De overblijfselen van de oude stad Praisos liggen boven op een heuvel in het oosten van het eiland Kreta. De laatste paar kilometer naar de site gaan over een smalle en af en toe hobbelige asfaltweg. Uiteindelijk kom je bij een parkeerplaats uit onderaan de heuvel en moet je het laatste stuk te voet afleggen (en goed op de pijlen letten die de makkelijkste route aangeven). Bij de parkeerplaats hangen borden met informatie over de site.
Er zijn restanten van een tempel, van huizen en van een stadsmuur te zien, maar erg veel is er niet meer van intakt. In Praisos woonden tot de 2e eeuw voor Christus afstammelingen van de Minoers. Zij waren naar dit gebied gevlucht om aan de aanvallen van de Doriërs te ontsnappen, maar uiteindelijk werden ze toch door hun onder de voet gelopen. Zowel Ieraptyna (het huidige Ierapetra) in het zuiden als Itanos in het noorden waren Dorische steden en er waren regelmatig konflikten over wie de kontrole had over een tempel van Zeus in Paleokastro. In 155 voor Christus werd Praesos door Ierapetra vernietigd.
In Praisos zijn stenen tabletten met letters, terracotta beeldjes en een hoeveelheid munten gevonden. De letters op de stenen tabletten zijn Grieks maar men heeft ze nooit kunnen ontcijferen. Ze zijn nu te zien in het Archeologisch Museum van Heraklion. Men denkt dat het de oude Minoïsche taal is die in het Grieks is overgeschreven.
|