vanaf dit indrukwekkende fort heb je uitzicht over geheel noordwest Kreta.

Het kleine dorpje Theriso ligt 14 kilometer ten zuiden van Chania ligt op een hoogte van 580 meter, aan de top van de Theriso kloof. De rit naar de kloof wordt beschouwd als spectaculair en is populair bij de bewoners van Chania vanwege de koelere temperaturen en grill restaurants van het dorp. De prachtige Theriso kloof is te zien vanaf de weg die 6 kilometer lang langs de bedding van de kloof loopt, en die misschien een beetje eng zijn voor sommige mensen die hoogtevrees hebben. De Theriso kloof is de enige kloof op Kreta waar je helemaal doorheen kunt rijden met de auto.

Theriso is een historisch dorp, dat vroeger moeilijk te bereiken was, omdat het werd ingesloten door de bergen. Door de strategische ligging van het dorp is het verweven met de de strijd van de Kretenzers voor vrijheid en onafhankelijkheid van de Turkse indringers. Vandaag de dag is het een interessant dorpje om eens te gaan bekijken en trekt het wat toeristen aan, met zijn twee kerken, twee museums en diverse taverna's. In Theriso vind je ook de Byzantijnse kerk van Agios Georgios en Agios Charalambos, die dateert uit 1555, en is beschilderd met sterren op het plafond. Aan de twee kanten van het altaar-kruis zijn van hout gesneden beschilderde haaien en zeemeerminnen, en er zijn mooie iconen in de kerk.

Meskla is de site van een oude stad, en diverse voorwerpen en resten van cyclopische muren zijn hier gevonden. De ruïnes van de huizen en de overblijfselen van een stadsmuur zijn te zien rond het dorp Meskla. Het dorp Meskla werd verwoest tijdens de Venetiaanse periode (toen de leider van de opstand, Kantanoleon, zijn hoofdzetel had in Meskla) en ook tijdens de Turkse periode. Twee van de Byzantijnse kerken met 14e eeuwse fresco's in het dorp hebben de verwoestingen echter overleefd. Een van deze kerken is de Kerk van Christus Savior - Christus de Verlosser of "Sotiras Christos Church" met wandschilderingen van de hand van Theodoros Daniel en zijn neef Michaeli Veneris die dateren uit 1303 na Christus. Een beetje verder op de weg als je door het dorp wandelt, ligt over de brug aan de noordkant van het dorp de 14e-eeuwse Maagd Maria kerk. Deze kerk bevat delen van oudere gebouwen, waaronder een tempel van Aphrodite, die stond op de exacte plaats van deze kerk. Het mozaïek op de vloer van de huidige kerk vloer was ooit de mozaïekvloer van een vijfde-eeuwse basiliek. Achter deze kerk is een zeer grote en indrukwekkende nieuwe kerk gebouwd.

Tocht 10: Alikianos, Koufos, Maleme en Vlacheronitissa
Alikianos, Crete, Kreta. Alikianos, Crete, Kreta. Koufos, the Byzantine church of Zoodohos Pigi, Crete, Kreta Vlacheronitissa, Maleme, Crete, Kreta Vlacheronitissa, Maleme, Crete, Kreta

Crete, Kreta

Alikianos is een leuk dorp dat ligt op ongeveer 13 kilometer afstand van de stad Chania op de route naar het Omalos gebergte. Je rijdt vanuit Chania eerst door Oasis (een soort moderne voorstad van Chania), dan langs Lake Agia en vlak daarna neem je de afslag aan je rechterkant naar het dorp Alikianos. Het eerste wat je opvalt als je het dorp binnenkomt is de prachtige grote kerk die er staat met zijn koepel en twee torens. Bij deze kerk is een imposant oorlogsmonument van marmer met een bronzen vogel bovenop ter nagedachtenis aan de Griekse verzetsstrijders die door de Duitsers in het dorp zijn doodgeschoten.

Als je vanaf de kerk de straatjes van het dorp inloopt kom je langs allemaal huizen waarvan veel huizen sinaasappel- of citroenbomen in de tuin hebben staan. In het dorp is zelfs een heus fabriekje waar sinaasappelsap wordt gemaakt. In Alikianos liggen de ruïnes van het Venetiaanse kasteel dat ooit aan de aristrocratische Molini familie heeft toebehoort en even verderop in een straatje ligt het 14e eeuwse Agios Ioannis kerkje. Het kerkje ziet er leuk uit aan de buitenkant en in het kerkje (dat open was) zijn nog wat fragmenten van muurschilderingen te zien.

De Byzantijnse Zoodohos Pigi kerk even buiten Koufos dateert uit de 14e eeuw. Hij staat tussen de sinaasappelbomen aan de rechterkant van de weg als je vanuit Alikianos richting het zuiden gaat. De Zoohodos Pigi kerk staat ook bekend als de Ai Yannis Kyr-Yannis kerk. Hij wordt aangegeven met een bruin bordje dat langs de kant van de weg staat. Je ziet hem vanaf de weg al liggen. In eerste instantie waren we er al een keer voorbij gereden omdat we dachten dat het een nieuwe kerk was. In plaats daarvan is de kerk gedeeltelijk gerenoveerd. Hij ligt op ongeveer 25 meter van de weg af. Binnenin de kerk zijn fresco's van heiligen en van de Maagd Maria, maar helaas was de kerk gesloten ten tijde van ons bezoek en stukken waren met houten planken afgezet.

Maleme is een dorp in het westen van Kreta dat tussen Chania en Kissamos ligt, op 16 kilometer afstand van Chania en niet ver van Kolimbari. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in dit gebied Veel gevechten plaats, omdat de luchthaven van Kreta was gelegen in Maleme. Dit is de plaats waar de Duitse parachutisten hun aanval op Kreta begonnen in mei 1941 en waar veel Duitse soldaten werden gedood.

In de buurt van Maleme, in het dorp Vlacheronitissa liggen meer dan 4000 van deze Duitse militairen - bijna allemaal jonge mannen - begraven op een indrukwekkend oorlogskerkhof dat over de Golf van Chania en het dorpje Maleme uitkijkt. Naast het kerkhof is een taverna met een collectie van oude wapens en allerlei voorwerpen van de Tweede Wereldoorlog.

In Vlacheronitissa is ook een laat Minoïsche tombe te zien (1400 - 1100 voor Chistus). Deze tombe ligt aan het einde van een wandelpad. De tombe wordt zoals de meeste oude bezienswaardigheden op Kreta aangegeven met een bruin bord, dus het is een kwestie van borden volgen. De stenen waarvan de graftombe zijn gemaakt zijn vrij groot en de tombe is zo goed als helemaal intakt, wat natuurlijk erg bijzonder is na zo'n lange tijd.

Tocht 11: Karydi klooster, Koimeisis church, Agios Asomatoi en Agios Nikolaos church
Moni Karydi, Crete, Kreta Church of the Koimesis, Apokoronas, Kreta, Crete Agioi Asomatoi Church, Kreta, Crete. Agioi Asomatoi Church, Kreta, Crete. Agios Nikolaos Church, Crete, Agios Nikolaos kerk, Kreta.
Crete, Kreta

Ga naar Almyrida en neem daar de afslag naar Vamos. Het klooster van Agios Georgios in Karydi ligt op ongeveer twee kilometer ten oosten van het grote dorp Vamos (openingstijden 7.30 - 14.00 en 16.30 - 20.00). Het is te bereiken als je vanuit het noorden Vamos inrijdt en de lange weg volgt door het dorp Vamos en zo het dorp weer uitrijdt. Je houdt rechts aan bij de eerste splitsing en gaat de berg af totdat je na iets meer dan een kilometer het bordje ziet dat naar het klooster wijst (bij de volgende splitsing). Hier sla je links af. Het klooster van Agios Georgios in Karydi is rond 1600 onstaan bij een nederzetting die er toen op die plek was. In 1829 begon men met olijventeelt, waardoor het klooster groeide en werk verschafte voor veel mensen. Er onstond een olijfoliefabriek met twaalf indrukwekkende bogen, die in 1860 voltooid werd. De produktie was zo'n 25.000 vaten olijfolie per jaar. In 1923 werden het klooster en veel van de omliggende olijfboomgaarden verwoest. Pas sinds 1996 probeert men weer het klooster op te knappen en in goede staat te houden. De kerk op het terrein bevat freso's van rond 1880 en in een van de gebouwtjes aan de linker kant van de kerk wordt een stukje van een bot van Saint George bewaard.

Rij weer terug naar de splitsing richting Vamos en nu ga je rechtdoor (dus de andere kant op dan waar het bordje naar het Karydi klooster wijst). De kerk van de Koimesis Theotokou is gelegen in de nabijheid van het klooster van Agios Giorgos Karydi, niet ver van Vamos in Apokoronas, net onder het dorp Vrisses. Er staat een bruin bord langs de kant van de weg die je naar de kerk wijst. Het kleine stenen kerkje bevat fresco's maar het is zoals zo vaak bij oude kerken op Kreta, gesloten. De kerk is omgeven door muren van een nog oudere datum (sommige stukken dateren blijkbaar uit de 13e eeuw en de Koimesis kerk schijnt te behoren tot het nabijgelegen Karydi Klooster).

Rij terug naar Vamos en neem daar de afslag richting Chora Sfakion en Vrisses. In Vrisses neemt je de afslag naar Vafes en volgt de weg een paar kilometer. Aan je rechterkant zie je dan het bruine bord dat wijst naar de kerk van Agioi Asomatoi. Je loopt de trap af om deze Venetiaanse kerk te bereiken. De kerk van Agioi Asomatoi (Raad van de aartsengelen) dateerd uit de 15e eeuw. Het is een kleine kerk met één kamer. Dit type kerk is zeer vaak gebouwd op Kreta tijdens de Venetiaanse periode (1211 - 1669). Een bijzonder kenmerk van de kerk is de decoratie van het interieur. In plaats van de gebruikelijke taferelen van het leven van Christus en voorstellingen van heiligen, wordt het hele interieur van de kerk bedekt met geometrische patronen.

De kerk van Agioi Asomatoi werd gebouwd op de ruïnes van een oudere kerk, die is gedateerd op de 6e-7e eeuw. Delen van de muren en de vloer van de eerste kerk werden blootgelegd tijdens de opgraving, evenals de voet van het altaar. De resten van een tweede kamer werden opgegraven ten noorden van de oude kerk. Deze ruimte is ook gedateerd op de 6e-7e eeuw na Christus. Grafsteen en graven werden opgegraven ten oosten en ten westen van de kerk, een aantal van hen met kleine kruiken.

Rij terug naar Vrisses en neem de oude hoofdweg richting Armeni. Je volgt de route Provarma - Samonas - Chiliomoudou naar Kares. Na het passeren van het dorp Chiliomoudou ben je niet ver van de kerk Agios Nikolaos meer. Het is gemakkelijk omdat je alleen de bruine borden die wijzen in de richting van de kerk moet volgen om er te komen. Op je weg van de bochtige wegen en door de dorpen krijgt u een schitterend uitzicht op de vallei beneden, de baai, en Kalives Almyrida, en de Witte Bergen.

De Agios Nikolaos kerk is een Byzantijnse kerk uit de 11e eeuw. De muren van deze kerk zijn versierd met fresco's die dateren van 1230-1236. Omdat de kerk in een afgelegen positie ligt zijn deze fresco's nooit veranderd en ze zijn allemaal origineel. Een bord bij de kerk zegt dat de kerk op alle dagen is geopend ban 9.00 tot 15.30, met uitzondering van vrijdag wanneer hij is gesloten, maar ik heb gehoord dat hij op de openingstijden ook vaker dicht dan open is. Het is niet toegestaan om foto's te maken binnen de kerk. Boven de kerk van Agios Nikolaos staat een kleine kapel die is gebouwd in een grot. Deze kapel heet de Agia Mama. Als je de Agios Nikolaos kerk verlaat en verder rijdt dan zie je na ongeveer 600 meter een bord dat wijst naar de Agia Mama kapel. Je kunt je auto hier parkeren en de steile weg naar de kapel omhoog lopen.

TRIP 12: CHANIA EN HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM
Chania, Kreta, Crete Chania Janitsar Mosque, de Janitsar Moskee, Kreta, Crete Chania Agios Nikolaos church, Kreta, Crete Chania Archaeological Museum, Kreta, Crete Chania Archaeological Museum, Kreta, Crete
Chania Town

1 - Restanten van Minoïsche gebouwen die op een belangrijke nederzetting duiden op de aan zee gelegen heuvel aan de Odos Kanevaro. De opgravingen zijn alleen te bekijken vanachter prikkeldraad en de rest ligt verspreid over een aantal straten gewoon langs de kant van de weg. Voor meer info en foto's van deze opgravingen (de oude stad Kydonia) - klik hier.
2 - De haven van Chania met zijn Venetiaanse restanten en zijn vissersbootjes. Van de 23 voormalige hele grote Venetiaanse arsenalen zijn er nog 7 over.
3 - De Agios Nikolaos kerk was van oorsprong een kloosterkerk en werd door de Turken in een moskee veranderd. Zij bouwden er ook een minaret aan vast. In 1912 werd er nog een klokkentoren aan de andere kant van de kerk bijgebouwd. Voor een foto's en een overzicht van deze kerk en nog meer kerken in Chania klik hier.
4 - Het stadspark van Chania. Dit park ligt even buiten het centrum en is een klein rustpuntje tussen de drukke straten van Chania. Het is aangelegd tijdens het Turkse bewind en er worden wilde geiten (krikri) gehouden.
5 - De Turkse vuurtoren aan het einde van de lange pier in de haven van Chania. De toren werd in de 19e eeuw hersteld en verbouwd.
6 - De arsenalen in de haven. Van de oorspronkelijk 23 arsenalen zijn er nog 7 over. Ze stammen uit de 16e eeuw en ooit werden hier de boten gerepareerd.
7 - De markt van Chania. Deze markt is een grote overdekte hal in de vorm van een kruis. Hier wordt van alles verkocht, van vlees en vis tot en met specerijen en sponzen.
8 - De restanten van de vesting van Firkas. Hier staan nog wat overblijfselen van de oude vesting. Verder staan door de hele stad Chania nog veel stukken van de oude stadsmuur.
9 - De Janissaries Moskee vlakbij de haven stamt uit 1654 en betekent zoiets als moskee aan de oever.
10 - Het Marine Museum met een tentoonstelling over de slag van Kreta en een kollektie zeeschelpen. In een straatje er schuin achter, achter het fort is het Byzantijnse museum.

Chania is een van de grootste steden op het eiland Kreta en is volgepakt met historische bezienswaardigheden, een vuurtoren en het Venetiaanse fort, en vele gebouwen en huizen uit de Venetiaanse en Turkse Ottomaanse tijd. Het heeft ook vele winkels, een grote markt en een charmante haven met vele restaurants en cafes. Het is een heel interessante stad om wat tijd in door te brengen. Er wonen in Chania ongeveer 56.000 mensen en het is grootste stad van het eiland op Heraklion na.

Het Archeologisch Museum van Chania is gevestigd Halidon Street, in de Franciscuskerk, die stamt uit de Venetiaanse tijd. Deze kerk ligt in het drukke winkelstraatje waaraan zich ook de Mitropolis kathedraal bevindt. Toen wij er wilden kijken was de entree gratis (maar ik begrijp dat je normaal een - goedkoop - entreekaartje moet kopen). Het museum herbergt vondsten van Chania en omstreken, maar ook van andere delen van het eiland. Sommige dingen zijn gevonden in huizen die zijn opgegraven en er zijn ook voorwerpen bij die in grotten zijn gevonden. De opgravingen die worden tentoongesteld beginnen met klei-objecten uit de neolitische periode.

TOCHT 12: KALIVES, EPISKOPI EN ARGIROUPOLI
Kalives, Crete, Kreta. Kalives, Crete, Kreta. Episkopi, Rethimnon, Crete, Kreta Argiropouli, Rethimnon, Crete, Kreta Argiropouli, Rethimnon, Crete, Kreta
Crete, Kreta

Kalives is een vrij groot dorp met veel winkels, een bakker, een slager, een postkantoor, een supermarkt, een bezinestation, kafenions en restaurants, en een hele mooie kerk. Kalives heeft goede zandstranden. Het strand in het oosten is het populairst omdat het in het dorp zelf ligt. Het westelijk strand is rustiger en bevindt zich op ongeveer 1 kilometer van het dorp af. Kalives blijft relatief rustig in vergelijking met sommige van de andere badplaatsen aan de noordkust van het eiland Kreta. Het dorp heeft alle faciliteiten die u kunt verwachten in een vakantieoord, zoals goede supermarkten en vele taverna's om uit te kiezen. Er is een groot dorpsplein naast de kerk waar je kunt genieten van een drankje of een maaltijd in de schaduw van een aantal zeer grote en oude bomen. Hier vindt je ook de resten van een aantal gebouwen uit de Venetiaanse tijd. De stranden in het dorp zijn vrij groot en het zijn zandstranden, met een aantal plaatsen waar je een parasol en ligbedden kunt huren.

In Kalives zijn twee exits naar de New National Road. Kies er een uit en rijdt richting Rethimnon. Vanaf de snelweg neem je de exit naar Lake Kournas en dan bij de splitsing ga je rcihting Dramia. Je bent nu op de Old National Road. Je rijdt door het dorp Episkopi. In dit traditionele dorp staan veel oude stenen huizen en een hele grote kerk die al van veraf opvalt. Er rijdt het een en ander aan verkeer doorheen op weg naar bezienswaardigheden in de buurt (o.a. een klooster, het Kournas Meer en het dorp Argiroupoli), maar dat is maar 1 weg en de rest van het dorp is erg rustig. Veel van de huizen maken een verlaten en vervallen indruk. Hier en daar zit er een vogeltje in een kooitje buiten een huis. Er zijn nog meer kleine kerkjes en er is een gedenkteken in het dorp.

Vanaf Episkopi volg je de borden naar Argiroupoli. Het dorp ligt in de heuvels en er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden, zoals bijvoorbeeld een poort, vloermozaieken en veel graftombes. In de buurt zijn ook veel watervalletjes en een klooster uit de 10e eeuw met muurschilderingen uit de 12e eeuw

Argiroupoli was in de oude tijd al een stad van betekenis. In de Dorische tijd heette het Lappa. Het werd in het jaar 67 voor Christus vernietigd door de Romeinen. Lappa steunde Octavianus in zijn strijd met Markus Antonius en toen Octavianus naderhand keizer Augustus werd, beloonde hij de stad en hielp het wederopbouwen. Lappa kende vervolgens een bloeiperiode tot de 9e eeuw na Christus toen het werd vernield door de Saracenen. De stad werd weer opgebouwd en de naam veranderde in "Poli" (=stad). Tijdens de Turkse overheersing was het bekend als Gaidoropoli (Ezelsstad). In 1822 kreeg het dorp zijn uiteindelijke naam Argiroupoli.

Ondanks al het geweld in en rond het dorp zijn er toch nog een aantal dingen goed bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld een Romeins mozaiek dat uit 7000 steentjes bestaat en een Venetiaanse poort. Bij de Agia Paraskevi kapel zijn overblijfselen uit de Minoische tijd (een traptrede). Ten noordwesten van het dorp zijn watervalletjes en bronnen en er is een kerkje dat in een grot is uitgehakt (de Agia Dynami). Hier vlakbij zijn ook de overblijfselen van een Romeins aquaduct, Romeinse baden en watermolens. Ten noordoosten van het dorp (volg het oude pad naast de plaatselijke school) loopt een oude Romeinse weg langs een grote hoeveelheid Romeinse graftombes, een in een grot uitgehakt kerkje (de kerk van de vijf maagden) en een duizenden jaren oude plataan. Al deze bezienswaardigheden liggen verspreid rondom het dorp.

TOCHT 13: KOLIMBARI, GONIA KLOOSTER, AFRATA BEACH, RODOPOS, RAVDOUCHA EN RAVDOUCHA BEACH
Gonia Monstery, Gonies klooster in Kolymbari, Kolimbari Afrata Beach, Crete, Kreta Rodopos, Crete, Kreta Ravdoucha, Ravdouha, Rodopos, Crete, Kreta Ravdoucha, Ravdouha, Rodopos, Crete, Kreta
Crete, Kreta

Ga via Kalives naar de New National Road en dan richting Chania. Rijdt Chania voorbij en ga bij Kolimbari de snelweg af. Kolimbari is een mooi dorp aan het begin van het Rodopos schiereiland in het noordwesten van Kreta. Het dorp heeft een lang keienstrand aan de oostkant (Tavroniti), vrij veel vervallen huizen en heel veel visrestaurants.

Op een heuvel een klein stukje boven Kolimbari ligt het 17e eeuwse klooster van Gonia dat nog door vijf monikken wordt bewoond. Hier vind je ook een klein museum waar religieuze voorwerpen zoals bijbels met zilveren beslag, zilveren kruizen, priestergewaden en oude ikonen zijn tentoongesteld die terug gaan tot in de 13e eeuw. Sommige van deze ikonen worden beschouwd als behorend tot de belangrijkse ikonen van het eiland. Het klooster werd gebouwd tussen 1618 en 1634 en is een van de belangrijkste kloosters van Kreta. Het klooster heeft een reputatie van verzet tegen de bezettende mogendheden en is op verschillende momenten aangevallen, vernield en weer opgebouwd. Het klooster is behalve op zaterdag (dan is het gesloten) geopend van 9.30 tot 13.00 en van 16.30 tot 20.00, gepaste kleding wordt gevraagd.

Vanaf het klooster loopt de weg verder omhoog naar het dorp Afrata en dan naar Afrata beach. Het strandje ligt op anderhalve kilometer van het dorp verwijderd en er is een taverna bij. Ook zijn er zonnebedjes en parasols te huur.

Keer weer om en ga richting het dorp Rodopos. Het is een rustig dorp met een aantal kerkjes, wat winkels en een groot plein met een paar taverns en een waterput. Op het dorpsplein staat ook een oude Romeinse zuil met inscripties, die dateert uit de tijd van keizer Hadrianus (119 - 138 na Christus). Hij gaf de afstand aan naar het Diktynna Heiligdom dat in het noorden van het schiereiland ligt. In Latijn staat erop geschreven dat de weg naar het heiligdom was gefinancierd door keizer Hadrianus en door het rijke Diktynna heiligdom zelf. De zuil is in de 19e eeuw opgegraven en heeft tot het begin van 2002 bij het Agios Georgios kerkje gestaan. Daarna is het naar het grote plein gebracht (waar het ook meer opvalt). Het Agios Georgios kerkje is een oud kerkje, ik denk zelf dat het uit de Byzantijnse periode stamt, maar ik kan er verder geen info over vinden. Het staat wat verderop in het dorp aan de rechterkant van de weg en het is gesloten.

Rij dezelfde route weer terug het dorp uit. De weg houdt op in Rodopos. Bij de splitsing ga je rechtsaf richting Ravdoucha. Ravdoucha ligt aan de westkant van het Rodopos schiereiland. Het is een dorp met voornamelijk oudere stenen huizen, maar ook met wat nieuwbouw. Er staat een aardig kerkje op het plein dat is gebouwd in 1897. Behalve een paar kafenions is er niet veel aan faciliteiten te vinden. Bij Ravdoucha kun je de weg naar beneden nemen die leidt naar Ravdoucha Beach dat twee kilometer verderop ligt. En alhoewel soms wordt geschreven dat de weg niet goed is, is dat ondertussen al achterhaald. Het hele stuk naar het strand is geasfalteerd, ook als is het dan niet overal even breed en hier en daar een beetje stijl: het is goed te doen.

Onderweg naar Ravdoucha Beach rijd je nog langs een andere, grotere kerk (links) en een mooi oud wit kerkje bij een begraafplaats (rechts). Hier kun je even een stop maken om van het geweldige uitzicht over de Golf van Kissamos te genieten. Bij dit witte kerkje is ook de splitsing en hier ga je verder naar beneden waar je na een paar honderd meter aan de rechterkant van de weg het Byzantijnse Agia Marina kerkje tegenkomt. Het wordt aangegeven met een (bruin) bordje. Hier moet je een kleine stenen trap op om bij het kleine kerkje te komen.

In het Byzantijnse Agia Marina kerkje zijn nog redelijk goed bewaarde fresco's te zien van Jezus, de Maagd Maria en van heiligen. De beeltenis van Jezus is nog maar voor de helft te zien, maar Maria en sommige andere heiligen hebben de tand des tijds beter doorstaan. Het kerkje is heel klein, maar zeker de moeite waard om even te bekijken.

Hierna gaat de weg weer verder naar beneden en niet ver van het kerkje af is er weer een splitsing. Beide borden verwijzen naar het strand ("beach"). Als je de weg neemt naar links dan kom je na een paar honderd meter langs een leuk kerkje dat gedeeltelijk in de rotsen is gebouwd. Binnenin staat en hangt een hele verzameling iconen en je kunt er een kaarsje branden. Aan het einde van de weg ligt dan het prachtige kiezelstrandje van Ravdoucha.

TOCHT 14: RETHIMNON, MINOÏSCHE BEGRAAFPLAATS VAN ARMENI EN PETRES BEACH
Rethimnon Rethimnon Armeni, Minoan tombs, Minoïsche tombes, Kreta, Crete. Petres beach, Crete, Kreta Episkopi Beach, Rethimnon, Crete
Crete, Kreta

Ga via Kalives of via Vamos en Georgioupolis naar de New National Road en dan richting Rethimnon.

Rethimnon met zijn 20.000 inwoners is een van de grotere steden op Kreta, en in tegenstelling tot Chania en Heraklion zijn ze er erg afhankelijk van het toerisme. Er is een historisch centrum met overblijfselen uit alle periodes van de geschiedenis, waaronder Turkse overblijfselen en een Ventiaanse haven, vuurtoren en kasteel. De haven bestaat uit een grote, brede rij restaurants die over het strand uitkijken (met boten die met regelmaat naar Piraeus varen).

Direkt achter de haven is het oude gedeelte van de stad met de nauwe steegjes, toeristenwinkeltjes, Turkse minaretten, kerken, een stadspark, musea, Venetiaanse huizen met bedekte houten balkonnetjes, oude moskeeën en een oud Turks badhuis met rommel erin.

1 - Het Venetiaanse fort. In dit grote fort konden de bewoners zich allemaal veilig terugtrekken bij aanvallen van buitenaf. Met de bouw van het fort werd in 1573 begonnen. map Rethimnon Town De omtrek ervan is 1300 meter. Binnenin het fort zijn nog Venetiaanse huizen te zien en restanten van buskruitmagazijnen en andere Venetiaanse gebouwen. Ooit stond in de vesting de Agios Nikolaos bisschopskerk, maar die is door de Turken vervangen door hun Sultan Ibrahim moskee. Het Venetiaanse fort in Rethimnon is het grootste Venetiaanse fort dat op Kreta is te vinden en het schijnt zelfs het grootste Venetiaanse fort in de gehele wereld te zijn.
2 - De mooie Venetiaanse haven met de houten vissersboten. Hier zijn restanten uit de Venetiaanse en de Turkse tijd, waaronder de vuurtoren. Hier zijn veel gezellige restaurantjes en kafenions.
3 - De Venetiaande loggia die in de zestiende eeuw werd gebouwd en waar de Venetiaanse edelen bij elkaar kwamen. Later is de loggia door de Turkse bezetters verbouwd tot een moskee.
4 - Het stadspark van Rethimnon. Een stukje groen midden in de stad om even tot rust te komen en van de schaduw te genieten onder de bomen. Misschien een flesje water mee?
M - Er zijn diverse moskeeën uit de 17e eeuw die verspreid over de stad liggen, interessant voor de koepeldaken en de minaretten. Helaas zijn ze vandaag de dag niet allemaal toegankelijk meer.

Er zijn nog veel meer dingen in Rethimnon om te gaan bekijken, zoals bijvoorbeeld de Venetiaanse Rimondi fontein, een Turks bad en een Turkse school en de 13e eeuwse Agios Franziskos kloosterkerk. Bij de ingang van het Venetiaanse fort ligt ook het Archeologische Museum van Rethimnon met vondsten uit de steentijd tot en met de Romeinse periode van het eiland.

De Minoïsche begraafplaats van Armeni ligt 8 kilometer ten zuiden van Rethymnon en kan worden bereikt door het nemen van de afslag naar Spili en Agia Galini. De necropolis ligt net buiten (aan de noordkant van) het dorp Armeni (er zijn verschillende dorpen met de naam Armeni op Kreta). Armeni zelf is slechts een klein dorp en niet erg spectaculair. Het dorp werd in 961 gesticht door Armeense soldaten die in dienst waren van de Byzantijnse veldheer Phokas, die Kreta in dat jaar veroverde op de Arabieren.

De graven zijn geplaatst in een veld onder de schaduw van de bomen. Er zijn er ongeveer 200 van en ze dateren uit 1300 tot 1050 voor Christus. Deze graven zijn uitgehouwen uit de rotsen en je kunt de trappen af om ze van dichtbij te gaan bekijken. Bij sommigen van de graven staan de sluitstenen nog steeds naast de ingang. Ze zijn allemaal vierkante "kamer tombes" met uitzondering van één. Dit is een grotere zogenaamde "Tholos tombe" - wat betekent dat het bijenkorf-vorm heeft: hij is in ringen, en deze ringen worden steeds kleiner hoe dichter je bij het plafond van het graf komt. Deze extra grote tombe wordt beschermd door een houten dak en er is licht binnen (dit gaat automatisch aan als je naar binnen stapt).

Een aardige stop op de terugweg om even iets te drinken of om de zee in te gaan is Petres beach. Er staan twee primitieve taverna's bij het kleine strand en het is er rustig. Aan de andere kant ligt een langgerekt zandstrand (10 km lang - Episkopi Beach) waar je een ook hier en daar ligbedjes en parasols kunt huren. Het begin van dit strand wordt ook gebruikt door naturisten (wij maken er zelf regelmatig een stop). Er staan veel rotsen in de zee en je treft er veel wilde bloemen aan (beetje afhankelijk van het jaargetijde natuurlijk).

Tocht 15: Deliana en Rotonda
Deliana, Agios Ioannis Church, Kreta, Crete. Deliana, Agios Ioannis Church, Kreta, Crete. Deliana, Agios Ioannis Church, Kreta, Crete. Deliana, Agios Ioannis Church, Kreta, Crete. Rotonda Church, Kreta, Crete.

Crete, Kreta

Deliana is een klein dorpje in het noordwesten van Kreta, niet ver van Kissamos. Het dorp ligt aan het begin van de Deliana Kloof, wat het begin is van een wandeling, omringd door hoge kliffen en ongerepte Kretenzer natuur (duur ongeveer anderhalf uur). Op de bodem van de kloof staat een kleine kerk waar je kunt uitrusten. Het dorp Deliana zelf is erg rustig, maar er zijn een paar taverna's en een cafe. Veel van de huizen in Deliana zijn in ruïne, maar de Byzantijnse kerk in het dorp, de kerk Agios Ioannis, is helemaal intakt. Het is een mooie kerk aan de buitenkant en aan de binnenkant zijn er prachtige fresco's op de muren. Deze kerk is open voor het publiek en naar mijn mening is dit een van de mooiste Byzantijnse kerken in dit gebied (en misschien zelfs van heel Kreta).

Rotonda is de plek van de Byzantijnse kerk van Rotonda of de Kerk van de Aartsengel Michael. Hij ligt dicht bij het dorp Episkopi in het westen van Kreta. De kerk is de enige kerk op Kreta met 5 concentrische ringen op zijn koepel. Het ontwerp is zo zeldzaam in Byzantijnse termen dat alleen de kerk van Agios Nikolaos in Thessaloniki ook zo'n koepel heeft.

Men gelooft dat de kerk oorspronkelijk werd gebouwd tijdens de eerste Byzantijnse periode van Kreta in de 6de eeuw en vervolgens herbouwd of uitgebreid / vergroot in de 10e eeuw toen het de zetel van de bisschop van Kissamos was. Delen van de mozaïek vloer dateren uit de 5e eeuw na Christus, terwijl de verschillende lagen van fresco's dateren uit de 9e tot de 11e eeuw. De kerk is moeilijk te vinden als je vanuit het zuiden komt op de route Vasilopoulo - Episkopi - Drakona. Aan het eind van het dorp Episkopi (als je het dorp uitrijdt) is er een afslag aan de linkerkant en ongeveer 1 kilomer verder aan de linkerkant is er een andere. Je ziet ze niet omdat ze de borden zo zijn geplaatst dat je ze alleen ziet als je uit het noorden vanaf de richting van Kolimbari komt.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional