KUZEY ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ


SABİRLER, SİBİRLER

SÜMER, SABİR ismine TEVRAT'ta rastlandığını, ve TÜRK boylarının ataları olduğunu daha önce anlatmıştık. SABİRLER, SUBARLAR olarak göründükten sonra, çok yakın tarihlerde bir kere daha ortaya çıkarlar...

KAFKASYA’da SABİR ismine 350 yılında rastlanır. Arkasından İDİL BULGARLARI arasında bir SUVAR boyu görülür. (600’ler) 1300’lerde ise BATI SİBİRYA’da bir SİBİR boyuna rastlanır. Bölgenin şimdiki adını SABİRLER’le aynı soydan gelen bu SİBİR boyundan aldığı bilinmektedir.

SABİRLER 515 yılında ANADOLU’ya geçerek o dönemde KAPADOKYA diye bilinen bölgeye, ANKARA ve KASTAMONU civarlarına geldiler. Ancak 527 yılında ARRAN ve ŞİRVAN bölgesine çekildiler. Gâh SASANİLER’le birleşip BİZANS’la, gâh BİZANS’la birleşip SASANİLER’le savaştılar. (Z.V. TOGAN, aynı eser , sf. 164)

Bölgede AVARLAR da vardı. Bir ara onlara yenildilerse de, sonra HAZARLAR ile birleşerek GÜRCİSTAN, VAN ve SİCİSTAN bölgelerini ele geçirdiler.

DOĞU ANADOLU bölgesinde SABİRLER’in varlığını gösteren pek çok işaret vardır. URMİYE gölü yakınlarındaki SİBİR Çayı, AĞRI-TUTAK’ta SUVAR köyü, yine BİTLİS’te ve ŞARKİKARAAĞAÇ’ta birer SUVAR köyü, PANO ve HINIS’ta birer SUVARAN(SUVARLAR) köyü, BESNİ ilçesinde de bir SUVARLI köyü vardır.

SABİR adı, kabile teşkilâtı dağıldıktan sonra değişmiş SABUR olmuştur. Mensuplarının bir kısmı göçebe haline gelmiştir. Bu şekliyle de ANTALYA- GÜNDOĞAN ilçesinde SABURLAR köyü; SURUÇ, KANDIRA ve ZONGULDAK EREĞLİSİ’nde birer SABURLU köyü vardır. ÇORUM’un SALKIMLI köyünün bir mahallesinin adı da SOBAR’dır.

İRAN’da ise daha Halife Abdülmelik zamanında bir SABUR oymağı vardı. İslâm Ansiklopedisi'nde "kürt" diye geçer. Ama derine inince, pek çok Kürt aşireti gibi bir TÜRK boyuna bağlandığı görülür.

***

  • DİĞER BÖLÜMLER : URARLAR, ARARLAR VE URANLAR , DOĞU ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ , DÜNYA MEDENİYETİNDE TÜRKLERİN PAYI , BÜYÜK ARAŞTIRMACI KÂZIM MİRŞAN'IN TESBİTLERİ