Vi bevarer naturen på flaske |
|
Mælkebøtte Roden graves op i det tidlige forår eller sent efterår (Før blomstring og efter blomstring) Den lange pælerod renses og skæres i skiver og trækker i alkohol i 14 dage. Blomsten plukkes ved udspring i maj måned, og her må de gule kronblade helt befries for de grønne bægerblade. De gule kronblade sættes på alkohol i 2 dage og er efter filtrering klar til brug. Man kan sammenhælde ekstrakt af rod og blomst og få en lækker drik ud af det.
Tynde grene og kviste skæres i småstykker. Dækkes og trækker en uge i neutral alkohol. Tåler op til et års lagring.
Tynde, nye grene + kviste, plukkes og trækker på Brøndum 14 dage. Man kan hvis man synes: Alant (læge-)
Anvend den kødfulde, undertiden ret store rod der renses og skæres i skiver. Trækketid: 1-2 uger. Roden kan anvendes hele året, men er bedst om foråret. Ege-knopper: Friske knopper fra egetræ, det gør ikke noget at der er lidt pind er med, plukkes bedst 75-130 egeknopper dækkes med vodka og trækker efter smag fra 14 dage til 4 måneder. Filtreres og fortyndes efter behag. Vinder meget ved lagring. Drikken kaldes ikke uden grund ”fattigmandscognag" Senere på året kan barken af friske kviste anvendes. Bellis En af de første forårsbebudere er Bellis, elsket af mange for sin skønhed og hadet af lige så mange græsplæneentusiaster.
Blomsterne må ikke være gamle, men godt udsprungne. Hver enkelt blomst skal plukkes af uden at der følger grønt med. De lægges friske i et syltetøjsglas, derpå hældes 40% sprit over, indtil blomsterne er helt dækket. Trækker 4 til 5 døgn og herefter filtreres ekstrakten, og her må man gerne anvende et kaffefilter. Bedres af at stå nogle måneder, men kan drikkes med det samme. Blandingsforhold: 1 til 8.
Skovmærke
(maj-juni) Skovmærke er bøgeskovens forårsbebuder. Den findes normalt hvor der er anemoner, hvor den
Hvidtjørn er et lille træ eller stor busk og vokser næsten overalt på
Bornholm og kendes let om efteråret på sine røde bær og små fligede blade. Hvidtjørn er inden for naturmedicinen en af de mest undersøgte og dokumenterede vækster vi har. Bærrene:
300 g. hvidtjørnebær fyldes på et glas med låg, dækkes med en flaske
alkohol og trækker i 6 uger og filtreres. I dette forhold kan den fortyndes ca.
1:1.
Vild timian finder man på strandoverdrev, heder og lign. Man kan også anvende den dyrkede fra Får man lyst til timiansnaps om vinteren kan en spsk. tørret timian anvendes, som ligeledes trækker i 4 døgn.
Røllike (juli-september) Røllike er almindelig overalt, hvor der er lidt grønt. Den er også en snapseurt som de fleste kan lide. De hvide, rosa eller rødlige kurveblomster klippes af og tørres 1 døgn. Derefter hældes de på et glas med låg og dækkes med neutral alkohol. En dl rækker til en flaske snaps. Trækker i 4-5 dage alt efter hvor kraftig man ønsker essensen. Filtreres. Essensen bør lagre for at blødgøre sig og kan for øvrigt holde sig i flere år. Foruden blomsterne kan de spæde forårsskud (blade) anvendes til en dejlig snaps.
Rejnfan Rejnfan vokser næsten overalt på udyrkede områder. Den kaldes også soldaterknapper på grund af de gule blomster, der ligner knapper. Bladene er fjeragtigt slidsede. Man kan her både bruge de først spæde forårsblade og de gule blomster, og her har vi igen en urt med kort
trækketid. Pluk nogle unge blade. Sæt dem på rigelig alkohol og prøvesmag tit. Mere end 2 dage går sjældent. Det samme kan man gøre, når de gule blomster springer ud. Hvad der er bedst er en smagssag . Rejnfan er af de velsmagende kryddersnapse. Gul Snerre
Gul snerre kaldes også Jomfru Marias sengehalm. Den gror næste overalt på solrige udyrkede marker, i grøftekanter og på overdrev, hvor den kan brede sig som et stort gult tæppe. Den er 10 til 20 cm høj kendes let på sine gule blomstrende duske. Bladene er nåleformede og korssatte. Den udsender en kraftig parfumeret duft, når den er i blomst. Man plukker 10-15 friske ikke for udsprungne blomsterstande som sættes på en flaske alkohol og trækker i 3-4 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag (op til 40 gange). Det færdige produkt kan drikkes straks, men smagen forbedres meget ved lagring. Gul Snerre indeholder stoffet kumarin og minder lidt i smagen som Vellugtende Gulaks eller Skovmærke.
Tormentil (Blodrod) Tormentil kaldes også for opret potentil. Det er en lille plante, 10 – 30 cm høj, med håndsnitdelte blade, der er rosetstillede. Den blomstrer juni til august og kendes på at den har 4 gule kronblade. Almindelig på tørveholdige enge, heder og på fugtig skovbund. Roden graves op, renses og skæres i tynde skiver. 3–4 rødder trækker i op til 1-2 uger. Snapsen bliver blodrød og er især god som mikser, når man blander snapse. For øvrigt en rigtig god bitter mod mange ting.
Kvan
Kvan finder man i strandområder eller i fugtige skovområder. Den kan minde lidt om Bjørneklo som den også er i familie med, så pas på ikke at tage fejl. Både rod, blade og frø kan bruges til udtræk. Roden graves op tidligt på året eller om efteråret og tørres. Roden giver en stærk ekstrakt. Prikbladet Perikon (Juni-juli) Man plukker en god mængde af de gule endnu ikke udsprungne blomsterknopper. Blomsterknopperne trækker i en flaske neutral alkohol i 14 dage til en måned. Man kan både anvende blomster og blade. Blomsterne giver absolut den fineste smag, men da blomstringstiden er meget kort man ofte nøjes med bladene. Bladene kan plukkes og anvendes hele året. Bukkeblad er meget bitter. Blomsterne/bladene plukkes og kommes på flaske, dækkes med alkohol og trækker i 2 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag.
Lind
(midt juni- juli)
Linden bruges meget som prydtræ i parker og alleer. Den kan blive meget gammel og op til 30 m højt. Den kendes på sine lidt skævt hjerteformede blade og det karakteristiske flyveblad som de 3 til 11
sidder blomster på. Bakkenelliken vokser på tørre hedeagtige bakkedrag, overdrev og lign.. Det er en blomst for entusiaster, da den sjældent findes i større klynger og man skal bruge en god del blomsterhoveder, for at have nok til en flaske. De nyudsprungne blade løsgøres fra bægerbladene. Det er vigtigt at hele blomsterbunden kommer med, da den fine aromatiske blomsterhonning gemmes her.
Hyldebær (juni-juli og september) Hylden kender de fleste især når den lyser op om sommeren med sine store hvide blomsterklaser eller om efteråret med de store klaser af sorte bær. Man kan både bruge blomsterne og bærrene Til blomstersnapsen bruges 3-4 store blomsterklaser uden stilke til en flaske alkohol.
Trækketid: 1 uge. Den færdige hyldeblomstsnaps vinder meget ved lagring.
Spansk kørvel - Sødskærm En blødhåret og sødtduftende 50 - 100 cm høj plante, der minder om Vild Kørvel. Den kendes ved sine op til 2 cm lange, glinsende sortbrune frugter. Spansk Kørvel Findes ofte omkring beboede steder, i skovbryn og hegn. Planten er forvildet fra tidligere dyrkning som køkkenurt. Anvend hele planten. Grønt og blomster trækker 1-3 dage. Frø og rødder trækker 14 dage eller mere. Ved frugter bruges de lancetformede frugter, som knap er modne. En kvart deciliter frugter passer rimeligt til en flaske snaps og trækker 2-3 døgn.
Agermåne
(Agrimonia eupatoria) (juli-august)
Agermåne er en flerårig urt 30-80 cm høj urt. Den har en rank behåret stængel med fjersnitdelte blade og små gule blomster i en akseformet klase. Kryddersnaps: Lyngen er hedens karakterplante og de fleste kender dens lillablå blomster i eftersommeren.
Revling (Swotbær)
(juli-september) Det er Globs yndlingssnaps vi har her. Bærrene plukkes, når de er modne. Det anbefales at skylle dem godt og lade dem tørre et døgn, da den kan huse en lille ildesmagende tæge, der for din egen skyld må ud, før du anvender bærrene. Brug rigeligt med bær og lad dem trække i mindst 3 mdr.- gerne længere. Når essensen er filtreret, bør den yderligere lagre længe, så først når du plukker igen efter 1 år, får du den at smage. Det er værd at vente på. Blåbær
(juli-august)
Blåbær vokser på hedebakker og i skove på morbund.
Vellugtende Gulaks (juli-september) Vellugtende Gulaks gror på enge, overdrev og i krat. Den er 15-45 cm høj og kendes på sin, ved modenhed, glinsende dusk.
Som smag og duftplante er den på linie med skovmærke (Bukkar) da den den indeholder samme duftstof: Kumarin. Man bør ikke bruge den tørret, da den kan udvikle sig til at blive giftig under lagring.
Bornholmsk Røn (oktober- november)
Alm. Røn (september-oktober)
Slåen
(september- november)
opskrift fra Vendsyssel: 1 flaske Brøndum, 2 stænger engelsk lakrids, 4 stænger lakridsrod, 8 hele stjerneanis, trækker 16 dage og filtreres
Frokostakvavitter (kan kombineres)
Anis
Ca. 17 g. anisfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske
Vinder ved lagring.
Fennikel
Ca. 15 g. fennikelfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske.
Vinder ved lagring.
Koriander
Ca. 25 g korianderfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske.
Vinder ved lagring
En kopfuld modne valnødder, 1 tsk. lynghonning, 1/1 hel flaske Brøndum snaps, 2 cl.
Mørk rom Valnødderne puttes i et glas eller karaffel, overhældes
med snaps og tilsættes honning og rom. Ryst jævnligt karaflen gennem de 10-12
dage, bjesken skal trække. Når den har taget farve som en ædel cognac, filtreres den
gennem et kaffefilter. I en tid hvor der ikke er så meget at plukke kan disse anbefales: 1 fl. Brøndum, 5 g pomeransskal, 5 g
stjerneanis, 5 g tormentilrod, 5 g
granuleret lakridsrod, 2 g hele nelliker. Trækketid:
4 dage. 1 flaske Brøndum, 15 mandler, 1 stang vanille, 3 stk. hel kardemomme, 6 hele nelliker, 1 hel muskatnød, 10 stk. hel sort peber, 15 stk. allehånde.
Trækketid 2 – 3 dage. Urterne kan benyttes 2 gange, anden gang skal de dog trække 4 – 5 dage.
|
Send e-mail til horstmann@tdcadsl.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
|