Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Algeriet

 Karta
 Info  La Tribune

Algeriet, sammanfattningar av artiklar om Algeriet, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-49 s 12
"Demokratin förlorade slaget mot våld och terror"
Le Pouvoir har nu befäst sin makt i Algeriet genom en folkomröstning. Den sätter en punkt för det öppna samhället. Den bannlyser alla partier med religiös grund. Det urskillningslösa våldet från fundamentalisterna ledde fram till valets resultat.

97-05 s 18
"Algeriet i våldets grepp"
Ramadan har trappat upp det fundamentalistiska våldet. Alla som inte stöder dem förtjänar bara att dö. Algeriet riskerar att bli ett nytt Somalia.
(ska andra länder skicka dit människor som riskerar att mördas för att hjälpa till? Har inte varje land både rätt och skyldighet att klara sina egna problem?)

97-10 s 13-14
"Kriget är som ett dagligt jordskalv"
Nu är det de unga muslimerna som är värst inte de gamla, fromma med skägg. De klär sig modernt och kan inte skiljas från andra. Attentatsmännen kan slå till var som helst. Den som vill överleva måste förbli anonym. Alla öppet västerländska är attentatsmål i Algeriet.

97-14 s 14
"Efterlysning - en bättre Algerietpolitik"
Algeriet är ett sorgligt exempel på hur man inte ska bemöta det politisk islam. Dvs att förbjuda dess verksamhet även om det har folkligt stöd.
Men Frankrike fortsätter att ge rundliga bidrag till den härskande regimen och hoppas på ett under.

97-31 s 6
"Islamisternas ledare är beredd till dialog"
Sedan president Zeroual i Algeriet släppt FISs fängslade ledare el-Madani vill denne börja förhandlingar med regimen.

97-32 s 14
"Mördandet fortsätter i Algeriet"
Nyligen slaktades 50 personer i en by på landet, 1 timmes bilfärd söder om Alger. Unga kvinnor fördes bort. Detta inträffar flera gånger varje vecka. Officiellt bryr sig ingen. Regeringstrupper å sin sida bekämpar och dödar GIA-män.
(om någon börjar "bry sig" t ex någon svensk kvinna med kontakter med massmedia i Sverige kommer vi då att få hit några 1000 flyktingar inklusive mördare som ytterligare kan berika vår "mångkultur"?)

97-36 s 13-14
"Terrorn lamslår Algeriet"
Regeringen anklagar den militanta muslimska oppositionen för massaker på civila.
Ytterligare 98 människor dödade. President Zerouals regering anklagar Väpnade Islamska Gruppen för dåden. Frankrike har svårt att riktigt välja sida.

97-36 s 14
"Kofi Annan vill ingripa i Algeriet"
Sedan 1992 har 60 000 personer dödats. FNs generalsekreterare vill intervenera.

97-36 s 15
"Islam är det högsta"
Intervju med Anwar Haddam, den i USA häktade talesmannen för Islamska Räddningsfronten (FIS) i Algeriet. (det låter som när kommunismens företrädare tidigare presenterade sin diktatur, dvs att reella kommunistiska diktaturer var avarter, verklig kommunism tjänade folket. Nu handlar det om Sudan, och verklig islam...Se upp, så att vi inte får ett nytt sekel av kallt krig!)

97-38 s 11-12
"Dialog eller utrotning?"
Den mjuka och den hårda linjen strider om makten i Alger.
Det finns inom den styrande militären i Algeriet två skolor: utrotarna och dialogisterna. Massakrerna av oskyldiga är nu större än någonsin. Regeringen och rebellerna skyller på varandra. Mycket hänger troligen också samman med att det är lokala val den 23.10.

97-40 s 8
"Räddningsfronten kräver vapenvila och förhandlingar"
Islamska räddningsfronten (FIS) uppmanar till vapenvila från sitt exilkontor i Tyskland i ett försök att isolera den rivaliserande Väpnade islamska gruppen som har tagit på sig skulden för många terrordåd.

97-44 s 8
"Valet i Algeriet"
Regeringspartiet segrade men beskylls för valfusk. Men regimen säger att "dessa lokala val är slutsteget till ett demokratiskt system i Algeriet".

98-03 s 14-15
"Dödens fält breder ut sig i Algeriet"
Omvärlden börjar reagera på att tusentals oskyldiga mördas och att miljontals människor tvingas leva i skräck. Har Algeriets regim helt enkelt nytta av terrorn. Den kan legitimera hårda insatser samtidigt som oppositionens enhet försvagas.

98-32 s 10
"Algeriets regering gör inga medgivanden"
FN kommissionen för mänskliga rättigheter talade för döva öron. Nu besöker en speciell undersökningsgrupp Algeriet på Kofi Annans uppdrag.

98-39 13
"FN avger överslätande rapport om Algeriet"
Gruppen med Mario Soares i spetsen ger stöd åt den militärunderstödda regering spm bekämpar den muslimska fundamentalistiska armén.

98-47 15-16
"USAs militär går diplomaternas ärenden i Algeriet"
USA har genomfört sin första bilaterala militärövning med Algeriet som en belöning för att landet tillåter utländska grupper att undersöka anklagelserna för brott mot mänskliga rättigheter.

99-08 s 16-17
"Algeriet står vid ett vägskäl"
Presidentvalet i april har en chans att bli det rättvisaste på många år och i bästa fall förebådar det en övergång till civilt styre. Men det kan också fuskas bort och förvärra de inbördes stridigheterna. Krisen i Algeriet har kostat 65000 liv.

99-12 s 19
"Vem väljer president i Algeriet?"
Algeriets väljare inväntar presidentvalet med skepsis och har svårt att tro att deras röster spelar någon roll. Många väljare anser att deras roll inskränker sig till att legitimera arméns kandidat, Abdelaziz Bouteflika.

99-15 s 16-17
"Valet väcker hopp i det krigströtta Algeriet"
Efter sju års inbördeskrig ser man vissa möjligheter till demokrati. Nu ska 17 miljoner väljare välja en ny president. Generalen Zeroual har lämnat sitt ämbete ett år innan mandattiden går ut. Det kan bli det första demokratiska presidentvalet i arabvärlden. I Tunisien och Marocko som har en större ekonomisk säkerhet är de medborgerliga rättigheter ännu mer begränsade än i Algeriet. Även om 75000 personer dött sedan 1992 i ett av årtiondets smutsigaste inbördeskrig.

99-17 s 14-15
"Förtvivlat läge när ny president tar över i Algeriet"
Att vara president i Algeriet är ingen avundsvärd uppgift. Bouteflika, som nyligen segrade i det förfuskade presidentvalet, har inbördeskrig, social upplösning, arbetslöshet och fattigdom på dagordningen. Lättja är en livsstil framför allt för den unga generationen. De kallas "väggfolket" då de lutar sig mot väggarna och låter andra människor och hela världen gå förbi. Arbetslösheten bland de unga är 60 %. De talar inte franska. Och lever på odefinierade "affärer".
Algeriet har ingen demokratisk kultur. Många människor dödas därför att de inte vill betala "islamisk skatt". Kvinnor döms till liv som sexslavar hos dessa terrorister.

99-26 s 20-21
"Freden är inom räckhåll i Algeriet"
Tre års förhandlingar kan resultera i att det blodiga inbördeskriget upphör. Armén behåller dock ett fast grepp om makten. Ty den uppgörelse som den nye presidenten Bouteflika och AIS (den väpnade grenen av FIS) implementerar har armén i hemlighet förhandlat fram under de senaste tre åren.

99-27 s 22-23
"Amnesti i Algeriet"
En lag om amnesti antogs av parlamentet som en följd av att FIS lagt ner sin väpnade kamp. Amnestin gäller bara de som använt våld för politiska syften inte för de som deltagit i massaker på civila.

99-28 s 11-12
"Försoningspolitik i väl avvägda doser"
Den algeriske presidenten Bouteflikas nya amnestipolitik, som syftar till att sätta punkt för islamisternas terror, presenteras portionsvis. Den är förmodligen en del av den pakt som slöts redan 1997 mellan landets generaler och islamister. Extremister i båda läger omfattas inte av försoningspolitiken.
Det främsta tecknet på att Algeriet kanske är på väg tillbaka till normalitet är annars att Cheb Mami, en representant för den annars av islamisterna hårt kritiserade algerisk-franska blandkulturen, har hållit konsert inför 2000 personer i Alger.

99-38 s 19-20
"Algeriet har tagit ett första steg mot fred"
President Bouteflikas plan för hur fred och social harmoni skall återupprättas fick ett rungande ja i förra veckans folkomröstning.

2000-3 s 11-12
"Tidsfristen för amnesti löpte ut utan fredsavtal"
President Abdelaziz Bouteflikas ansträngningar att sätta punkt för åtta års inbördeskrig i Algeriet genom att benåda ångerfulla rebeller riskerar att misslyckas. Drygt tusen rebeller har visserligen givit upp men amnestierbjudandet har samtidigt resulterat i stor splittring och t o m interna blodsutgjutelser inom gerillaarméerna. Algeriets militär påstår samtidigt förbereda en storoffensiv mot muslimska rebellfästen.
(kriget mellan de två "sidorna" - mellan "kristna" och "muslimer" har ju redan startat, men blivit tydligare sedan kommunismens fall - vi har tex Somalia, Algeriet självklart där sidorna är klart uttalade och Indonesien där muslimer anfaller kristna - och människor med andra religioner. Jihad, det heliga kriget, missionen att göra hela världen muslimskt, har man länge tänkt sig begränsad till Mellanöstern, att det är Israels problem, men alla kan drabbas. Islam har samma mål som kommunismen - en världsdiktatur! De som inte kan eller vill arbeta eller göra affärer, vilket ju är grunden för allt välstånd, utan bara slåss, ska ha makten! De är lika farliga antingen de kallar sig kommunister eller muslimer!)

2000-12 s 12-14
"De förlorade sönerna kommer hem"
Den islamiska räddningsarmén demobiliserar sina soldater och president Bouteflika tackar med amnesti. Men kriget är inte slut ännu: extremisterna försöker med alla medel hindra en uppgörelse mellan militären och de religiösa. Bouteflika lovar en skoningslös förföljelse av terroristerna.

2000-12 s 15
"Ondskan har slagit rot i Algeriet"
Officiellt råder det fred men dödandet fortsätter. Frihet och demokrati finns inte inom räckhåll. (så är det i muslimska samhällena. Ännu värre än det var i de kommunistiska. Ingenting är heligt inte ens människoliv, bara Koranen. Mohammed är värre än Lenin och Stalin).

2001-05 s 20
"Terrorn slog till igen"
24 människor, därav 16 barn mördades brutalt i Algeriet. Det var den blodigaste attacken hittills i år i det islamska uppror som de senaste åren har dödat tiotusentals människor.

2001-07 s 22
"Det smutsiga kriget"
För första gången har en algerisk militär bekräftat misstankar om att regeringssoldater i sin kamp mot islamska extremister har iscensatt massakrer på civila och därefter lagt skulden på fundamentalisterna. Avslöjandena av en desertör i Paris har väckt stor uppståndelse.

2001-25 s 12-14
"Det algeriska upproret växer"
De långvariga och omfattande protesterna i Algeriet drivs på av missnöjet med landets ekonomiska, sociala och politiska förhållanden. I bästa fall kan den massiva proteströrelsen leda till att maktklicken runt president Bouteflika resignerar och låter presidenten genomföra utlovade reformer. Bouteflika kom till makten för 2 år sedan med löfte om fred och amnesti för islamiska rebeller, vars uppror krävt 100000 liv. Sedan dess har livet i huvudstaden Alger normaliserats men nu kräver framför allt de unga en förändring av arbetslösheten, bostadsbristen, den stagnerande ekonomin och ett gnisslande urmodigt politiskt system, ett vanstyre av sovjetisk modell och korruption. Bouteflika lovade privatisering och avreglering men ingenting har hänt. Algeriet står vid ett vägskäl nu.

2002 1-1/2 s 21-22
"Algeriets berber är arga"
Nordafrikas ursprungsbefolkning, berberna, känner sig förtryckta och diskriminerade och har i flera månader iscensatt våldsamma protestdemonstrationer. De utgör 10 % av befolkningen. Regeringen har svarat med vaga löften, men berberna är långt ifrån nöjda. En ung pojke som misshandlades till döds ledde till ett kollektivt vredesutbrott i hela Kabylienregionen där landets berberiska minoritet har sin hemvist.
I takt med att kriget mellan landets militära härskare och dess militanta islamister har mattats av växer missnöjet i landet över mer vardagliga förhållanden - som korruption, arbetslöshet och etnisk diskriminering.

2003-1/2  s 11
"Blodigt veckoslut i Algeriet"
Militanta islamister anföll i lördags kväll en militärkonvoj i nordöstra Algeriet och angrep bybor. 56 människor dödades. Det var det dödligaste attentatet på 5 år.

2003-4 s 17
"Terrorismen frodas i Algeriets blodiga konfliktklimat"
Algeriet är ett av de länder som producerat flest al-Qaidamedlemmar. Landet är världens tredje största exportör av terrorister till Usama bin Ladins grupp efter Saudiarabien och Jemen. Det brutala kriget mellan radikala islamister och Algeriets sekulära armé har pågått i mer än 10 år och det har erbjudit en god grogrund för aktivister i islamisternas våldsamma globala Jihad. Under det smutsiga inbördeskriget har upp emot 150000 människor dödats.

2003-27 s 11
"Berberna vill inte förhandla"
Ledarna för Algeriets berber vill inte förhandla med den algeriska regeringen förrän denna har accepterat alla berbernas krav. De utgör 20 % av Algeriets befolkning och vill ha större autonomi. De säger sig diskrimineras av landets arabiska majoritet.

2004-09 s 13-14
"Algeriet gläntar på dörren"
Huvudstaden i inbördeskrigets Algeriet är numera relativt säker. Ekonomin börjar sätta fart, och den algeriska regeringen försöker gradvis bli accepterad i internationella sammanslutningar. Men det råder fortfarande undantagstillstånd och militären har mycket makt. Ingenting hände på OPEC-mötet i Alger för några veckor sedan, vilket är en stor framgång efter decenniers kamp mot rebeller som kostat 120000 dödsoffer. Nästa utmaning blir presidentvalet den 8 april. Det senaste OPEC-mötet var för 30 år sedan. Då flydde den venezolanske terroristen Ilich Ramirez Sanchez, som gick under namnet Schakalen till Alger med 11 OPEC-ministrar, som hade kidnappats på ett lyxhotell i Wien.

2004-17 s 19-20
"Algeriet visar världen"
Arabländer som försöker bryta auktoritära system och gå mot demokrati har en del att lära av Algeriet. Landet lyckades för några veckor sedan hålla ett presidentval (i vilket president Bouteflika fick förnyat förtroende) som bedömdes som fritt och rättvist. Valet kom vid rätt tidpunkt och deltagarna tvangs bekänna sig till de sekulära principer som är en förutsättning för att demokratin ska fungera. Förra valet, 1991, slutade i en katastrof. Då var tidpunkten fel och den enda opposition som fanns var imanerna. Det var bara fundamentalistiska islamister som var tillräckligt organiserade och populära för att kunna vinna det valet 1991.

2004-26 s 6
"Terroristledare dödades"
Algerisk militär dödade i måndags en av norra Afrikas mest eftersökta militanta islamister, Nabil Sahraoui, som var ledare för den s k Salafistgruppen för kallelse och strid. Sahraoui försökte koppla sin blodiga upprorsrörelse till Usama bin Ladin al-Qaida. Hans död är en stor framgång för den algeriska regeringens kamp mot det militanta, islamistiska våldet.

2004-27 s 7
"Salafisterna kämpar på"
En militant islamistisk grupp i Algeriet med koppling till Al-Qaida har tagit på sig ansvaret för ett attentat mot ett kraftverk i Algeriets huvudstad i förra veckan. Salafistgruppen (GSCP) är den enda stora rebellgruppen, som fortfarande bekämpar landets sekulära regering. Den varnar för nya terrordåd.

2005-14 s 11
"Statlig utredning avfärdas"
Människorättsgrupper i Algeriet kräver en oberoende utredning om de gripanden och efterföljande försvinnanden som drabbade flera än 6000 civila under 1990-talet. Aktivisterna avfärdar en aktuell rapport från en statlig kommission som lägger skulden på enskilda säkerhetsagenter som påstås ha agerat på eget bevåg under kriget mot militanta islamister.

2005-19 s 16
"En sorgens dag i Algeriet"
Algeriets president, Abdelaziz Bouteflika, uppmanade i söndags Frankrike att erkänna sin skuld i det som Bouteflika kallar massakern på 45000 algerier som gick ut på gatorna och krävde självständighet den 8 maj 1945. De franska kolonialstyrkorna som styrt Algeriet sedan 1830, iscensatte en luft- och markoffensiv mot flera algeriska städer för att krossa demonstrationernas för självständighet.

2005-41 22-23
"Vem ska tolka Algeriets historia?"
En ny lag i Algeriet begraver det förflutna och fördunklar framtiden. President Bouteflika har visat att han inte är intresserad av att kasta ljus över det förgångna. Det vill tydligen inte väljarna heller eftersom de med stor majoritet i en folkomröstning godkänt "lagen om fred och nationell försoning". Lagen erbjuder amnesti till militanta för alla brott utom de allra grövsta och den rentvår statens säkerhetsorganisationer från misstankar om övergrepp och brott.

2005-41 24
"Bouteflikas amnesti har många skönhetsfläcker"
Fred för nästan alla; försoning för en del; men varje sanning eller rättvisa för någon.

2006-16 s 13
"Rebeller accepterar amnesti"
Ett åttiotal algeriska islamister har givit upp tack vare en amnesti, som syftar till att återupprätta freden efter drygt ett decennium av inhemsk konflikt. De algeriska myndigheterna räknar med att det finns omkring 800 rebeller som fortfarande är aktiva. Amnestin, som trädde i kraft för sex veckor sedan, ger rebellerna en tidsfrist på sex månader för att ge upp sin kamp.

2006-20 s 22
"Islamisternas gruvliga hämnd"
Algeriska säkerhetsstyrkor hittade häromdagen 26 döda kroppar, varav de flesta var barn, i en avskild grotta som har använts som gömställe av en militant, islamisk grupp. Detta anses vara en hämndaktion för att myndigheterna på senare tid gripit flera medlemmar av Salafistgruppen som har koppling till al-Qaida.

2006-43 s 19-21
"Al-Qaidas tentakler har stor räckvidd"
Salafistgruppen har litet stöd hemma i Algeriet, men på det internationella planet strömmar nya rekryter till. Gruppen som är känd under sina franska initialer GSPC slogs på 5 årsdagen av den 11 september 2001 samman med al-Qaida enligt dennes andreman Ayman al-Zawahiri. Tidigare har GSPC enbart slagits mot den algeriska regimen. Fram till 2001 hade GSPC inte den internationella terrorismens förtroende men sedan vände det och GSPC internationaliserade sin tidigare helt nationella verksamhet. Al-Qaida anses behöva GSPC i första hand för logistiskt stöd, få en säker bas, och GSPC (som antas ha bara 500-1200 medlemmar och är kraftigt försvagade på hemmaplan) behöver al-Qaida ideologiskt, för att eliminera dess pariastatus i radikala islamistiska kretsar, som de fått eftersom de uteslutande slagits mot muslimer, trosfränder. Al-Qaida har delegerat till GSPC att koordinera terrornätverkets operationer i den arabiska delen av Afrika (Maghrebregionen).

2007-50 s 10
"Terrorn slog till igen"
Al-Qaida eller dess sympatisörer attackerade på tisdagen två mål i den algeriska huvudstaden. Två bilbombsexplosioner, varav en var en självmordsbomb, dödade i tisdags minst 67 människor i Alger. Målet var Algeriets författningsdomstol och UNHCRs kontor ("de otrognas" högkvarter), enligt ett skriftligt uttalade av Al-Qaidas nordafrikanska gren) som ligger i ett område med många offentliga byggnader och västerländska organisationer, företag och ambassader.

2008-04 s 11
"Upp-och-nedvända arabvärlden"  hela artikeln
De kör lok och de är domare i rättegångar och de utgör majoriteten av landets universitetsstuderande. Drygt 55 % av journalisterna är kvinnor och det finns en hel kader av kvinnliga poliser. Inget annat arabland tar jämlikheten mellan man och kvinna på lika stort allvar som Algeriet. Sedan det blodiga inbördeskriget mellan regeringen och islamister slutade för 5-6 år sedan pågår en omvälvande förändring av det algeriska samhället. Den algeriska författningen garanterar jämställdhet mellan man och kvinna. Familjerättslagen från 1984 har dock haft svårt att hänga med verkligheten. I det offentliga livet respekteras kvinnans rättigheter men inom familjen accepterar de flesta kvinnor fortfarande sin underordnade ställning.

2011-02 s 24
"Algeriet har svikit de unga"
En hel generation har vuxit upp omgiven av våld och utan tillräcklig utbildning för att kunna fly till ett bättre liv.
Efter att i 132 år ha lytt under kolonialmakten Frankrike blev 1962 det allt övergripande målet ett fullständigt oberoende. En nationell identitet befriad från västerländskt inflytande blev målet. Framtvingad arabisering ledde till att utländska företag och investeringar fick kalla handen. Engelska som är det internationella näringslivets språk, ignorerades i skolor och högskolor liksom moderna "utländska" ämnen som företagsekonomi och marknadsföring. Misstänksamhet mot utländsk kapitalism blev ännu intensivare under inbördeskriget, när islamska rebeller bekämpade en vald regering. Resultatet blev att hela generationer upp omgivna av våld och utan nödvändiga kunskaper.
Trots Algeriets rikliga tillgång på naturgas och olja - landet har tjänat mer än 600 miljarder dollar under president Bouteflikas tid vid makten - lever stora delar av befolkningen i fattigdom. Kombinationen av bristen på jobb, offentlig service, drägliga bostäder, galopperande inflation och ett misslyckat utbildningssystem ger inte de många ungdomarna många chanser.

2011-08 s 25
"Polisen skingrar folkmassor med batonger och sköldar"
Polis rustade med påkar och sköldar men utan skjutvapen slog sig fram genom folkmassan i Alger. En del demonstranter angreps. Gruppen Samordning för demokratisk förändring i Algeriet hade organiserat demonstration. För en vecka sedan genomfördes en liknande aktion. President Bouteflika har lovat att häva undantagstillståndet som har rått sedan början av 1992 men inte demonstrationsförbudet. I Algeriet är korruptionen mycket hög liksom ungdomsarbetslösheten.

2013-06 s 14-15
"Algeriet jämförs med Titanic"
Det är inte främst terrorister som skrämmer bort utländska investerare. Det är den ålderdomliga byråkratin och bristen på öppenhet och reformer. Till och med kommunistiska Laos anses vara en bättre plats att göra affärer på. Algeriet har ett hemlighetsfullt ledarskap på toppen av en bysantisk byråkrati som är oemmottaglig för förändringar.
Det blev en chock för utländska investerare när den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris tvingades lämna från sig sin andel I Djezzi, ett av landets mobiltelefonföretag.
Algeriets ekonomi är till allra största delen beroende av oljeinkomster.

Algeriet, Egypten
2013-29 s 42
"Algeriets islamister varnar Brödraskapet i Egypten"
Upprepa inte våra misstag! Ta inte till vapen för att hämnas militärkuppen!
Algeriet genomled 10 års inbördeskrig efter islamisternas valseger 1991, som omedelbart stoppades av militären. Två årtionden är Algeriet fortfarande traumatiserat och autokratiskt styrt.
Paralleller med Egypten är idag uppenbara sedan ännu ett islamistiskt experiment stoppats med motiveringen att man vill skydda demokratin.
Dock är Egyptens Muslimska Brödraskap annorlunda än Algeriets FIS, Algeriets Islamska Räddningsfront. Det är en disciplinerad grupp som i Egypten har överlevt årtionden av förtryck.

2013-40 s 25
"Radikala förändringar bland Algeriets gamla makthavare"
Algeriets statsöverhuvud Abdelaziz Bouteflika är 76 år. Han säkrade sin första ministerpost redan 1962. Han har suttit på presidentposten sedan 1999. Men tidigare i år drabbades han av ett slaganfallet därefter började man tala om en "avbouteflikasering". Men för tidigt. Bouteflika har tillförsäkrat sina anhängare ännu mer makt och försvagat sina potentiella fiender.

Algeriet
2014-16 s 20-21
"Slutspelet på det farsartade valet"
President Bouteflikas ses numera bara sittande; svettig och sluddrande. Mycket talar för att den ålderssvage Bouteflika gärna skulle avgå men hindras av sin omgivning. För det militära, politiska och ekonomiska toppskiktet i Algeriet, det som hemlighetsfullt kallas "le pouvoir" står för mycket på spel.
Så länge rädslan för frihet härskar stannar Bouteflika, även om han är en zombie.

2015-3 s 22-24
"Den världsberömda författaren vägrar att gå i exil trots dödshoten"
En extrem muslimsk salafist utfärdar en fatwa - ett dödshot - via Facebook. Med författarens växande uppmärksamhet i andra länder har också muslimska extremister uppmärksammat boken.
Det finns inslag av det absurda i författaren Kamel Daouds svåra situation. Hans debutroman "Meursault, contre-equête" som är en återberättelse av Albert Camus klassiska roman "Främlingen" ur ett algeriskt perspektiv, har inneburit lysande internationella recensioner, litterära utmärkelser - och så plötsligt ställs det krav på hans offentliga avrättning! Camus hade ett stort inflytande på honom när han var ung. Han var då väldigt religiös och Camus filosofi hjälpte hon att befria sig från religionen.
På över 160 sidor ger Kamel Daoud röst åt brodern till det namnlösa arabiska mordoffer som sköts till döds med fem skott på en strand i Alger av antihjälten Merursault.

Algeriet
2015-39 16
"Algeriets skrupellösa säkerhetschef avskedas"
Varför? Vill presidenten befästa sin makt eller lider han av paranoia?
Algeriets statschef Abdelaziz Bouteflika drabbades 2013 av ett slaganfall, han är 78 år och sjuk. Han kan inte regera så länge till.
Nu har han avskedat sin skrupellöse säkerhetschef Mohammed Mediene. Han är mer känd som generalToufik, chefen för den mäktiga militära säkerhetstjänsten DRS. Efterträdare blir general Athmane Tartag.

sidans topp