DOĞU ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ


BABİL KASSİT HÜKÜMDÂRLARI KUDAŞMAN TURGO VE KUDAŞMAN TURYAŞ

BABİL’e hükmeden hükümdârlardan bazılarının adlarının sonunda TAŞ-DAŞ ekleri vardır. KUŞLU hükümdârlarında ise bu ek YAŞ şeklindedir. KOMUKLAR’da ise DAŞI şeklinde görülmektedir.

Bu ekin ETİLER’in (HATİLER) şimşek çaktıran Tanrısı TEŞUP’tan geldiği, ve GÜÇ SAHİBİ anlamı verdiği aşikârdır. Bizdeki YURT-TAŞ kelimesi YURDUNDAN GÜÇ ALAN, YANİ TÜRK OLMAKTAN GÜÇ ALAN anlamına gelir. ARKA-DAŞ ise ARKAMDA BULUNMASINDAN GÜÇ ALDIĞIM KİŞİ demektir. KARIN-DAŞ (KARDEŞ) ise aynı ANNEDEN DOĞMANIN VERDİĞİ GÜÇ’ e işarettir.

Yalnız BABİL hükümdârlarından KUDAŞMAN TURYAŞ’da hem DAŞ, hem de YAŞ ekleri vardır. Bundan da zaman içinde kelimeye bir de BERABERLİK anlamı eklendiği görülür. Yani KUDAŞMAN’da İLÂHî GÜÇ, TURYAŞ’da da TUR’LA BERABER anlamı vardır. TUR kelimesinin TÜRK olduğunu da ekliyelim. Bu mânâ eki ile KARIN-DAŞ hem aynı KARINDA BERABER, hem de bundan GÜÇ BULAN demektir.

BABİL hükümdârlarından KUDAŞMAN TURGO’nun adı da enteresandır. KUT-DAŞ-MAN TUR-GO diye hecelendirirsek,

KUT: Hâlâ kullandığımız KUTLU-KUTSAL kelimelerinin köküdür. DEVLET, BAHT, SAADET, MUTLULUK, TALİH anlamlarına gelir.

DAŞ: GÜÇ SAHİBİ, GÜÇ ALAN, KUDRETLİ; aynı zamanda BERABER , BİR OLAN demektir.

MAN: MEN-MAN şeklinde hâlâ kullanılan BÜYÜKLÜK, AZAMET, MAKBUL anlamı veren takıdır. KOCA-MAN (daha da büyük, iri) TÜRK-MEN (TÜRK’ÜN BÜYÜĞÜ, MAKBULÜ) KODA-MAN (KUT-MAN’dan, DEVLETLİ, KUDRETLİ KİŞİ) kelimelerinde olduğu gibi...

Öyleyse KUT-DAŞ-MAN kelimesi DEVLET BİRLİĞİNİN BÜYÜĞÜ, KUTSAL BİRLİĞİN BÜYÜĞÜ anlamına gelir ki, bir HÜKÜMDAR ÜNVÂNI olduğu kolayca görülür. Tıpkı bizim OSMANLI padâşahlarına verilen SULTAN-I RUM, HALİFE-Yİ RUY-I ZEMİN ünvanları gibi!..

TUR-GO ve TUR-YAŞ kelimelerinin ilk kısmı TÜRK demektir. Zâten TÜR-K kelimesi K çoğul ekiyle oluşmuştur. Bütün eski YAFETİK dillerde, MACARCA’da, FİN-OGUR dillerinde K çoğul ekidir. TURLAR yerine TURK denmiş, sonra bu kelime TÜRK olarak ve tekil anlamında kullanılır olmuştur. FARSLAR biz TÜRKLER’e TUR-AN der ki, o da TUR kelimesinin Farsça çoğul eki AN ile kullanılmasından ibarettir.

Şimdi de olduğu gibi o zaman da BOY adları, kişi adı olarak ta kullanılıyordu. Meselâ OĞUZ kelimesi hem OĞUZ boyunu gösterir, hem o boyun ATA’sını, hem de zamanımızda kişi adı olarak kullanılır. Şimdiki ÖZBEK milleti, TİMUR'un komutanlarından ÖZBEK'e bağlı olan ordu birliğinden ve onların soyundandır.

Şu halde TUR-GO veya K-G değişimi ile TUR-KO, ve de TUR-YAŞ hükümdarın esas adıdır. Hem kendisinin, hem de teb’asının önemli bir kısmının TÜRK olduğunu gösterir.

***
  • DİĞER BÖLÜMLER : KÜRTÇE BİR DİL Mİ?.. , GUTİLER, LULUBİLER, KASİTLER VE MİTANİLER İLE İLGİLİ SİTELER ,BATI ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , DÜNYA MEDENİYETİNDE TÜRKLERİN PAYI , BÜYÜK ARAŞTIRMACI KÂZIM MİRŞAN'IN TESBİTLERİ