DOĞU ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ


NEVRUZ BAYRAMI

NEVRUZ astronomik ve coğrafî bir olayla ilgili olduğu için çok eski tarihlerden beri bilinir ve kutlanır.

BABİLLİLER, NEVRUZ diye bildiğimiz 21 Mart'I AKİTU FESTİVALİ olarak kutlarlardı.

HİTİTLER, 21 Mart'ı PRULİYYAS BAYRAMI olarak kutlarlardı.

Bugün JAPONLAR, 21 Mart'ı SHUNKİ KOREL SAİ asmiyle BAHAR BAYRAMI olarak kutlarlar.

21 Mart, Kürtler ile ilgili değil; astronomi ve coğrafya ile ilgilidir. GÜNEŞ'İN KOÇ BURCU'NA GİRDİĞİ GÜNDÜR!.. KUZEY YARIKÜREDE KIŞ'IN BİTİP İLKBAHAR'IN BAŞLADIĞI GÜNDÜR! 21 MART'TA GECE İLE GÜNDÜZ EŞİTTİR!..

Diğer iklim değişiklikleri 21 Haziran (en uzun gündüz, Yaz başlangıcı), 23 Eylül (gece ile gündüz eşit, Sonbahar Başlangıcı), ve 21 Aralık (en uzun gece ve Kış başlangıcı) şeklindedir.

Mart ayı pek çok ulusun takviminde "Yeni Yıl Başlangıcı" olarak yer alır. Özal'a kadar bizde de Mâlî Yıl başlangıcı idi. SELÇUKLU Hükümdarı MELİKŞAH zamanında ÖMER HAYYAM 12 hayvanlı yeni bir takvim hazırlamış ve Mart ayını Yılbaşı olarak göstermişti.

21 Mart günümüzde ORTA ASYA TÜRKLERİ'nce SULTAN NEVRUZ diye bilinir, MİLLÎ BAYRAM olarak kutlanır. Hazırlıkları bir hafta önceden başlar. Bahçeler çapalanır, temizlenir, ağaç gövdeleri kurtlanmasın diye kireçlenir, ekipler gösteriler hazırlarlar ve o gün muazzam bir tören yaparlar. Bu törenler 1995'den beri TRT-INT kanalında yayınlanmaktadır. Seyredenler bilirler ki, Kürtler'in çapaçul kıyafetlerle halay çekmeleri, derme çatma bir ateş yığının üstünden atlamaları ile kıyaslanmayacak derecede muhteşem gösterilerdir.

NEVRUZ, ALTAY TÜRKLERİ'nde ÇILGAYAK BAYRAMI,
AZERİLER'de ERGENEKON BAYRAMI veya BOZKURT BAYRAMI,
BAŞKIRDISTAN'da EKİN BAYRAMI,
DOĞU TÜRKİSTAN'da YENİ GÜN veya BAŞ BAHAR,
GAGAUZLAR'da İLKYAZ,
HAKAS TÜRKLERİ'nde CILSIRTI veya ULU KÜN,
KARAÇAY MALKAR TÜRKLERİ'nde GOLLÜ, GUTAN, SABAN, TOY VEYA TOGRİ TOY,
KAZAK TÜRKLERİ'nde ULUS GÜNÜ,
KAZAN TÜRKLERİ'nde TEREKEMELER veya ERGENEKON BAYRAMI,
KARAPAPAKLAR'da TEREKEMELER veya ERGENEKON BAYRAMI,
KUMUK TÜRKLERİ'nde YAZBAŞ,
NOGAY TÜRKLERİ'nde SABAN, NEVROZ, veya TOY,
TÜRKMENLER'de TEZE YIL,
UYGUR TÜRKLERİ'nde YENİ GÜN

olarak adlandırılır. Ayrıca AZERBEYCAN, KIRGIZİSTAN, KAZAKİSTAN, ÖZBEKİSTAN, TÜRKMENİSTAN ve TÜRKİYE'de bazı yörelerinde NOVRUZ, RAVRUZ, REVRUZ BAYRAMI, NEVRUZ KÖÇE, NOROZ diye geçer...

Kürt ayırımcı ve bölücüleri NEWROZ diye yeni bir kelime yaratarak farklı olduklarını bayramın sadece kendilerine ait olduğunu iddia ederler!.. Halbuki bu iddia 1970'li yıllarda ortaya atılmış, "Kürt Kawa" efsanesi uydurulmuş, ve Nevruz o tarihten itibaren "Kürt Özgürlük Bayramı" imiş gibi cam-çerçeve kırarak, taş atıp dükkânlara saldırarak kutlanmaya başlamıştır. Bu kişiler O kadar cahildirler ki, çevrelerine bakıp TÜRKLER'in ve Farslar'ın, hatta Japonlar'ın astronomik ve coğrafî bir olay olan 21 Mart'ı kutladığını, hem de binlerce yıldır kutladığını bilmezler! TRT'yi bile seyretmezler!.. ANADOLU'nun pek çok yöresindeki "ateş üstünden atlanarak"oynanan SİNSİN oyununu bile görmezden gelirler!.. "Newroz'a We Pîroz Be!" diye bağırmanın ne NEVRUZ'a, ne de bölücülere yararı yoktur!

Özellikle Aleviler bütün iyi olayları 21 Mart'a, ve bütün kötü olayları 10 Muharrem'e yığarlar... Bu anlayışla Nevruz'a atfedilen olaylar şunlardır:

- Dünyanın kurulduğu gün,

- Hz. Âdem'in hamurunun karıldığı gün,

- Hz. Âdem'le Hz. Havva'nın Cennet'ten kovulduktan sonra dünyada ilk buluştukları gün,

- Tufan'dan sonra Hz. Nuh'un gemisinin karaya oturduğu ve suların çekildiği gün,

- Hz.Yusuf'un kuyudan kurtulduğu gün,

- Hz. Yunus bir büyük yunus balığı tarafından yutulmasından sonra kurtulduğu gün,

- Hz. Ali'nin doğum günü ve halifeliğe getiriliş günü,

- Hz. Fatıma'nın Hz. Ali ile evlendigi gün.

Gelelim Kürt bölücülerin kendilerine bağımsızlık sembolü olarak seçtikleri ve "kürt renkleri" ilan ettikleri SARI, KIRMIZI, YEŞİL renklere!...

1935 yılında ALTAYLAR'da 7. ilâ 11. yüzyıllarda yaşamış TÜRK beylerinin mezarlarında kazılar yapıldı. Ortaya SARI, KIRMIZI, YEŞİL ipekli elbiseler giydirilmiş cesetler çıktı!.. (Belleten Dergisi, 48. Sayı,1947)

İranlı âlim Abdülcelil El Kazvinî 1161-1165 yıllarında yazdığı eserde şöyle der:

- "SELÇUKLULAR'ın melikleri ve sultanları eğer 100.000 asker toplarlarsa, SİYAH sancak bulunmazdı. YEŞİL, SARI ve KIRMIZI sancak bulundururlardı."

OSMANLILAR da MAHMUT ŞEVKET PAŞA'nın sadrazamlığına kadar (1912) kadar sancaklar SARI, KIRMIZI, YEŞİL idi!.. Aleviler, TÜRKMEN oldukları için hâlâ millî kıyafetlerini bu renklerden seçerler.

Bugün dahi KIRGIZLAR, HIDIRELLEZ'de çocuklarına SARI, KIRMIZI, YEŞİL renkli elbiseler giydirirler. ÖZBEK kadınları yazın hep SARI, KIRMIZI, YEŞİL çizgili atlas kumaştan entariler giyerler.

Kısacası, ne bu bayram, ne de bu bayrak Kürtler'e ait değildir!.. TÜRKLER'indir!

***
  • DİĞER SAYFALAR : ERMENİ VE KÜRTÇÜ SİTELER , DÜNYADA VE TÜRKLERDE NEVRUZ , BATI ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , KUZEY ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , DÜNYA MEDENİYETİNDE TÜRKLERİN PAYI , GİRİŞ