Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 Cypern

 Karta
 Info Cyprus News Agency 
Financial Mirror

Cypern, sammanfattningar av artiklar om Cypern, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-27 s 8
"Cypern lyfts fram på dagordningen"
6 månader efter EU-regeringskonferensens slut ska medlemskapsförhandlingar inledas med Cypern. Men hur blir det om landet inte förenats innan dess?

96-34 s 8
"Otåligheten växer på Cypern"
Våldsamma oroligheter från framför allt unga som inte förstår varför
Cypern ska vara delat fortfarande 22 år efter den turkiska invasionen.

97-28 s 10
"Cypern är en tickande bomb"
6 månader efter IGC-konferensens slut lovade EG-kommissionen att börja förhandlingar om medlemskap med Cypern. Grekland hotar blockera anslutning av f d östländer om inte Cypern blir medlem. Men Cypern är ju delat. EU importerar bara en politisk kris och förolämpar Turkiet.

97-33 s 5
"Samtalen om Cypern fortsätter"
Man strävar efter en federation mellan två autonoma delar som bannlyser all annektering a de två "moderländerna". Cypern har varit delat sedan 1974.

97-38 s 6-7
"Turkcyprioterna vill inte koloniseras av Grekland"
Nya förhandlingar har brutit samman. EUs förslag att ta med Cypern kommer att besvaras med våld säger turkcyprioternas ledare.

97-45 s 10-11
"Drömmen om att återfå makten"
Hundratals grekcyprioter som flydde från öns norra del 1974 har lämnat in en anmälan till Europadomstolen.

97-45 s 9-10
"En lösning på Cypernkrisen finns inom räckhåll"
EU, Nato, USA och FN borde delta direkt i förhandlingar mellan Turkiet och Grekland. Den lyckosamma förhandlingsordningen 4 +2 som ledde till Tysklands återförening. Cypernfrågan måste ställas högst på dagordningen.

98-07 s 6
"Halva Cypern väljer president"
Den grekcypriotiska delen. Viktigt att det blir en president som kan få EUs förtroende, stoppa utplaceringen av de ryska missilerna och få den turkiska delen med på en EU-ansökan.

98-08 s 6
"Clerides vann en knapp seger"
Cyperns president vann en andra mandatperiod.

98-15 s 7-8
"Många cyprioter arbetar för fred"
24 år efter det att krig klöv denna Medelhavsö i två etniskt rensade delar. 600000 kristna i söder vill förena ön. 200 000 muslimer i norr vägrar.

98-15 s 8
"Cyperns rivaliserande regeringar är omedgörliga"
En liten grupp "vanliga" människor vill åstadkomma en försoning. Rörelsen stöds och finansieras av FN. Men regeringarna är omöjliga.

98-31 s 9-11
"Cypern är fortfarande en oroshärd"
Ryssland har ingått ett avtal om att sälja missiler till Cypern, till grekcyprioterna, en åtgärd som säkerligen kommer att öka oron på den delade ön och ge Moskva, NATO och EU stora bekymmer.
(Turkiets starka reaktion har nog lika mycket inrikespolitiska orsaker. Militären måste visa sig stark för att kunna försvara den sekulära staten mot islamisterna).

99-31 s 4-5
"Det delade Cypern"
25 år efter det att Turkiet invaderade Cypern är en lösning lika avlägsen som någonsin. Finns det någon utsikt till framgång när väst ännu en gång anstränger sig för att finna en väg ur dödläget? Lockbetet kan bli att erbjuda båda delarna som en federation medlemskap i EU. Då kan Grekland tänka sig att häva sitt veto med Turkiets medlemskap.

99-46 s 7
"En lösning anas i Cypernfrågan"
Efter internationella påtryckningar, inte minst från EU. Inleds samtal om återförening i början av december. Inte på 25 år har ledarna för de två delarna träffats för seriösa samtal. Men i december månad måste det ske. (vinsterna med ett Eu-medlemskap är nämligen så stora).

99-49 s 10
"Nytt hopp om lösning på Cypern"
FNs generalsekreterare träffade den grepcypriotiske presidenten Glafcos Clerides och den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktash i new York. Den förstnämnde vill ha en federation bestående av två zoner, den senare en konfederation mellan två oberoende stater.

2000-29 s 6
"Föga hopp om att ena Cypern"
Den grekcypriotiska delen kan emellertid vinna inträde i EU trots att ön förblir delad.
Utan påstörningar från utomstående skulle både grek- och turkcyprioter föredra att ignorera varandra. Turken Denktash som leder en republik, om även enbart erkänd av Turkiet, har lyckats garantera säkerheten för turkcyprioterna medan grekcyprioterna i söder kan glädja sig över sin ständigt ökande levnadsstandard. De senare vill emellertid med i EU.

2000-46 6-7
"Cypern är en bisarr kandidat"
Cypern längtar efter att komma med i EU, men den delade Medelhavsöns eventuella inträde är sprängstoff - blodiga strider kan flamma upp mellan dess grekiska och turkiska invånare.
Om den grekcypriotiska delen erhåller medlemskap som representant för hela ön kommer de 200000 turkarna på den delade ön att militärt sätta sig till motvärn. Säger "presidenten" Rauf Denktash.
Det finns två skäl för EU att få med Cypern. Det ena är att risken annars är stor att Grekland använder sin vetorätt mot var och en av den andra potentiella medlemmarna. Det andra är att få Cypern in under EUs rättssystem. Ön anses idag vara ett eldorado för allsköns kriminalitet som smuggling, penningtvätt och människohandel.

2001-37 s 9
"Kris i sikte"
EU-länderna måste snart besluta om huruvida ett splittrat Cypern får bli medlem i unionen. Faktum är att möjligheten att EU accepterar Republiken Cypern (den grekiska delen) kanske bara resulterat i ett ännu mer spänd läge mellan de två delarna. EU hoppas att fullbordandet av förhandlingar med Republiken Cypern kommer att tvinga öns greker och turkar att förhandla fram en lösning.

2001-39 s 3-4
"Turkcyprioterna börjar förlora tron på Turkiet"
Den unga generationen turkcyprioter har tröttnat på isoleringen från omvärlden. Alltfler söker sig till öns södra del eller längre bort. Många vill bli medlemmar i EU. Det turkiska banksystemets kollaps och devalveringen av den turkiska valutan har resulterat i att många står på ruinens brant. Den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktash beskylls för att se mera till Turkiets intressen än turkcyprioternas. Han använder många repressiva metoder för att bevara sin makt.

2001-39 s 4
"Den delade ön"
1960 blev Cypern fritt från Storbritannien. Tanken är att öns greker och turkar ska dela makten med ärkebiskop Makarios president. Det blir i stället långvariga strider mellan befolkningsgrupperna. 1974 gör grekcyprioterna en kupp för att införliva ön med Cypern. Turkiet invaderar och besätter den norra delen av ön. 1983 utropas den turkiska republiken Norra Cypern. Den erkänns enbart av Turkiet. 2001 är Cypern ett av de två länder som uppfyller EU:s krav på medlemskap.

2001-47 s 4
"Samtalen börjar igen"
Cyperns president Glavkos Cerides accepterade i förra veckan en inbjudan till direkta förhandlingar med den turkcypriotiska ledaren Rauf Denktash.

2001-49 s 4-5
"Det är nu eller aldrig för Cyperns del"
Dags för gamla vänner att sluta fred. Den delade ön Cypern har på nytt hamnat i rampljuset p g a det annalkande medlemskapet i EU. Den 77-årige turkcypriotiske ledaren Denktash och den 83-årige presidenten för grepcyprioterna har åter börjat förhandla. De diplomatiska försöken att återförena den delade ön har intensifierats p g a att den internationellt erkända grekcypriotiska delen av ön ansöker om medlemskap i EU och förmodligen antas 2004. Majoriteten av turkcyprioterna vill hellre bli EU-medlemmar än tillhöra Turkiet. Men Turkiets premiärminister Ecevit gör motstånd mot EUs försök att åstadkomma en lösning i konflikten.

2002-04 s 10-12
"Cypernfrågan äventyrar EUs utvidgning"
Både EU och Nato har bekymmer - och kan få det riktigt besvärligt - p g a bråket mellan de två rivaliserande folken på Cypern. Nu försöker dock folkens ledare hitta en lösning. Väldigt mycket står onekligen på spel.

2002-04 s 12-14
"Sista tangon på Cypern"
Cyperns två ledare, Denktash och Clerides, har likt två samurajer inlett sin sista strid. Förväntningarna om ett positivt resultat är så stora att de kanske tvingas till ett avtal mot sin vilja.

2002-26 s 8-9
"Cyperns sista chans"
Den officiella tidsfristen för fredsförhandlingarna om Cypern har egentligen gått ut. Men förhandlingarna fortsätter och kommer att fortsätta tills en uppgörelse nås eller tills allt hopp är ute. 640 000 grekcyprioter bor på öns södra del och 88000 turkcyprioter på den norra delen. Man förhandlar om territorium, äganderätt, flyktingar och säkerhet. De två ledarna Clerides och Denktash har haft 40 möten sedan samtalen återupptogs i januari i fjol. Ingendera vill beskyllas för att ha blockerat en uppgörelse. Båda har auktoritet att ingå avtal för sina folk.

2002-41 s 9
"Sorgebarnet Cypern"
Turkcyprioternas ledare Denktash säger att om Cypern får medlemskap i EU kommer ön att förbli delad för all framtid. Grekland å andra sidan varnat för att de kommer att lägga sitt veto mot andra länders medlemskap i EU om inte Cypern accepteras som medlemsland.

2002-41 s 9-10
"Hur det blev som det blev"
Den grekcypriotiske ledaren och hans turkcypriotiske kollega har enats om ett förhandlingsschema för att sätta punkt för 30 års delning av ön, men det är också allt.

2002-46 s 3
"Cypern får en sista chans"
Både Nato och EU vill ha en snabb lösning av Cypernfrågan. FNs Kofi Annan har gett Cypern en månad på sig att sluta fred. Det är FNs 73:e och sista förslag. Det ger tre möjligheter: en suverän stat enligt belgisk modell, en stat enligt schweizisk modell eller en stat där makten delas lika mellan en president och en vice president, båda med vetorätt. Turkiet har hotat med att annektera den turkcypriotiska norra delen om Cypern går med i EU och Grekland säger sig lämna veto mot EUs utvidgning om Cypern utesluts från kandidatlistan.

2002-49 s 10
"EUs tidsfrist sätter press på Cyperns ledare"
Återföreningsplanen för Cypern som Kofi Annan presenterade i november har godkänts av Turkiet, Grekland och den grekcypriotiska delen av Cypern. Men Raul Denklash säger nej. Tiden är på väg att rinna ut. Den 12 december kommer grekcypriotiska delen av Cypern att bli officiellt utnämnd till blivande medlem i EU.

2003-8 s 5-6
"Cyperns enande i farozonen"
Clerides nederlag försvagar hoppet om en lösning av Cypernfrågan. Papadopoulus som vann presidentvalet har tidigare verkat för att Cypern skulle bli fritt från turkar. Han är känd för att motsätta sig en fredlig uppgörelse med turkcyprioterna. Därför blir det kanske bara grekcyprioterna som undertecknar ett anslutningsavtal med EU i april.

2003-8 s 6
"Turkhataren är kanske rätt man"
Den turkcypriotiske ledaren, Rauf Denktash, har tidigare sagt att han inte kan förhandla med Papadopoulus på grund av dennes turkfientliga attityder i det förgångna. Men kanske är "turkhataren" rätt person att ingå det slags kompromisser som grekcyprioterna kan acceptera i den folkomröstning som måste föregå en slutgiltig lösning.

2003-15 s 5
”Kofi Annan kritiserar Denktash”
Grekcyprioternas uppträdande under de senaste FN-ledda fredssamtalen lovordas. Misslyckandet att återförena Cypern skylls på turkcyprioternas ledare Rauf Denktash.

2003-20 s 6-7
”Öppen gräns kan bli det som återförenar Cypern”
Grek- och turkcyprioter har börjat uppträda som om det redan fanns ett fredsavtal. Kofi Annans försök till medling mellan turkar och greker brakade samman i mars i år i Haag. Men då turkcyprioternas ledare Denktash öppnade gränsen väl vetande att de två folkslagen varken ville eller kunder leva tillsammans med resultatet ett annat. Båda parterna reser nu över gränsen för att besöka grannar som de inte har sett på över en generation. Cyprioterna uppför sig som om det redan fanns ett fredsavtal. En rörande hövlighet markerar många av dessa återseenden.

2003-29 s 7
"Cyperns parlament för EU"
Det cypriotiska parlamentet röstade enhälligt för ett inträde i EU med officiellt tillträde i maj nästa år. Utfästelsen kom tre månader efter det att EU godkänt Cyperns inträde jämte nio andra staters.

2003-38 s 6-7
"Folkets revolt kan sätta punkt för Cyperns delning"
Turkcyprioterna kvävs under den gamle autokraten Denktashs styre. Nu marscherar de bokstavligen talat, för att ändra på saker och ting. Sedan i april, när den turkcypriotiska regeringen öppnade gränsen, har drygt en halv miljon cyprioter från båda sidor av den delade ön gått över till andra sidan för att se hur man lever där. 40000 turkcyprioter - nästan en fjärdedel av befolkningen i norra Cypern - har ansökt om grekcypriotiskt pass som ger dem rätt att resa fritt inom hela EU. Denktash är på kollisionskurs med det egna folket. Patriotiska paroller om "integration med fosterlandet" (Turkiet) förmår inte konkurrera med löften om ett öppet Europa.

2003-46 s 6
"Cypern kan sätta krokben för Turkiet"
Turkiet vill gärna inleda medlemsförhandlingar med EU men detta allvarligt förhindras om Cypernfrågan inte blir löst nästa år. Före den 1 maj 2004 bör grek- och turkcyprioter ha hittat en lösning. Turkiets status som medlemsland hänger också på vilka reformer som landet genomför fram till i oktober nästa år.

2004-01/2 s 8
"Den europeiska oenigheten"
Frågan om Turkiets medlemskap i EU kommer sannolikt att öka klyftorna i EU. Är splittring unionens ofrånkomliga öde? Den 14 december röstade nästan hälften av Cyperns turkiska minoritet på EU-skeptiska kandidater i parlamentsvalet. Resultatet av turkcyprioternas parlamentsval dödar hoppet om en återförening av Cypern före inträdet i EU den 1 maj i år. Konflikten kommer att bli en del av EU.
EU kan inte heller enas om hur man ser på Turkiets eventuella medlemskap. Den romerskt katolska delen vill inte ha in ett muslimskt land och Tyskland oroar sig för den starka röst som Turkiets skulle få på grund av sin storlek.

2004-03 s 3-4
"Ovisshet om Cyperns öde"
Ledarna för två turkcypriotiska partiet meddelade i söndags att de har enats om att bilda en ny regering i norra Cypern. Det är Mehmet Alis republikanska turkiska parti, som stöder FNs och Kofi Annans återföreningsplan och det demokratiska partiet som leds av Serdar Denktash, som är son till den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktash. Denne motsättar sig återföreningsplanen. Han hävdar att denna kommer att göra grekcyprioterna dominerande på ön.

2004-11 s 3
"Turkarnas ambivalens inför Cypern"
Samtidigt som förhandlingarna om ett återförenat Cypern fortgår, hyser de turkiska medborgarna på fastlandet ambivalenta känslor inför en möjlig återförening. Å ena sidan hyser de sympati för sina turkisktalande bröder någon mil från landets sydkust , å andra sidan frågar de sig vilket pris en återförening skulle kräva av Turkiet. Turkarna upplever ett slags otacksamhet från den lilla enklaven för de många liv som räddades då Turkiet 1974 stoppade de grekcypriotiska nationalisternas invasion.

2004-15 s 6-7
"Cyperns sista chans"
Om drygt två veckor avgör Cyperns grekiska och turkiska befolkningar om de vill återförenas eller fortsätta att leva som ett delat land med en gräns som övervakas av FN-soldater. Tre dygns förhandlingar i en lyxig schweizisk semesterort slutade i öppen oenighet mellan turk- och grekcyprioter om detaljerna i förra veckan. Den 24 april blir det folkomröstning och opinionsundersökningar visar att den grekiska delen kommer att säga nej och den turkiska möjligen ja till återförening av ön. Hur omröstningen än slutar så blir Cypern medlem i EU 1 maj 2004. Turkiet är starkt för en återförening medan den nye grekiske premiärministern Karamanlis inte är lika övertygad.

2004-15 s 8
"Nu är det cyprioterna själva som avgör frågan"
Den 24 april blir Kofi Annans och FNs plan föremål för folkomröstning bland grek- och turkcyprioter. Men eftersom grekcyprioternas ledare Tassos Papadopoulus ogillar planen kommer de förstnämnda troligen att rösta nej. Han krav på mera territorium åt grekerna sänkte planen. Turkcyprioterna däremot kommer att rösta jag även om deras 80-årige ledare Rauf Denktash förordar ett nej.

2004-18 s 6
"Stor besvikelse i Bryssel"
EU kommer att belöna turkcyprioterna för att de röstade ja (65 %) till FNs återföreningsplan, som dock förkastas av grekcyprioterna i lördagens folkomröstning. Utrikesministermötet beslöt att häva det ekonomiska embargot, godkänna ett hjälppaket på 260 miljoner euro och tillåta tullfri export av frukt och grönsaker. Valresultatet stärker sannolikt Turkiets chanser att få inleda medlemskapsförhandlingar senare i år. Grekcyprioternas nej (76 %) i sin separata folkomröstning kastar emellertid en lång svart skugga över EUs utvidgning den 1 maj. Bara halva Cypern blir medlem.

2004-29 s 8
"Hjälppaket till turkcyprioterna"
EU-kommissionen har beslutat att med 259 miljoner euro hjälpa norra Cypern att lindra sin ekonomiska isolering. Detta är ett sätt att belöna turkcyprioterna för deras positiva inställning till planerna på att återförena ön. Det har väckt bestörtning i södra Cypern som hotar med att anmäla kommissionen till EU-domstolen. Norra Cyperns regering har nämligen varit föremål för EU-embargo i 10 år.

2005-16 s 9
"London ökar pressen på Cypern"
Storbritannien tjatar ständigt på den cypriotiska regeringen att den ska vara mer flexibel när återföreningsförhandlingarna återupptas inom kort. Storbritannien föreslår, till grekcyprioternas bestörtning, etablering av direkta handelsförbindelser mellan EU och Turkiska republiken på norra Cypern (TRNC). Man vill också inrätta direkta flygförbindelser till norra Cypern samt ge EUs stöd på 259 miljoner euro till TRNC i stället för till regeringen i Nicosia. Orsaken är att grekcyprioterna röstade nej i fjol till ett återföreningsförslag som satts samman av FN. En annan är att Nej-sägaren Rauf Denktash ersatts som premiärminister i TRNC av Mehmet Ali Talat som vill ha en återförening till stånd. Storbritannien väntas driva Cypernfrågan under sitt ordförandeskap i EU fr o m den 1 juli.

2005-28 s 19
"Etnisk samhörighet bäddar för samarbete"
Regeringen i Azerbajdzjan kommer att acceptera turkcypriotiska pass och blir därmed det andra landet efter Turkiet som ger ett visst mått av erkännande till den turkcypriotiska enklaven i Norra Cypern. Majoriteten av Azerbajdzjans åtta miljoner invånare är av turkisk härstamning och landet har mycket starka kulturella och politiska band till Turkiet. Båda länderna är övervägande muslimska.

2006-5 s 6
"Cypern är på tapeten igen"
Turkiet vill undanröja ett av hindren på vägen in i EU. Den turkiske utrikesministern Abdullah Gul har lagt fram ett förslag som innebär att alla restriktioner för handel och bistånd till Cypern ska elimineras och att alla inblandade parter - Turkiet, Grekland och grek- och turkcyprioter - ska förhandla om öns framtid under FNs överinseende. Ankara har insett att Cypernfrågan skulle kunna förhala eller blockera Turkiets medlemskapsförhandlingar.

2006-21 s 6
"Den hårda linjen gäller"
I allmänna val på den grekiska delen av Cypern gav väljarna i söndags uttryckligen stöd till det parti som avvisade FNs fredsplan om en återförening av ön. Detta tolkas som att majoriteten av grekcyprioterna ställer sig bakom president Tassos Papadopoulos hårda linje gentemot Turkiet.

2006-28 s 6
"Cyperns återförening är tillbaka på dagordningen"
Den grekcypriotiska ledaren Papadopoulos diskuterade strategiska frågor med Greklands ledare i måndags efter att först ha gått med på att återuppta de FN-stödda återföreningsförhandlingarna med turkcyprioterna. Detta skulle kunna avvärja en möjlig kris i höst mellan Turkiet och EU.

2006-45 s 9
"Låsta positioner"
Europeiska unionen ställde i förra veckan in ett viktigt möte med Cyperns och Turkiets utrikesministrar. Mötet skulle ha ägt rum i söndags och måndags i Helsingfors och syftet var att avvärja en kollaps i Turkiets förhandlingar om medlemskap i EU. Detta är ytterligare ett bakslag för Turkiet som började förhandla om medlemskap i oktober förra året. Sedan dess har motståndet mot att inkludera ett stort, fattigt, muslimskt land vuxit i EU framför allt i Frankrike och Tyskland. Att Turkiet förhalar grundläggande politiska reformer och vägrar att erkänna EU-landet Cypern förstärker motståndet. EU kräver att regeringen i Ankara öppnar sina hamnar och flygplatser för cypriotiska fartyg och flygplan.

2008-1/2 s 5
"Euron stärker hoppet om fred"
Cypern och Malta går med i eurozonen exakt nio år efter valutans födelse. Cypern hoppas att landets medlemskap i eurozonen ska lyckas med det som otaliga fredsmäklare har misslyckats med: att återförena grek- och turkcyprioter. I den turkiska delen används euron allt mer.

2008-09 s 6
"Cypern valde kommunistiskt"
EU har fått sin första kommunistledda stat. "Kamrat" Demetris Christofias blev landets sjätte president efter att ha fått 53 % av rösterna i söndagens val. Det var första gången som Akel, öns äldsta politiska parti, presenterade en egen kandidat. Den sovjetiske diktatorn, Josef Stalin, ses fortfarande som en hjälte av en del Akelmedlemmar varav många studerade i Ryssland och Östeuropa för några decennier sedan. Den turkcypriotiske ledaren Mehmet Talat har uttryck önskemål om gott samarbete och tror att en lösning på Cypernfrågan kan vara klar före årets slut.

2008-25 s 10
"Lättnad för turkcyprioterna"
EUs utrikesministrar enades häromdagen om att minska den ekonomiska isoleringen av turkcyprioternas del av Cypern för att främja att återförena ön. EU häver tullarna på jordbruksprodukter och lättar på restriktionerna för företag som tillhandahåller tjänster över den så kallade gröna linjen som separerar öns två folkgrupper.

2008-36 s 13
"Nya försök att lösa Cypernfrågan"
Båda sidor har accepterat konceptet med en lös federation bestående av två zoner med en liten centraladministration. Den turkcypriotiska ledaren Mehmet Ali Talat tror att ramarna för en slutlig uppgörelse kan vara klara innan årets slut. Hans grekcypriotiske kollega, Demitris Christofias, det cypriotiska kommunistpartiets ledare, ville inte binda sig för en viss tidsgräns. Men opinionen för en återförening är idag mycket mer positiv än 2004 då grekcyprioterna i en folkomröstning avvisade en FN-sponsrad fredsplan med stor marginal.

2008-45 s 20
"Återförening på tapeten igen"
Förhandlingarna om en återförening av Cypern fortsatte i måndags med att grek- och turkcypriotiska ledare träffades för sjätte gången på en månad. Målet är att komma överens om en möjlig federation.
Samtalen mellan den turkcypriotiska ledaren, Mehmet Ali Talat, och den grekcypriotiske presidenten, Demetris Christofias, återupptogs från den punkt där de stannade 2004, när en FN-sponsrad folk omröstning om återförening misslyckades.

2009-17 s 8
"Nyktert uppvaknande"
"Det högerliberala Nationella enhetspartiet vann klart i söndagens turkcypriotiska val. Partiet fick egen majoritet, vilket innebär att hoppet om Cyperns återförening blir ännu mer fjärran. Valresultatet kom som en överraskning för de flesta turkcyprioter. Och för turkcyprioternas ledare, Mehmet Ali Talat, grekcyprioterna, EU och FN, som alla arbetar för en återförening, blev resultatet en varningsklocka.

2009-20 s 12
"Tiden rinner ut för Cypern"
I slutet av detta år ska EU-kommissionen presentera en rapport om Turkiets status som EU-kandidat och de flesta är eniga om att framsteg i Cypernfrågan är en förutsättning för en lyckad medlemsprocess för Turkiets del. Ön har varit delad sedan 1974 då turkiska soldater ockuperade den norra halvan efter en kupp som hade smitts i Aten.

2009-45 s 19
"Ingen ljusning i Cypernfrågan"  hela artikeln
Cyperns president, Demitris Christofias, se pessimistiskt på försöken att återförena den delade ön och varnar EU för att vara undfallande mot Turkiet på samma sätt som Europa var mot Tyskland före andra världskriget. Cyperns status är ett av de största hindren för Turkiets medlemskap i EU.

2009-46 s 20
"Britterna ger upp territorium"
Den brittiska regeringen avstår från ungefär halva Storbritanniens territorium på Cypern i ett försök att stimulera fredsförhandlingarna mellan öns grekiska och turkiska administrationer. Tanken är att det brittiska området ska delas lika mellan grek- och turkcyprioter. Storbritannien har två suveräna baser på Cypern och de är mycket kontroversiella, framför allt i grekcyprioternas ögon.

2009-51 s 12-15
"Cypernfrågan fortsätter blockera europeisk harmoni"
Turkiets allt svagare förhoppningar om ett EU-medlemskap skulle väckas till liv igen om Cypernfrågan blir löst. Den Grekcypriotiska republiken som är EU-medlem sedan 2004 lägger in sitt veto. De kommande veckorna är avgörande för inte bara Cyperns och Turkiets framtid utan också EUs. I februari förbättrades läget i förhandlingarna då Demitris Christofias erövrade presidentposten för Grekcypriotiska republiken efter Papadopoulus. Christofias tillhör det kommunistiska Akelpartiet och är gammal facklig kamrat till den turkcypriotiske ledaren, Mehmet Ali Talat. Men samtalen hade knappt börjat förrän de började förhalas. De svåraste punkterna att enas om är säkerhet och äganderätt.

2010-04 s 5-6
"Tiden rinner ut för Cypern … igen"
Cypern kan splittrats på samma sätt som Tjeckoslovakien, varnar turkcyprioterna, samtidigt som nya förhandlingar om en återförening tar sin början. I måndags återupptogs de förhandlingar som började 2008. Farhågorna om ett misslyckande är stora. Den turkcypriotiske ledaren, Mehmet Talat, förespråkar en återförening. Han väntas emellertid förlora valet i april till landets mer nationalistiske premiärminister, Dervis Eroglu. Talat menar att Dervis Eroglu vill ha en tvåstatslösning.

2010-16 s 4-5
"Det ser dystert ut för Cypern"
Utsikterna till en lösning av Cypernfrågan blev mycket sämre i söndags när turkcyprioterna röstade på en ny president, som i valkampanjen lovade att inte kompromissa med grekcyprioterna när det gäller det som turkcyprioterna anser vara deras egendom, territorium och suveränitet. Dervis Eroglu som har varit premiärminister sedan förra året fick strax över 50 procent av rösterna och vann över sittande presidenten Mehmet Ali Talat som fick 43 procent och blir därmed president i norra Cypern som varit separerat från södra Cypern sedan turkarnas intervention 1974. Dervis Eroglu har lovat sina anhängare att han kommer att motsätta sig alla förlag om att grepcyprioter återvänder till sina gamla hem i norra Cypern varifrån de tvingades fly eller att turkcypriotiska bosättare ska tvingas flytta tillbaka till Turkiet. Turkiet kan inte bli medlem i EU förrän cypernfrågan är löst eftersom grekcyprioterna som EU-medlemmar har vetorätt i frågan.

2011-14 s 6
"Den olösliga Cypernfrågan?"
År av förhandlingar och diplomati har inte fört Europas långvarigaste konflikt ett dugg närmare en lösning. Under ett speciellt FN-sändebud, Alexander Downer, har grekcyprioternas president Christofias och hans turkcypriotiske kollega Eroglu, sedan mars 2010, haft 100 möten sedan i september 2008 utan att samtalen gett några resultat. Framtiden lovar inte gott. Annan verksamhet stör samtalen. Allmänna val äger rum i Cypern i maj och Turkiet i juni. Cyperns ordförandeskap i EU äger rum nästa år och 2013 är det presidentval.
Ju längre tiden går ju svårare blir förhandlingarna. Unga cyprioter har inget minne av en enad ö och den "gröna linjen" börjar likna en permanent gräns. Ekonomin skadas av delningen av ön och komplicerar Turkiets relationer med EU.

2011-29/30 s 14
"Cypernfrågan ställer till det igen"
Inga förhandlingar med EU under den period som Cypern (det vill säga den del som kontrolleras av grekcyprioterna och som är medlem i EU) innehar ordförandeskapet i EU-rådet. Så lyder den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogans populistiska budskap. Det tyska partiet CSU som deltar i regeringskoalitionen föreslår att EU avbryter alla medlemskapsförhandlingar i sex månader och slopar allt ekonomiskt stöd till Turkiet hela nästa år. "Den som vägrar att tala med en medlemsstat förolämpar hela EU".

2011-38 s 8
"Cypern är som alltid på tapeten"
Trots hotfulla varningar från Turkiet som betecknar oljeborrningen i området som en provokation, går den grekcypriotiska regeringen vidare med borrningen efter olja och gas utanför Cyperns kust. Turkiets premiärminister säger att turkiska "fregatter, kanonbåtar och krigsflygplan kommer att övervaka händelseutvecklingen i området konstant".

2012-18 s 17-18
"Bröllopsön"
Många israeliska och libanesiska par åker till Cypern för att gifta sig, därför att de av olika anledningar inte kvalificerar sig som äkta par i sina hemländer. Religiösa blandäktenskap gillas inte. Judar ska gifta sig med judar, muslimer med muslimer och kristna med kristna. För libaneser är det förbjudet att ta kontakt med israeler, till och med via e-post.
En civil myndighet i Larnaka viger brudpar från Israel och Libanon. För 282 får giftassugna en stämpel som är giltig i alla världens länder och som bevisar att man är gift.

2012-26 s 31
"Cyperns president kritiserar trojkan"
Mindre än 24 timmar innan Cypern vände sig till EU för att få ett räddningslån kritiserade dess president Demetris Christofias de villkor som den så kallade trojkan, EU, ECB och IMF, ställer för att bevilja lån. Han menar att trojkan har agerat som en kolonialmakt som tvingar på hjälpsökande länder åtstramningspaket och neo-liberal politik. Cyperns problem är att de cypriotiska bankerna behöver kapital eftersom de är kraftig exponerade mot Grekland, säger han.

2012-28 s 6-7
"Cyperns tur att navigera i det stormiga EU-havet"
Många tvivlar på att Cypern klarar av uppdraget som EUs ordförandeland när unionen är inne i en svår kris. Cyperns ledare, veterankommunisten Demetris Christofias, har kallats för "den värsta presidenten i republikens historia". Han är den ende av EUs ledare som fortfarande tror på Marxism-leninismens lärosatser. Hans mandat har hittills kännetecknats av motgångar och det är knappt åtta månader kvar till nästa presidentval.
Cypern är en barskrapad och bankrutt EU-medlem, vars ekonomi bara motsvarar 0.2 % av eurozonens. Detta land ska leda unionen i en tid när Europa är inne i en av de allvarligaste kriserna någonsin. Christofias har sökt ekonomisk hjälp också av Moskva och Beijing vilket väcker tvivel på den cypriotiska regeringens lojalitet i en svår tid.

EU, Cypern
2013-14 s 6
"Cypern fruktar en förlorad generation"
Många ungdomar studerar redan utomlands. Nu blir det många som inte återvänder efter studiernas slut. Det finns inte längre attraktiva jobb inom landets finansiella sektor. De unga har inte mycket att hoppas på i Cypern. En "brain-drain" riskerar att ytterligare förvärra landets redan usla framtidsutsikter.

Cypern
2014-49 s 9
"En helt olöslig konflikt?"
Efter 50 års bråk har samtalen mellan grek- och turkcyprioter avstannat.
Det är 40 år sedan Turkiet invaderade den norra delen av Cypern, och 10 år sedan FNs Annanplan presenterades som en förenande lösning. Den accepterades av turkcyprioterna men ej av grekcyprioterna
Ett avtal som antingen knyter samman eller skutgiltigt delar den norra och södra delen av ön har blivit allt mer nödvändigt - men också alltmer orealistiskt.

Ryssland, Cypern
2017-19 6-8
"Cypriotiska EU-pass attraherar rika ryssar"
I staden Limassoö på Cypern finns det fler butiksskyltar på kyrilliska än på grekiska. Yachter med ryska namn ligger förtöjda i den nybyggda hamnan. Och bredvid radiostationen Russkaja Volnas kontor ligger flera restauranger som serverar pelmeni och vodka.
Ryssar och deras pengar flockas till detta Moskva-vid-Medelhavet, vilket har fått det lilla EU-landet att blomstra.
Det började med att regeringen effektiviserade sitt pass-i-utbyte-mot-pengar-progem i syfte att hjälpa upp ekonomin efter bankkollapsen och recessionen. Nu kan utlänningar bli medborgare på mindre än sex månader om de investerar minst 2 miljoner euro i cypriotiska fastigheter eller 2,5 miljoner i statsoblikationer eller företag. Detta har lett till en 25 % ökning av öns årliga intäkter. Medborgarskapet ger också en guldbiljett till EU.